KARATE vs. TAEKWON-DO - Další pako, co si neví rady? Ne!

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

KARATE vs. TAEKWON-DO - Další pako, co si neví rady? Ne!

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 18:59

KARATE vs. TAKEWON-DO ve světle mých kritérií?

Je, řeknete si, zase další co se neumí rozhodnout....
Jenže já jsem si prošel všechny důvody pro a proti, přečetl si i rady na serveru http://aiki.euweb.cz/ a zůstala mi tato volba, se kterou si opravdu nevím rady.

Mám celkem velké zkušenosti s Aikidem (tím nechci říct, že bych něco uměl) a po dlouhé pauze s odskokem k jiným sportům jsem se rozhodl pro návrat k BU s tím, že to myslím opravdu vážně - tzv. na večné časy (mám na čase, taky už nejsem nejmladší). Než s výběrem dospěl sem, uplynulo skoro čtvrt roku...takže vybírám opravdu pečlivě.
Rozhodl jsem se pro Kendó, zaprvé se mi velmi líbí boj s mečem (potažmo s bokenem), a také se mi líbí duchovní rozměr věci - to bylo jedno z důležitých kritérií (tím nechci říct, že ostatní umění nemají dostatečnou duchovní hodnotu - prosím neurážejte se).

Jako druhý sport (protože Kendó by mě asi nenaplňovalo po stránce "akčnosti" :-)) ) jsem dospěl k výběru KARATE vs. TAEKWON-DO (ITF).
Zde bylo kritérium jistá minimální použitelnost v reálném boji (Kick-box má ale duchovní hodnotu 0, takže takové sporty zase ne).

Nízké postoje v Karate (a taky časté názory, že Karate je dobré akorát zase jen proti Karate) mluví pro Taekwon-do, Proti Takwon-do mi mluví zase fakt, že bych se chtěl držet jisté "japonské" linie (Aikido, Kendo, Karate), ze které TKW-D naprosto vybočuje.

Otázka tedy je, jaká je použitelnost Karate v reálném boji s přihlédnutím k Takwon-do?

Prosím neberte to jako podmět k hádání se mezi karatisty a taekwondisty, ale jako žádost o vážně míněnou radu.

Všem, kteří přispějí do této velice děkuji
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod chorche » ned 19. bře, 2006 19:06

Kdo ví, co by mohlo být lepší? ja ale na tvem miste ;) bych se na to vykaslal a byl bych v pokuseni drzet cistou linu :)
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 19:08

chorche píše:Kdo ví, co by mohlo být lepší? ja ale na tvem miste ;) bych se na to vykaslal a byl bych v pokuseni drzet cistou linu :)

Je pravda, že se asi jedno co děláš, záleží na tom, co tomu dáváš, pak můžeš být dobrej v čemkoliv, ale přeci, rozhodování je těžký....

S ženskejma je to aspoň jednodušší, tam se zamiluješ a je to, ale tady....
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » ned 19. bře, 2006 19:10

nevim jestli to ma cenu resit.. karate se deli na styly. kdybych mel rozhodnout mezi taekwondo a shotokanem mozna bych dal tekwondo, kdyz porovnam ale karate kyokushin a taekwondo tak je tkd dobry leda tak do cirkusu.. na duchovni stranku se vyprdni, tu maj stejne ultimata jako karate nebo box, a pokud tam u vas nemas na vyber kyokushin doporucuju box.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: KARATE vs. TAEKWON-DO - Další pako, co si neví rady? Ne!

Příspěvekod Rychi » ned 19. bře, 2006 19:18

Ja sice delam aikido, ale chtel bych si pribrat jeste jeden kopaci styl a taky jsme premyslel mezi karate a tae kwon do. Me osobne se vic libi tkd, pac mi to prijde jako vic BU co se tyce technik. Karate je uz hodne proflaknuty a cvici to kde kdo.
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Low » ned 19. bře, 2006 19:24

richi: tak fajn kdyz karate tak karate.. karate cvici v cesky republice ani ne 1000 lidi :lol: kdyz nebudu rozdelovat styly a budu si mlit jen o svym kyokushinu.. jako to nerozlisujete vy.. KARATE NENI JEDNO.

taekwondo je to samy co shotokan , udelany jen tak aby to bylo (vypadalo ze je)lepsi nez shotokan. to mluvi za vse.

ale uvidis co se ti bude libot a co te zaujme vic, myslim ze taekwondo neni spatny, rozhodne lepsi alternativa nez shotokan.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 19:28

Rychi píše:Ja sice delam aikido, ale chtel bych si pribrat jeste jeden kopaci styl a taky jsme premyslel mezi karate a tae kwon do. Me osobne se vic libi tkd, pac mi to prijde jako vic BU co se tyce technik. Karate je uz hodne proflaknuty a cvici to kde kdo.

Tak abych to zhrnul (výše dva napsané):
Taky jsem tak přemýšlel: po Judu - to jsem nepsal a Aikidu jsem chtěl nějaký kopací styl, a Karate je naprosto profláknutý. A Takewon-do mi taky přijde "reálnější".

Co se týče kyokushin Karate - to máme, ale co je na něm tak "lepšího"? Vůbec se v těch stylech nevyznám...
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » ned 19. bře, 2006 19:31

ji31: nemusi na nem bejt nic lepsiho ale je to neco uplne jinyho tak nemuzete mluvit jen o KARATE jako by to byl jeden styl.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Frank » ned 19. bře, 2006 19:43

:arrow:
Naposledy upravil Frank dne pon 22. led, 2007 23:38, celkově upraveno 1
Frank
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 19:51

Low píše:ji31: nemusi na nem bejt nic lepsiho ale je to neco uplne jinyho tak nemuzete mluvit jen o KARATE jako by to byl jeden styl.

OK, děkuji za radu, už jsem si našel různé styly:

Goju-Ryu
Shito-Ryu
Shotokan
Shorin-Ryu
Kyokushin
Tradiční karate
a to se všechno ještě liší podle přepisu. Mohli byste mi to prosím někdo nějak vyložit (ve smyslu čím se liší jednotlivé techniky - na co jsou zaměřený)? Alespoň zdroje kdyby nějaké byly...
Děkuji
PS: nebo na to mám založit nový topic (nechtěl jsem tu spamovat)?
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Low » ned 19. bře, 2006 20:10

frank: jo vim že jsou dvě, ale to furt neni tak hrozny jako desitky stylu karate..

ji31:
no nevim jestli existuje styl tradiční karate. to že cvičej o sobě řikaj hlavně lidi co nikdy nemaj s tradičnim karate (jako co se někde učí po generace protože jinej význam slovo tradiční nemá) nic společnýho. nebo naopak, tradiční je každé karate starší než pár desítek let.

já bych to spíš rozdělil na

sportovní

shotokan
goju-kai
sportovní goju-ryu
shito-ryu
wado-ryu

to je prostě něco co už jednak nemá s bojem nic společnýho, je to sport sám pro sebe

plnokontaktní karate co je tak něco mezi tim

kyokushin a spousta různejch odvozenin(seido, enshin, ashihara, daido-juku a buhví co ještě)

to je starý zhruba 60 let a jde cestou jednak sportovní (zápasy který tě naučej dávat a přijímat, rychlost,časovat atd..) ale nikdo tomu nemůže upřít že je zároveň bojové

a tradiční( opravdu tradiční který se asi neučí jinde než na okinawě)

napr
goju-ryu
uechi-ryu atd..

no a to žádný zápasy nemá ale zároveň se k němu v čr žádnym způsobem nedostaneš tak ani nemá cenu řešit co to je.

co se týče technik tak když někoho chceš praštit je to stejný v boxu,karate i tkd, liší se to přístupem k tréninku,někde je zahrnutej boj na zemi a víc páky, někde je to víc zaměřený na boj údery..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 20:27

Vyčerpávající. Naprosto. To je přesně to, co jsem potřeboval. Takhle to rozškatulkovat + komentář.
Takže je to jasný, vzhledem k tomu, co jsem psal výše a nabídkou škol v mém městě, jsem se rozhodl pro Kyokushin.
Děkuji velice, moc jsi mi pomohl.

PS: Pokud budete mít někdo další poznámky, nebo zpřesnění, budu rád za každý další nový poznatek.
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Rychi » ned 19. bře, 2006 20:30

Ji31 píše:Vyčerpávající. Naprosto. To je přesně to, co jsem potřeboval. Takhle to rozškatulkovat + komentář.
Takže je to jasný, vzhledem k tomu, co jsem psal výše a nabídkou škol v mém městě, jsem se rozhodl pro Kyokushin.

PS: Pokud budete mít někdo další poznámky, nebo zpřesnění, budu rád za každý další nový poznatek.

A proc jsi zavrhl TKD?
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 20:38

Rychi píše:
Ji31 píše:Vyčerpávající. Naprosto. To je přesně to, co jsem potřeboval. Takhle to rozškatulkovat + komentář.

A proc jsi zavrhl TKD?

Nezavrhl, moc se mi líbí, jenže (třeba si řekneš že jsem pako) u mě hraje taky velkou roli jak tu byla pojmenována "japonská linie". Prostě jsem dělal dlouho Aikido, chci dělat Kendo a k tomu jsem chtěl navíc jeden "kopací". Ale aby byl alespoň částečně použitelný...a pokud existuje takové Karate, bude to pro mě znamená jasnou volbu, prostě si chci udělat náhled na japonské bojové umění jako na širší celek a prot chci zahrnout Kendo, Aikido a Karate...
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Frank » ned 19. bře, 2006 20:48

:arrow:
Naposledy upravil Frank dne pon 22. led, 2007 23:38, celkově upraveno 1
Frank
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 19. bře, 2006 22:52

Ji31 píše:Jako druhý sport (protože Kendó by mě asi nenaplňovalo po stránce "akčnosti" :-)) )

No Kendó je samo o sobě akční velmi, je to náročné duševně i hodně fyzicky, abys nebyl pak překvapenej :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ji31 » ned 19. bře, 2006 22:58

Picard píše:
Ji31 píše:Jako druhý sport (protože Kendó by mě asi nenaplňovalo po stránce "akčnosti" :-)) )

No Kendó je samo o sobě akční velmi, je to náročné duševně i hodně fyzicky, abys nebyl pak překvapenej :)

To věřím, šlo my spíš o to ve smyslu mlátička na ulici...nebo aspoň takový nějaký nástin. Jinak já sem Kendo viděl a vím, jak je to rychlý - vždycky šup, šup, a zase...
Ji31
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod majkx » pon 20. bře, 2006 9:07

To Low, chtěl jsem se tě zeptat, na ty tradiční styly karate, myslel jsem, že např. organizace v Jičíně pod panem Gyurisem vyučuje tradiční Okinava-te, nějaké články mu vyšly i ve fihters magazín a pak je tady ještě organizace cvičící Shorin-ryu pod Okinavským sensei, z toho mám pocit, že pokud někdo jezdí studovat na Okinavu, nebo má Okinavského Sensei, tak jsem si myslel, že dělá tradiční Karate. Tak si mě nějak zmátl, buď o nich nevíš, anebo víš a jejich kvalita bude tedy nijaká? Dík za odpověď, já se na scéně karate neorientuju.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pon 20. bře, 2006 10:15

majkx píše:To Low, chtěl jsem se tě zeptat, na ty tradiční styly karate, myslel jsem, že např. organizace v Jičíně pod panem Gyurisem vyučuje tradiční Okinava-te, nějaké články mu vyšly i ve fihters magazín a pak je tady ještě organizace cvičící Shorin-ryu pod Okinavským sensei, z toho mám pocit, že pokud někdo jezdí studovat na Okinavu, nebo má Okinavského Sensei, tak jsem si myslel, že dělá tradiční Karate. Tak si mě nějak zmátl, buď o nich nevíš, anebo víš a jejich kvalita bude tedy nijaká? Dík za odpověď, já se na scéně karate neorientuju.

Nic ve zlém, ale o tradičním karate ví Low kulové (nikdy ho necvičil, poznatky co o tom má jsou hlavně z tohoto fora). Pod pojmem tradiční karate se tady schovává několik organizací, které mají dost rozdílný přístup ke karate. Vždy se tady u tohoto tématu objeví problém definice pojmu tradiční karate. Každý si pod tím představí něco jiného.
Např. nejznámnější "tradiční" karate v ČR je větev shotokanu pod vedením Nishiyamy (žák samotného Funakoshiho).
Pokud příjmeme tvrzení, že tradiční karate je takové karate, které má přímé napojení na současné představitele karate žijící na Okinawě. Tito senseiové jsou žáci starých okinawských mistrů, cvičí se podle starých postupů, a jejich cvičení neobsahuje sportovní složku, tak Nishiyamovo "tradiční" karate určitě neobstojí.
Takže pokud hledáš tradiční okinawské karate tak si počkej na reakci Pucmaze. Ten ti na tuto oblast podá asi nejhodnotnější informace.
Nevím jak moc je Gyurisovo karate "tradiční" a kvalitní, takže si jej nedovolím hodnotit (nikdy jsem ho neviděl cvičit).
Pokud jde o dělení karate tak existují pouze dva druhy karate, a to je dobré a špatné, všechny ostatní rozdělení jsou jen bláboly.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pon 20. bře, 2006 10:53

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 19:00, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně