ukropcany píše:Konečne nejaké problémy...čas 3:30 som vyhodnotil ako nereálny...
Dosť teraz trénujem v gyme a zanedbal som (z dôvodu neschopnosti tela všetko to zvládnuť) šprintérsku časť prípravy a kým vytrvalostne som na tom super (nohy bez jediného problému), tak udržať 12 kmh po 3,5 hod. je mi jasné, že nevydržím... polmaratón by som tak dal v pohode, ale celý ne... ešte uvidíme čo spravia 2 týždne zintenzívnenia šprintérskej prípravy a následný oddych, ale vidím to tak na 3:40+...
ukropcany píše:Samozrejme. Behanie šprintov je to isté ako v posilke dvíhanie maximálnych váh. Dlhé behy Ti budujú aeróbnu kapacitu, srdce, zlepšujú znášanie psychického tlaku pri dlhých behoch a tak. No a zas vďaka šprintom si silnejší a potom aj rýchlejší pri tých pomalých behoch. Proste pri pocitovo rovnakej záťaži bežíš rýchlejšie. Keby si behal stále len pomaly, tak nikdy nezrýchliš. Problém je v tom, že šprinty má zmysel (podľa mňa) zaraďovať až od určitej úrovne vytrvalostnej úrovne. No a toto bol aj v minulosti zdroj názorových stretov tu, že som tvrdil, že kruhový tréning pre netrénovaného človeka nemá ešte zmysel. Pri ňom sa totiž to telo zbytočne trápi a buduje síce laktátový zvyk, ale nie zásoby glykogénu a nezväčšuje sa kapacita plúc apod., ktoré ak by boli, tak by bol ten kruhový tréning oveľa kvalitnejší ako čo do komfortu cvičenca, tak do samotného výsledku. No a ja som toho teraz moc nenašprintoval...Takže síce som rýchlejší ako pred 1/2 rokom, oveľa lepšie to všetko zvládam, ale nie som tak rýchly ako by som bol, keby som to poctivo trénoval. No ale chcem si aj buchnúť, tak sedím na dvoch stoličkách...
![]()
No ale neva... dnes som opäť dostal starú prezývku "likan"... takže snáď aspoň to úsilie v gyme sa vyplatilo... snáď nedostanem nakladačku...
ukropcany píše:Samozrejme. Behanie šprintov je to isté ako v posilke dvíhanie maximálnych váh. Dlhé behy Ti budujú aeróbnu kapacitu, srdce, zlepšujú znášanie psychického tlaku pri dlhých behoch a tak. No a zas vďaka šprintom si silnejší a potom aj rýchlejší pri tých pomalých behoch. Proste pri pocitovo rovnakej záťaži bežíš rýchlejšie. Keby si behal stále len pomaly, tak nikdy nezrýchliš. Problém je v tom, že šprinty má zmysel (podľa mňa) zaraďovať až od určitej úrovne vytrvalostnej úrovne.
ukropcany píše:Ja každému radím to isté - začni dávať rýchlejšie behy, keď vydržíš hodinu v kuse behať. Niekomu sa to zdá byť veľa, že 40 min. stačí, ale moja skúsenosť je iná a čo som sem dával ten odkaz na bežecký tréning 800-kára, tak mal tam aj behy 18-25 km...
RBR píše:... jen hlava chvilku stávkovala (jednu dobu jsem měl pocit, že běžím moc pomalu a přestávalo mě to bavit) ...
RBR
Gino píše:...uvažuju, že si konečně koupím nějaké běžecké vybavení, abych nevypadal jako tento cvok http://www.ktfoto.com/fotografie/matton ... query=2003...
ukropcany píše:...pomalé dlhé behanie je pre silu nebezpečné len vtedy, ak ju netrénuješ. Je to to isté, ako sa hovorí, že posilka spomaľuje. Je to pravda len vtedy, ak sa robí len tá posilka, v Tvojom prípade, ak to bude len pomalý beh. Prínos toho dlhého behu je v zlepšení vytrvalosti a tak by si to aj mal brať. Že z dlhého máš vytrvalosť, z rýchleho silu a laktátový zvyk. Ak budeš robiť len jedno z toho, tak je to zle...
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků