"reálný" boj

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

"reálný" boj

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 15:54

Ahoj. Musím to tu po přečtení některých příspěvků trochu popíchnout :lol: :
Víte, jak já poznám začátečníka (učitele i studenta)? Podle toho, že píše něco v tom smyslu, že na rozdíl od ostatních se zabývá reálným bojem, prakticky ověřeným (třeba v hospodských rvačkách) a na ulici fungujícím . Ke svému poznatku (tedy jak poznat začátečníka) mám osobní podklad - vzpomínám si, že přesně to jsem tvrdil i já jako začínající trenér před dvaceti lety, když jsem viděl, že někteří jsou šikovnější než já. Tehdy jsem jim totiž záviděl salta, rozštěpy a znalost technik, které já se ještě nestihl naučit, neboť byly na mne složitější. Tak jsem taky tvrdil, že to jejich umění je líbivé, ale já na rozdíl od nich dělám to reálné, co doopravdy funguje :D . Po dvaceti letech trenérství (a tedy třiceti letech praktikování bujutsu) jsem zjistil, že něco jako "reálný pouliční boj", který by měl být odlišný od boje, na který se cvičí adepti bujutsu, neexistuje. Když to znáš, je to brnkačka a je úplně jedno, je-li útočník "zákeřák z pouliční hospody", nebo kultivovaný znalec jakéhokoliv bujutsu. Co vy na to :D :wink: :D ?

P.S. Jinak samozřejmě nic proti začátečníkům nemám, fandím jim, jsem ochoten jim vždy poradit (budou-li o to stát). Každý jednou začínal, jen se na to rozpomenout :)
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Rychi » úte 04. dub, 2006 15:59

No podle me je rozdil, kdyz jde proti tobe 120kilovy boxer nez nejaky kungfista, at uz delas jakekoli bu.
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 16:03

No Rychi, ty jsi neskutečně rychlý 8O . Jo, máš pravdu, rozdíl to určitě je. Teď jde o to, kdo z nich je ten "reálný" :D . nepodceňoval bych pro jistotu ani jednoho.
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Rychi » úte 04. dub, 2006 16:11

keishi píše:No Rychi, ty jsi neskutečně rychlý 8O . Jo, máš pravdu, rozdíl to určitě je. Teď jde o to, kdo z nich je ten "reálný" :D . nepodceňoval bych pro jistotu ani jednoho.

No to vis, mam ted volno tak strecuju a pritom tady brouzdam na foru. Napr. kdyby na me zautocil nejaky poriz, tak spis proti nemu pouziju nejakou techniku pracujici s jeho vahou, protoze pretlacovat ho by byla nejspis sebevrazda :)
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 16:18

No Rychi, zase máš naprostou pravdu, co si budeme povídat. Jakmile je nutno užívat sílu proti síle, je to špatně. Samozřejmě je nejdůležitější se z dotyčného nepotentovat, když vidí, že ses nezalekl jeho vizáže, ani pověsti, tak k fyzickému boji asi ani nedojde. Vyhnout se konfliktu je přirozená reakce zvířat i lidí. Do konfliktu se urputně žene jen ten, co si myslí že vyhraje (v přírodě nějaký ten predátor, u lidí někdo očividně lepší, nebo pod vlivem něčeho). Když je tato jeho jistota nahlodána, tak už si rozmýšlí, jestli se prát, nebo ne. :lol:
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod NAIA » úte 04. dub, 2006 16:39

Abych to trochu rozproudil. Samozřejmě že na funguje každé BU na ulici. Ale způsoby jakýmy se některá BU cvičí vylučují reálné použití. To ale není o stylu ale o přístupu k tréniku. Jestliže se někdo nesetkal s "hospodskou rvačkou" alespoň na tréninku tak si těžko vybuduje psychickou vyrovnanost v těchto konfliktech.

Nevím jaké bujutsu trénuješ ty. Za třicet let jsi určitě posbíral hodně zkušeností a viděl hodně učitelů. Mě teď napadá jeden typ technik. Třeba proti noži. Taková ta klasika že útočníkovi nějak (zázrakem) vezmu nůž a pak ho s ním bodnu nebo mu dupnu na hlavu. Tohle je klasická ukázka bujutsu jenže se do dnešní doby moc nehodí. Protože tu máme jisté legislativní omezení. A kdyby to štastný obránce aplikoval tak se sice dostal z nejhorší situace ale vzápětí se poslal do vězení za pokus o vraždu nebo vraždu. Takže to je třeba ukázka toho proč něco může být reálnější než druhé. Asi by mě toho napadlo víc ale nechci psát moc dlouhé příspěvky :D
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 17:14

Naio, samozřejmě i ty máš pravdu (to je houby diskuzní fórum, když tady musím z každým souhlasit :? ) - je to o přístupu. A je to hlavně o psychice. Mám-li podobné stavy zvládat, musím na ně být připraven. U nás se nezávodí, ale na tréninku se pereme, a to jen s nepatrnými omezeními (které jsou spíš dány tím, že se máme rádi a nechceme, aby někomu z nás zbytečně tekla krev, než že by to byla omezení dána pravidly). Začínáme i v nevýhodných situacích a snažíme se je řešit, i když jsme handycapováni. Nevím jak líp někoho připravit na potyčku v hospodě. Určitě ne tím, že budu cvičit „zabijácké“ techniky, ale prát se nebudu. To se pak může stát, že boj bude pro mne novinka, zdřevěním úžasem a prohraju.
Ale jak jsem již nastínil, je to o tom, že když člověk působí sebejistě (ne ale přehnaně, nebo hraně), tak se s ním nikdo prát nebude (útočník si bude totiž říkat: všichni se mně bojí, jen tenhle ne - co má sakra v rukávu? ). Kdo má sebejistotu získanou rozumným cvičením nějakého bujutsu, ten se tak nanejvýš pohádá - prát se nebude muset. Ale ono to pár let trvá.
Jinak jak známo, obrana proti noži je ta nejhorší vůbec a i já bych radši prchal, nebo si vzal taky zbraň, než abych musel čelit holýma rukama. U toho soudu, pokud teda někoho nechtěně zapíchneš jeho vlastním nožem, musíš vypovídat v souladu s § 13 TZ. Tedy musíš tvrdit, žes sice jeho nůž držel ale on ho držel taky a přetlačovali jste se, kdo koho bodne. úUtok byl tedy trvající. Přetlačils ho ty, mrzí tě to, nechtěl jsi to udělat. Není-li úmysl, nejedná se o tr. čin a jednáš tedy v mezích nutné obrany. Já mám lidi rád, rozhodně nestuduju bujutsu pro to, abych dokázal někoho zabít jedním úderem (tuhle cestu nechám začátečníkům), ale když už si na mně dobráka někdo dovoluje s nožem, šetřit ho nebudu :twisted: .
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Gino » úte 04. dub, 2006 18:12

keishi.... 30 let? To je uctyhodna doba, je tajemstvim, co cvicis? Co se tyce tveho prispevku. Je to tak, sebevedomi je porebna vec. A clovek musi byt vyrovnany nejen jen tak, ale i kdyz dojde na strkanici, nebo chytanici, jak tomu rikam :)) A to je problem, lidi maji vetsinou sebevedomi a odvahu do te doby, nez dojde a fyzicky kontakt, pak uz je ten strach na spoute videt... a tady bohuzel plati ve vysvetleni o prirode.

Kdyz se vyznas, je to brnkacka - napsal jsi. Jasne, kdyz se vyznas, vetsinou na nic ani nedojde a kdyz uz, je tva chyba, kdyz udelas chybu jako prvni.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 19:33

Gino, zas tak úctyhodná doba to není, když jsi začal v šesti. Jako děcko jsem to moc samozřejmě vážně nebral, rozmach začal až v mých šestnácti. Není tajemstvím co cvičím - je to samozřejmě JJ (předtím judo, karate, aikido, sebeobranu civilní, vojenskou, poslední roky i policejní).
Jinak opět souhlas s tím, co píšeš. Nicméně já měl v dobách, když jsem se ještě nezrale mimotréninkově prával, problém opačný. Před fyzickým kontaktem jsem tehdy mívával při konfliktu knedlík v krku, zúžené dýchání, rychlý tep a slabost v kolenou a pod. Jak došlo na boj, tak to ze mně nečekaně spadlo, protože z tréninku jsem byl na něj zvyklý a byla to pro mně - na rozdíl od toho předchozího vyhrožování - důvěrně známá činnost. Ale ty doby jsou doufám pryč - nyní působívám, je-li potřeba, tou zmíněnou sebejistotou (znáš to, i když na něj nemám, musí získat pocit, že já na něj mám vždycky :D ). No a jak se říká, člověk si zvykne na vše. Při četných opakovaných potyčkách ty výše zmíněné pocity časem zmizí a člověk to bere jako rutinu (neříkám, že se mu ta rutina nemůže někdy vymstít 8O )
Naposledy upravil keishi dne úte 04. dub, 2006 19:43, celkově upraveno 1
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Gino » úte 04. dub, 2006 19:42

keishi, mas ode me SZ
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » úte 04. dub, 2006 19:48

diky 2 letech cviceni BU jsem ziskal takovy zvlastni typ sebevedomi. Kdyz ted prochazim (jsem z ruznych duvodu nucen projit) cikanskou casti mesta, uz nejsem tak pos*anej jako driv. Ikdyz bych dostal prez papulu zrovna tak ;-)

Myslim to tak, ze kdyz projdu ulici 100x bez sebevedomi a z toho 1 dostanu nakladacku, tak vysledek je ze jsem byl 100x strachy bez sebe. Kdyz projdu 100x se sebevedomim, tak sice dostanu taky jenom jednou, ale podelam se jen jednou, misto 100x ;-) :idea:
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 19:48

Gino, už jsem ti teda (ač nerad :lol:) odpověděl.
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 19:55

Quan-Chi, to je přesně to, o čem jsem mluvil, pěkně jsi ta slova nakladl :D . Já už taky trénuju sebejistotu tím způsobem (samozřejmě když jdu sám, ať do toho nezatahuju někoho dalšího, kdyby snad začalo jít do tuhého), že než abych se vyhnul nějaké pořvávající, či jiný binec dělající skupině, tak projdu skrz ni a čekám, co bude. Ještě se mi nestalo, že by mně někdo napadl. Nanejvýš padne nějaká ta poznámka, kterou velkoryse přehlídnu (zas tak padlý na hlavu nejsem, abych se bil kvůli nějakým slovům). Ale musím se přiznat, že mi trvalo hodně let, než jsem začal "trénovat" i tímhle způsobem :D
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Quan-Chi » úte 04. dub, 2006 20:52

jo jo, cvicenim BU chranime cistotu spodniho pradla, a ne celistvost nasich nosu :idea: :lol:
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 21:05

Správně Quan-Chi - krvavý, leč voňavý - to už prostě patří k etiketě bujutsu :P
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Quan-Chi » úte 04. dub, 2006 21:15

keishi píše:Správně Quan-Chi - krvavý, leč voňavý - to už prostě patří k etiketě bujutsu :P

a tak me zatial opravdu vyhovuje "jemna cesta" Juda ;-)

Btw - co se mi vcera nestalo. Jsem ve ctvrtaku na gymplu, a k vystrednostem nas - mazaku - samozrejme patri nemazani tabule. To se nelibilo kamosovi z nizsiho rocniku. Byl sluzba a musel by to mazat. No nic, s usmevem agresora jsem rekl "ja stejne nejsem sluzba" a odchazel. Couvece chudak vsak sel za mnou a zezadu se povesil na krk (ne nijak agresivne, jen ze srandy). Vubec jsem to ale necekal a z niceho nic hodil instinktivne seoinagu. No nastesti mi to jeste rychle doslo, kdo to asi bude a dotocil ho natolik, ze dopadl v cajku na nohy, a ne na zada - ale co chybelo..., je to opravdu nebezpecne :oops: je to sice celkem maso zneuziti BU, ale ja jsem si tak aspon trochu overil, ze i u me jako novacka uz se nejaky ten bojovy instinkt zacina rysovat...
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod keishi » úte 04. dub, 2006 21:25

Quan-Chi, já bych to na zneužití budo neviděl, spíš jen na důkaz toho, že máš tu techniku správně zautomatizovanou (co není zautomatizováno, to se v boji nepoužije, byť to jde člověku když má možnost přemýšlet, sebelíp). Pomineme-li tedy ten náznak šikany, co z tvého přípěvku lehce vyčnívá (já jsem starší než ty odhadem o 20 let a tu tabuli bych klidně na tvém místě smázl) tak jsi zareagoval tak, jak jsi měl, což je dobře (mně se to samé stalo kdysi před kinem s kámoškou, co mi nečeakně zakryla zezadu oči :oops: ). Judo je super, mám z toho taky nějakého dana.
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Quan-Chi » úte 04. dub, 2006 21:42

"taky" bych moc nerikal, mam sotva oranz. paas :-)

se sikanou pozoor, pred maturou na konci roku vzdy 4. rocnik predava 3. rocniku takovy svitek (deje se tak po mnoho let) na kterem je krvi umuceneho maturanta psano:

Tretaci! Timto vas pasujeme na mazaky naseho ustavu. Predanim teto listiny vam prislusi tato prava:
1.: nemazat tabuli
2.: neprezouvat se
3.: nechodit do skoly vcas ;-) 8) :lol:

abych nebyl absolunte OT, strasne se mi libila hlaska ze simpsnovejch, kdyz se bartas zapsal na karate:
"naucim vas karate taak dobre, ze ho nakonec ani nebudete muset pouzit" ;-)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » stř 05. dub, 2006 3:08

Rychi píše:No podle me je rozdil, kdyz jde proti tobe 120kilovy boxer nez nejaky kungfista, at uz delas jakekoli bu.
Proč by měl být rozdím mezi čínským boxerem a anglickým boxerem? Oboje se to jmenuje box, navíc čínskej boxer(kungfu) může bejt taky 120ti kilovej...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » stř 05. dub, 2006 6:46

pavela píše:
Rychi píše:No podle me je rozdil, kdyz jde proti tobe 120kilovy boxer nez nejaky kungfista, at uz delas jakekoli bu.
Proč by měl být rozdím mezi čínským boxerem a anglickým boxerem? Oboje se to jmenuje box, navíc čínskej boxer(kungfu) může bejt taky 120ti kilovej...

Ja jsem nemyslel cinskyho boxera, ale nekoho kdo necvici jenom udery a lowkicky, ale techniky napr. kung fu a nema 120kg :)
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně