Zranenia klbov

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Zranenia klbov

Příspěvekod Lin-Shit » sob 21. led, 2006 20:59

Zdravim vas! Uz asi pol roka mam problemy so zapastim.zranil som sa pri sparingu pri jednom nepodarenom bloku.kamarat kopal maegeri a ja som jeho pistalu zachytil licnou(vonkajsou) castou dlane.nasledne sa mi prehlo zapastie smerom "dovnutra"(presny opak uderu dlanou).odvtedy u mne pretrvavaju problemy.stalo sa to pred pol rokom,ale az pred 3 mesiacmi(v posilke) to bolo uz neznesitelne.odvtedy nic necvicim(ani posilka ani karate) a davam na to veralgel a elasticky obvaz.doktor sa cuduje ze ako ma to stale moze bolet(na rontgene nic nebolo) ale ja pri zvysenej zatazi stale citim ostru vystrelujucu bolest :cry: .
Nemohli by ste mi neco poradit prip. napisat vase skusenosti s podobnymi zraneniami(nasledky,priebeh liecby a pod) .boli ma to len v tom jednom smere pri takmer maximalnom ohnuti. diiik.
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Sai » sob 21. led, 2006 21:37

já mám taky malou starost.. přes dva měsíce jsem si pořádně nebouchl pravou pěstí.. důvod? ostrá a palčivá bolest na úderném kloubu prostředníčku.. nejspíš to mám naražené od bůhví odkud.. na samotné zranění si nepamatuju.. ale už delší dobu při jakémkoli intenzivnějším dotyku.. !to je i slabá rána do pytle! mě začne v té kosti dost hnusně bodat.. divné i je.. že to není taka klasická tupá bolest jako při naražení, která za dva dny odleze..

nevím co to je.. ale je to hodně nepříjemné... taky to mažu veralgelem.. ale zatím se to vůbec nelepší... a taky mi stalo že mi začaly v tom místě samy od sebe cukat nervy... divné že? 8O
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Zranenia klbov

Příspěvekod Hark » sob 21. led, 2006 22:39

Lin-Shit píše:Zdravim vas! Uz asi pol roka mam problemy so zapastim.zranil som sa pri sparingu pri jednom nepodarenom bloku.kamarat kopal maegeri a ja som jeho pistalu zachytil licnou(vonkajsou) castou dlane.nasledne sa mi prehlo zapastie smerom "dovnutra"(presny opak uderu dlanou).odvtedy u mne pretrvavaju problemy.stalo sa to pred pol rokom,ale az pred 3 mesiacmi(v posilke) to bolo uz neznesitelne.odvtedy nic necvicim(ani posilka ani karate) a davam na to veralgel a elasticky obvaz.doktor sa cuduje ze ako ma to stale moze bolet(na rontgene nic nebolo) ale ja pri zvysenej zatazi stale citim ostru vystrelujucu bolest :cry: .
Nemohli by ste mi neco poradit prip. napisat vase skusenosti s podobnymi zraneniami(nasledky,priebeh liecby a pod) .boli ma to len v tom jednom smere pri takmer maximalnom ohnuti. diiik.

Hm udelat dobry rentgen zapesti neni nic jednoducheho, a rentgen sam o sobe ukazuje spis zlomeniny. Tohle bych resil s rehabilitacnim doktorem (specialni cviky, lazne...) a dat tomu rozumny klid. Urcite zapesti nezatezovat zadnym zavazim (ani kliky) ani narazy (pri uderech). Cvicit do vzduchu IMHO muzes porad. Ostra bolest vypada na skripnuty nerv, nebo nalomeninu. Pocitej ovsem s tim, ze pokud jde o poskozeni kloubu a kosti, tak "setrici" rezim trva nekolik mesicu, pokud nechces spadnout do novych problemu. Urcite bych zasel za doktorem a nechal se poslat na rehabilitacni.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » ned 22. led, 2006 0:37

Narazeniny(pokud se jedna o narazeniny) jsou obecne velky problem,
bohuzel to moc dobre vim z vlastni zkusenosti.
Nekdy v lete,tusim srpen,sem si dal na hubu na kole tim zpusobem,ze sem preletel riditka,leva ruka brzdila pad dlani,druha ruka "ryla" asfalt 3 prosdtrednimi prsty.Tyden sem na to nemohl ani sahnout a plnohodnotne trenovat(rozumej sevrit pest:)) sem mohl nekdy po cca. 4 mesicich naprosteho klidu techto prstu.
Pokud je to opravdu vazne,ikdyz mas ruku stale v klidu,doporucuju navstivit kvalifikovaneho chiropraktika.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » ned 22. led, 2006 14:08

To Lin-Shit:
Pokud je v zápěstí načnutá některá z kůstek tak máš tak zhruba na rok o zábavu postaráno. Zápěstí se špatně léčí. Jak psal Player, návštěva kvalifikovaneho chiropraktika a klid zápěstí je jediná cesta z toho ven.

Já si listopadu při cvičení něco udělal s ramenem. Pouze jsem venku chtěl zkusit katu bez rozcvičení, přehnal jsem nasazení (zdaleka jsem nešel na 100%) a bylo vymalováno. Ucítil jsem lupnutí, bolest a neustálé napětí v rameni. Mazal jsem to, ale nic nepomáhlo. Omezil jsem veškerou zátěž. Cvičim s tou rukou jen do vzduchu a opatrně. Jakmile ucítím bolest, tak přecházím na jinou techniku. Pomaličku se to dává dohromady. Ale kliky si ani teď nedovolím dělat. Prostě to chce klid a tělo si s tím poradí samo. A hlavně nedělat blbosti.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tedd » úte 24. led, 2006 8:41

kosti, klouby se hojej hrozne dlouho,ale pak to za to stoji. kdyz boxuju do kyble se sterkem, tak znova si dat kolo muzu az tak po dvou mesicich. to samy s holenema,nejlepsi je si je zkurvit o maly stromek a za dva mesice sou jak tyce
Tedd
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Snooorri » úte 24. led, 2006 9:50

Ja mam dycky po treningu nekolik dni modřiny na předlokti, naš styl (Hung gar) na tvrdy předloktí klade duraz. :) Votloukame se dokud jeden z nas s řevem neuteče :twisted:
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Zkuste zvýšit kolagen

Příspěvekod KunaB » úte 24. led, 2006 12:12

Mě osobně pomohl přizranění ramene klid ale při větší zátěži se mi boles vracela. Zkusil jsem brát colafix - jsouto takový "molitany"je to vyčištěnej kolagen. Doporučuji
KunaB
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Snooorri » úte 24. led, 2006 12:40

Na tohle je dobra tradicni čínska medicina a čchi-kung
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » úte 24. led, 2006 18:13

Snooorri píše:Ja mam dycky po treningu nekolik dni modřiny na předlokti, naš styl (Hung gar) na tvrdy předloktí klade duraz. :) Votloukame se dokud jeden z nas s řevem neuteče :twisted:

a to je duvod, proc si vetsina mysli, ze je Hung Kyun "tvrdy" styl, pripadne styl "natvrdly". naprosto spatne, protoze:

- "tupe" cviceni otloukani jde proti zakladnim principu gf treninku a ) "pravidelne cvicit" (coz se zranenim nemuzes) a b) "postupne se zlepsovat" (tj. postupne pridavat na sile, rychlosti, tvrdosti atd.). kyzene zlepseni je o to pomalejsi, nic nejde uspechat.
- kazda modrina se Ti ve strednim veku a na stari ozve. Wong Feihung, Lam Saiwing i rada dalsich HG mistru byli nejen uciteli bojoveho umeni, ale zaroven i lekari tradicni cinske mediciny. Tebou popisovane otloukani je hazard se zdravim a zdravotne spatna investice do budoucna.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » stř 25. led, 2006 11:03

No mozna sem to trochu prehnal, asi mas pravdu. Vetsina lidi oznaceni mekky a tvrdy nerozumi, tvrde zacinaji zvnejsku(sila, rychlost...) a pokracuji čchi. Když reknu mekky styl lidi si mysli že tam nejsou zadne tvrde aplikace. :?
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Sai » stř 25. led, 2006 14:01

skříplý nerv na kloubu? a jak ten se vyléčí? hmm? :cry:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » stř 25. led, 2006 15:31

to pm: mne sa to zda trochu prehnane tvrdit, ze kazda modrina sa neskor ozve. Pri inych zraneniach (narazeniny, vzklbenia) to hej, ale modriny. Okrem toho s omodrinovanym predlaktim sa da cvicit a progres moze pokracovat (ak samozrejme nie su rozbite uplne do krvi), chce to trochu si zvyknut na bolest a to nie je na skodu. Alebo sa mylim? Ved predlaktia znesu fakt vela.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 25. led, 2006 15:47

mylis. mluvim nejen z osobni praxe, ale i z praxe meho ucitele (cvici Hung Kyun uz nejakych 45 let), a jeho otce (ktery cvici uz 90 let!) - oba dva za svuj zivot nekolik cizich predlokti nebo holeni zlamali. ovsem - metoda souteze o vetsi modriny je proste spatny pristup k otloukani. zpevneni predlokti neni o umrtvovani a zvykani si na bolest, ale o uplne necem jinem. v nasi skole tedy pravidelne otloukame (a nejen predlokti), ale "rafinovane", tak jak jsem se to naucil od svych ucitelu, ne tupe, jak kdosi mohl videt v nejakem filmu nebo v knizce.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tedd » čtv 26. led, 2006 7:59

a jak to teda otkoukate ?
Tedd
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » čtv 26. led, 2006 9:05

pravidelne, technicky spravne, uvolnene, s postupne pridavanou intenzitou co do sily, rychlosti, rotace etc. "otloukani" (da saam sing) je navic jen jednim z mnoha cviku na rozvinuti "zelezneho predlokti", soucasti cele serie cviceni - "vnitrnich"/"vnejsich", singl/se sparring partnerem, statickych/dynamickych (gam kiu, saam jin sau, lin kyun, teui sau, da jong... ). "feeling" predlokti je stejne dulezity jako tvrdost.

stejny princip plati pro vsechny "zelezne" gf dovednosti (zelezna pest, zelezna dlan... ) - cviceni je jednoduche se naucit, je potreba ho pravidelne a po dlouhou dobu cvicit pod vedenim a dohledem kvalifikovaneho instruktora, pomalu a postupne pridavat na intenzite, a v pripade zraneni mit po ruce jeho "prvni pomoc"; jak jsem jiz psal, vetsina ucitelu Hung Kyun byla zaroven i lekari tradicni cinske mediciny (tzv. dit da yi fo mediciny).

aby nevznikla mylka, trenink Hung Kyun je plny modrin (full-kontakt sparringove sestavy, aplikace, sparringove drily, sparring), o tom zadna, ale ne umyslne zpusobenych a pestovanych.

to jen ve zkratce. tezko ucit gungfu pres internet.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 26. led, 2006 9:28

Skateordie píše:to pm: mne sa to zda trochu prehnane tvrdit, ze kazda modrina sa neskor ozve. Pri inych zraneniach (narazeniny, vzklbenia) to hej, ale modriny. Okrem toho s omodrinovanym predlaktim sa da cvicit a progres moze pokracovat (ak samozrejme nie su rozbite uplne do krvi), chce to trochu si zvyknut na bolest a to nie je na skodu. Alebo sa mylim? Ved predlaktia znesu fakt vela.

Každá modřina se musí vstřebat zpět do krevního oběhu. Toto se musí dít postupně. Vstřebání se dát urychlit bylinným výluhem (dá se sehnat u číňanů a je skoro nutné jej užívat při cviření na dřevěném panáku,železné dlani atd). Pokud máš na předloktí modřiny a údery je nutíš dostat se zpět do těla, koleduješ si vážné komplikace. :idea:
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 26. led, 2006 9:48

to fakt: To o tom vstrebavani je zaujimave, ale preco by som mal udermi nutit tie modriny, aby sa vstrebavali rychlejsie, to mi logicky nejde do hlavy. Ved ja nemozem donutit tlakom, aby sa modrina rychlejsie vstrebavala cez mikropory na zilke (ak to je tak ako hovoris). To ked udriem na miesto na hrudniku, kde sa nachadza srdce, tak ho donutim rychlejsie pumpovat krv. 8)
to pm: U nas proste pri driloch dochadza ku kontaktu predlakti (ako skoro vsade), takze je prirodzene, ze sa mi spravia modriny, a ked mi zostanu do dalsieho treningu, tak na ten trening nemam ist, ale mam pockat kym sa mi to zahoji? Je tazke urcit dajaku hranicu medzi tupy obuchavanim a obuchavanim v norme. Niekto si moze cielene otuzovat predlaktie a moze ho mat menej rozbite ako ja zo sparingov. Predsa len, ked je sparingovy trening, tak to predlaktie jednoducho dostane zabrat. A ked sa chces dajaku techniku naucit fakt dobre, tak musis cosi vydrzat. Este jedna otazocka, aby som sa nechal poucit, kedze sa do toho asi vyznas. Ake nasledky to moze mat v starobe?
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » čtv 26. led, 2006 9:52

Snooorri píše:Ja mam dycky po treningu nekolik dni modřiny na předlokti, naš styl (Hung gar) na tvrdy předloktí klade duraz. :) Votloukame se dokud jeden z nas s řevem neuteče :twisted:

To zní jako by tě přes všechny ty utržené modřiny ještě nepraštil přes ruku někdo, kdo to opravdu umí... Protože rána od někoho, kdo opravdu má kung fu, ať už k němu přišel vnější nebo vnitřní cestou, ti sebere sílu z ruky na pár dní. S tím si pak nezacvičíš.
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » čtv 26. led, 2006 10:15

2 Skateordie:

- nemluvil jsem o modrinach ze sparringu, ale modrinach z "otloukani", tj. specialnich cviceni na zpevneni predlokti, ktera slouzi ke zpevneni predlokti, tj. k tomu, aby se Ti modriny pri sparringu nedelaly. nez budu nozem krajet chleb, tak ho poradne naostrim
- kazda modrina se ma lecit (kdyz uz nemas specialni pripravky, staci napr. kostivalova mast )
- nasledky - ztrata citlivosti rukou, tres etc.

o co mi jde - pri dodrzeni spravne metody jsou vysledky mnohem lepsi a zlepseni v mnohem kratsim case nez pri pravidelne sebedestrukci (viz co psal sai vyse - zranil se, a ted nemuze udery do pytle cvicit, misto toho aby se dal busil a zlepsoval se, tak se musi lecit). v gungfu neplati vzdy "co nas nezabije, to nas posili". v kantonstine je prislovi: "nejdriv mit zdrave telo, pak se ucit branit telo" (sin gin san, hou fong san). na adresu kolegou uvedeneho zpusobu "otloukani" cinsti mistri rikaji: "nez brani telo, uz zranuje telo" (mei fong san, si seung san)
Naposledy upravil pm dne čtv 26. led, 2006 10:24, celkově upraveno 1
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně