Psychika a stres v bojových situacích

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Psychika a stres v bojových situacích

Příspěvekod Carnage » pát 23. zář, 2005 12:42

Ahoj lidi...Chtěl jsem se vás zeptat jak někteří z vás zvládají psychickou zátěž při střetech na ulici..Zajímá mě jestli i když trénujete bojová umění máte jistotu v sebe sama, nebo jestli vám nedělá problém někoho jen tak udeřit do obličeje..Díky za odpovědi:-)
Carnage
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » pát 23. zář, 2005 12:44

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Stres

Příspěvekod TierraZ » pon 26. zář, 2005 11:32

Jediný stres prožívám když jdu pozdě večer z práce a nesvítí světla to mě pak napadají různe situace co by se mohlo stát.

A proto raději uteču jestli to jde než abych se s někým prala
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Frana » pon 26. zář, 2005 11:44

Já osobně si nemužu bejt jistej nikdy a ničim, a když du kolem Romskýho sídla( nic proti cikánum) a koukam na ty hovada, co tam dělaj za bordel, tag bych mlátil hlava nehlava bez předsudků a s naprostou sebedůvěrou.
Jinak nic.
Fráňa
"i-šou tan-tchien!"
Pomatuj, že cesta do Pekel je dlážděna dobrýmy úmysly!
Frana
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod tokugawa » pon 26. zář, 2005 13:53

No neni to jednoduchy. Z vlastni zkusenosti vim, ze jenom trenink nestaci.

Kdyz mi bylo tak 16 a rok jsem chodil na karate, dostal jsem se do hloupe strkanice na zabave. Ve sve podstate jsem dojel na absolutni nedostatek jakekoliv pozornosti. Ten druhy mel problem a poreboval nekoho, na kom by se vyradil. Kdybych trochu daval pozor, tak jsem si toho vsimnul a z daleka se mu vyhnul. Takhle jsem si prisel pro par facek a dostal jsem je.
Kdyz po me vyjel najednou jsem nevedel co. Jediny na co jsem si vzpomel bylo, ze jsem ho parkrat kopnul, bez zjevneho nasledku. On me vzal parkrat pesti, jak byl ozralej nastesti taky bez nasledku. Pak nas od sebe odtrhli. Nakonec jsme jeden druhymu koupili ruma a byl klid. Takze se vlastne nic nestalo. Jediny co bylo smrtelne zraneny bylo moje sebevedomi :?

No dnes by to vypadalo jinak. Hlavne bych se do toho asi uz nedostal. Tyhle situace se blbe zvladaji, kdyz prichazeji necekane. Proto bych rekl, ze nejdulezitejsi je vsimnout si toho jeste pred tim, nez to vyeskaluje do nasili. V nejlepsim pripade zjistite, ze se to zacina priostrovat, a vyhnete se tomu. Kdyz to nejde, muzete to do jiste miry ridit a hlavne alespon se trochu pripravit. Potom ta vlastni akce musi byt instinktivni. Pokud musite premyslet nad tim co udelat, tak prohrajete. Nechejte telo, at se s tim vyporada, mezi tim co intelekt rve o pomoc.

Takze v treninku by vam alespon zaklady meli fungovat uplne instinktivne, jinak muzete mit ve stretu problem. Uplne od veci ani neni obcas si spestrit trenink nacvikem "psychologickych modelovych situaci". Hlavne je ale dulezite se nad tim trochu zamyslet a zjistit si o tom neco. Dnes se da sehnat more literatury z tohohle oboru jak z oblasti psychologie tak BU. Osobne bych doporucil obe knihy "animal" McYounga. Ma tam more neotrelych a pouzitelnych napadu, a navic se u toho docela zasmejete.

Na druhou stranu nepodlehejte zbytecnym iluzim. Ikdyz vsechno tohle budete delat, neda vam to zaruku, ze se zachovate spravne a ze vsechno vyjde. Pokud v urcite situaci nejste, nevite a ani netusite, jak se v ni zachovate. Navic pokud se do ni dostanete znovu, nespis se zachovate zase uplne jinak. Vsechno co jsem tady napsal vam muze vylepsit pravdepodobnost, nic vic a nic min. Jak jsem nekde cetl: "Pri utoku nozem mate 10% pravdepodobnost, ze z toho vyjdete nezraneni. Kdyz budete tvrde pracovat na tom, co vas chci naucit, muzete to dotahnou az na 20%." K tomu dodavam: Porad jste na tom skoro o 100% lip nez na zacatku, ale zadny "slagr" to neni. Uplne nejlepsi je, do techto situaci se vubec nedostavat.

Rozloucim se oblibenym rcenim "animal" McYounga:
SHIT HAPPENS :!:
tokugawa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Carnage » čtv 29. zář, 2005 8:55

Díky za vyčerpávající odpověď...Soulasím s tebou. Lepší je se situacím vyhýbat..
Carnage
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » ned 23. říj, 2005 21:51

Jak sem tudle někde čet:
"Jediný boj který vyhrajete je ten kterému zabráníte."
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » pon 24. říj, 2005 7:48

ale s posledníma dvěma odpověďma jsme už trochu ot, co? Myslím že Carnage chtěl slyšet něco jiného :twisted: ...
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Psychika a stres v bojových situacích

Příspěvekod Vcelar » pát 28. říj, 2005 21:21

Carnage píše:Ahoj lidi...Chtěl jsem se vás zeptat jak někteří z vás zvládají psychickou zátěž při střetech na ulici..Zajímá mě jestli i když trénujete bojová umění máte jistotu v sebe sama, nebo jestli vám nedělá problém někoho jen tak udeřit do obličeje..Díky za odpovědi:-)

Když se takhle ptáš, tak asi moc jistotu nemáš a je pro tebe problém udeřit někoho do obličeje. Tuhle jistotu v sebe sama a to co umíš a schopnost překonat přirozenou slušnost a někoho zbít bys měl tréninkem získat. Otázka je, zdali cvičíš tak aby ses to naučil.
Když nevyhneš se rvačce, rvi se tak že všichni rváči, vyhnou se pak tobě.
Vcelar
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Sai » pát 28. říj, 2005 21:47

kdo se bojí, nesmí do lesa :lol:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Carnage » čtv 10. lis, 2005 10:33

Myslím, že pro mě není problém udeřit někoho do obličeje, spíš pár lidí které trénuju...ale to neřešte...Když by mi ještě někdo něco chtěl říct, budu rád...když to teda nebude úplná hovadina:-)
Carnage
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod warrern » sob 03. pro, 2005 22:44

Loki píše:Jak sem tudle někde čet:
"Jediný boj který vyhrajete je ten kterému zabráníte."

jo,jo... slysel sem jedno krasne prislovi podobne tomuhle na stejnou situaci: Krahulec nikdy nezustane na miste, pokud se tam pohybuje tygr.
warrern
diskutér - nováček
diskutér - nováček

standalone

Příspěvekod standalone » stř 28. pro, 2005 17:01

To zalezi od situacie.
Pokial sa jedna o niekoho, kto sa len nevie vmestit do koze, nereagujem prudko. Max. nieco poviem.
Ale keby ma niekto prepadol a mal by som pri sebe vyplatu, urcite by som
dostal obrovsky hnev a zurivost.
standalone
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » stř 28. pro, 2005 17:13

upřímně řečeno psychika je to jedno a jediný co rozhoduje boj. ne síla,razance nebo tvrdost rány. a na to hodně lidí co dělá BU nebo BS doplatí..Vyhrává agresivita.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 28. pro, 2005 17:49

Low píše:..Vyhrává agresivita.

Ne...vyhrává chladná hlava.... :wink: :!: :idea: 8)
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 28. pro, 2005 17:57

jo jenže kdo si jí dokáže udržet :lol:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 28. pro, 2005 18:28

ten,kdo je psychicky silnej.... :wink: Kdo se umí ovládat..... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » stř 28. pro, 2005 18:40

to je ale spíše říše snů.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod uniq » stř 28. pro, 2005 18:57

Low píše:upřímně řečeno psychika je to jedno a jediný co rozhoduje boj.

Psychika je dolezita ale bez sily to daleho nedotiahnes.
uniq
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » stř 28. pro, 2005 19:06

chtel jsem tim rict spis to ze existuje spousta lidi, napriklad takovi ty hospodsky rvaci,kteri v zivote nedelali zadny BU,nebyli v posilovne, necvicej, leda s pullitrem v ruce a jsou nebezpecnejsi nez valna vetsina lidi co cvicej BU nebo BS.. Kdyz te venku napadne parta ,nebo i jeden(to se ale asi nestane:) skinhed je to stejnej pripad.. Problem je v tom ze ty pomoci ty chladny hlavy a toho co ses naucil a v neposledni rade pomoci toho co nam nadelila priroda jako prirozenost zastavit prival jeho agresivity a dokazat ho spacifikovat.Kdyz sme se ve skole kdysi prali tak ctyri lidi meli co delat aby drzeli na zemi jednoho nasranyho jedince.. zatmeni pred ocima doda takovou silu o ktery si do ty doby v sobe ani netusil..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně