Picard píše:Nevim jestli jsem s timhle pocitem tady sam, ale mam tak trochu dojem, ze 95% tohoto serveru zabira valka Kungfu WT vs WC vs WCokoliv ... neni to skoda? Nemate dojem , ze se to trochu prehani a zahlcuje se to tady vecma, ktery spoustu lidi zas az tolik nezajima? Svet BU je prece daleko sirsi a zajimavejsi, nez tohle vecne omilane tema, ktere je sice do jiste miy zajimave, ale myslim si , ze tvurci energii venovanou tomu tematu by mozna bylo lepsi venovat jinym ...
patrik píše:Mam uplne stejny dojem...
... a navic jakakoliv diskuze na tema, ktere WT nebo aikido je to opravdove a jedine realneskonci drive nebo pozdeji konstatovanim, ze "ty jsi uplny debil!"
Patrik
P.S.
Kdyby se nekdo ptal... Zajimaji me tradicni bojova umeni z Japonska, vsechny stare skoly (rju), zbranove systemy i jine skoly vznikle pred reformou Meidzi... stejne tak cokoliv o modernim kendo a iaido, ktere cvicim, pripadne cokoliv smysluplneho o aikido, bez ohledu na to, jestli vzniklo v Iawame nebo jine vesnici.
patrik píše:... ale co je evidente zle... kdo to posoudi.
Popravde jsem-li zacatecnik, neumim posoudit - nerozumim tomu a jestlize s tim zacnu, budu tomu verit. A jsem-li "pokrocily" nemel bych rikat tamto je spatne... (ja to neumim nerikat).
Aikido je moderni, nikdy nebylo tradicni, protoze se radi mezi sinbudo tedy moderni bojova umeni, zatimco treba Daito rju dzudzucu je zrejme (velice pravdepodobne) kobudo, tedy stare bojove umeni. Proc by tedy melo byt jedno aikido modernejsi nebo tradicnejsi nez jine.
Proc se tomu rika happy style nevim, nebyl jsem tam, ale proc by si mel kdokoliv narokovat "sve" aikido jako to jedine spravne.
Morihiro Saito mi oci neotevrel a videl jsem jednak jeho stare zaznamy i ty novejsi.
Nemyslim, ze by tenhle dialog kohokoliv kamkoliv posunul, ale ptal ses.
Patrik
aiki píše:Dobra otazka! Ja osobne aikido uz nevnimam ako BU tvorene technikami, ale principmi, ktore je mozne aplikovat na lubovolnu "techniku". V europe sa aikido vyucuje len formou technik - co je ale zrejme uplne zle, min. podla toho aku kvalitu dosahujeme my a aku japonci. Uz padli aj myslienky o tom, ci nas oni nahodou neodrbavaju, ze nam ukazu co dokazu, ale nepovedia ako to dosiahnut...alebo sme mozno blbi, ze to z ich reci nepochopime...tazko povedat, kedze oni hovoria po japonsky a je tam neznamo-aky dobry preklad do DE/EN. Tiez nadobudam pocit (vzhladom na to, aky sa v iwame kladie doraz na zbrane), ze taijutsu je len taky doplnok k bukiwaze, t.j. ze tazisko lezi v cviceni so zbranami, nakolko ruka sa nebezpecnostou len zriedka rovna mecu/palici. Ak clovek teda zvlada obranu zbranou proti zbrani, holymi rukami je to v pohode...mozno...
Co dalej - aikido je dokonale nacasovanie. Ludom to nefunguje, pretoze techniku zacinaju casto prilis skoro (partner zmeni utok), alebo (castejsie) prilis neskoro, kedy je partner schopny techniku zakontrovat.
Tiez je to trening hlavy, ktora musi byt 100%ne koncentrovana, inak sa to nacasovanie nezadari...toto je mozno to najpodstatnejsie...
Co sa tyka hladania mieru vo svete, vesmirnej energie, fluida a inych kvazi-aikido-veci, neviem o tom nic, ani ma to nezaujima...dovod? Raz sa Nemoto-senseia pytali ze co je to "ki"...usmial sa (velmi ho ta otazka pobavila), povedal nieco o mnohoznacnosti toho vyrazu a potom otvoril silno prsty na rukach a povedal "toto je ki"! Ako to myslel? No asi tak nejak, ze je to svalove napatie...o vesmire nehovoril nic...a som rad, to je totiz tema pre astronomov...
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků