Trenéři,instruktoři

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Dejv » stř 17. říj, 2007 7:35

Třeba,když přijde nováček ke Spejblovi tak ho pošle na deset kol fulkontaktního sparringu.(thaibox)
Dejv
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: .

Příspěvekod Hosobiki » stř 17. říj, 2007 7:52

luen píše:
Hosobiki píše:Netvrdím, že každému nemůže vyhovovat jiný přístup... tenhle ale "o ničem" rozhodně není.

Dik za odpoved, neco takoveho jsem cekal, takze zkusenosti od jinud mizive resp. zadne. Takhle je to vzdy :wink: Cim mene zkusenosti, tim vice povyku nad jednim modelem ... to je normalni :wink: Take jsem si myslel, ze prvni devce, ktere jsem poznal je ta nejuzasnejsi bytost :lol: A nebyla :wink: Ac mi to vsichni rikali - myslel jsem si o tom sve a dohadoval se jak o zivot :lol:

Chodila jsem pod někoho, kdo k nám přistupoval individuálně - a nevyhovovalo mi to... ukamenuj mě za to.
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » stř 17. říj, 2007 9:45

Hosobiki píše:... ukamenuj mě za to.

Asi neni individualni pristup vsude stejne vniman ... Kamenovat te nebudu - zas az tak moc me to netrapi - jen jsem napsal svuj nazor na cviceni, takze ta hysterie neni myslim na miste.

Mimochodem v cem ti to nevyhovovalo? Treba neni chyba v individualnim pristupu, ale v tom cloveku???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Val » stř 17. říj, 2007 10:02

Co si vlastne predstavujete pod pojmem individualni trening ? Ze kazdy cvici neco jineho nebo, ze skupinka cvici stejne, ale trener se u kazdeho zastavi a rekne mu co dela spatne ?
U nas na MJER iai-do/jutsu cvici vsichni to same, i kdyz prijde uplny zacatecnik muze se stat, ze se zrovna procvicuji pokrocile sestavy - coz je pro nej docela peklo. Nadruhou stranu trener si vsima jak kdo cvici a pokrocilemu rekne napr., ze ma palec o centimetr vedle a zacatecnikovi, ze drzi bokken obracene ... Nekdy trener venuje cely trening jen jednomu cloveku a zameri se na nej (necvici nas zas tak moc - vetsinou kolem 6). Jinak je to system ktery ma sve vyhody i nevyhody - jestli je horsi nebo lepsi nez neco jineho nedokazu posoudit.
Val
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 17. říj, 2007 10:18

Val píše:U nas na MJER iai-do/jutsu cvici vsichni to same, i kdyz prijde uplny zacatecnik muze se stat, ze se zrovna procvicuji pokrocile sestavy - coz je pro nej docela peklo.

Tohle v případně našeho cvičení a osnov ©intó musó rjú naprosto nepřipadá v úvahu. A doteď jsem si myslel, že v korjú vůbec.

Když přijde začátečník, cvičí jen a jen základy... Pokročilí si jdou cvičit, co už znají a čas se věnuje začátečníkovi. Potom se to prohodí, on musí procvičovat sám a ostatní maj prostor na vlastní cvičení. V JPN jsem viděl totéž. Když potom "neměli" začátečníci program, šli se dívat na trénink ostatních (mitori geiko).

To je individuální přístup až až :)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Val » stř 17. říj, 2007 11:19

Patrik: Nas ucitel to pripodobnuje ke stadu, ktere bezi pohromade a kdyz se nejaky zatoulany kus chce pridat tak se holt musi snazit bezet rychleji a bud ostatni dobehne - nebo chcipne :). Na druhou stranu nase stado je pomale 90% lidi necvici ani rok - takze jsme vsichni zacatecnici. Obcas prijde nekdo novej na trening s vidinou blyskave katany a vetsinou uz se nevrati, protoze zjisti, ze je to (zase) jen o klackach a potu, ale kdyz se ukaze i znovu a ma zajem tak ma i trener zajem mu pomahat. Zaklady casto cvicime na zacatku a na konci lekce - je to i takove posilovani.
Samozrejmne jako novacek bych uvital aby to bylo jako u vas. Mnohokrat jsem se citil jako sasek, ale prekonal jsem to (hlavne diky ostatnim, kteri se vzdy snazili pomoci) a nakonec se snad i neco naucil. Ostatne cvicime valecne umeni ne jogu, psychycka odolnost je na miste :D
Val
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 17. říj, 2007 11:31

2Val

Mno ono jde spíš o to, že by lidi chtěli cvičit ty pokročilé věci, ale nějak neradi ty základní. Ne že by se báli, nebo si nevěřili. Právě naopak.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 17. říj, 2007 11:38

luen píše:

Asi neni individualni pristup vsude stejne vniman ... Kamenovat te nebudu - zas az tak moc me to netrapi - jen jsem napsal svuj nazor na cviceni, takze ta hysterie neni myslim na miste.

Mimochodem v cem ti to nevyhovovalo? Treba neni chyba v individualnim pristupu, ale v tom cloveku???

Histrerie? O čem to proboha mluvíš?

Já netvrdím, že je individuální přístup špatný... byla to reakce na to, že nemám jinou zkušenost.

V čem mi to nevyhovovalo? Už jsem psala, že se raději učím ve skupině... Proti individuálnímu přístupu v žádném případě nejsem, jenom je podle mě na místě až u lidí, kteří něco umí... - minimálně proto, že se sensei nemusí věnovat jak trubka lidem, kteří třeba po měsíci odejdou (samozřejmě, když si někdo těžce platí trenéra, tak je to něco jiného než když chodíš na tréninky, kde platíš jenom za tělocvičnu, tam je naštěstí na senseiovi, jestli mu stojí za to se ti věnovat nebo ne...)
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » stř 17. říj, 2007 11:46

Hosobiki píše:
luen píše:

Histrerie? O čem to proboha mluvíš?

Já netvrdím, že je individuální přístup špatný... byla to reakce na to, že nemám jinou zkušenost.

V čem mi to nevyhovovalo? Už jsem psala, že se raději učím ve skupině... Proti individuálnímu přístupu v žádném případě nejsem, jenom je podle mě na místě až u lidí, kteří něco umí... - minimálně proto, že se sensei nemusí věnovat jak trubka lidem, kteří třeba po měsíci odejdou (samozřejmě, když si někdo těžce platí trenéra, tak je to něco jiného než když chodíš na tréninky, kde platíš jenom za tělocvičnu, tam je naštěstí na senseiovi, jestli mu stojí za to se ti věnovat nebo ne...)

Tvrde platis trenera? :lol: Mas asi naivni predstavu o tom, co to obnasi, vid? Mesicni cviceni vyjde na stejne penize, jako kdyz te vezme nejakej napadnik do Imaxu a na slusnejsi vecu ... tomu rikam tvrde prachy :lol: :lol: :lol: S tebou je zabava :wink:

Pises, ze kdyz se sensei venuje novackum, ze by si mohl pripadat jako trubka? Hele kdyz ho to neba, tak proc to dela ... vy ho nutite? :D
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 17. říj, 2007 11:55

luen píše:Tvrde platis trenera? :lol: Mas asi naivni predstavu o tom, co to obnasi, vid? Mesicni cviceni vyjde na stejne penize, jako kdyz te vezme nejakej napadnik do Imaxu a na slusnejsi vecu ... tomu rikam tvrde prachy :lol: :lol: :lol: S tebou je zabava :wink:

Pises, ze kdyz se sensei venuje novackum, ze by si mohl pripadat jako trubka? Hele kdyz ho to neba, tak proc to dela ... vy ho nutite? :D

Překrucuješ co jsem napsala.

Navíc, pro některé znás je "tvrdě platit" něco jiného něž pro jiné.
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 17. říj, 2007 12:26

Hosobiki píše:
luen píše:Tvrde platis trenera? :lol: Mas asi naivni predstavu o tom, co to obnasi, vid? Mesicni cviceni vyjde na stejne penize, jako kdyz te vezme nejakej napadnik do Imaxu a na slusnejsi vecu ... tomu rikam tvrde prachy :lol: :lol: :lol: S tebou je zabava :wink:

Na to sis ještě nezvykla, že Luen překrucuje napsané, aby se měl po čem vozit a nadávat do komoušů zamrzlých v minulém režimu? Tak si rychle zvykni :wink:

Tys Luene nebyl studentem, že nechápeš rozdílné vnímání pojmu "tvrdě platit" u studenta a pracujícího? Jsou i tací, kterým stokoruna za měsíc tvoří 1/40 rozpočtu. to se pak na věci kouká trochu jinak...

obloukem se dostáváme zpět k problematice placeného a neplaceného učitele. pokud za to učitel bere prachy do kapsy, "musí" každého něco naučit, protože jinak by to bylo okrádání žáků. a proto se mnozí "profesionální" učitelé na trénincích/seminářích tváří jako že je to příšerně otravuje. neplacenej učitel tenhle problém nemá - učí koho chce a co chce, kdy chce a jak chce. nic nemusí, takže když se rozhodne někoho učit, dělá to s nadšením. když se rozhodne někoho neučit, nemusí mít žádné výčitky. a nikdo nemůže nic vyčítat jemu. žák, kterému se neplacený učitel nevěnuje, sám intuitivně pochopí, že se málo snaží, nebo že na to prostě nemá.
to je pro mně přirozený růst lidí v dódžó.

podal jsem to celé zjednodušeně, ale jsem přesvědčen že tohle je podstatou toho rozdílu, který vidím mezi placenými a neplacenými učiteli.
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » stř 17. říj, 2007 12:30

som zastanca individualneho pristupu, do kariet mi nahrava aj to, ze sme malicke dojo, par ludi, co je velka vyhoda
nerobime nabor ludi, kazdy kto ma zaujem, moze prist kedy chce a zacat kedy chce, je mi aj v podstate jedno ci pride na kazdy trening, alebo raz za mesiac, je to len na nom, kolko sa chce naucit, co chcem ale vidiet, ked uz sa dotrepe na keiko, ze ma naozaj zaujem cvicit, lebo nie je nic horsie, ako clovek, ktory nevie co chce :)
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 17. říj, 2007 12:51

Hosobiki píše:

To bylo trochu jizlivejsi ... priznavam, ale neco ti vysvetlim ... Ucim uz "X" roku a jeste se mi nestalo, ze bych mel problem venovat se novackum ... Kdyz se mi nekdo nezamlouva, tak dotycneho nevemu a doporucim treba nekoho jineho :wink: Ale prijmout ho a pak se mu nevenovat resp. mit z toho spatnej pocit a myslet si ze jsem trouba ... sorry to je prave ten amaterskej pristup, ktery kritizuji.

Ingwe a spol. ... nezapomen si zase postezovat jak vse prekrucuji :lol:
Student jsem byl, chodil jsem na brigady a vydelaval jsem si, abych nemusel nasim neustale rikat o prachy ... to ti doma nebo ve skole nerekli, ze takova moznost existuje? Cili neplacenej ucitel se muze chovat jako smejd nebot nema zadne povinnosti ... = vyborne Ingwe konecne si nam to vysvetlil :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 17. říj, 2007 13:22

to luen: na brigádě si asi těžko vyděláš na to, aby si nemusel říkat o peníze rodičům a navíc ještě mohl dělat nějaký věci ve volným čase... možná za těch tvých slavných komunistů.. ještě jsem neviděla brigádu, na které bych si vydělala na nájem, jídlo a ještě stíhala školu. takže než se zase začneš do Ingweho navážet, tak si trochu zaktualizuj informace.
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hosobiki » stř 17. říj, 2007 13:24

To luen: neplacenej učitel se může chovat jako šmejd, protože nemá žádné povinosti. Náš učitel to nedělá, proto k němu taky chodíme.
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod zm » stř 17. říj, 2007 13:32

luen píše: Cili neplacenej ucitel se muze chovat jako smejd nebot nema zadne povinnosti ... = vyborne Ingwe konecne si nam to vysvetlil :wink:

To co popsal ingwe nepovažuju, ze to, že se učitel chová jako šmejd. Samozřejmě, že učitel má povinnosti - k cestě, k učení, ke svému učiteli, k rodičům, ke starším, ke svým žákům, kteří k němu přicházejí s důvěrou.
Ale ti žáci přece nemůžou přijít a říct mu: tak jsem tady a uč mě a když to nebudeš dělat, jak se mi líbí, tak seš šmejd. To by ale zas ten učitel porušil povinnosti, které má vůči svému učiteli a vůči cestě. Mám zkušenost, že v tradičních bojových uměních učitelé učí zejména metodami, kterými je učil a učí i jejich učitel. Tak se zejména udržuje kontinuita a šíří tradice. Neznamená to však, že by ten učitel nemohl tradiční metody obohacovat novými poznatky a metodami, jen měnit by je asi neměl.
Ingwe má dobré učitele.
4patrik - v naší škole, kterou ty zásadně neřadíš do koryu (i když to slovo má naše škola i v názvu (Hak)koryu :D joke), ale přitom je možná radičnější než mnohá jiná :evil: , cvičí také pokročilí se začátečníky dohromady, nábor máme trvalý viz http://www.otokodate.com . Začátečníci, když na to přijde, cvičí i pokročilejší techniky, třeba jako přípravu na to co je stejně jednou čeká, cvičí je samozřejmě na své úrovni zejména v henkawaza, od toho je učitel, aby to rozpoznal, co si může dovolit a event. vhodně přizpůsobil. A pokročilí cvičí i základní techniky za účelem zvnitřnění, zdokonalení, prozkoumání, atd. Není taky nic proti ničemu, když učitel vhodně rozdělí cvičící a každý cvičí to co potřebuje. Učitel je tam spíše v roli průvodce. ®áci se přece přichází učit za učitelem, tíha toho co a jak se naučí, spočívá především na nich, učitel nechodí za žáky, že je bude učit, jen je povinen je provést úskalími ve výuce. Jinak pro účely zdokonalování učitelů slouži v naší škole tzv. yudanshageiko nebo také yudanshawaza.
Ta škála možností tradičního tréninku je velká, záleží na tom, jaký typ cvičení daná škola preferuje. Kdysi jsem na toto téma napsal takový článeček, když se proklikáš naším webem, třeba ho v případě zájmu najdeš. Ale koryu to není :wink: .
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 17. říj, 2007 13:40

2zm

Reagoval jsem čistě na MJER, respektive na to, že poprvé slyším o tom, že by se kdekoliv v korjú "přeskakovalo". Nehodnotím to a ani to nerozšiřuju na další BU. Neřešil bych to, je to mimo téma.

Na druhou stranu jsou zřejmě lidé (a to už k tématu je), kteří nejenže sami přeskakují, aby mohli ukazovat další a další techniky, ale také to učí.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 17. říj, 2007 13:43

Hosobiki píše:to luen: na brigádě si asi těžko vyděláš na to, aby si nemusel říkat o peníze rodičům a navíc ještě mohl dělat nějaký věci ve volným čase... možná za těch tvých slavných komunistů.. ještě jsem neviděla brigádu, na které bych si vydělala na nájem, jídlo a ještě stíhala školu. takže než se zase začneš do Ingweho navážet, tak si trochu zaktualizuj informace.

A pak ze ja prekrucuji, ze? Jake jidlo, jake bydleni ... bavime se o BU?! Doma vam nedaji najist nebo na jidlo, tak v tom pripade se omlouvam a beru vse zpet :!:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 17. říj, 2007 13:52

ukropcany píše:Asi je fakt iná doba... keď som pred 17 rokmi bol na prvej brigáde, tak som robil mesiac za 1500 Sk a keď som prišiel domov, tak som dal prachy mame... a na ďalšej zase a potom zase a potom zase... prvé prachy som si nechal na kraviny až keď som bol plnoletý... no kraviny... vlastne investície... :lol: «ažko uveriteľné, že dnešné dieťa si nevie za mesiac zarobiť tisícku na tréningy... :roll: Ale zas čo sa divím, mám na praxi nejakých mlaďasov, prví dvaja ani neprišli :evil: , volám do školy, že prečo a oni že nevedia, jeden potom došiel, celkom šikovný, po týždni už nedošiel, volám do školy a oni že z osobných dôvodov, tak už mi posielajú piateho... :roll: hlavne, že pred tromi rokmi, keď som bral prvú (baba!), tak šlape do dnešného dňa jak breitlingy a pritom už chodí na výšku...

Tisicovku si vydela clovek s prstem (vyme kde :lol: ) i kdyby byl absolutni nemehlo a netahlo v jedne osobe a zebral pod mostem ... Vsechno to jsou jen vymluvy ... Maji trenink zadaco, tak proc se snazit.
Naposledy upravil luen dne stř 17. říj, 2007 13:54, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 17. říj, 2007 13:53

luen píše:Ingwe a spol. ... nezapomen si zase postezovat jak vse prekrucuji :lol:

neboj, nezapomenu, co jinýho se s tím dá dělat, když to provází každý tvůj příspěvek, než na to trpělivě upozorňovat. ať nechodíme daleko, třeba tady:

luen píše:Cili neplacenej ucitel se muze chovat jako smejd nebot nema zadne povinnosti ... = vyborne Ingwe konecne si nam to vysvetlil :wink:

je vidět že sis vyloženě přál pochopit, jak jsem to myslel, a vůbec jsi tomu, co jsem napsal, nepřiřadil apriori smysl, který se tobě hodí do mlejna...

zkoušej to dál, třeba to jednou přijde jako blesk z čistého nebe, držím ti palce :wink:

jiné věci, které mně napadly, už napsali jiní, dikes
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně