Rada?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Rada?

Příspěvekod Ari » pát 17. bře, 2006 3:15

Achojte,

Je mi dvacet, tedy spíš jednadvacet v brzké době a ráda bych s "něčím" začala(jen ať to není jóga, tanec apod. *úsměv*)
Dříve jsem boužel začít nemohla, ačkoliv jsem chtěla, a teď, i když mi už není deset, to nemíním vzdát.
Jakožto né moc zkušená dám raději přednost radě, co by bylo asi tak nejvhodnější?
Zkušenosti v podstatě nemám, dříve jsem jen trochu sportovala.
Kdyby to bylo nutné, měřím 170/59kg...

Díky

Mimochodem, těší mě že Vás poznávám

...Boužel nejsem z velkého města, takže mám také omezené možnosti (Jeseník, ©umperk)
Ari
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Rada?

Příspěvekod Fukki » pát 17. bře, 2006 7:35

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:34, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » pát 17. bře, 2006 8:00

Tenhle dotaz už tu byl, stejně jako odpověď: nejdřív musíš vědět, PROČ to chceš dělat, z toho pak vyplyne CO.
Z vlastní zkušenosti: pokud si chceš protáhnout tělo a trochu zrelaxovat psychicky i fyzicky, tak třeba tradiční karate.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » pát 17. bře, 2006 11:47

graver ma pravdu, traba hun gar bych pro holku nedoporucoval, je to dost tvrdy, wing chun, je vhodnejsi, ale hlavní je proč chces cvicit. :)
Nic
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » pát 17. bře, 2006 11:50

Fukki: "...ostatně Wing Chun bych ti doporučil, už jen proto že se dá zvládnout ta kratší čas než třeba Hungga gung fu"

ale!

Snoori: "traba hun gar bych pro holku nedoporucoval, je to dost tvrdy, wing chun, je vhodnejsi, ale hlavní je proč chces cvicit"

ale, ale! co ty vis o Hungga gungfu
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 17. bře, 2006 12:20

Tak koukám, že tady asi Ari inspiraci nenajde :D :D
Ale vážně: představte si modelový případ - střední věk, průměrné zdraví, průměrná fyzická aktivita, cíl: pohyb, fyzická i psychická relaxace, i vnitřní stránka, částečně (ne prioritně) i sebeobrana, bez sportovních ambicí. Co byste doporučili (bez emocí a zybtečného preferování vlastních stylů na úkor jiných)? Dá se najít nějaká shoda?
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 17. bře, 2006 12:25

graver píše:Ale vážně: představte si modelový případ - střední věk, průměrné zdraví, průměrná fyzická aktivita, cíl: pohyb, fyzická i psychická relaxace, i vnitřní stránka, částečně (ne prioritně) i sebeobrana, bez sportovních ambicí. Co byste doporučili (bez emocí a zybtečného preferování vlastních stylů na úkor jiných)? Dá se najít nějaká shoda?

IMHO cokoliv.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pát 17. bře, 2006 12:41

graver píše:Tak koukám, že tady asi Ari inspiraci nenajde :D :D
Ale vážně: představte si modelový případ - střední věk, průměrné zdraví, průměrná fyzická aktivita, cíl: pohyb, fyzická i psychická relaxace, i vnitřní stránka, částečně (ne prioritně) i sebeobrana, bez sportovních ambicí. Co byste doporučili (bez emocí a zybtečného preferování vlastních stylů na úkor jiných)? Dá se najít nějaká shoda?

Aikido
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » pát 17. bře, 2006 12:44

graver píše:Tak koukám, že tady asi Ari inspiraci nenajde :D :D

nejde o preferovani vlastniho stylu, ale o placani nesmyslu - napr. ze Hung Kyun je "tvrdy" styl bla bla bla, holky ho cvicit nemuzou, zvladnuti trva dele nez XY - viz vyse, od zacatku do konce blbosti, protoze vyjma laickeho, stokrat omylaneho a zcestneho skatulkovani stylu (box je pro tupce, taiji pro stary baby, WCH pro zeny, HK je tvrdej styl atd.) neberou v potaz skolu, ucitele a metodu - kdyz dva delaji totez, rozhodne to neni totez.

ale k veci: tisickrat polozena otazka, odpoved jedoducha:

projit si internet, zaslat spoustu e-mailu, obejit co nejvice skol, ptat se na konkretni styly a konkretni lidi vsude mozne, a zacit cvicit to, co bude srdci nejblizsi - ne bydlisti, penezence nebo line nature. a je jedno, jestli to je japonsky, cinsky nebo hotentotsky styl. ovsem - bojova umeni nejsou pro line, at bude clovek cvicit co bude, dostane z toho jen to, kolik casu a usili do toho vlozi. nejsou zadne zkratky.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » pát 17. bře, 2006 12:48

V Jeseníku i ©umperku je karate shotokan.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Saros » pát 17. bře, 2006 12:58

pm píše:projit si internet, zaslat spoustu e-mailu, obejit co nejvice skol, ptat se na konkretni styly a konkretni lidi vsude mozne, a zacit cvicit to, co bude srdci nejblizsi - ne bydlisti, penezence nebo line nature.

No tohle je docela problematická věc.. Ono, to co jsi napsal platí spíš pro člověka, který to hodlá pojmout jako životní styl a hlavní náplň toho, co v životě dělá. Tedy mít to třeba jako povolání.. zkátka pokud nemám peníze, musim brát v úvahu pouze to, na co mám.. pokud nemám čás.. normální člověk totiž musí chodit do práce, která ho svazuje.. musim si vybrat to, co je v rámci mých časových možnosti. To co je napsáno výše je sice hezký ideál, ale pro člověka svázaného prací a rodinou těžko naplnitelný.

jinak s línou náturou souhlas, to se dá ovlivnit, no i když.. :D
Saros
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » pát 17. bře, 2006 13:39

Čistě z logiky věci asi máte všichni pravdu - stejně to skončí nějakým kompromisem. Ale to obcházení škol nevím. Můžu si očuchat prostředí, lidi okolo, nasát atmosféru, ale jako úplný laik z těch "divných pohybů" stejně nepoznám, co je/bude "srdci bližší". Asi nezbude, než fakt nejdřív zvolit styl.
V mém případě to bylo takto - okoukl jsem si oddíl, do kterého chodí syn, podíval jsem se na pár tréninků, na skladbu lidí (věk atd...) a pak jsem tam zůstal - jiné styly jsem nezkoušel. Samozřejmě bych tam nezůstal, kdyby to bylo sportovní karate nebo tam moc tlačili na pilu, ale jiné styly jsem nehledal.
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » pát 17. bře, 2006 17:16

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:34, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pát 17. bře, 2006 17:45

pm píše:Fukki: "...ostatně Wing Chun bych ti doporučil, už jen proto že se dá zvládnout ta kratší čas než třeba Hungga gung fu"

ale!

Snoori: "traba hun gar bych pro holku nedoporucoval, je to dost tvrdy, wing chun, je vhodnejsi, ale hlavní je proč chces cvicit"

ale, ale! co ty vis o Hungga gungfu

Dobrou kungfu skolu dela clovek cely zivot.
Neni zadne driv nebo pozdeji.
Pokud je dobry ucitel a dobra skola, tak, myslim, kazde kungfu je dobre.

Ony cinske kungfu maji opravdu mezi sebou strasne moc spolecneho. Videl jsem presne provedene wing chun pohyby pri cviceni yang tchaj-ti. Videl jsem sestavy hungga rodiny Lam. Kung fu je jedna velka rodina lidi s cilem cvicit svoje telo. Dozit se aktivniho a plneho stari a dlouheho veku. Pracovat na sobe a vytvaret skrze tu praci neco vic.

Dobry ucitel a dobre tradicni kungfu je alfa a omega.
V Jeseniku bohuzel nemuzu doporucit nikoho z nasi ELYWCIMAA - nejbliz je Ostrava, Frydek-Mistek...
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » sob 18. bře, 2006 0:45

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:27, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ari » sob 18. bře, 2006 1:19

*úsměv*

Především děkuji všem za odpovědi ,za rady, návrhy a ukázání cesty

Je sice pravda, že s BU nemám osobně dosud žádné zkušenosti (ale hodlám to co nejdříve změnit, to mi věřte už jen kvůli tomu, že po tom toužím od svého dětství...ale říkejte si něco rodičům, když si stojí při svém..člověk by moh rovnou hustit do pařezu a vyšlo by to naprostou nastejno).

Takže se vrhám do hledání, navštěvování, okukování a zkoumání...ale nemyslete si, jsem tu a jen tak odsud nezmizím...*úsměv*
Ari
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » sob 18. bře, 2006 10:24

sorry za off-topic. Fukki, nesouhlasim, protoze:

- Hung Kyun ma tucet, maximalne 2 tucty technik
- jsou Hung Kyun linie, ktere maji 1, nebo zadnou sestavu
- v nasi linii jsou jadrem systemu "tri poklady Hung Kyun", tj. "kroceni tygra ve znaku gung", "tygr a jerab" a "zelezne vlakno", sparringovka beze zbrane a sparringovka s dlouhou tyci, dlouha tyc a noze. vse ostatni je bonus, navic s podobnou strukturou - stejne techniky v jinem kontextu.
- podobne ve WCH jsou linie, ktere maji dve desitky sestav (Chan Yiumin WCH) stejne tak jako linie, ktere nemaji ani jednu (Gulou WCH)

ad box, Muay Thai atd. - byt mensi a slabsi neni vyhodou v zadnem stylu b.u. (jak se casto propaguje napr. ve WT, aikidu apod.), takze je to uplne jedno. mytus nepremozitelneho maleho mistra Miyagi/mistra Yody je jen mytus, ten kdo je vetsi, silnejsi, rychlejsi, vybusnejsi ma vzdy vyhodu. technika je to posledni co Te v boji zachrani. zapomen na filmy, welcome to the real world.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » sob 18. bře, 2006 10:49

pm píše:ad box, Muay Thai atd. - byt mensi a slabsi neni vyhodou v zadnem stylu b.u.

Výhodou jistě ne, jen to v některých stylech může být menší nevýhodou, než v jiných. Nechci demagogicky uvádět extrémy typu sumo :D , ale srovnání TM/MT vs. např. karate už by to snad sneslo...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » sob 18. bře, 2006 10:56

"byt mensi a slabsi neni vyhodou v zadnem stylu b.u. (jak se casto propaguje napr. ve WT, aikidu apod.), takze je to uplne jedno. mytus nepremozitelneho maleho mistra Miyagi/mistra Yody je jen mytus, ten kdo je vetsi, silnejsi, rychlejsi, vybusnejsi ma vzdy vyhodu. technika je to posledni co Te v boji zachrani. zapomen na filmy, welcome to the real world."

no konečně to někdo napsal !!!! :lol: jó!

graver: jaký srovnání ? spousta karatistů porazilo thaiboxery spousta thaiboxerů porazilo karatisty, staci mrknout na K-1 tam se tedka s karate roztrh pytel ale bylo i spousta turnaju podle pravidel mt, podle pravidel karate.. a je to jak kdy, o nicem to nevypovida..stejne jako neco vs neco podle jakejkoli pravidel.a z esumo nema vyhodu ? no kdyby te capnul mozna bys zmenil nazor.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » sob 18. bře, 2006 11:08

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 18:27, celkově upraveno 2
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně