agresivita

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

agresivita

Příspěvekod Filip » sob 31. pro, 2005 13:54

Dobrý den
je mi 18,nepříliš dlouho(+- 2 roky) se věnuju ju jitsu,a poslední dobou mě trápí jedna věc.

Jsem cholerik,velmi rychle a snadno se rozzuřím,a několikrát se mi už stalo,že v situaci,která by se dala daleko líp vyřešit s chladnou hlavou, jsem prostě chytil rapl a "vyřešil" jsem ji hrubou silou,přičemž se de facto stal agresor ze mě.Většinou to postrčení a výhružka stačí k zastrašení toho druhého,ale já bych se daleko raději choval jinak,už proto,že s rudou mlhou před očima nejsem s to použít ani ty nejzákladnější techniky,a hlavně,někdy bych se vůbec do potyčky pouštět nemusel...
Filip
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: agresivita

Příspěvekod Radekkokk » sob 31. pro, 2005 14:03

Filip píše:Dobrý den
je mi 18,nepříliš dlouho(+- 2 roky) se věnuju ju jitsu,a poslední dobou mě trápí jedna věc.

Jsem cholerik,velmi rychle a snadno se rozzuřím,a několikrát se mi už stalo,že v situaci,která by se dala daleko líp vyřešit s chladnou hlavou, jsem prostě chytil rapl a "vyřešil" jsem ji hrubou silou,přičemž se de facto stal agresor ze mě.Většinou to postrčení a výhružka stačí k zastrašení toho druhého,ale já bych se daleko raději choval jinak,už proto,že s rudou mlhou před očima nejsem s to použít ani ty nejzákladnější techniky,a hlavně,někdy bych se vůbec do potyčky pouštět nemusel...

A ptas se vlastne na co? :)
Jestli by ses chtel chovat jinak, tak dle meho nazoru jsi ty ten jediny, kdo to muze zmenit - ty jediny se musis naucit ovladat se...
Radekkokk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Filip » sob 31. pro, 2005 14:18

ptám se na to,jak se tohle (chladná hlava) dá nacvičit,co pro to mám udělat,ptž sám od sebe to asi nevladzam
Filip
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Filip » sob 31. pro, 2005 16:35

dělal jsem asi rok box,na tréninku občas boxujem a při sparingu nemám problém zachovat klid...na ulici je to jiné :-(
Filip
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » sob 31. pro, 2005 18:16

Filip píše:ptám se na to,jak se tohle (chladná hlava) dá nacvičit,co pro to mám udělat,ptž sám od sebe to asi nevladzam

Když Tě někdo krká,násilím se nuť v duchu počítat si nádechy,uvolni se,zhluboka dýchej(nádech nosem,výdech ústy).....a "zavři uši"......jestli teda píšeš o tom,že na urážky a slovní hecování reaguješ jako čertík z krabičky.Víš jak...."bav se s volem o sobotě,když jde v pátek na porážku"..... :wink: 8)
Pokud to nezvládáš,představuj si "oponenta" třeba nahýho.....důležitý je ale to dýchání a počítání.....mně osobně to pomohlo...taky jsem cholerik..... :twisted:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » sob 31. pro, 2005 21:55

to chce studenou sprchu a froté ručníky :lol: :lol:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TierraZ » ned 01. led, 2006 12:27

No možná by to chtělo trochu meditace, nějaké ta cvičení na sebeovládání anebo odborní radu psychologa
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Filip » ned 01. led, 2006 14:01

-počítat do deseti mi nikdy nešlo,ale naučit bych se to moh :)
-ty stránky jsou super,vynikající studijní materiál
-meditovat neumím,jen soustředit se v zazenu a z toho hodně bolí kolena...

moc děkuju za odpovědi...
Filip
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod severin » ned 01. led, 2006 14:26

Domluv se s pár lidma a nacvičte si situace.At te ruznymi zpusoby provokujou a ty se na to uč reagovat správným způsobem.Taky je dobre se cvičit na ulici a představovat si,jak bych asi zareagoval,kdyby do mě tamhleten nebo tenhle štouchnul či provokoval.Amygdala v tvém mozku,která je zodpovědná za tvé přehnané chování se musí cvičit.Stejně je to i naopak,když je někdo plachej a bojácnej musí se podobným způsobem učit určité formě agresivity.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

to Severin

Příspěvekod Mahozukai » pon 02. led, 2006 11:02

Se vší úctou ke Tvým znalostem, nevím jestli víš přesně co je "amygdala"...že je to jeden druh bazálních ganglií mající vztah k limbickému systému mozku atd...ale to nechme stranou.Nevím, jestli by Filipovi pomohly různé modelové situace...musí začít sám v sobě...uvědomit si odkud pramení ta jeho choleričnost.Často mají podobné problémy lidé z úplně jiných zdánlivě nesouvisejících příčin.Měl by zanalyzovat svůj život,své vztahy,školu...a pak přemýšlet sám o sobě o tom, co pro něj boj. umění znamejí nebo co by chtěl, aby znamenala.Všem zdar a klinické psychologii obzvlášť.
Mahozukai
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod standalone » pon 02. led, 2006 11:10

Hlavne nehrat hru toho, kto provokuje. Nie ze jeden provokuje a druhy sa automaticky nastve.
Nech sa chudak snazi....ked nebude na provokaciu odozva, mozno pride na to, ze je to ńema vyznam.
Nasilim by som to riesil az po fyzickom napadnuti.
standalone
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: to Severin

Příspěvekod Makoto » pon 02. led, 2006 14:42

Mahozukai píše:Se vší úctou ke Tvým znalostem, nevím jestli víš přesně co je "amygdala"...že je to jeden druh bazálních ganglií mající vztah k limbickému systému mozku atd...ale to nechme stranou.Nevím, jestli by Filipovi pomohly různé modelové situace...musí začít sám v sobě...uvědomit si odkud pramení ta jeho choleričnost.Často mají podobné problémy lidé z úplně jiných zdánlivě nesouvisejících příčin.Měl by zanalyzovat svůj život,své vztahy,školu...a pak přemýšlet sám o sobě o tom, co pro něj boj. umění znamejí nebo co by chtěl, aby znamenala.Všem zdar a klinické psychologii obzvlášť.

Souhlas se Severinem. Taky jsem byval podobnej magor. Kdyz jsem se ptal cloveka povolaneho, odvetil, ze je potreba tuto agresivitu kultivovat. V boji je agresivita velice dulezita, ale musi byt pod kontrolou. Jak ji kultivovat? Presne jak rikal Severin, pomoci nacvicenych scenaru, kde se pomalu pridava na intenzite a rychlosti vcetne agresivite. Vzdy tam musi byt nekdo, kdo od sebe borce muze kdykoliv roztrhnout. Znovu vsak rikam, ze agresivita neni nic spatneho a spise je na tom lip, kdo je ted agresivni nez u koho se agresivita ma vybudovat. Proste nekdo ma a nekdo ne... :-)
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mao » pon 02. led, 2006 15:57

Myslim ze filipuv problem neni agresivita, ale neschopnost kontrolovat vlastni chovani - dela neco co nechce.

Ja bych zase poradil jeden druh cviceni ktery delam ja a hodi se nejen na agresivitu. Sednete si a nejprve se uklidnite. Pozorujete chvili svuj dech. Potom si v duchu zacnete prehravat vsechny minule udalosti od soucasnosti do minulosti (treba do bodu ktery znamenal vybuch agrese). A pote zpet do soucasnosti. Zaroven pozorujete co se s vami deje. Zrychluje se dech, tep, je tok myslenek plynuly? Pak staci par nadechu a vydechu a to je vse.

Jinak myslim ze k tomu co chce filip vede meditacni praxe. Pak uz nedochazi, nebo alespon ne tak lehce ke strhavani vedomi venkovnimi vlivy. Clovek stoji nad svym hnevem - nevidi rude, ale to mu nebrani byt v pripade potreby agresivni.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Filip » pon 02. led, 2006 18:01

-ať hledám jak hledám, o meditaci samotné jsem našel jen tenhle topic

http://bojovaumeni.cz/bu/modules.php?na ... c&start=20
a ani z něho jsem se nedověděl,jak se správně snažit o meditaci...dá se to vůbec takhle po internetu rozebírat?

-situace jsou na tréninku sehrávány často,ale nedokážu se přinutit naštvat se na člověka,se kterým cvičím,a nemám žádný hněv k ovládnutí...
-že má moje choleričnost kořeny docela hluboko jsem si moc dobře vědom

díky všem
Filip
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod sulthan » pon 02. led, 2006 18:20

hod do googlu "meditation techniques", vypadne ti toho strasne moc
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod severin » úte 03. led, 2006 0:36

Mahozukai píše:Se vší úctou ke Tvým znalostem, nevím jestli víš přesně co je "amygdala"...že je to jeden druh bazálních ganglií mající vztah k limbickému systému mozku atd...ale to nechme stranou.Nevím, jestli by Filipovi pomohly různé modelové situace...musí začít sám v sobě...uvědomit si odkud pramení ta jeho choleričnost.Často mají podobné problémy lidé z úplně jiných zdánlivě nesouvisejících příčin.Měl by zanalyzovat svůj život,své vztahy,školu...a pak přemýšlet sám o sobě o tom, co pro něj boj. umění znamejí nebo co by chtěl, aby znamenala.Všem zdar a klinické psychologii obzvlášť.

Skoda,ze jsi to trochu nerozvedl,protoze odbornik opravdu nejsem,ale myslim si,že pro agresivitu v bu je to celkem zásadní věc o které se tu zatím nemluvilo.To malo co si myslim,že vím je,že amygdala je především něco jako emoční pamět.Pokud se tedy něco emočního stane thalamus to přímo pošle do amygdaly a ta může okamžitě převzít kontrolu nad celým tělem /adrenalin,krevni tlak atd./ a nad rozumem,který je přece jenom pomalejší.Kdyby mu ji vyoperovali,tak mu bude jedno,jestli do nej nekdo strka a nebo ne.Tato část mozku,tak může být zodpovědná za okamžitou a nekontrolovanou agresi a stejně tak za stuhnutí,které je největším problémem při napadení.Limbický systém samozřejmě pracuje s emocemi,učením a vším co s tím souvisí,ale v krizi má amygdala hlavní slovo.Meditací a soustředěním cvičíme hlavně čelní laloky,které jsou schopny zmirnit důsledky funkce amygdaly.
Píšu to dost pozdě,takže nezacházím do detailů,ale budu rád,když mě opravíš.Je to hodně důležité.

PS:Poslat Filipa na terapii je samozřejmě to nejlepší řešení,ale pochybuju,že by o tohle stál,proto jsem se snažil poradit něco jiného.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod koblih » úte 03. led, 2006 21:43

Flilipe psal jsi, že se Ti už stalo, že jsi nějaký spor řešil hrubou silou. Ruku na srdce, nehral v tom nějakou roli i alkohol?
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Filip » úte 03. led, 2006 22:47

čestné skautské,nehrál,moc nepiju,a když už,neperu se,moc toho nevydržim :) .
Filip
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod koblih » stř 04. led, 2006 9:21

Filip píše:čestné skautské,nehrál,moc nepiju,a když už,neperu se,moc toho nevydržim :) .
Hmm nejsem zadny odbornik, ale to mi teda prijde "divne", resit s cistou hlavou spor fyzickym napadenim.
Ale je supr, ze se k tomu stavis takto, ze se to snazis nejak resit a tak. No preji chladnou hlavu. :-)
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod koblih » stř 04. led, 2006 9:23

severin píše:Skoda,ze jsi to trochu nerozvedl,protoze odbornik opravdu nejsem,ale myslim si,že pro agresivitu v bu je to celkem zásadní věc o které se tu zatím nemluvilo.To malo co si myslim,že vím je,že amygdala je především něco jako emoční pamět.Pokud se tedy něco emočního stane thalamus to přímo pošle do amygdaly a ta může okamžitě převzít kontrolu nad celým tělem /adrenalin,krevni tlak atd./ a nad rozumem,který je přece jenom pomalejší.Kdyby mu ji vyoperovali,tak mu bude jedno,jestli do nej nekdo strka a nebo ne.Tato část mozku,tak může být zodpovědná za okamžitou a nekontrolovanou agresi a stejně tak za stuhnutí,které je největším problémem při napadení.Limbický systém samozřejmě pracuje s emocemi,učením a vším co s tím souvisí,ale v krizi má amygdala hlavní slovo.Meditací a soustředěním cvičíme hlavně čelní laloky,které jsou schopny zmirnit důsledky funkce amygdaly.
Píšu to dost pozdě,takže nezacházím do detailů,ale budu rád,když mě opravíš.Je to hodně důležité.
Fakt hodne zajimave, diky za tenhle prispevek.
koblih
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně