Střelba....

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Střelba....

Příspěvekod NAIA » stř 24. kvě, 2006 7:17

No vzhledem k tomu jak se v několika diskuzích bojovníci obouvají do střelců. Tak mě zajímá tato otáka:

Považujete střelbu za bojové umění? Co si myslíte o držení a nošení střelných zbraní?

Zatím svůj názor psát nebudu počkám na ty vaše.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » stř 24. kvě, 2006 7:58

Je to velmi tazko posudzovat. Ma to vela vyhod, ale aj nevyhod. V kazdom pripade by mali byt prisne testy pre ziskanie zbrojneho pasu, aby sa k nemu nedostali psychopati. Blbe je, ze aj v rukach normalneho clovek to je nebezpecne. Niekto ho bude chciet okradnut, vytiahne strelnu zbran, vystreli a nedajboze trafi dajake decko stojace niekde 100 za pachatelom. Clovek nikdy nevie komu nou ublizi alebo koho zabije.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod S474N » stř 24. kvě, 2006 8:40

NAIA: nemyslim si, ze drzeni/noseni zbrane, respektive strelba by bylo BU. Ja osobne ve slove umeni citim takoveto to "filosoficno" - meditace, rozjimani, apod. Dle meho nazoru je zbrani spise sebeobranna vec, kterou ve vetsine pripadu (ano, zduraznuji vetsine - i presto se ovsem najdou debilci, machirci. Jenze tato skupina idiotu je zastoupena v jakemkoliv odvetvi lidske cinnosti) nosi zodpovedni a rozumni lide. Samotna strelba muze mit ruzne vlivy na pocit jedince - od pocitu uvolneni, relaxace az po cisty trenink pro sebeobranne ucely. Aby se vubec dalo hovorit o "umeni", tak bys nesmel zminit jenom strelbu, ale dodat i taktiku, kryti a dalsi veci s tim souvisejici. Nicmene i tak tomu dle meho nazoru chybi ta "tresnicka na dortu".

Co si myslim o drzeni a noseni? Spise preferuji noseni nez drzeni (z hlediska zakona) a zastavam nazoru, ze cim vice rozumnych ozbrojenych lidi, tim mene kriminality ve spolecnosti - prikladu ve svete je spousty - od Anglie, pres Svycarsko, Izrael, USA,....

Nakonec bych chtel dodat, ze pokud si nekdo koupi zbran, tak se nestava strelcem, nybrz majitelem zbrane (analogie - koupim si housle, ale nejsem houslista, ale majitel housli). Strelcem se clovek stava az ve chvili, kdy se zbrani pravidelne trenuje a snazi se "ji" dostat do podvedomi (zautomatizovane pohyby, ovladani, reseni zavad, kryti,...). Timto je prave treba minimalizovat to, co psal Skateordie.

ukropcany: vyslovene ohrozeny se necitim a zbran nosim. A nenosim ji jenom kvuli sobe, ale i kvuli svym bliznim, protoze i oni mohou byt v nesnazich. A lepsi zbran mit a nepotrebovat ji, nez ji nemit a potrebovat.
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Střelba....

Příspěvekod stengan » stř 24. kvě, 2006 8:45

Považujete střelbu za bojové umění? Co si myslíte o držení a nošení střelných zbraní?

Samozdřejmě že to není bojové umění!!!
Dá se to žařadit maximálně do sportu pokud se tím někdo zabývá nebo to je pouze druh obrany.
A o se týče mošení nebo držení tak to je vec toho dotycného člověka jakou zvolí zbraň na případnou obranu.
Každý si musí být vědom svého počínání a případných následků z toho vyplívajících.
Je to zbraň jako každá jiná a jako se zbraní sní musí dotyčný nakladát.Stengan
stengan
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod marvin » stř 24. kvě, 2006 8:53

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 12:01, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod S474N » stř 24. kvě, 2006 9:06

marvin: libi se mi tvoje pausalizovani - vzorek ze ktereho vychazis je tak maly, ze tve "zkusenosti" se strelci jsou z hlediska statu ci sveta naprosto zanedbatelne. Osobne je mi opravdu lito, ze neznas vic lidi z tohoto "oboru" a jak jsem psal v jinem auditku - rad se s tebou sejdu u kavy a muzeme to probrat - treba zmenis nazor, anebo take ne...

Znam spoustu majitelu palnych zbrani - setkavam se s nimi denne, na strelnici, na zavodech, v restauracich, v kinech, atd. Vetsina z nich zbran nosi pro osobni ochranu. A co ti mohu s cistym svedomim rici - nikdo z nich by nevytahoval zbran bezduvodne nebo kvuli jakekoliv blbosti. Jedna ze zasad zni, ze pokud uz se vytahuje zbran, musi se strilet - zjednodusene receno, je to takove "eso" v rukavu, posledni vec, ktera ti dava moznost prezit. To ze s ni nekdo mava v parku znaci vyhradne to, ze se jedna o idiota, ktereho se zbavis prave tim, co reknes ("Tak me teda zastrel") - samozrejme mu dojde, ze to asi tezko muze udelat a proto s hanbou odejde. Zbran se take nevytahuje drive proto, ze dotycny o ni muze prijit (treba pri nejakych tahanicich) a proto je opravdu zahodno ji vytahovat jako posledni mozny prostredek obrany. Take ti zodpovedne mohu sdelit, ze vetsina strelcu problemy nevyhledava, naopak se je snazi predvidat a pokud je to jenom trosicku mozne, vyhnout se jim.

PS. samozrejme co jsem psal nelze brat jako universalni recept na reseni problemu - muze nastat situace, kdy hrozba strelnou zbrani muze byt velmi ucinna, nicmene z pouzdra by mela jit opravdu vyhradne v situaci, kdy i tato hrozba by v pripade nutnosti mohla byt zakoncena strelbou.

Zkus se prosim nad tim zamyslet bez jakychkoliv myslenek typu "pistolnik a kovboj si vylil srdce", ale seriozne o tom popremyslet. Alespon o to te prosim a zaroven ti predem i dekuji.

S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 24. kvě, 2006 9:12

To ALL: Když jsem napsal Bojove umění, měl jsem na mysli to jestli ji berete jako rovnocenný způsob obrany. Jako že někdo má teleskop, WT, Musado..... a někdo cvičí s pistolí. Takže spíš místo BU by asi bylo vhodnější "Prostředek pro sebeobranu" nebo tak něco...

To Marvin: Zase neházej všechny do jednoho pytle. Myslím ty střelce. Třeba máš jen smůlu na "kamarády - pistolníky".
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 24. kvě, 2006 9:13

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 12:01, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sulthan » stř 24. kvě, 2006 9:19

S474N píše:Co si myslim o drzeni a noseni? Spise preferuji noseni nez drzeni (z hlediska zakona) a zastavam nazoru, ze cim vice rozumnych ozbrojenych lidi, tim mene kriminality ve spolecnosti - prikladu ve svete je spousty - od Anglie, pres Svycarsko, Izrael, USA,....

Domnivam se, ze USA jako priklad mene kriminality neni zrovna idealni. Pokud se hodne nemylim, tak v USA je nejvyssi pocet vrazd a ozbrojenych loupezi na svete.
V USA se take neda mluvit o "rozumnych ozbrojenych lidech", protoze kdo chce zbran, nemusi projit ani zakladnimi psychologickymi testy - jen se musi registrovat.
Spolu se zakony typu "vlezes mi na muj pozemek, a ja te muzu bez varovani zastrelit" (viz Texas), je to uplne vrazedna kombinace.
Jak je to v dalsich zemich nevim, mozna mas pravdu.
Ja jsem pro, at se klidne pocet zbrani mezi obyvateli zvysi, ale psychologicke testy by mely byt mnohem prisnejsi a tresty za nelegalni drzeni by mely byt tvrdsi.
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod S474N » stř 24. kvě, 2006 9:26

marvin píše:toto plati tak isto na teba staci ked si prehodis slovo "strelci" za slovo majitelia psov.

Ja se do majitelu psu nikde pausalne nenavaze. Nicmene ta veta plati o jakemkoliv odvetvi lidske cinnosti - vzdycky se proste najdou idioti, je to smutne, ale je to tak.

marvin píše:Ked zostanes v tomto klube vsetko bude ok. Vyjadrujes sa tu slusne. Tvoj nazor je jasny a v celku s nim suhlasim.
Tvoj problem je ked zacnes s tebe vlastnou "autoritou" strelca riesit problem v nejakom klube kde o teme zjavne nic netusis. Tak si to tu uzi. Ide ti to.

Zkus to zase vzit z jine strany - nikdo z nas neni dokonaly a vsichni se ucime. Co pomuze vice rozvoji? Diskuse a nebo vzajemne poplacavani po zadech s tim, jak nam to pekne jde?

marvin píše:Ja sem nemam co pisat kedze o zbraniach viem prd - videl som ich zvacsa iba zo strany od ustia hlavne :D

To se mi "podarilo" zatim pouze jednou a nebyl to moc prijemny pohled a rozhodne bych ho i nerad opakoval. Radeji se divam smerem od komory :lol:

S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod S474N » stř 24. kvě, 2006 9:32

sulthan píše:Domnivam se, ze USA jako priklad mene kriminality neni zrovna idealni. Pokud se hodne nemylim, tak v USA je nejvyssi pocet vrazd a ozbrojenych loupezi na svete.

Chyba lavky:
Počet vražd ve velkých amerických městech podle průzkumu agentury AP výrazně klesl. New York v roce 2004 zaznamenal nejnižší počet vražd za posledních čtyřicet let, v Chicagu se jejich počet snížil o čtvrtinu a podobný trend byl zaznamenán i v dalších velkých amerických městech. Odborníci tyto výsledky přičítají práci policie i tzv. nulové toleranci, kterou v 90. letech razilo město New York. (Reuters)

sulthan píše:V USA se take neda mluvit o "rozumnych ozbrojenych lidech", protoze kdo chce zbran, nemusi projit ani zakladnimi psychologickymi testy - jen se musi registrovat.

Ale ja v souvislosti s USA nemluvil o rozumnych lidech. Dal jsem pouze par prikladu - viz. treba i ta Anglie - tam to slo presne opacnym smerem - restrikce zbrani. Kriminalita tam vzrostla o 308%. Zaver si muzes udelat sam.

sulthan píše:Ja jsem pro, at se klidne pocet zbrani mezi obyvateli zvysi, ale psychologicke testy by mely byt mnohem prisnejsi a tresty za nelegalni drzeni by mely byt tvrdsi.

V soucasne dobe zadny psychologicke testy nejsou a nevidim duvodu, proc by meli byt. Stejny nazor na toto maji i renomovani psychologove. Mas-li zajem, zkus si precist toto:
:arrow: Psychotesty očima psychologa
Pro tresty jsem rozhodne pro, stejne tak i nulova tolerance proti utocnikum a vsemu zloradu.

S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Střelba....

Příspěvekod bison » stř 24. kvě, 2006 10:04

NAIA píše:Považujete střelbu za bojové umění?

Ja myslim, ze zalezi na pojeti kazdeho. Nekdo to jako BU bere a necvici jenom strelbu na terc, ale zaroven taktiku, instinktivni strelbu apod. Podle me plnohodnotne BU se vsim vsudy.
Ovsem jsou lidi, kteri maji zbran pro radost a nenosi ji (takoveho znam) a i jini, kteri ji maji kvuli nastavbe sveho ega. Tady se o BU neda mluvit ani nahodou.

Nakonec si pujcim vetu z clanku "Zapadni box jako bojove umeni" http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.php?name=News&file=article&sid=64&mode=&order=0&thold=0
Byl popisován jako styl boje, který umožnuje slabšímu muži porazit silnějšího protivníka, s použítím techniky a strategie. Necitite podobnost s pouzitim strelne zbrane? :-)
bison
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Senior » stř 24. kvě, 2006 11:13

Ahoj všichni.

Zbraně se mi líbí už od malého kluka, kde vrcholem pro mě tenkrát byla samozřejmě vzduchovka :D , mám k nim velmi kladný vztah ( i stále k těm vzduchovkám :) ), a v podstatě mi vůbec nic nebrání si udělat zkoušky a ozbrojit se. Je tu ale právě hodně ALE.
- nedám sám za sebe ruku do ohně, že bych nereagoval nepřiměřeně i při poměrně málo nebezpečném ohrožení
- nezaručím sám za sebe, že moje momentálně špatná nálada by výše zmíněné riziko ještě případně nezvýšila
- a už vůbec nevím, jestli bych opravdu na někoho uměl vystřelit, pokud by skutečně nešlo o život

Nač by mi tedy zbraň byla...jen jako předmět mého zájmu a splnění dávného snu, ale asi nic víc a to mi stačí sběratelské - "zneškodněné" kusy.

Uvedu i příklad z mé rodiny, připomělo mi to to marvinovo "no tak ma zastrel":
Situace byla taková, že se dotyčný dostal do jakési tahanice s těžce nasranou posádkou jednoho auta, zkrátka šli na něj čtyři, on v pochopitelném strachu vytáhl pistoli a co se stalo...nezastavili se, blížili se a naopak jeden z nich na něj řval skoro to samé - "Tak mě kurva zastřel!" Co byste dělali v takové situaci? Stříleli do vzduchu? On si bleskově spočítal že všecky zbraní asi nezastaví a uvědomil si i dohru u případného soudu, pokud by se mu to přece jen nějak podařilo a ty čtyři bouchače vyvedl z míry tím, že tu pistoli bezhlavě kamsi zahodil a nechal si dát na budku, přičemž ten nářez nebyl až tak strašný, asi jim stačilo to, co udělal.

Proto souhlasím s tím, že zbraň se má vytahovat jen v případě, že opravdu budu do někoho střílet a plně si uvědomuji, co to může způsobit. Já sebou sem tam nosím teleskop a zatím jsem neměl ( chválabohu hlavně pro mě ) potřebu ho použít.

Zdraví vás Senior.
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » stř 24. kvě, 2006 12:11

To by bylo asi o definici BU. IMHO je to za určitých okolností BS, ale prosté nošení krochny označovat za BU... OK, je to zbraň, ale není to zbraň pro BU, jako třeba tyč, luk,... - neumím to líp vyjádřit. Když to hodně zjednoduším, ke získání a použití střelné zbraně stačí dnes tak málo, že nevidím důvod, proč z toho dělat BU. Souhlasím s Ukropčánym, že takové věci by měl člověk nosit jen za specifických okolností. Kupovat si krochnu jen proto, že svět je tak nějak obecně špatnej, je asi dost cesta do pekel. I já se cítím ohrožen a mám strach o svou rodinu, ale pomyšlení, že se s někým dostanu někde do sporu a vytáhnu pistolku, mě opravdu děsí. Kdysi jsem uvažoval o plynové pistoli - jen proto, že když už budu opravdu v úzkých a vytáhnu ji na světlo, snad by to mohlo většinu agresorů odradit. Ale když ne, tak co potom? Vystřelit? Jedině v bezprostředním ohrožení života, jinak na to nemám a nikdy mít nebudu (chválabohu).
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekara » stř 24. kvě, 2006 13:55

4Senior - souhlas,v podstastě jsem na tom stejně.

U střelně zbraně je největší problém te, ž člověk který ji má, musí s ní také neustále trénovat. Chodit na střelnici jednou za rok je na houby(a takových lidí je pořád hodně). Takový jsou nebezpeční i svému okolí.
Další problém je v tom, jak už někdo zmiňoval, že člověk který má zbraň, ji taky musí umět použít. Ne každý na to má. Machrovat v situaci, kdy o nic nejde a potom skutečně vystřelit na člověka, to je rozdíl.

4Graver - plynová pistole je nejnebezpečnější věc, kterou znám. Pokud ji vytáhneš na neozbrojeného člověka, tak výsledek může být nejistý a jestli ji vytáhneš na člověka, který v zápětí vytáhne opravdou zbraň, tak jseš nebožtík, protože vysvětlit, že jde o plynovku, už nestihneš.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod S474N » čtv 25. kvě, 2006 7:28

tekra - k te plynovce - predbehl si me.

S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » čtv 25. kvě, 2006 7:54

Co je to vlastne ta plynovka? Ako funguje? Ake zranenie moze sposobit?
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekara » čtv 25. kvě, 2006 8:22

Je to vcelku přesná imitace revolveru. Jako "střelivo" se používá náboj s plynem, takže po výstřelu vyletí z hlavně proud plynu (stejně jako u spreje). Účinnost se uvádí max. do 8-10 metrů a samozřejmě to taky závisí na podmínkách (otevřený - uzavřený prostor, vítr, atd.).
Velký problém, jak jsem psal výše je v tom, že se jedná o atrapu střelné zbraně a s tím souvisí velké riziko.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 25. kvě, 2006 8:36

Plynovky su repliky skutocnych zbrani, z ktorych sa strielaju plynove naboje (projektil obsahuje urcity typ drazdivej latky pre ludsky organizmus) - moc sa v tom nevyznam, ale maju kratky dosah - to znamena obmedzene pouzitie.

Trening s palnou zbranou (kratka gulova zbran) je trening ako kazdy iny.
Co ja poznam majitelov zbrani vo svojom okoli, su to "rozumni" ludia, nie ziadni kovboji.....:)
Ale pakovia sa najdu vsade :cry:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 25. kvě, 2006 8:45

Jedna zkušenost z mého blízkého okolí:
V posledních pár letech zemřelo střelnou zbraní 5 mých vrstevníků. Dva zemřeli proto, že se majitel zbraně se zbraní předváděl v baru. Dva zemřeli proto, že byli v nesprávný čas na nesprávném místě a se sporem neměli nic společného. Jeden zemřel proto, že napadl majitele zbraně.
Z mého pohledu jsem proti masovému rozšíření zbraní. Nosit palnou zbraň kvůli jejímu možnému použití je pro mne stejně smysluplné, jako pořízení nákladního vozu kvůli zvýšení své bezpečnosti na vozovce.
A to je Fakt!
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně