Beh ?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod cohen » čtv 08. zář, 2011 8:06

neviem to uplne presne posudit. asi je to len jednorazovo pretazene, lebo som s lavou este problem nemal pocas posledneho polroka... no asi poriadne, lebo som bolest citil aj pri chodzi a aj dnes rano som este citil, ze to nie je ok. zlepsuje sa to, ale prilis pomaly oproti ostatnym "neprijemnostiam" ktore som mal. a radsej vynecham maraton, ako by som to nemal doliecit poriadne.

liecim si to nasledovne: 3 - 4x denne lad, kvoli prekrveniu, 3x denne voltaren, a samozrejme strecing. vcera som skusal aj striedanie studenej a teplej vody.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 12. zář, 2011 8:09

vcera som uz necitil bolest pri chodzi, dal som si 20 minut naboso po travicke a dnes je to tiez ok, pojdem na bike a zajtra skusim nejakych 10km pobehnut, ze co to urobi...
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 12. zář, 2011 9:40

pozeram, ze to mas tiez vesele :D

a vaha ako? uz si na 86? ;)

ja som poriadne nebezal 2 tyzdne, naposledy som daval intervaly v utorok 30. augusta... niekedy tento tyzden musim odbehnut este jeden dlhy beh, minimalne 30km... vsetko sa to bude odvijat od zajtrajsieho behu. v stredu odchadzam do tatier, takze budem davat turistiku, vysoke prevysenia, achilovky dostanu zabrat, kolena detto... a v pondelok poobede chcem dat ten dlhy beh, kolko pojde, a ked to bude vsetko ok, tak uz len regeneracia.

ale to je len plan, dodajme, ze nudzovy, pretoze tuto nedelu som uz mal mat odbehnutych 36 km... celeeee zle ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 12. zář, 2011 20:15

ukropcany píše:Konečne nejaké problémy... :D čas 3:30 som vyhodnotil ako nereálny... 8) Dosť teraz trénujem v gyme a zanedbal som (z dôvodu neschopnosti tela všetko to zvládnuť) šprintérsku časť prípravy a kým vytrvalostne som na tom super (nohy bez jediného problému), tak udržať 12 kmh po 3,5 hod. je mi jasné, že nevydržím... polmaratón by som tak dal v pohode, ale celý ne... ešte uvidíme čo spravia 2 týždne zintenzívnenia šprintérskej prípravy a následný oddych, ale vidím to tak na 3:40+...

Na co sprinterská příprava? To ti umožní udržet 5min na 1 km po celou trať?

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » úte 13. zář, 2011 15:54

ukropcany píše:Samozrejme. Behanie šprintov je to isté ako v posilke dvíhanie maximálnych váh. Dlhé behy Ti budujú aeróbnu kapacitu, srdce, zlepšujú znášanie psychického tlaku pri dlhých behoch a tak. No a zas vďaka šprintom si silnejší a potom aj rýchlejší pri tých pomalých behoch. Proste pri pocitovo rovnakej záťaži bežíš rýchlejšie. Keby si behal stále len pomaly, tak nikdy nezrýchliš. Problém je v tom, že šprinty má zmysel (podľa mňa) zaraďovať až od určitej úrovne vytrvalostnej úrovne. No a toto bol aj v minulosti zdroj názorových stretov tu, že som tvrdil, že kruhový tréning pre netrénovaného človeka nemá ešte zmysel. Pri ňom sa totiž to telo zbytočne trápi a buduje síce laktátový zvyk, ale nie zásoby glykogénu a nezväčšuje sa kapacita plúc apod., ktoré ak by boli, tak by bol ten kruhový tréning oveľa kvalitnejší ako čo do komfortu cvičenca, tak do samotného výsledku. No a ja som toho teraz moc nenašprintoval... :? Takže síce som rýchlejší ako pred 1/2 rokom, oveľa lepšie to všetko zvládam, ale nie som tak rýchly ako by som bol, keby som to poctivo trénoval. No ale chcem si aj buchnúť, tak sedím na dvoch stoličkách... :roll: 8)

No ale neva... dnes som opäť dostal starú prezývku "likan"... takže snáď aspoň to úsilie v gyme sa vyplatilo... snáď nedostanem nakladačku... :twisted:

Moc pekne napsany a drzim palce likane :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 13. zář, 2011 19:47

ukropcany píše:Samozrejme. Behanie šprintov je to isté ako v posilke dvíhanie maximálnych váh. Dlhé behy Ti budujú aeróbnu kapacitu, srdce, zlepšujú znášanie psychického tlaku pri dlhých behoch a tak. No a zas vďaka šprintom si silnejší a potom aj rýchlejší pri tých pomalých behoch. Proste pri pocitovo rovnakej záťaži bežíš rýchlejšie. Keby si behal stále len pomaly, tak nikdy nezrýchliš. Problém je v tom, že šprinty má zmysel (podľa mňa) zaraďovať až od určitej úrovne vytrvalostnej úrovne.

Ok dík za vysvětlení. Jsem zatím na začátku své běžecké kariéry, takže buduji aerobní kapacitu, zvykám nohy na zátěž delších tratí atd. Proti úplným začátkům pozoruji, že běhám zhruba stejně rychle, jen regenerace je výrazně lepší. Doběhnu a po vydýchání klidně mohu běžet znova.
Osobně jsem měl představu o dalším tréninku, že začnu natahovat trať, což už dělám ( z 5 km na 7 km a na 10km) a že se začnu víc trápit na pětce. Prostě dám půl kola naplno, pak zvolním na standardní tempo, později 3/4 kola atd. Něco budu muset kolem běhání ještě nastudovat, aby ten trénink byl maximálně využitý čas.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 13. zář, 2011 21:37

ukropcany píše:Ja každému radím to isté - začni dávať rýchlejšie behy, keď vydržíš hodinu v kuse behať. Niekomu sa to zdá byť veľa, že 40 min. stačí, ale moja skúsenosť je iná a čo som sem dával ten odkaz na bežecký tréning 800-kára, tak mal tam aj behy 18-25 km...

18km a více je na mě zatím moc. Hodinu běžet vydržím, mám to čerstvě vyzkoušeno. Neměl jsem problém to udýchat i nohy to ustáli, jen hlava chvilku stávkovala (jednu dobu jsem měl pocit, že běžím moc pomalu a přestávalo mě to bavit). Teď zrovna čtu článek "8 největších běžeckých hříchů", hned jsem jich pár u sebe našel. Budu se muset te teorii opravdu více věnovat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clarke » stř 14. zář, 2011 7:05

RBR píše:... jen hlava chvilku stávkovala (jednu dobu jsem měl pocit, že běžím moc pomalu a přestávalo mě to bavit) ...
RBR

Tohle se mi taky stává. Pravidelně se dostaví pocit že běžím moc pomalu (představím si ty kilometry ještě před sebou) ... začnu automaticky přidávat a za chvíli mi tělo vystaví stopku. Přitom zatím pravidelně běhám jen 45 min., což zase není tak moc. Na delší běhy si asi pořídím něco ke čtení. :-)
Clarke
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod cohen » stř 14. zář, 2011 8:03

dal som vcera 13km, pocas behu vsetko ok, dnes achilovku trosku citim - ale nie je to "zla" bolest... uvidime, ako zajtra zvladnem vystup na krivan, hehe :D

kedysi som zvykol behat s hudbou, ale zacalo ma to otravovat :D okrem toho, bezec je velmi zranitelny tvor - a so sluchadlami este zranitelnejsi :!:
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 14. zář, 2011 8:08

K té hlavě mohu něco říci...

Mám za sebou první závod - mattoni grand prix, noční běh prahou, 10km. Moc neběhám, tak byl můj hlavní cíl uběhnout to v kuse a pokusit se o čas kolem jedné hodiny. Tempo 6min/km mám totiž vyzkoušené, že i jako neběžec udržím.

Závod jsem nakonec dokončil v čase 1:04, což čistě teoreticky znamená, žě těch prvních 6km jsem běžel tím tepmpem a poslední 4km pomaleji. To je v pohodě. Cíl jsem si splnil nakonec nad očekáváním, protože jsem se před startem necítil vůbec dobře (lehké nachlazení). Ale celý závod se mi zdálo, že běžím o dost pomaleji... tak někde přes 7min/km a ty poslední cca 3km jsem se už jenom šoural a říkal jsem si, že z toho bude čas tak kolem 1:15 - jaké bylo mé překvapení, že jsem vlastně tak pomalu neběžel.

Naštěstí i když jsem si myslel, že běžím pomalu, tak jsem nezrychlil a nemohl se tak zbytečně utavit - jednoduše na to nebyly fondy :lol:

Ale jinak úžasný zážitek - doporučuji všem. Závod s dalšími lidmi a před diváky, to je uplně něco jiného, než sám u řeky, nebo ve fitku na páse.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 14. zář, 2011 9:33

ucrop: ja striedam rozmyslanie a kontrolu techniky/dychu/tempa, lebo ked sa prilis zamyslim, tak spomalim :D

gino: prvy pretek je vzdy velky napor na psychiku, zjavne si to zvladol dobre - neprepalil si tempo, dobehol si, good job 8) aj ked sa trosku cudujem, lebo vacsinou su treningove casy pomalsie ako pretekove...
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 14. zář, 2011 10:17

cohen... já tréninkové časy nemám. Když jsem se dostal k běhání, tak jsem běžel jen 5-6km a v životě jsem nikdy neuběhl víc než 8km v kuse, takže pro mě byla ta desítka dost neznámá. Netušil jsem ani, zda to uběhnu :) A nakonec to docela šlo, až jsem se divil. Moc se mi to líbilo a uvažuju, že si konečně koupím nějaké běžecké vybavení, abych nevypadal jako tento cvok http://www.ktfoto.com/fotografie/matton ... query=2003 :lol: a že si párkrát do roka tu závodní desítku zaběhnu. Vážně to byla fantastická atmosféra.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » stř 14. zář, 2011 11:43

gino - tak dufam, ze ta to aspon trosku chyti, ono nielen ze je to sranda, ale ziskas celkom slusnu kondicku. napr. vcera som 3/4 hodku salel s 24kg kettlom potom nemal problem zabehnut 13km... proste pri behu je pomer vykon - cena je velmi vyhodny.
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 14. zář, 2011 14:31

uprop :lol: :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 14. zář, 2011 20:09

Gino píše:...uvažuju, že si konečně koupím nějaké běžecké vybavení, abych nevypadal jako tento cvok http://www.ktfoto.com/fotografie/matton ... query=2003 :lol:...

Z jakýho běhu je ta fotka? :P Nějakej "Homeless run", kde je hlavní cenou polívka a dva rohlíky? :lol: Ten vychrtlík by tomu odpovídal... :twisted:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 15. zář, 2011 7:13

Tož ste mě namotivovali a taky sem vyrazil ven. A nemňél sem to dělat borci...Podotýkám, že nésu žádné běžec, spiš naopak, nesnáším běhání, hale co už. Ucrop napsal, že běhat se musí, tož...;-)
Běhám zásadně na pásu a enom jako rozcvička a vyklusání před posilkó. Poslední dobó to vypadalo tak, že sem se dal 1-2km na zahřátí, pak železo a 1-1,5km výklus. Nic moc, hale v pohodičce.
Tož sem zčerstva ráno vyrazil dneska ven. Pro Gina: aji stylově voháknuté a vobuté :lol:
Drahá mě stáhla jakósi Nike+GPS, měří to snáď šecko (hale trasu to zakresluje mizerně, holt enom podle vysílačů) abych mňél motivacu.
První, co mě začalo brzdit byla zima a studené vzduch. No nic, řikám si, nezvyk. Sem tam nejaké ten nikotin okolo stojících (čokli byli naščesti v rychtyku). Co mě hale srazilo sebevědomí névíc byli pracující a študáci, míjející mě při dobíhání šaliny nebo trajfu :lol:
Konečně sem zabočil na Špilas do parku. Kopec byl spása, páč sem musel zvolnit a enom sem se tak plóžil. Ovšem první část běhu skončila po 1300m gdy mě začalo neskutečně píchat v koleňu. :cry: Tož sem chvílu šel a zbytek tratě, 500m doběhl.
Tož zétra, nebo v sobotu to zkusím vodpoledňa, třeba bude lepčí konstelaca. Jo a taky sem snáď půl hoďky nemohl popadnót dech, to je taky záhada, gdyž normálně po 2km na pásu du tahat železa :?
Ha né, že se mě bodete lochčit :wink: :lol: 8)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » čtv 15. zář, 2011 7:29

Chcel by som poradit od miestnych borcov cez beh.. Kedze som zacal cvicit s omnoho zodpovednejsim pristupom, davam do toho cyklovanie, kde miesam Freefight a Volnak zapas , kazdy tyzden 2 krat jedno, plus vikend sukromne sparingy a drily, tak som pomimoto zaradil 2-3 krat tyzdenne vcasne rano posilku na hrubu silu, no a v oktobri chcem zamenit posilku za behanie na pase v posilke.

Len teraz neviem ako zacat behat, Ukrop radi dlhe behy, iny radia Intervaly, bojim sa ze pri dlhych behoch aka 1 hod. zoslabnem a nebudem mat paru na zem a hody v klinci, ci to bude mat nejaky zmysel, kedze dlhe behy su v aerobnej zone lazo-plazo, kdezto vacsinu casu som na treningich v silne anaerobnej zone, pasovanie sa v klinci, takedowny, grapling na zemi s udermi a uniky v rychlom, anaerobne rychlostky a blablabla

Zaujimali by ma skusenosti, rady, navody, nejaky jednoduchy planik ako pre debila atd.

Dik vopred
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » čtv 15. zář, 2011 9:16

No jo okrope, hale to kolenisko mě bolí fest, to mě teda nasralo, takovó dobu klid a včil totok...
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » čtv 15. zář, 2011 9:16

ukropcany píše:...pomalé dlhé behanie je pre silu nebezpečné len vtedy, ak ju netrénuješ. Je to to isté, ako sa hovorí, že posilka spomaľuje. Je to pravda len vtedy, ak sa robí len tá posilka, v Tvojom prípade, ak to bude len pomalý beh. Prínos toho dlhého behu je v zlepšení vytrvalosti a tak by si to aj mal brať. Že z dlhého máš vytrvalosť, z rýchleho silu a laktátový zvyk. Ak budeš robiť len jedno z toho, tak je to zle...

Přesně jak píše Ukrop :idea: Lidský tělo je silně adaptabilní záležitost. To co "nepotřebuješ", toho se zbavuje / omezuje. Například pokud budeš jenom běhat na vytrvalost a nic jinýho k tomu, půjde ti svalovina / síla do hajzlu, protože se toho tělo začne zbavovat (zbytečná zátěž pro vytrvalostní běh). Pokud ale k tomu běhání budeš i posilovat + bouchat, tělo ti potřebný "vybavení" zachová, protože ho používáš = potřebuješ.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod reccol » čtv 15. zář, 2011 9:48

Hellas: Kdyz sem tu zahlidnul slovo Spilas...
Vim, ze si psal ze nebehas, ale nekdo z tvych znamych snad jo :-) Kde se da v Brne behat? Za par dni se tam stehuju kvuli VS a nejak ve me ta hromada betonu a asfaltu duveru nebudi.
Kdyby tu byl nakej brnak a poradil, kde se da v nejakym rozumnym case dostat do parku/idealne lesa...
reccol
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně