Reakce Karel Kesl

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Reakce Karel Kesl

Příspěvekod Frederik » pon 07. srp, 2006 18:34

Zcela náhodou jsem si přečetl asi tři měsíce starou diskuzi, která se zaobírala Karlem Keslem, Danny Hazanem a jeho Saishio Ki Do a dalšími věcmi, do kterých bych rád, zvláště pro pana LOW, vnesl trochu světla.
Takže nejprve trochu historie:
a) Karel Kesl se ve své sportovní kariéře věnoval převážně kumite a to za již zmíněné Uhelné sklady, v němž dosáhl nemalých úspěchů
b) jelikož pak převzal vedení klubu (poté si založil klub vlastní) a jelikož měl spoustu talentovaných závodníků kata (Keslová, Vocelová, Král, Pekarovič, Kabeš) začal se specializovat na trénink kata.
c) v tom se našel, jeho svěřenci sklízeli jeden úspěch za druhým a tak se na několik let stal trenérem reprezentace Kata. Dodnes je letorem kata pro českou republiku. Už jen to, že se věnuje karate 25 let je síla.
d) co se týká červenobílého pásu, tak ten je v mnoha zemích považován za označení hodnosti Shihan, což je, tuším, šestý dan a víše, ten K.K. má právě ve stylu shotokan
e)spojení se školou D.Hazana se uskutečnilo před více jak šesti lety. K.Kesl by unaven funkcionáři karate, byl unaven prapodivným vedením reprezentace, machinacemi v Pražském svazu atd. Hledal něco, co by ho opět připoutalo k bojovým uměním. A hledal učitele. Našel D. Hazana(43) a o té doby sem D. Hazan každoročně jezdí na letní semináře, kde svěřence K.Kesla učí ve správné orientaci v mnoha bojových uměních.
f) D.Hazan má všechny své pásy zasloužené, není to žádný zelenáč, o čem se ostatně pan Low může přesvědčit, když navštíví jeho tréninkový kemp (kde se trénuje 3hodiny dopoledne, 3-4 hodiny po obědě, 2 hodiny večer a nezřídka kdy je i půlnoční trénink. Zvláště dopolední a odpolední tréninky jsou pekelné)
g) co se týče kyokushinkai, tak to je zahrnuto ve výuce Saishio Ki Do. Pro úsměv mohu napsat, že K. Kesl poznal Danny Hazana právě na světovém semináři kyokushinkai a ostatních bojových umění, který se konal v dánsku pod záštitou Bluminga, Livena, Hazana a dalších...
h) Saishio ki do je bojové umění D.Hazana, on nevymyslel nic nového, jen kombinuje ostatní do pevné struktury. Je to cesta bojovými uměními. Zahrnuje karate, combat sambo, krav maga, kobudo, judo a ground fighting. Trénink kombinuje více prvků a proto se není čemu divit, když najednou kopete karatistiský kop v judistickém oblečku. To k oděvům. Sportovní disciplína Saishio Ki do je ultimátní boj s trochu jemnějšími pravidly než má Vale Tudo. Sám Danny říká, že po pěti zápasech ve Saishio Ki Do jste připraveni jít do ringu(klece) na Vale Tudo. Profesionálně se používá k výcviku Izraelských ozbrojených složek.
i) já pod K.Keslem cvičím už přes deset let. Znám karate, takže vím jak se cvičí kata, vím jak se cvičí kumite. A teď díky propojení s D.Hazanem vím, jak se mám bránit proti napadení a vím jak, kam a kdy zaútočit. Umím zacházet s tonfou, nunchakou, bo, sai. Umím spoustu přehozů a porazů z Judo. Vím, jak efektivně bojovat na zemi. D.Hazan je výborný člověk, velký bojovník a přítel K.Kesla a nás všech, co jsme měli tu možnost se s ním seznámit. Takže než na někoho začne někdo plivat, měl by nejdříve poznat, o koho se jedná. Jsem si jistý, že své názory by D.Hazanovi do očí pan Low neměl odvahu ani říci!
j) a navíc Karel Kesl se ale i nadále věnuje trenování sportovních karatistů a má spoustu nadějných sportovců, ať už na kata, nebo na kumite. Myslím si, že právě Saishio Ki Do dalo K.Keslovi novou sílu.
Omlouvám se za referát.
Frederik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Reakce Karel Kesl

Příspěvekod diablik » pon 07. srp, 2006 19:09

Už jen to, že se věnuje karate 25 let je síla. 8O 8O R.E.S.P.E.K.T...bez debatky :wink:
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod m-pet » pon 07. srp, 2006 19:29

Mě se D. Hazan z těch ukázek co zde byly líbil. A K. Kesla znám z doby Uhelných skladů Praha a býval dobrý kumiťák a trenér.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » úte 08. srp, 2006 0:31

v zivote jsem jeste nevidel kombinaci kimona nebo chces li do-gi na kyokushin a cervenobilyho pasku. a ze sem uz neco videl. a i kdyby, co já vim třeba to tak bluming ve svý organizaci má - K.Kessl nemůže mít žádnej dan v kyokushinu. a jestli jo zase tim paskovani v mejch ocich klesne jeste niz.

danny hazana na me pusobi solidnim dojmem asi jako hladik. velice podrobne jsem si prolezl jeho stranky. zvlaste kdyz si vybavim sensei aloniho mam zachvaty smichu jeste ted.

mimo to , zase OT. vsimnul sem si ze kazdej druhej kickboxer co neco znamena zacinal u hladika . anijak zle se o nem nevyjadrujou :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 08. srp, 2006 8:29

Frederik - díky za referát :lol:
Jen jsi kvůli tomu nemusel zakládat nové téma, stačilo pokračovat v původním.
Pozdravuj Karla, doufám, že mu to vyjde a v říjnu se uvidíme na Silesia cupu u nás v Odrách.
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

pro Low

Příspěvekod Frederik » úte 08. srp, 2006 10:29

Takže ještě jednou.
Karel Kesl má šestý dan v karate Shotokan. Nic víc. To mu však dává právo nosit červenobílý pás. Někdo nosí stále černý pás a počet danů signalizuje stříbrnými proužky na konci, někdo si při hodnosti Shihan vezme červenobílý pás. Nevím co je to za tradici, šestý dan nemám, takže mě to nepálí a navíc pruhovaný pásek se mi ani moc nelíbí, ale je to věc každého a jestli chceš, zeptám se ti, jaká je historie a tradice. To za prvé.
Za druhé K.Kesl nemá dan v Kyokushin. To nikdo nikdy netvrdil. A to, že červenobílý pás nosí na kyokushinském, nebo judistickém gi, to nic neznamená. Neříkej mi, že když si na sportovní karate koupím judistické gi jen proto, že je mi příjemnější a budu v něm cvičit karate, takže sem porušil nějaké Dalajlámovo přikázaní! Gi, jako gi. Nezáleží co mám na sobě, ale co v něm cvičím, ne? Judistické je pevnější, takže se více hodí na judo, karatistické lehčí, takže se hodí na karate, ale já si, alespoň podle mě, pořád můžu vybrat! Bude sice legrační, když budu svičit karate a na zádech budu mít nápis ITF(international taekwondo federation), ale pořád je to moje věc. Vždyť stejně dobře můžu karate cvičit ve slipech a tílku.
Co se týká ostatních bojových umění, převážně Saishio Ki Do má pan Kesl, stejně jako já a všichni, co navštívili všechny Hazanovy semináře modrý pásek se stříbrným pruhem uprostřed. Ještě než se začnete děsit, co to, proboha, je, tak jen podotknu, že saishio ki do je Hazanovo boj. umění a on si může určit, jaké v něm bude páskování. Modrý pásek se stříbrným pruhem znamená, že máte modrý pásek (respektivě fialový, nebo jiný pásek na přibližně stejné úrovni, což je v pořadí asi pátý pás) v boj. uměních, které v sobě Saishio Ki Do zahrnuje. A to je již zmiňovaný Kyokushin, Kobudo a Judo. A navíc základní znalosti Kick Boxingu, Sambo a Krav Maga.
Nikdy jsem neuznával nějaké páskování a honění se za dany, jen abych měl víc než tamten a mohl se s tím někde vychloubat. Beztak to nikoho nezajímá. Chtěl jsem být mistr karate a to jsem. Díky tomu jsem nějaké další páskování na hodně dlouho uložil k ledu. Takže pásy od p. Hazana rozhodně nijak neprožívám, certifikát jsem hodil do šuplíku a dál se věnuju převážně karate. To však, že vím jak vypadá kata judo na zelený pásek, to, že znám formy z Kobuda, to že umím LowKick, KesaGatame, HaraiGoshi, rozšiřuje můj pohled na BU a to mě těší.
A víš co Low, přijďeď se podívat. Od 13-19 srpna je s D.Hazanem seminář. Penzion Dlouhá voda za Ostravou, u Krnova. Třeba ho naučíš nějakým vastním poznatkům co se týká bojových umění. Nepochybuju o tom, že máš daleko více zkušeností, než někdo, kdo se účastnil války v Libanonu, kdo se účastnil několika desítek ultimátních zápasů v izraelské lize Vale Tudo, kdo cvičí armádní složky, které se v tamějších horkých oblastech musí umět bránit, kdo osobně zná Bluminga i Livena (své dany má totiž i on nich). Možná by si se divil, kdyby si ho lépe poznal. Jeho argumenty při obraně proti napadení: že se musíš bránit srdcem a ze všech sil, protože doma na tebe někdo čeká, ukazují, že u nich při napadení mnohokrát nejde jenom o to, že ti někdo ukradne telefon, nebo kabelku, jako tomu je u nás. Tam jde mnohokrát o život. Těším se Low, až D. Hazanovy ukážež, jak se má správně bránit proti útoku nožem, aby si ve finále neměl tak zjizvené ruce, jak má on. On totiž tvrdí, že nůž je krutá zbraň, která ráda nechá něco na památku. Ale při obraně radši ruce, než břicho, nebo krk, jak říká. Přijeď se podívat na jeho ruce. Jsem rád že žiju tady, protože vše není jako ve filmech, Low! Přijď. Třeba změníš názor.
Sorry, referát číslo 2, já se vždycky tak rozkecám...
Frederik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kurt78 » úte 08. srp, 2006 10:48

Danny Hazan
kukol som si foto z jeho seminarov a vyzera to na klasiku MMA kopy kolena lowkick, zapas bjj -arm bar , triangle .......
akurat vtipne posobi, ze to cvicia karatisti, ale to je dokaz ze MMA ide jednoznacne dopredu a dostava sa do povedomia a ludia zacinaju chapat ako ma vyzerat realnejsi boj.........
8) :wink:
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

MMA

Příspěvekod Frederik » úte 08. srp, 2006 11:30

Saishio Ki Do a MMA si sou velmi podobný. Rozdílů je jen několik. Tak předně MMA zahrnuje v klasické podobě následující bojová umění (Karate, Kick Box, Box, Taekwondo, Judo, Wrestling a Jiu-Jitsu), kdežto Saishio Ki Do (Karate, Judo, Combat Sambo, Krav Maga, Kick Box a Kobudo). MMA je západní novodobé bojové umění (proto zahrnuje Box a hlavně Wrestling, což jsou západní bojové sporty), je to BU které je považováno za průpravu na ultimátní zápasy (UFC). Oproti tomu Saishio Ki Do můžeme brát jako východní novodobé bojové umění (proto obsahuje ruské Sambo, izraelskou Krav Magu atd...) a je vymýšleno a koncipováno pro ultimátní zápasy Vale Tudo, které jsou v Rusku, Izraeli a tamějších zemích známější. Navíc SKD v sobě zahrnuje i výuku se zbraněmi-Kobudo.
Nemá cenu vyzvídat kdo od koho co převzal a kdo se snaží co okopírovat, stejně jako nemá cenu porovnávat, co je lepší a co horší. Důležité je, že si bojovníci uvědomili, že správná průprava na opravdový boj, kde se proti vám postaví borec, který je také zkušený a tvrdý (UFC,Vale Tudo, atd...) spočívá v komplexní připravenosti. Zde se objevují opravdové potřeby být co nejlepší válečník a jen málokdo si v těchto zápasech vystačí jen s jedním uměním (vyjímkou může být Roy Gracie a jeho brazilské Jiu-Jitsu, které ho v UFC proslavilo pákami a škrceními, i když neobsahuje moc úderů). Ostatní už musí kombinovat. Karate a Taekwondo obsahují útoky (kopy, údery) na dlouhou vzdálenost, Kick Box, Box, Krav Maga učí útokům v klinči, hákům, kolenům, zvedákům, loktům a úderům pro bližší boj, Judo je výborné bojové umění pro to, aby jsme soupeře dostali na zem, Jiu-Jitsu a Combat Sambo se pak věnují pákám, zámkům, škrcením, gilotinám a znehybňovacím pozicím.
Cesta bojovými uměními. Umění je skombinovat a využít přednosti každého z nich.
Frederik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

A ještě něco pro Low

Příspěvekod Frederik » úte 08. srp, 2006 11:55

K tomu legračnímu pánovy, jenž tě tak rozesmál.
Jmenuje se: Aloni Amnon, karate se věnuje přes čtyřicet let a je to legenda izraelského karate. D.Hazan u něho velmi rád trénuje.

Podívej se na stránky, kde má pár mistrů karate své odkazy, možná mezi nimi najdš i toho legračního pána.

http://www.gichinfunakoshi.com

A když se naučíš hebrejsky, budeš si moci o něm něco přečíst na stránkách:

http://www.shizendoisrael.net/

Mě také vždy připadali legrační staří mistři. Oni už mají nějaký ten pátek za sebou, hrbí se, zdá se, že postoje nic moc. Podle mě je to video docela dobré. Není to sice žádný jura, závodník by z něj už taky asi nebyl, ale ruce má dynamické, postoje nízké. Za čtyřicet let se podle mě něco naučíš. Kéž bych já, až budu v jeho letech (jestli se toho dožiju) dokázal cvičit jako on. Stáří nikomu nepřidá: Bluming vypadá tlustý a nemotorný a viděl si ho cvičit? Liven zase zakrslý a viděl si ho cvičit. V Hayashi na Nových Butovicích prodávají videokazety s dávnými mistry z Okinavy. Kup si nějakou. Budeš se mít zas čemu smát a smích přeci prodlužuje život...
Frederik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Low » úte 08. srp, 2006 12:00

tak jinak, je mi jedno co cvicej, jen s tim kyokushinem to nic spolecnyho nema.

a judisticky kimono od cistyho karatistickyho od sebe pri trosku dobry vule nerozeznas.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 08. srp, 2006 12:08

Kluci nechci Vám do toho kecat a asi budu off topic. Ale MMA není žádnej konkrétní výčet BU ani žádné bojové umění. Jsou to pouze pravidla pro zápasy(asi jako kdysi napsal Pavela že Sanshou jsou pravidla pro sportovní akce Wushu) a hlavně termín, který dává na vědomí to, že se muže zůčastnit defacto kdokoliv s jakýmkoliv BU. V podstatě je to synonymum pro termíny NHB(no holds barred) a ValeTudo. Treba takoví Emelianenkovci jsou především Sambo stylisti a jedou v MMA.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » úte 08. srp, 2006 12:27

Low píše:tak jinak, je mi jedno co cvicej, jen s tim kyokushinem to nic spolecnyho nema.

a judisticky kimono od cistyho karatistickyho od sebe pri trosku dobry vule nerozeznas.

Low napsal 18.5. 2006 - me by neprekvapilo kdyby delal kyokushin, mozna na par nejakejch seminarich byl, problem je ten ze v nem neexistuje cervenobilej pasek.. myslim ze ho ma snad John Bluming ve svy organizaci jenze ten ma jak vysokej dan v kyokushinu tak vysokej dan v judu.A uprimne srovnavat pana Kessla s Blumingem.. Mozny by to bylo ale to bych o takovy kapacite u nas vedel ja si spis myslim ze on tak nejak nevi co na sebe navlika, ten Hazan je koneckoncu na jedny fotky taky v tom na druhy zas v necem jinym , ma dany( o cemz pochybuju) snad ve vsech BU co jsou.. ono koneckoncu proc by se nedal cvicit shotokan v kimonu na kyokushin , jen je to proste usmevny..

Hlavně, že ty máš to správné kimono vole!! :roll:
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Odpověď

Příspěvekod Frederik » úte 08. srp, 2006 12:31

Judistický kimono od karatistickýho poznáš. Na pohled, na dotek i střihem. To za prvé.
Výuka kyokushin je zahrnuta v Saishio Ki Do, škola D. Hazana (7 dan v Kyokushin) spadá pod International Kyokushin Budokai mistra Johna Bluminga. Navíc kyokushin kimono je pro svou pevnost a odolnost výborné pro boj. To za druhé.
Viděl jsi Tomane někdy MMA (Mixed Martial Arts) ikonu? Tenhle obrázek ti snad už něco napoví.

http://www.ufc.com/index.cfm?fa=LearnUFC.Styles
Frederik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod majkx » úte 08. srp, 2006 12:34

4Frederik, podíval jsem se na videa ze Saishio Ki Do, mně se to líbí, některé odzbrojovačky jsou podobné s tím co jsem se učil na kapapu.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » úte 08. srp, 2006 12:41

4Toman
celkom by som nesuhlasil bo MMA - mixed martial arts,
je dnes uz nie bojove utkani kde proti sebe bojuju predstavitelia roznych stylov ale zavod kde proti sebe nastupuju bojovnici univerzalne pripraveny, t.j. MMA bojovnici ovladajici: stand up - klinc - zem
ktory nerozlisuju ci cvicia prave karate, box, alebo zapas, ale snazia sa o komplexnu pripravenost v boji v kazdom okamziku. o efektivny utok, ci uz porazom ci uderem a o obranu proti kazdemu typu utoku jak graplingovemu tak uderovemu...

mozna trochu zjednodusene, ale dufam , ze si pochopil co som sa snazil povedat.
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 08. srp, 2006 12:56

Frederik: Dobře ale to na co si poukázal je pouze banner který si vytvořilo UFC, které mimo jiné dnes už není ta TOP organizace (asi jak pro koho :D ) ale máš tu WFA,Pride, Heroes, Pancrase,KOTC a jiné. Které zase mohou dát do svého loga něco jiného třeba Capoeiru,Sumo nebo i NFL :)

Kurt: Nemyslím. Každý se hlásí ke svému stylu a já myslím že zrovna tobě je představovat nemusím. Těžko bude BTT uvádět že se Nogové,Sperry,Filho učí někde MT a naopak ChuteBoxe téměř vždy uvádějí MT ale přitom Wand má černý pás v BJJ, Shogun taky nějaký vysoký stupeň a to se dočteš až když si dáš práci to zjišťovat, HammerHouse wrestling atd. atd.

Ale vím co si se snažil sdělit, ale já se na to dívám z jiného úhlu.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Toman

Příspěvekod Frederik » úte 08. srp, 2006 13:28

V K1 ti také nastupují borci, jenž se zaštiťují MMA. To mají uvedeno i jako své BU. Chceš teda říci, že tito borci umí jenom nějaký soubor pravidel. Samozřejmě s tebou souhlasím v tom, že si do MMA může každý namixovat co chce, jelikož není nikde pěvně stanoveno, jaká BU obsahuje (respektivě se snaží obsahovat jich co nejvíce).
Ale to už je trochu jiná debata, přiznám se, že se v MMA příliš nevyznám, osobně neznám nikoho, kdo by podle toho nějak trénoval a tak vše co vím, je pouze z internetu, či časopisů. A tam si každý může psát, co chce, takže je nutné to brát s rezervou.
Frederik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kurt78 » úte 08. srp, 2006 13:55

4 toman

ok beriem aj tvoj uhol pohledu, aj kdybys si se o tom mohl rozpsat vice abych mohl byt empatickejsi :)

apropo
wandy mnel jednou napsano: Brazilian MT,
a nekery si vazne uvadeji styl: MMA

inac tie popisky mi dnes uz pripadaji jako marketingove lakadlo pre laikov, ...
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 08. srp, 2006 14:14

kurt78 píše:4 toman

wandy mnel jednou napsano: Brazilian MT,
a nekery si vazne uvadeji styl: MMA

inac tie popisky mi dnes uz pripadaji jako marketingove lakadlo pre laikov, ...

Ano Brazilský Thajský Box, pak asi dospeli k názoru že je to kokotina :D tak použili ChuteBoxe.

Presne marketingový tah. Za pět let se tomu možná zase bude říkat jinak, aby to lidem nezevšednělo, možná to bude přeloženo do svahilštiny "vše povoleno"

Viděl jsem že někteří borci si uvádějí že cvičí styl K-1 a Bobbo Sappo dokonce již zmiňovaný styl NFL, takový Shaq zas řekne že cvičí NBA atd. atd.. :lol: marketing,marketing jen abych se odlišil.

Končím...musím taky pracovat.
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » úte 08. srp, 2006 15:06

4toman

chute boxe academy tu bola uz predtym, len neviem preco si ju neuvadzaju ako styl, asi preto ze je to telocvicna, ale cvicia tam pre stand up modifikovany styl MT tak aby vyhovoval MMA a prelinal sa s bojom na zemi /vid wandy, shogun, ale uz aj stand up sakurabu :) / takze kludne by si tam mohli dat, najma ked je to svetovo znama vec.

Tou chobotinou ze B-MT chceli asi vyjadrit , ze by to malo byt nieco na ten sposob ako z Jiu jitsu uspesne spravili brazilci BJJ, maju vsak smolu ze MT ma v nazve meno krajiny -fakt to debilne znie "Brazilian Muay Thai"...
:wink:
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně