Je, řeknete si, zase další co se neumí rozhodnout....
Jenže já jsem si prošel všechny důvody pro a proti, přečetl si i rady na serveru http://aiki.euweb.cz/ a zůstala mi tato volba, se kterou si opravdu nevím rady.
Mám celkem velké zkušenosti s Aikidem (tím nechci říct, že bych něco uměl) a po dlouhé pauze s odskokem k jiným sportům jsem se rozhodl pro návrat k BU s tím, že to myslím opravdu vážně - tzv. na večné časy (mám na čase, taky už nejsem nejmladší). Než s výběrem dospěl sem, uplynulo skoro čtvrt roku...takže vybírám opravdu pečlivě.
Rozhodl jsem se pro Kendó, zaprvé se mi velmi líbí boj s mečem (potažmo s bokenem), a také se mi líbí duchovní rozměr věci - to bylo jedno z důležitých kritérií (tím nechci říct, že ostatní umění nemají dostatečnou duchovní hodnotu - prosím neurážejte se).
Jako druhý sport (protože Kendó by mě asi nenaplňovalo po stránce "akčnosti"

Zde bylo kritérium jistá minimální použitelnost v reálném boji (Kick-box má ale duchovní hodnotu 0, takže takové sporty zase ne).
Nízké postoje v Karate (a taky časté názory, že Karate je dobré akorát zase jen proti Karate) mluví pro Taekwon-do, Proti Takwon-do mi mluví zase fakt, že bych se chtěl držet jisté "japonské" linie (Aikido, Kendo, Karate), ze které TKW-D naprosto vybočuje.
Otázka tedy je, jaká je použitelnost Karate v reálném boji s přihlédnutím k Takwon-do?
Prosím neberte to jako podmět k hádání se mezi karatisty a taekwondisty, ale jako žádost o vážně míněnou radu.
Všem, kteří přispějí do této velice děkuji