Dělá se to u vás taky takhle?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Dělá se to u vás taky takhle?

Příspěvekod NAIA » čtv 26. led, 2006 10:54

Měl bych dotaz. Jeden můj známý šel na trénink. Byl tam poprvé a když odcházel tak mu trenér (učitel, mistr) říkal, že to co se na tréninku učili nesmí nikomu ukazovat, že je to tajné.
Je to běžné i ve vaší škole nebo klubu BU?

Schválně jsem nenapsal jméno, styl ani místo abych nikoho nedráždil. Jen mi to nějak nesedí tak bych chtěl vědět jak je to jinde....
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » čtv 26. led, 2006 11:30

Obrázek¨

Ne....ale absolutně ti věřím.

Ve skutečnosti si myslím, že tím když ukážeš něco (co stejně pořádně neumíš...zvlášť z prvního tréninku) nikoho nepodrazíš (pokud si to neslibil).

Co si však myslím, že je na pováženou je to, že budeš někoho systematicky vyučovat bez vědomí trenéra,sifu, senseie... to je jedno
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » čtv 26. led, 2006 11:40

Tak rychle pryc odtamtud :!: :evil:
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 26. led, 2006 11:41

To, co si ja odnesiem z treningu, mozem ukazat komu len chcem. Aj to robim, ked si chcem vymenit nazory s niekym, kto robi ine BU. Ina vec je niekoho to systematicky ucit. Taktiez som mal skusenosti s tym, ze niektore skoly to zakazuju ukazovat (napriklad jeden karatista mi to hovoril a tiez jeden aikidista, ten aikidista neviem, ci to mal zakazane alebo mi to len nechcel ukazat). Nechapem preco to zakazuju. Asi kvoli tomu, aby to budilo dojem, ze ucia dajake mega smrtiace a najlepsie techniky, ktore nemoze hocikto vidiet. Preto musis ist na ich trening a platit a platit az nakoniec zistis, ze tie techniky nie su take mega ucinne a smrtelne ako si si myslel. Alebo si stale v tom, ze vies paradne techniky, ktore kazdeho zlozia. Pride boxer a ...... :evil: :evil:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 26. led, 2006 12:08

Podle mě je taky divné když zaplatíš za trénink, něco se naučíš a oni ti pak říkají c s tím máš dělat.
Mě to totiž připadá jako umělé udržování lidí v jeho klubu. No jo tržní hospodářství....
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 26. led, 2006 12:18

To je spojenie biznisu (platis za treningy) so psychologickym efektom (presviedcaju ta, ze je to super a ze to nemas nikomu ukazovat, lebo ten dotycny by tym mohol niekoho hrozne zranit). Dost dobre to potom funguje.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Dělá se to u vás taky takhle?

Příspěvekod graver » čtv 26. led, 2006 12:29

NAIA píše:Měl bych dotaz. Jeden můj známý šel na trénink. Byl tam poprvé a když odcházel tak mu trenér (učitel, mistr) říkal, že to co se na tréninku učili nesmí nikomu ukazovat, že je to tajné.
Schválně jsem nenapsal jméno, styl ani místo abych nikoho nedráždil. Jen mi to nějak nesedí tak bych chtěl vědět jak je to jinde....

To asi proto, že kdybys to někomu ukázal, tak by ti mohl říct svůj názor. A pokud se tam cvičí shit (nebo prostě cokoliv, ale nadhodnocuje se kvalita a význam), tak by sifu (sensei...) mohl přijít o klienta ==>> oprachy.
btw: ale karate to snad nebylo, ne?
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod traper » čtv 26. led, 2006 12:36

Jediným důvodem proč to takhle dělat je strach:
1. jde o tvý prachy a dotyčný se bojí o ně přijít. Proto se někde udržuje mýtus o výjimečnosti. Není přece důvod kouknout i jinam, když jsme Bést of d´ Bést.
2. Strach z toho, že se půjdeš jinam podívat a porovnat a pak se provalí, že tvůj Bést of d´ Bést GURU, kterej je jedinou autoritou toho čeho v Evropě a má to přímo od rodiny ping-pong je vlastně pako a neumětel a jen si honí po tréninku péro, říčnej z toho, že JEHO poslouchalo dneska deset lidí.

Rada na závěr: Tyhle tajuplný "mistry" kopnout do .... a jít jinam.
traper
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod NAIA » čtv 26. led, 2006 13:25

Souhlasím s Traperem (mimochodem bést of d bést je super)

Karate to nebylo (to ale neznamené zo to nikdo z karate nedela)
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MiroB » čtv 26. led, 2006 13:54

...ja som sa s niečim podobným stretol na aikide. 8)
MiroB
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » čtv 26. led, 2006 14:16

fuj
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 26. led, 2006 14:49

Nevím o jaké BU šlo.

IMHO

Může jít o špatnou interpretaci čehosi, co si někdo (učitel, tvůrce stylu ;) apod.) přečetl... nebo se doslechl. Tedy doslechl se, že staří mistři předávali nauku ústní formou a byly tajné apod... a použil to pro svůj výklad nějakých moderních věcí. Význam tohohle "skrývání" měl praktický důvod... šlo čistě o skrývání funkční techniky, kterou ostatní neznali. Normálka. (V některých rjú se podepisoval a dodnes podepisuje "keppan")

Taky může jít o špatnou interpretaci toho, co se kamarád dozvěděl od toho "učitele". Učitel třeba plácl něco z legrace a kamarád se nedovtípil... To znám.

Anebo je to opravdu promyšlený kalkul ať už pro peníze, nebo pro něco jiného... Do toho nevidím.

Na rozdíl od toho, co píše Pavela o tom, že všechny tajemství čínských BU jsou dávno dostupná v každém knihkupectví, pro japonský BU tohle zas tak neplatí...

Existují i dneska "hiden" techniky, ale pochybuju, že takové kdosi toho kamaráda učil... na prvním tréninku. Co je ale důležité, takové techniky jsou definované... žádná anonymní mlha. "Když budeš hodnej a budeš hodně platit, tak Tě tu tajnou techniku naučím." Většinou (pokud jsem to dobře pochopil) se ví o existenci čehosi na konci, co se fakticky předává ústní formou jen nejbližším studentům (a bacha, není to za peníze, takže vidinu zisku bych za tím nehledal)...

Jinak další důvod, proč by někdo měl zabránit takovému ukazování je právě to, že většina lidí to napoprvé stejně neumí "předvést" takže by jen zprasili představu o tom, jak takové bojové umění vypadá. A to už v případě základních pohybů. Tedy jde i o pověst školy, řekl bych.

Jinak v japonských BU existuje něco jako "džundžó" pořadí věcí tak, jak přicházejí. Tedy učíš se postupně a je řečeno, co smíš ukazovat, co smíš učit a co máš zvládnuté. Kdo si s tím neporadí, může odejít (ale bez dokončeného vzdělání). Neplatí tady totiž urputná snaha udržet si každého. Kdo chce cvičit ten se musí snažit. Je jasné, kdo, od koho, co chce.

Jinak v tradičních BU je poměrně dost technik "schovaných" za úplně jiné pohyby, takže znovu jakési "tajemství".

Patrik
Naposledy upravil patrik dne čtv 26. led, 2006 15:45, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Dělá se to u vás taky takhle?

Příspěvekod Hark » čtv 26. led, 2006 15:45

NAIA píše:Měl bych dotaz. Jeden můj známý šel na trénink. Byl tam poprvé a když odcházel tak mu trenér (učitel, mistr) říkal, že to co se na tréninku učili nesmí nikomu ukazovat, že je to tajné.

Myslim ze to je pitomost a asi bych to takove skoly nechodil. Co se muzes na prvni hodine naucit tajneho?

Rozumel bych kdyby to rikal SiFu svemu soukromemu zakovi, kdyby se ucil treba Dim Mak... ale takhle mi to pripadne spis jako pitomost.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod toddb » čtv 26. led, 2006 19:45

To Naia:znam podobny jednani...
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rimmer » čtv 26. led, 2006 19:53

No já bych to spíš chápal tak, že se učitel bojí, aby to někomu nezačal ukazovatv době kdy zo ještě neumíš. Takže by si ukázal naprostu blbost a odradil by si ostaní zájemce o tento systém...
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sumo » čtv 26. led, 2006 19:56

Rimmer píše:No já bych to spíš chápal tak, že se učitel bojí, aby to někomu nezačal ukazovatv době kdy zo ještě neumíš. Takže by si ukázal naprostu blbost a odradil by si ostaní zájemce o tento systém...

je to najpravdepodobnejsie.Zalezi ako ti to povedal.Aspytaj sa ho na dvovod
Sumo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod toddb » čtv 26. led, 2006 19:59

Rimmer píše:No já bych to spíš chápal tak, že se učitel bojí, aby to někomu nezačal ukazovatv době kdy zo ještě neumíš. Takže by si ukázal naprostu blbost a odradil by si ostaní zájemce o tento systém...

podle me ne, dyt kdyz budes nekomu neco ukazovat po par hodinach treninku, tak se ti kazdej spis zasmeje, nez aby te bral vazne...tak jakypak odrazovani.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 26. led, 2006 20:05

Je to divné, po první hodině se člověk může tak maximálně dozvědět nějaké absolutní základy, které bývají nota bene obecně známé ...

2 NAIA: vím že jsi to nechtěl říct, ale přesto - o jakou školu že to jde?
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » pát 27. led, 2006 8:18

To sa mi moc nechce verit. Ked sa chcem dozvediet nieco o nejakej skole, nezacnem sudit techniky podla niekoho kto tam bol prvy raz :wink:

A navyse, dobry ucitel sa o svoje triko bat nemusi a myslim, ze skor by povedal, ze prva hodina je zadara a moze sa prist pozriet kto chce...A nie, ze je nieco tajne :roll: V taiji skole Tomka Nowakowskeho nas dokonca vyzyvali aby sme sa sli pozriet aj inam...
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Panda » sob 28. led, 2006 18:57

Už jsem se s podobným přístupem setkal (i u lidí kterých si docela vážím) nikdy to sice nebylo jako direktivní příkaz, spíš jako prosba nebo doporučení.Chápu důvody ale osobně si myslím že je to celé nesmysl.
Podle mě neexistují tajné techniky,(myšleno tajný pohyb) jenom nestandartní technikdy použité v nestandartních situacích (viz Jarnakův výpad, zdravím Jednise:)na které by stejně každý přišel sám.Rozhodně neexistuje nic co by dalo člověku nějakou absolutní výhodu co by se mohl naučit jinak než hodinami tréningu.Pro mě jsou tajné techniky jen berličkou, která naopak brání uvědomit si vlastní schopnosti nebo nedostatky.Ale jak říkám jsou to pravidla dojo a i když s nimi bytostně nesouhlasím,tak si myslím že buď na ně člověk přistoupí nebo pujde jinam, asi bych je neporušoval.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně