od Frederik » úte 08. srp, 2006 10:29
Takže ještě jednou.
Karel Kesl má šestý dan v karate Shotokan. Nic víc. To mu však dává právo nosit červenobílý pás. Někdo nosí stále černý pás a počet danů signalizuje stříbrnými proužky na konci, někdo si při hodnosti Shihan vezme červenobílý pás. Nevím co je to za tradici, šestý dan nemám, takže mě to nepálí a navíc pruhovaný pásek se mi ani moc nelíbí, ale je to věc každého a jestli chceš, zeptám se ti, jaká je historie a tradice. To za prvé.
Za druhé K.Kesl nemá dan v Kyokushin. To nikdo nikdy netvrdil. A to, že červenobílý pás nosí na kyokushinském, nebo judistickém gi, to nic neznamená. Neříkej mi, že když si na sportovní karate koupím judistické gi jen proto, že je mi příjemnější a budu v něm cvičit karate, takže sem porušil nějaké Dalajlámovo přikázaní! Gi, jako gi. Nezáleží co mám na sobě, ale co v něm cvičím, ne? Judistické je pevnější, takže se více hodí na judo, karatistické lehčí, takže se hodí na karate, ale já si, alespoň podle mě, pořád můžu vybrat! Bude sice legrační, když budu svičit karate a na zádech budu mít nápis ITF(international taekwondo federation), ale pořád je to moje věc. Vždyť stejně dobře můžu karate cvičit ve slipech a tílku.
Co se týká ostatních bojových umění, převážně Saishio Ki Do má pan Kesl, stejně jako já a všichni, co navštívili všechny Hazanovy semináře modrý pásek se stříbrným pruhem uprostřed. Ještě než se začnete děsit, co to, proboha, je, tak jen podotknu, že saishio ki do je Hazanovo boj. umění a on si může určit, jaké v něm bude páskování. Modrý pásek se stříbrným pruhem znamená, že máte modrý pásek (respektivě fialový, nebo jiný pásek na přibližně stejné úrovni, což je v pořadí asi pátý pás) v boj. uměních, které v sobě Saishio Ki Do zahrnuje. A to je již zmiňovaný Kyokushin, Kobudo a Judo. A navíc základní znalosti Kick Boxingu, Sambo a Krav Maga.
Nikdy jsem neuznával nějaké páskování a honění se za dany, jen abych měl víc než tamten a mohl se s tím někde vychloubat. Beztak to nikoho nezajímá. Chtěl jsem být mistr karate a to jsem. Díky tomu jsem nějaké další páskování na hodně dlouho uložil k ledu. Takže pásy od p. Hazana rozhodně nijak neprožívám, certifikát jsem hodil do šuplíku a dál se věnuju převážně karate. To však, že vím jak vypadá kata judo na zelený pásek, to, že znám formy z Kobuda, to že umím LowKick, KesaGatame, HaraiGoshi, rozšiřuje můj pohled na BU a to mě těší.
A víš co Low, přijďeď se podívat. Od 13-19 srpna je s D.Hazanem seminář. Penzion Dlouhá voda za Ostravou, u Krnova. Třeba ho naučíš nějakým vastním poznatkům co se týká bojových umění. Nepochybuju o tom, že máš daleko více zkušeností, než někdo, kdo se účastnil války v Libanonu, kdo se účastnil několika desítek ultimátních zápasů v izraelské lize Vale Tudo, kdo cvičí armádní složky, které se v tamějších horkých oblastech musí umět bránit, kdo osobně zná Bluminga i Livena (své dany má totiž i on nich). Možná by si se divil, kdyby si ho lépe poznal. Jeho argumenty při obraně proti napadení: že se musíš bránit srdcem a ze všech sil, protože doma na tebe někdo čeká, ukazují, že u nich při napadení mnohokrát nejde jenom o to, že ti někdo ukradne telefon, nebo kabelku, jako tomu je u nás. Tam jde mnohokrát o život. Těším se Low, až D. Hazanovy ukážež, jak se má správně bránit proti útoku nožem, aby si ve finále neměl tak zjizvené ruce, jak má on. On totiž tvrdí, že nůž je krutá zbraň, která ráda nechá něco na památku. Ale při obraně radši ruce, než břicho, nebo krk, jak říká. Přijeď se podívat na jeho ruce. Jsem rád že žiju tady, protože vše není jako ve filmech, Low! Přijď. Třeba změníš názor.
Sorry, referát číslo 2, já se vždycky tak rozkecám...