Dotaz

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Dotaz

Příspěvekod Renji » pon 03. dub, 2006 11:26

Chtěl bych se zdejších odborníků zeptat - Jaké bojové umění s mečem by jste doporučili, jako nejuniversálnější? Zajímala by mě i použitelnost tzn. kdž oponent udělá krok jinak než máš nadrilováno, aby se sytem nezhroutil.
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » pon 03. dub, 2006 11:44

Myslim ze nic samo o sobe univerzalniho neexistuje, respektive cokoliv co budes delat poradne, usilovne a dlouhodobe (a nebude to nejaka kravovina, co si nejaky magor vycucal z prstu) tak bude fungovat univerzalne.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Dotaz

Příspěvekod patrik » pon 03. dub, 2006 11:52

Renji píše:Chtěl bych se zdejších odborníků zeptat - Jaké bojové umění s mečem by jste doporučili, jako nejuniversálnější?

Co si představuješ pod pojmem nejuniversálnější?

Renji píše:Zajímala by mě i použitelnost tzn. kdž oponent udělá krok jinak než máš nadrilováno, aby se sytem nezhroutil.

A ty už máš nadrilováno?

:)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Renji » pon 03. dub, 2006 13:19

patrik píše:A ty už máš nadrilováno?

Patrik

ee, ale prave nechci chytat zbytecnosti ;)
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Renji » pon 03. dub, 2006 13:21

Picard píše: (a nebude to nejaka kravovina, co si nejaky magor vycucal z prstu)

To myslis tak mockrat zminovany Nin Tsun Do? Ja nevim, krome toho ze Polak je "osobnost" mi to pripada..nevim, mozna i zajimavy.. stydim se za to :oops: ale zkousel to nekdo cvicit?
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pon 03. dub, 2006 13:21

Renji píše:
patrik píše:A ty už máš nadrilováno?

Patrik

ee, ale prave nechci chytat zbytecnosti ;)

Potom se řiď tím, co Ti napsal Picard.

Tady na BU.cz najdeš spoustu odkazů ve fórech na různé kluby kendó, iaidó, případně kendžucu v ČR.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 03. dub, 2006 13:34

Renji píše:

To myslis tak mockrat zminovany Nin Tsun Do? Ja nevim, krome toho ze Polak je "osobnost" mi to pripada..nevim, mozna i zajimavy.. stydim se za to :oops: ale zkousel to nekdo cvicit?

Ja bych radsi nejmenoval, ono jich je celkem vic :-)

Co se tyce boje s mecem bych urcite dal prednost nejakemu tradicnimu (osvedcenemu a vyskousenemu) systemu. Pripadny moderni vynalezce s mecem nikdy nebojoval, tak tezko muze vymyslet neco rozumnyho (napr. p. Polak muhehe, pust si to video se sestavou s mecem, je fakt vesely, potvrzuje co jsem napsal).

IMHO nejlepsi postup bude vybrat si, jestli chces zacit delat evropsky, japonsky (atd.) system a pak vybirej dal konkretni skolu.

Az budes mit vybrano, klido se dal ptej, jsou tu celkem lidi ktery maj prehled a umi dobre poradit.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Renji » pon 03. dub, 2006 21:37

no, docela by mě zajimalo iaido, ale nikde jsem nenasel nejaky prirucky, jen neco na youtube a v Brne zadna zminka. Tak jak se k tomu dostat?
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Frank » pon 03. dub, 2006 21:43

Picard píše:
Renji píše:

Ja bych radsi nejmenoval, ono jich je celkem vic :-)

Co se tyce boje s mecem bych urcite dal prednost nejakemu tradicnimu (osvedcenemu a vyskousenemu) systemu. Pripadny moderni vynalezce s mecem nikdy nebojoval, tak tezko muze vymyslet neco rozumnyho (napr. p. Polak muhehe, pust si to video se sestavou s mecem, je fakt vesely, potvrzuje co jsem napsal).

Mohl by si mi napsat prosím ty ostatní blbosti jen by mé to zajímalo abych jenom věděl co nikdy nemám cvičit :D
Frank
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » pon 03. dub, 2006 21:46

Renji píše:no, docela by mě zajimalo iaido, ale nikde jsem nenasel nejaky prirucky, jen neco na youtube a v Brne zadna zminka. Tak jak se k tomu dostat?

Stručné shrnutí iaidó http://www.czech-kendo.cz/index.php?sekce=19&zobraz=18

Delší povídání pěkně strukturované a hezky napsané http://www.shinbukan.cz/cz/startcz.htm (klikni na toho panacka s mecem vlevo nahore)

Iaidó v Brně AFAIK není, poměrně blízko však je ve Vyškově (viz link výše)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 04. dub, 2006 6:52

Renji píše:no, docela by mě zajimalo iaido, ale nikde jsem nenasel nejaky prirucky, jen neco na youtube a v Brne zadna zminka. Tak jak se k tomu dostat?

Příručky? Cože? Na co?

Iaidó v Brně není. Nejblíž je Vyškov, jak napsal Picard. Cvičej nejdřív seiteigata a potom Musó šinden rjú. Vyškov je od Brna kousek a pro iaidó to za to stojí...

V Brně je klub Katori šintó rjú, kde je v osnovách kendžucu a iaidžucu hnedle od začátku.

Frank píše:Mohl by si mi napsat prosím ty ostatní blbosti jen by mé to zajímalo abych jenom věděl co nikdy nemám cvičit :D

Řiď se radši informacema, které cosi doporučují, tedy kašli na nějaký konkrétní varování před bubáky. Nekonkrétních varování jsme sem házeli dost...

V případě cvičení s mečem platí trochu jiné poučky než v sebeobraně... Takže bych to za sebe shrnul.

Kendó nebo iaidó v Čechách pod Českou federací kendó. Kendžucu, nebo iaidžucu vždy konkrétní rjú pod vedením a linií konkrétního učitele, kterej garantuje kvalitu. (Pozor, ten učitel by o tom měl vědět, takže když se zaštítí někdo jakýmsi jménem, je vhodné zjistit, zda je tam skutečně kontakt ;) )

odkaz
odkaz2
odkaz3

apod.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 04. dub, 2006 14:05

Mě se hodně líbí čínská wudangská škola meče, spojuje ideálně měkkost a tvrdost, rychlost a povolnost, přesně podle zásad Yin Yang.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 04. dub, 2006 14:13

pavela píše:Mě se hodně líbí čínská wudangská škola meče, spojuje ideálně měkkost a tvrdost, rychlost a povolnost, přesně podle zásad Yin Yang.

A dá se čínský BU s mečem cvičit samotný, i.e. jen šerm...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Renji » úte 04. dub, 2006 20:06

dotaz od blbečka - koukal jsen na članek Nihon Kendo Kata - to je cast vycviku kenda nebo nezavysly celek?
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Renji » úte 04. dub, 2006 20:06

dotaz od blbečka - koukal jsen na članek Nihon Kendo Kata - to je cast vycviku kenda nebo nezavysly celek?
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » úte 04. dub, 2006 22:15

Je to normalni soucast vycviku Kendo.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Renji » úte 04. dub, 2006 22:47

hmm a co bys doporucil , kdyz se mi libi pouze kendo kata a klasicky kendo se sinajem a "zbroji" vubec? jsem laik, se zajmem se ucit, tak promin blby dotazy :)
Renji
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » úte 04. dub, 2006 23:25

Co se ti na tom nelibi? :) Muzes si do nekoho naplno prastit, co by za to jiny dali :-)

Ne ale vazne, ony ty katy od šinaj kendó nejsou až zas tak vzdálené, jak by se mohlo zdát na první pohled. Poznal bys po nějaké době cvičení. Stejne bys ze začátku hlavně driloval Kihon, jak psal patrik, ten je stejný pro kata i šinaj kendó...

Pokud bys chtel delat jenom kata v podobnem stylu jako jsou Nihon Kendo Kata (s realnym soupeřem proti sobě) pak bych ti doporucil nejaky korjú (Výcvik probíhá dost podobně jako cvičení Kendó Kata, ty z korjú přímo vycházejí).

Moc na vyber tu neni, bud tu je Tenšin ©óden Katori ©intó Rjú nebo ©intó Musó Rjú (tam je ale hlavní zbraň džó, meče si tam ale užiješ určitě velmi, patrik jistě rád upřesní)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 05. dub, 2006 3:16

patrik píše:
pavela píše:Mě se hodně líbí čínská wudangská škola meče, spojuje ideálně měkkost a tvrdost, rychlost a povolnost, přesně podle zásad Yin Yang.

A dá se čínský BU s mečem cvičit samotný, i.e. jen šerm...

Patrik
jak se to vezme, ony totiž čínské školy šermu ve stylu zároveň procvičujou i další záležitosti, teda abych to vyjádřil správně,šermířský styl obsahuje i spousty dalších technik, které se provádějí tělem, nejen mečem. Takže odpověď, dá ale zároveň to obsahuje i techniky "holých rukou" Nevím, jestli se Japonský šerm soustřeďuje jenom na meč, nebo obsahuje taky porazy, přehozy, páky, údery atd...???
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 05. dub, 2006 5:45

pavela píše:jak se to vezme, ony totiž čínské školy šermu ve stylu zároveň procvičujou i další záležitosti, teda abych to vyjádřil správně,šermířský styl obsahuje i spousty dalších technik, které se provádějí tělem, nejen mečem. Takže odpověď, dá ale zároveň to obsahuje i techniky "holých rukou" Nevím, jestli se Japonský šerm soustřeďuje jenom na meč, nebo obsahuje taky porazy, přehozy, páky, údery atd...???

U nás je to taky jak se to vezme ;)

Původně bylo součástí těch škol kendžucu a iaidžucu něco, co dnes vidíš jako "džúdžucu". To znamená, že v rámci nějaký nepříjemný události (ztráta meče) se řešilo, jak bojovat bez něj... v některých školách mohlo být něco jako úchopy a údery za současného používání meče. A to se řadí mezi "neozbrojený" boj. Ve skutečnosti většina tohohle se nedochovala. Málokterý šermířský BU má formu boje beze zbraně. Jde o to, že to nebylo ani třeba a ani o to nebyl zájem...

Dneska je to spíš o tom, že si nějakej pitomec mylí, že když má člověk JPN meč, může kolem sebe kopat nohama a prokládat to sekáním. Takový sekání je potom dooost od věci ;)

Já svůj dotaz směřoval k tomu, že když bude chtít někdo cvičit s mečem, v případě japonských BU k tomu má samostatnou disciplínu, zatímco v těch čínskejch je to spíš součástí nějakého systému... ne? Čímž neříkám, že je to horší, ale že mně osobně by kopání nohama nebavilo, když se zajímám o šerm.

Jinak dnes je to spíš tak, že lidi kolem jiných BU, karatisti, aikidisti, džúdžucuisti apod. si japonskej meč přidávaj do osnov bez nějaký souvislosti s tím, jak se "ve skutečnosti" používá. Většinou podceňují nuntost učit se to. Obvyklej postup a úvaha "mám 5. dan v karate, tak to už umím, cvičit s mečem".

Patrik
Naposledy upravil patrik dne stř 05. dub, 2006 6:10, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně