Naio, samozřejmě i ty máš pravdu (to je houby diskuzní fórum, když tady musím z každým souhlasit

) - je to o přístupu. A je to hlavně o psychice. Mám-li podobné stavy zvládat, musím na ně být připraven. U nás se nezávodí, ale na tréninku se pereme, a to jen s nepatrnými omezeními (které jsou spíš dány tím, že se máme rádi a nechceme, aby někomu z nás zbytečně tekla krev, než že by to byla omezení dána pravidly). Začínáme i v nevýhodných situacích a snažíme se je řešit, i když jsme handycapováni. Nevím jak líp někoho připravit na potyčku v hospodě. Určitě ne tím, že budu cvičit „zabijácké“ techniky, ale prát se nebudu. To se pak může stát, že boj bude pro mne novinka, zdřevěním úžasem a prohraju.
Ale jak jsem již nastínil, je to o tom, že když člověk působí sebejistě (ne ale přehnaně, nebo hraně), tak se s ním nikdo prát nebude (útočník si bude totiž říkat: všichni se mně bojí, jen tenhle ne - co má sakra v rukávu? ). Kdo má sebejistotu získanou rozumným cvičením nějakého bujutsu, ten se tak nanejvýš pohádá - prát se nebude muset. Ale ono to pár let trvá.
Jinak jak známo, obrana proti noži je ta nejhorší vůbec a i já bych radši prchal, nebo si vzal taky zbraň, než abych musel čelit holýma rukama. U toho soudu, pokud teda někoho nechtěně zapíchneš jeho vlastním nožem, musíš vypovídat v souladu s § 13 TZ. Tedy musíš tvrdit, žes sice jeho nůž držel ale on ho držel taky a přetlačovali jste se, kdo koho bodne. úUtok byl tedy trvající. Přetlačils ho ty, mrzí tě to, nechtěl jsi to udělat. Není-li úmysl, nejedná se o tr. čin a jednáš tedy v mezích nutné obrany. Já mám lidi rád, rozhodně nestuduju bujutsu pro to, abych dokázal někoho zabít jedním úderem (tuhle cestu nechám začátečníkům), ale když už si na mně dobráka někdo dovoluje s nožem, šetřit ho nebudu

.