Minulost a současnost...

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Minulost a současnost...

Příspěvekod Mahozukai » pon 02. led, 2006 11:26

Ahoj.
Prosím touto cestou všechny, aby napsali své názory postřehy o boj. uměních, filozofii vedení boje kdysi a dnes.Jsem zastáncem tzv. "starých ideálů" které dnes ovšem jsou dokonalou metodou k zušlechťování ducha, ale myslím si, že tai-chi, aikido a podobné jsou dnes NEpoužitelné v boji. Viděl někdo z vás v ringu tai-chisty, aikidoky a tak? Myslíte, že by obstáli proti fighterům typu LeBanner,Petr Aerts...když jsem se zeptal přímo některých taičistů na toto, odpověděli, že jejich umění je vnitřní a učí se nebojovat, ale faktem je, že si je nedovedu představit, když proti nim na ulici vystartuje nějaký taiboxer.Pak jsem s kamarádem jednou potkal v parku nějakou osobu cvičící taichi či co to bylo, a jen jsme se to kluka chtěli zeptat co to cvičí a tak.chvíli něco pletl o vnitřní síle a rozbíjení desek, že to kdysi prý dělal ale že to není duchovní,a pak jsme navedli hovor směrem ke karate,taiboxu a K-1 a ten člověk se sebral že prý spěchá domů :wink: Způsoby jakými se bojovalo kdysi tak fungovaly tehdy, nebot na tom či onom území bojovali podobným způsobem všichni.Ale dnes už způsob nějakého tzv. čestného boje je mimo hru.Taky stejně všechna bojová umění vypadají v boji podle vzorce: přední zadní direkt,háky,lokty,kolena,mai mawasi geri,low kick...a často to je samá ruka a noha...prostě řezba.Uvítám veškeré komentáře a názory, ale prosím ne urážky nadávky hádky,ale diskuzi lidí, kteří jsou ochotni poslouchat přemýšlet navrhovat...Děkuji...s pozdravem Mahozukai
Mahozukai
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod diablik » pon 02. led, 2006 12:18

sorry,ale taketo sracky sa tu riesia kazdy tyzden a koncia hadkou obidvoch "taborov" a to "full" vs. vnutorne styly....asi bude so mnou suhlasit 90% ludi/aspon dufam/,ked poviem ,ze clovek kt. sa vie a neboji porvat/dostal to do vienka od....boha,prirody,deda-otca-brata/ tak moze robit kludne taichi,taebo,spinning,thaikickboxing megakillingkravmaga a bude mu to vsetko fungovat....naopak ,chlapik co sa boji aj vlastneho tiena,tak mu nepomoze ani 10 rocna staz priamo v Thajsku..bude dobry v ringu,ale na ulici sa doserie....pravdou ale je ,ze povacsinou chlapici od boxu,thaiboxu su povacsinou pri "krcmoviciach" vitazmi....ktovie preco??? :twisted: :twisted:
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sulthan » pon 02. led, 2006 12:18

ze by bylo aikido nepouzitelne v boji, to bych se teda nikdy neopovazil tvrdit. Nekde je tu o tom cely thread, tak se mrkni.
O tai-chi toho zas tolik nevim, ale kdyz se cvici spravne (jezdim napriklad kolem jedne reklamy, ktera rika "aerobik, tai-ci, cviceni na micich" - tam se asi moc dobre necvici :D ), tak je urcite vyuzitelne alespon jako sebeobrana.
To, ze je nikdy nevidis v ringu, nerika nic o tom stylu. Rika to jenom, ze lidi, kteri tyhle styly cvici, nemaji potrebu nekoho mlatit.
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DMC » pon 02. led, 2006 13:26

Haha, vecna to debata...

1)Ale napadl me jeste jeden uhel pohledu:
Studenti aikida, taichi, capoeiry atd. maji jednu velkou vyhodu, co se boje tyce. Totiz tu, ze se muzou vymlouvat. Vymlouvat na to, ze cvici pro zlepseni charakteru, osviceni, ze je nezajimaji rvacky, ze by vsechno resili mirnou cestou,ze by te pri sparringu zabili atd. Zkratka, ze se muzou zkousce svych bojovych schopnosti uplne vyhnout.

Naproti tomu kick- a thaiboxeri, judisti a podobni se zkratka vymlouvat nemuzou. Bud jsou schopni v tom ringu se o sebe postarat, nebo nejsou.
Na zadny charaktery, osviceni, a "v 60 letech budu uz umet bojovat" se nehraje.

Z toho je jasny, ze v tom prvnim tabore bude spousta lidi, kteri chteji snit o tom, jaci sou skveli bojovnici, ale nikdy opravdu bojovat nezkusi - protoze nemuseji. Jisteze tam budou lidi, kteri trenuji bojove, ale tech ostatnich bude vetsina. V tom je nejvetsi problem modernich BU - ne v technikach, ale v motivaci. Kdyby meli lidi motivaci, rychle by zjistili, ktere techniky funguji a ktere ne.

2) Naopak si myslim, ze bojova umeni se vyvijela v daleko drsnejsich podminkach nez funguji dnes. To je taky jeden z tech duvodu - dneska malokdo potrebuje BU ke kazdodenni sebeobranne, tak proc by se snazil, a eventuelne hledal to nejucinnejsi BU? Vetsina lidi, co se honi za "nejucinnejsimi BU" jsou dneska spis vyse uvedeni snilci.

Co se "cestneho boje" tyce - dneska je cest hodne prazdne slovo. A myslim, ze to je chyba.

3)Odporujes si v tom, ze nejdriv pises, ze dnes uz to neni jako kdysi, kdy na jednom uzemi bojovali vsichni stejne, a pak napises, ze "stejne vsechna bojova umeni vypadaji v boji podle vzorce...."

A proc tomu tak je? Inu, boj je boj, technika (kazda! at kotegaeshi nebo hak) degeneruje, jen dovednost zustava.
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sulthan » pon 02. led, 2006 14:24

DMC píše:Haha, vecna to debata...

Ale napadl me jeste jeden uhel pohledu:
Studenti aikida, taichi, capoeiry atd. maji jednu velkou vyhodu, co se boje tyce. Totiz tu, ze se muzou vymlouvat. Vymlouvat na to, ze cvici pro zlepseni charakteru, osviceni, ze je nezajimaji rvacky, ze by vsechno resili mirnou cestou,ze by te pri sparringu zabili atd. Zkratka, ze se muzou zkousce svych bojovych schopnosti uplne vyhnout.

castecne souhlasim, IMHO jde take o styl vyuky. Znam jednoho capoeristu a ten se cviceni boje rozhodne nevyhyba. To same u aikida. S kamaradem, co dela aikido, jsem se byl podivat na jeden trenink a prakticky celou dobu jsme delali hodne drsnej sparring.
Kdyz ale nahodou narazis na nejakeho podvodnika, ktery uci gymnastiku, pripadne aerobik a vydava to za bojove umeni, pravdepodobne u nej vetsinou budou cvicit lide, kteri hledaji "osviceni".
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » pon 02. led, 2006 14:45

Ty opravdu přiblbé diskuse o tom, jestli karatista porazí thaiboxera apod. pořád nezohledňují ten důvod, pro který kdo co cvičí. Pro mě je nejlepší BU takové, které mi vyhovuje pro mé potřeby, ať už jsou vnitřní nebo vnější. Protože co je to jinak to "nejlepší" - podle jakého hlediska? Když mi jde o fyzickou i psychickou relaxaci a beru to trochu pocitově, vyberu si něco s vnitřní složkou, ale pak se nepouštím do diskuzí o tom, koho tím dokážu porazit na ulici, protože to není můj primární cíl. Když se chci prát v hospodě, půjdu do MT, TB, xxx nebo zzz, ale pak nebudu kecat o tom, že mou nejoblíbenější součástí tréninku je mokusó a že si pomocí ki ohřívám párky. Je mi úplně jedno, jaké BU k čemu bylo ve které době a zemi - zajímá mě, jestli mi vyhovuje, jak to vypadá dnes. Proto jsou ty spory o ničem.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sulthan » pon 02. led, 2006 14:52

1) nehadame se, pouze si slusne vymenujeme nazory.
2) i kdyz si vyberes nejaky vnitrni styl, je to porad bojove umeni. Pokud chci fyzickou a psychickou relaxaci, budu cvicit jogu. Kdyz nekdo u bojoveho umeni prehlizi bojovou slozku, uz to neni bu, ale stava se z toho aerobik.
Me osobne pripada uhozeny rict, ze kdyz jsem nikdy nevidel dany styl v boji, tak je v boji uplne na nic.
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » pon 02. led, 2006 15:01

sulthan píše:1) nehadame se, pouze si slusne vymenujeme nazory.

Netvrdil jsem, že se někdo konkrétní hádá - měl jsem na mysli nesmyslnost těch diskusí jako takových.
sulthan píše:2) i kdyz si vyberes nejaky vnitrni styl, je to porad bojove umeni. Pokud chci fyzickou a psychickou relaxaci, budu cvicit jogu. Kdyz nekdo u bojoveho umeni prehlizi bojovou slozku, uz to neni bu, ale stava se z toho aerobik.

Nepsal jsem o tom, že by tam byla výhradně vnitřní složka nebo že převažuje. Určitě chápeš, jak to myslím - kdo proč dělá taiči a kdo třeba TB.
sulthan píše:Me osobne pripada uhozeny rict, ze kdyz jsem nikdy nevidel dany styl v boji, tak je v boji uplne na nic.

Souhlas. Navíc kromě stylu jde ještě o to, koho v té akci vidíš. Vítězí lepší bojovník, ne "lepší" BU :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Alisdair » pon 02. led, 2006 15:22

No já osobně cvíčím taichi, karate a jiujitsu, takže se na to můžu podívat docela objektivně. Pokud se chcete bránit, tak vám taichi bude úplně k ničemu. Je to perfektní jako doplněk k ostatním stylům, protože se vám zkoordinují pohyby, lépe si uvědomíte tělo atd., ale nenaučíte se bránit. Zvláště teď, když se v taichi učí jenom sestavy a zapomíná se na cvičení pomalého zápasu dvoujic, které bylo součástí taichi. Na druhou stranu, v dnešní době nemáme potřebu bojovat o přežití tak proč se nutit do tvrdých stylů, když se mi líbí vnitřní školy? To už je jen věc názoru.
Alisdair
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Rimmer » pon 02. led, 2006 15:38

Muhehe pamatuju když sem byl malej tak sem strašně přemejšlel jestli porazí lev tygra nebo tygr lva. A jestli je silnější king kong a nebo tyranosaurus.. Popřípadě jestli je lepší želvák Leonardo nebo Donatelo:D:D:D:D nechci nikoho urážet!!!, ale přijde mi to podobně smysluplnná diskuze...;)přeju krásný den a hodně uzpěchu v jakemkoli BU:)
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 02. led, 2006 16:13

Rimmer píše:. Popřípadě jestli je lepší želvák Leonardo nebo Donatelo:D:D:D:D

Ja myslim, ze lepsi byl Leonardo..ale muj favorit byl vzdycky Michelangelo!! Kazdopadne Trhac je vzdycky spraskal na jednu hromadu a pak utek... :lol:

Jo a jeste neco!! Nekde jsem zaslech, ze tri hyeny jsou prej schopny zpraskat lva!! jak by ovsem dopad souboj tygr v. lev opravdu nevim.. :D
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rimmer » pon 02. led, 2006 16:17

toddb píše:
Ja myslim, ze lepsi byl Leonardo..ale muj favorit byl vzdycky Michelangelo!! Kazdopadne Trhac je vzdycky spraskal na jednu hromadu a pak utek... :lol:

Jo a jeste neco!! Nekde jsem zaslech, ze tri hyeny jsou prej schopny zpraskat lva!! jak by ovsem dopad souboj tygr v. lev opravdu nevim.. :D
No já sem zase fnadil Leonardovi:))) btw lva a tygra na se pouštěli římani...ale přej se jim nepovedlo je donutit, aby se napadly...ani když jim nedávaly žrát:)
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 02. led, 2006 16:19

Rimmer píše:
toddb píše:

No já sem zase fnadil Leonardovi:))) btw lva a tygra na se pouštěli římani...ale přej se jim nepovedlo je donutit, aby se napadly...ani když jim nedávaly žrát:)

Na me byl Leonardo moc vaznej, to Michelangelo byl takovej vtipalek...kazdopadne postupem casu jsem zacal zelvaky nenavidet a posledni dily jsem uz bezvyhradne fandil trhacovi. :D
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 02. led, 2006 16:20

To Rimmer: kdyz uz jsme u ty zoologie, jak to, ze se neprali tygr a lev? se jim nechtelo, ci co?
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rimmer » pon 02. led, 2006 16:59

toddb píše:To Rimmer: kdyz uz jsme u ty zoologie, jak to, ze se neprali tygr a lev? se jim nechtelo, ci co?
já nevim zeptej se římanů:D:D
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 02. led, 2006 17:48

Rimmer píše:
toddb píše:To Rimmer: kdyz uz jsme u ty zoologie, jak to, ze se neprali tygr a lev? se jim nechtelo, ci co?
já nevim zeptej se římanů:D:D

spis bych se ptal tech lu a tygru..bud se jim nechtelo, anebo citili nejakou rodovou spriznenost... :D

Jinak abych se vyjadril vubec k tomuhle threadu..prijde mi nesmyslny zabyvat se nejakyma staryma dobryma casama, to je proste pryc..navic si nemyslim, ze by se prali nejak extra jinak ci feroveji... :D
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod uniq » pon 02. led, 2006 18:01

Ked uz sme u tych stylov - Teakwondo vs fighter MMA

http://www.comegetyousome.com/video/super_slam.wmv
uniq
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Rimmer » pon 02. led, 2006 18:05

uniq píše:Ked uz sme u tych stylov - Teakwondo vs fighter MMA

Muhehe moc hezký:)))
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » pon 02. led, 2006 18:11

uniq píše:Ked uz sme u tych stylov - Teakwondo vs fighter MMA

Pekne, pekne...zvlast jak se sebevedomej taekwondak rozcvicuje... :D
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mahozukai » pon 02. led, 2006 18:13

Wow.To je fofr.Jste fakt dobří.No já jen, že jsem měl možnost přátelské konfrontace s několika aikidisti a dvěmi taičisty, kteří byli jak tady někdo pěkně nadnesl přesvědčeni o své zdatnosti.A i přesto že já o té své přesvědčený nebyl, byli tito biti jako obilí na konci léta.Proto si myslím, že ať na své letáky napíšou cvičení pro tělo a mysl-a bude všechno fajn ale ať se neohánějí bojem.Můj názor je:

není bojovník ten, který nikdy nebojoval o život, nebo alespoň v ringu nebo kumite-fulkontakt, aby zažil reálný pocit,kdy pracuje hlavně psychika.Sparing je důležitý ale bez vlastní zkušenosti boje, kdy je vše takříkajíc naostro, je to vcelku k ničemu.

Jsem rád, že jste napsali až na ty, kteří začali debatu o želvách ninja-ti ať si je chovají pěkně v akváriu.Díky všem,sportu zdar.
Mahozukai
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně