Ale co som videl zapasy, skor som mal pocit, ze je uder na stavce zakazany, a tym padom zemny fighter podstatne zvyhodneny. Jasne ze vsetko zalezi na kvalite techniky
tekara píše:V podstatě souhlasím s Pythonem. Nebudu z toho vytahovat slovíčka jako Balerion, ikdyž u některých věcí bych si také mohl přisadit. Ale v podstatě chápu, co chtěl říci. K Balerionovu příspěvku jenom jednu věc. Stejně jako je životní tempo a doba zcela jiná než před stovkami let, tak i neozbrojený boj je jiný. Lidé jsou samozřejmě pořád lidi a úder rukou je pořád úder rukou. Přesto je zcela nesmyslné tvrdit, že neozbrojený boj je po tisíciletí naprosto stejný. Já vyznávám tradiční BU, a to karate. Karate opravdu obecně není přizpůsobeno boji na zemi. A pokud si přečteš, jak probíhaly soboje, které popisují staří mistři karate, tak by jsi možná netvrdil, že boj je pořád stejný. To jenom na okraj k té stokrát propírané "zemi."
Co se týká přirovnání učení se BU a učení se jazyků. V každém případě se co nejvíce naučit jeden a potom začít s ostatními. Potom už je člověk schopen využít podobné principy a sám se stává "vzdělanějším".
A ještě poslední poznámku k tomu, jestli je v dnešní době lepší k sebeobraně MMA a různé jeho obdoby nebo tradiční BU. Všichni se zhodují v tom, že nejde o systém, ale o bojovníka. To je v pořádku. Ale ikdyž jsem příznivec tradičního BU a např. MMA mi nic moc neříká, tak argument všech plnokontaktních disciplín je odůvodněný. Postavme se proti sobě a uvidíme. A svým způsobem argumenty, že se jedná zase jenom o boj sešněrovaný pravidly a že to není žádný reál, považuji jenom za plané řeči. Protože všechny principy, které člověk studuje v kterémkoliv stylu a vypadají reálně a účinně, když je předvádí mistr, ještě nemusíme umět použít v boji. Asi mluvím sám proti sobě, protože se přikláním k tradičním BU, ale každý karatista by např. podle mě měl zajít do oddílu kyokushin a postavit se tomu tváří v tvář. Nebo, pokud argumentuje tím, že je zvyklý provádět údery na hlavu, ať si vezmou rukavice a jedou na plný kontakt. Já jsem to zkusil a je to zkušenost k nezaplacení. A pokud je člověl trochu soudný a upřímný sám k sobě, tak mu to trochu obrousí i jeho ego.
V žádném případě nechci řešit, jestli je na sebeobranu lepší to nebo to. To už se tady řešilo stokrát a stokrát ještě řešit bude, protože je to neřešitelné. Chtěl jsem jenom naznačit, že mnozí z nás, co se ohání tradicemi, by mohli být poněkud smířlivější k plnokontaktním stylům.
ukropcany píše:Tridsať mám až o rok, takže zatiaľ mi môžeš tykať![]()
![]()
![]()
Inak pouličnou bitkou ja nemyslím to, ako sa dvaja adolescenti ťahahú za tašky v trolejbuse. Ale OK, formulácia len pre Teba "stiahni si z netu bitky gangov a potom posúď boj na zemi vo vzťahu k viacerým útočníkom". Yo?
python píše:Ale co som videl zapasy, skor som mal pocit, ze je uder na stavce zakazany, a tym padom zemny fighter podstatne zvyhodneny. Jasne ze vsetko zalezi na kvalite techniky
Myslím, že v niektorých typoch súťaží je to tak, ale neviem presne.
NIK píše:Boxeři taky cvičí pár druhů úderů a funguje jim to,tak proč necvičit jen Pi Quan?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ale si to bude nuda....
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků