Kumite nebo kata

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod marvin » čtv 04. lis, 2004 17:41

hm, ale stale to je uplne ina liga na uplne inom ihrisku... Mrkající

vsak panboh zaplat ;)
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » čtv 04. lis, 2004 20:35

tekara píše:Anonymní napsal:
..timhle bych akorat ztracel cas..tradicni bojove umeni te nenauci ani postrehu ani rychlosti coz je na ulici hlavni vec..techniky sou tak slozite ze sou tak maximalne na nic..realita je skutecne trochu jina..ale to je uplne o necem jinym..

Komentovat tento příspěvek je opravdu ztráta času, ale měl bych jednu poznámku k "tradičnímu" BU v sebeobraně. Jedinou potíž vidím v tom, že některé školy, jako např. karate Shotokan, nepoužívají základní pomůcku "tradičního karate" a to makiwaru, popř. těžký boxovací pytel. Neotužené úderové plochy a ruka nebo noha nezvyklá na "úder", způsobí po první ráně větší škodu tomu, co tu ránu dal, než soupeři (zlomené prsty, popř. zápěstí). V tom je podle mne potíž ale i u boxerů, protože trénovat v rukavicích a dát úder holou rukou je nebetyčný rozdíl. Systém otužování a posilování úderových ploch mají "promakaný" např. v Okinawan Goju-ryu, což by mohl okomentovat např Pucmaz. Tímto ho zdravím.
P.S. Určitě otužují úderové plochy i jiné styly a školy, ale to jsem v příspěvku neřešil.

Myslím že más naprostou pravdu já cvičím wado-ryu a do pytle mlátíme
i děláme kliky na kloubech pro utužování.Ale přesně ti boxeři...
Já když jsem poprvé bouchnul do pytle tak úplně dolů kde to je tvrdý jak kámen a ještě ze zvohlym zápěstím a zlomené zápěstí bylo na světě :))
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 04. lis, 2004 20:53

já dělám kyokushinkai a otužování ploch věnujeme řekl bych tak 50% času.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 04. lis, 2004 22:35

Pridavam se k otuzovacum :wink:
Uz tusite,proc se usmivam,kdyz mi nekdo zacne tvrdit,ze boxeri jsou zvykli inkasovat rany(radnou ranu !holou! rukou neustoji nikdo) a ze profi boxer ma ranu jako svina?
Ja bych si moc rad udelal vylet do jakekoli skoly koncici na -box s makiwarou v ruce a nechal bych tam kazdeho z tech "profi -boxeru" do ni vsi silou prastit.Asi bych se bavil,nemyslite? 8)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 0:21

to nevim, ja se bavim z Tvych prispevku, z 99% 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kusa » pát 05. lis, 2004 10:47

player píše:Pridavam se k otuzovacum :wink:
Uz tusite,proc se usmivam,kdyz mi nekdo zacne tvrdit,ze boxeri jsou zvykli inkasovat rany(radnou ranu !holou! rukou neustoji nikdo) a ze profi boxer ma ranu jako svina?
Ja bych si moc rad udelal vylet do jakekoli skoly koncici na -box s makiwarou v ruce a nechal bych tam kazdeho z tech "profi -boxeru" do ni vsi silou prastit.Asi bych se bavil,nemyslite? 8)

waw, no ja som na vlaste oci videl, jak moj sused (vtedy vrcholovo boxoval) zostrelil jednym direktom z poulicnej lampy PVC kos. Taky biely so zelenym vrchnakom. Ver ze boxeri ustoja aj rany s holou rukou 8)
Mozno by si videl, jak by ti tu makiwaru zlomili :lol: :lol: :lol:
kusa
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Úder holou rukou

Příspěvekod Jamamba » pát 05. lis, 2004 12:21

For Player,

sorry, ale pleteš se.
Trenér mýho kámoše, kterej boxuje extraligu, jednou protože byl nasranej na nějaký zápasníky, tak přerazil holou rukou pěstí šprycli od žebřin. Takž bych je moooc nepodceňoval, ale jdi to zkusit:-))))
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 12:39

Mám podobnou zkušenost, na tréninku boxu jsme často mlátili do takové té tvrdé žíněnky pověšené na žebřinách, samozřejmě bez rukavic... trenérovi se také tu příčku podařilo přerazit ... ale ten byl s rukama na jiným levelu než já :))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 15:43

sice taekwondo nemusim, alekdyz sem ho delal, tak sme jednou meli telocvicnu na Bauerce, kde trenovali boxeri z Komety, tehdy extraliga, v Brne tehdy ucil Yun Nam Gyu, blahe pameti, tak vyuzil toho, ze tam sou boxovaci pytle..Boxeri na to chvilu koukali, a uz ho tam nepustili :-))) Bylo to, jak z Kickboxera, jak zacal do pytlu mlatit a kopat, tak jak byly zaveseny na traverzach ve zdi, ty pytle :-) tak pekne okolo tetraverzy padala omitka :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pát 05. lis, 2004 16:02

Angus píše:
pucmaz píše:...Takze souhlasim, kata neni hloupost a zavodit v kata je nesmysl, ale z uplne jineho duvodu...

Napiš, prosím, ten důvod.
Bez ironie, mnoha lidem to není jasné. Domníváš se, že v žádné fázi to nemůže být přínosem? (Motivace atd.). Nebo "sportovní" karatisté necvičí kata dobře? Já vím - bunkai, ale od určité úrovně snad kata bez bunkai ani nejde cvičit.

Za mého mládí mne učili, že bez kata není kumite.

Angus

Karate je sport, takže má smysl soutěžit v čemkoli z něj a vítězství je tedy motivací vylepšit své sportovní schopnosti.

Ovšem pokud by někdo chtěl cvičit karate jako umění, jeho jedinou motivací má být úspěch v reálném boji. Potom je kata méně důležité než kumite. Ovšem záleží na pojetí kumite jako nácviku reálné konfrontační situace.

Předchozí odstavec je ovšem pouze čistě teoretickou úvahou, protože tohoto stavu v karate dosáhnout nejde.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

video

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 16:53

Názorná ukázka nereálnosti thajského boxu, což je jedno z BU co končí na box a je na ulici k ničemu kvůli bambulím na rukách, jak jsem se tu dozvěděl....

www.masta.cz/fajtMT.avi[/url]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 16:54

kua nedopatřením to nefunguje tak link znova www.masta.cz/fajtMT.avi 10 MB
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 17:18

Masta, playera nepresvedcis, maji prece zabandazovany kladiva :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ondra » pát 05. lis, 2004 17:34

RE: je na ulici k ničemu kvůli bambulím na rukách

tak tohle byla dobrá hláška :D to jsem si nikde ani nepřečetl nemám moc času tady listovat jdu se učit typový zkoušky na Boeing 737
ale ze svého skromného názoru bych řekl, že boxeři nosej rukavice aby se nezranili a ne aby si neublížili při tom když dají ránu. To že mlátěj na tréninku v pytlovkách, nebo i bez nich to by se přesvědčili kdyby tam přišli, boxeři mají dobrou ránu a rozhodně bych je tímhle způsobem nezkoušel. Četl jsem na stránkách "Spejbla" že po jednom zápase, kdy ho rozhodčí zařízl prorazil P.Macháček rukou dveře 8O nerad bych tam měl v tu chvíli hlavu, ale asi je uplně jedno, když tě takovejhle člověk co umí dát ránu trefí jestli dělá box, karate nebo něco jinýho.
Ondra
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 05. lis, 2004 19:07

Ano,to je sice hezke,ze jejich uder muze mit razanci,ale me slo o to,aby po te razanci zustala ruka nadale pouzitelna,neposkozena 8)

Kusa:verim,ze ranu holou rukou neustoji nikdo,jakkoli trenovany.Vis,vdecim tomu,ze cvicim s jednim clovekem,ktery se zabyva jiz nekolik let chiropraxi,akupresurou a nyni i akupunkturou.Zazil jiz spostu ruznych poacientu s ruznymi pohybovymi problemy.A vdecim mu zato,ze do dost slusne miry mi dokaze rici,co by ten a ten uder tam a tam pravdepodobne cloveku zpusobil.Takze uder holou rukou napr. na celist z boku,spanek,na koren nosu,na usi,na ohrizek,oci atd. atd. ti zarucene neustoji nikdo,samozrejme ze nasledky se uder od uderu lisi.Na to se opravdu vycvicit neda.

Ted sem si na neco vzpomnel.Na Vinobrani u nas byl takovej nesmysl,mozna ste to uz nekdo taky videl.Proste zavesena "hruska",do ktere se "musite" trefit s co nejvetsi silou,pak vam to napise naky cislo,jak ste jako dobri :)
Byl tam takovej clovek,asi tak o 2 hlavy vetsi jak ja,ne zrovna male muskulatury.Daval skutecne pekne rany,temer max. co to slo.Jenze!Za tu dobu,co on se na tu mega bombu rozprahoval,bych mu jich nasazel nekolik.A co z toho vyplyva?Ze nepochybuju o tom,ze i boxer dokaze dat ranu jako svina,ale jednak je vhodne,aby se ruka neposkodila a druhak je vhodne,aby byl take uder patricne rychly,cili aby pomer ucinnost/rychlost byl co nejvyhodnejsi :wink:
Tot me skromne postrehy,dekuji za pozornost 8)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 19:38

virgee: jak tohle můžeš o karate napsat, boha :-/ Tohle kdyby četl Arnis :-/
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 05. lis, 2004 19:40

Masta_online:to video mi nefachci,je to nejaky vyjebly,nemuzu se vyjadrit. :cry:
Zkusim se na to cihnout u kamose.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 05. lis, 2004 20:43

To video je v starým xvidu, nic lepšího jsem v práci neměl.

Abysme si ujasnili jednu věc, ty tvrdíš (dle posledního příspěvku), že boxeři maš špatnej poměr účinnost/rychlost???
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pát 05. lis, 2004 21:18

Gino: vžyť mě znáš
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 05. lis, 2004 22:13

Masta_online:no,asi sem to blbe formuloval.Jak se to veme.Jo i ne.Zminilo se tu nekolik jedincu,kteri kdovico vsechno prerazili a rozmlatili.Zajimalo by me,jestli to byli napr. vsichni lehka vahaova kategorie.Treba takovej P.Machacek rozhodne neni lehka vaha.
Takze je otazka,jestli ty veci znicili rychlym prurazem(takovej ten uder,jako retizek s kulickou na konci,misto machnuti zeleznou tyci;)),nebo silovou ranou.
Prvni pripad je podle me idealni i pro praxi,druhy je mene vhodny,teda alespon pro me,protoze je pomalejsi.Coz sem prave uvadel na te "atrakci" :)
Proto sem uvadel ten pomer rychlost/ucinnost.Co nejrychleji zpusobit co nejvic skody.Tohle podle me moc nefunguje v tezke vahove kategorii co se boxu tyce.A na druhou stranu,v lehke vahove kategorii muzou byt udery rychlejsi,ale tam je zase problem v te razantnosti.Ja bych videl ideal,kdy je uder max. rychly,jako v lehke vaze,ale ma ucinost jako uder od Tysona 8)
Cili neco na zpusob Bruce Leeho :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně