Filip píše:Dobrý den
je mi 18,nepříliš dlouho(+- 2 roky) se věnuju ju jitsu,a poslední dobou mě trápí jedna věc.
Jsem cholerik,velmi rychle a snadno se rozzuřím,a několikrát se mi už stalo,že v situaci,která by se dala daleko líp vyřešit s chladnou hlavou, jsem prostě chytil rapl a "vyřešil" jsem ji hrubou silou,přičemž se de facto stal agresor ze mě.Většinou to postrčení a výhružka stačí k zastrašení toho druhého,ale já bych se daleko raději choval jinak,už proto,že s rudou mlhou před očima nejsem s to použít ani ty nejzákladnější techniky,a hlavně,někdy bych se vůbec do potyčky pouštět nemusel...
Filip píše:ptám se na to,jak se tohle (chladná hlava) dá nacvičit,co pro to mám udělat,ptž sám od sebe to asi nevladzam
Mahozukai píše:Se vší úctou ke Tvým znalostem, nevím jestli víš přesně co je "amygdala"...že je to jeden druh bazálních ganglií mající vztah k limbickému systému mozku atd...ale to nechme stranou.Nevím, jestli by Filipovi pomohly různé modelové situace...musí začít sám v sobě...uvědomit si odkud pramení ta jeho choleričnost.Často mají podobné problémy lidé z úplně jiných zdánlivě nesouvisejících příčin.Měl by zanalyzovat svůj život,své vztahy,školu...a pak přemýšlet sám o sobě o tom, co pro něj boj. umění znamejí nebo co by chtěl, aby znamenala.Všem zdar a klinické psychologii obzvlášť.
Mahozukai píše:Se vší úctou ke Tvým znalostem, nevím jestli víš přesně co je "amygdala"...že je to jeden druh bazálních ganglií mající vztah k limbickému systému mozku atd...ale to nechme stranou.Nevím, jestli by Filipovi pomohly různé modelové situace...musí začít sám v sobě...uvědomit si odkud pramení ta jeho choleričnost.Často mají podobné problémy lidé z úplně jiných zdánlivě nesouvisejících příčin.Měl by zanalyzovat svůj život,své vztahy,školu...a pak přemýšlet sám o sobě o tom, co pro něj boj. umění znamejí nebo co by chtěl, aby znamenala.Všem zdar a klinické psychologii obzvlášť.
Hmm nejsem zadny odbornik, ale to mi teda prijde "divne", resit s cistou hlavou spor fyzickym napadenim.Filip píše:čestné skautské,nehrál,moc nepiju,a když už,neperu se,moc toho nevydržim.
Fakt hodne zajimave, diky za tenhle prispevek.severin píše:Skoda,ze jsi to trochu nerozvedl,protoze odbornik opravdu nejsem,ale myslim si,že pro agresivitu v bu je to celkem zásadní věc o které se tu zatím nemluvilo.To malo co si myslim,že vím je,že amygdala je především něco jako emoční pamět.Pokud se tedy něco emočního stane thalamus to přímo pošle do amygdaly a ta může okamžitě převzít kontrolu nad celým tělem /adrenalin,krevni tlak atd./ a nad rozumem,který je přece jenom pomalejší.Kdyby mu ji vyoperovali,tak mu bude jedno,jestli do nej nekdo strka a nebo ne.Tato část mozku,tak může být zodpovědná za okamžitou a nekontrolovanou agresi a stejně tak za stuhnutí,které je největším problémem při napadení.Limbický systém samozřejmě pracuje s emocemi,učením a vším co s tím souvisí,ale v krizi má amygdala hlavní slovo.Meditací a soustředěním cvičíme hlavně čelní laloky,které jsou schopny zmirnit důsledky funkce amygdaly.
Píšu to dost pozdě,takže nezacházím do detailů,ale budu rád,když mě opravíš.Je to hodně důležité.
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků