talenti vs dříči

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

talenti vs dříči

Příspěvekod Hark » stř 16. srp, 2006 11:48

Podle clanku (viz link) nezalezi na 'talentu' ale na venovanem usili,
a trva priblizne deset let, nez muze clovek dosahnout mistrovstvi v nejakem libovolnem oboru.

http://science.slashdot.org/science/06/ ... 2240.shtml

Tolik k 'rychle a ucinne sebeobrane za par tydnu - levne!'.

[Uvedomuju si ze micham sebeobranu s mistrovstvim.]
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: talenti vs dříči

Příspěvekod mao » stř 16. srp, 2006 12:11

Hark píše:Podle clanku (viz link) nezalezi na 'talentu' ale na venovanem usili,
a trva priblizne deset let, nez muze clovek dosahnout mistrovstvi v nejakem libovolnem oboru.

no v clanku je zminovan mozart. zvlaste u nej jsou vlohy hlavni protoze pokud by nemel hudebni sluch (a vybornou hudebni pamet), cit pro melodii a rytmus, tak mu zadny dril nepomuze ani kdyby se stavel na hlavu. Clanek je tudis nesmyslny. Hudebni sluch se neda natrenovat. Stejne jako z cloveka s downovym syndromem zadny Kasparov nikdy nebude ani kdyby ho ucili od 2 do 50let 12hodin denne 365dni v roce. Takze vlohy jsou VZDY na prvnim miste - to je nezpochybnitelne uz pri jednoduche uvaze a nemusi se nad tim nijak badat. (a take vlohy rozvijet urcite danne predpoklady)
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Rainbird » stř 16. srp, 2006 12:58

výsledek jednoduché úvahy nemusí být vždycky nezpochybnitelný :-)

Takže dřina je VZDY na prvním místě. Protože Člověk s geniálním šachovým mozkem, který 50let 12hodin denně 365 dní v roce sedí na prdeli a čumí na bednu, nikdy Kasparov nebude.

Celkem sranda, ne? Mao?
Rainbird
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod mao » stř 16. srp, 2006 13:13

Rainbird píše:výsledek jednoduché úvahy nemusí být vždycky nezpochybnitelný :-)

Takže dřina je VZDY na prvním místě. Protože Člověk s geniálním šachovým mozkem, který 50let 12hodin denně 365 dní v roce sedí na prdeli a čumí na bednu, nikdy Kasparov nebude.

Celkem sranda, ne? Mao?

aha, nechapes o cem jsem mluvil. rozdil je v tom co tvori nutnou podminku a co je vysledkem nadstavby az PO splneni teto podminky. Znam par lidi co chodili hrat jednou za pul roku a presto davali sodu tem co u toho travili temer kazdy den. V tom neni problem. To podstatne je: prave proto ze ani jeden clovek o kterym mluvim nebyl "downak", tak tu byla splnena prave ta nutna podminka. Ta podminka je: musi to byt jedinec ktery ma tu schopnost myslet logicky. Jinak se muze stavet na hlavu a nic! Nezahraje ani zahajeni, mozna ze ani nerozpozna jednotlivy figurky atp. takze logicky zaver => vlohy jsou vzdy na prvnim miste.
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » stř 16. srp, 2006 13:38

myslím,že pokud budeš mít talent na sport,který nebude podložen fyzickou přípravou,díru do světa neuděláš
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » stř 16. srp, 2006 13:41

Kromě talentu a drilu nezapomínejte na fyzické/genetické dispozice. Např. poměr červených a bílých svalových vláken se imho dá ovlivnit jen minimálně (přesně řečeno červená můžu fyzickou aktivitou vytvořit, bílá už mnohem míň). A další...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » stř 16. srp, 2006 13:55

vztazeno k BU - take neverim na talent ,jako rozhodujici cinitel.A pokud mame mluvit o dosazeni nejake urovne mitrovstvi - to predpoklada zvladnuti tolika rozdilnych dovednosti a schopnosti ,psychickych i fyzickych vcetne jejich vzajemnych vztahu ,ze talent pro jednu z nich nemuze vyslednou uroven v nejake vetsi mire nejak ovlivnit.Neni univerzalni talent na BU.

Talent k jedne z cinnosti muze zasadne limitovat schopnost rozvijet dalsi.
Bezne se stava ,ze nekdo "ujede" na necem ,co mu jde / ma na to talent a ostatni ho za to obdivuji ,na ukor dalsich schopnosti.

Je na spravne metodice a na cloveku ,aby vse rozvijel soumerne ,talent-netalent.

Drit a drit....

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod dondyna » stř 16. srp, 2006 15:24

tohle mělo být původně součástí článku, ale když už jste to nakousli... .
při sepsání jsem jsem vycházel z jisté úvahy Cheng Man Chinga, a svých zkušeností. Takže je možné, že jste něco podobného už někde četli.

Pro pokrok při studiu bojových umění, nebo sportů je potřeba tří věcí: správná výuka, vytrvalost a přirozený talent.
Klíčovým bodem je správné vedení výuky.Bez tohoto předpokladu nepovede sebevětší úsilí k ničemu.Naopak nejméně důležitý je přirozený talent.Talentovaný žák je v jisté výhodě, naopak netalentovanému stačí pilně pracovat a dojde stejně daleko.Bude li netalentovaného stát tisíc pokusů, to co talentovaný svede napoprvé,až dovednosti dosáhne nenajdete v jejich umění rozdílu.Nedostatek talentu zde může představovat i jistou výhodu, tisícerým opakováním zakořeníme techniku hluboce do svého podvědomí a budeme ji potom moci použít kdykoliv, aniž bychom na ni jen pomysleli.Počet těch, kteří dosáhli ve svém oboru opravdu vysoké úrovně, a kteří když začínali se studiem bojových umění nebo sportů a nacházeli se ve špatném zdravotním stavu, nebo byli motoricky neobratní, je tak vysoký, že to nemůže být náhoda.Když je člověk slabý a nemá sílu přistupuje pak ke studiu mnohem vnímavěji.
Pokud máte to štěstí a máte opravdu dobré vedení a na míře talentu v podstatě nezáleží, je kritickým bodem Vašeho studia trpělivost a vytrvalost.
dondyna
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: talenti vs dříči

Příspěvekod Makoto » čtv 17. srp, 2006 7:27

Hark píše:Podle clanku (viz link) nezalezi na 'talentu' ale na venovanem usili, a trva priblizne deset let, nez muze clovek dosahnout mistrovstvi v nejakem libovolnem oboru.

Ja zacnu od konce - nechapu prilis souvislost vyuky sebeobrany s tim, zda-li je clovek dric nebo talent. Hlavnim pravidlem dobre sebeobrany je jednoduchost a univerzalnost. To je videt zvlaste na profesni sebeobrane, kdy se ji musi byt schopni naucit vsichni vojaci a ne pouze ti talentovani a navic v relativne kratkem case. Nekde jsem kdysi cetl, ze snad Viet Vo Dao (nebo podobny vietnamsky styl) se ucil cestou na bojiste, jak sbirali vesnicany a davali jim zakladni lekce boje s i beze zbrani, ale to mohla byt jen legenda.
Kdyz se podivas napriklad do knihy Silent killing - pohyby jsou velice jednoduche a ucinne jak dokazala historie 2.sv.v. Takze si myslim, ze sebeobrana se da naucit za relativne kratkou dobu a je jedno, jestli jsi od prirozeni ;-) talent nebo ne.
No a co se tyce toho clanku - vsimni se ze v oddile se najdou lide, kterym staci techniku ukazat jednou a uz ji zvladnou. A pak jsou tam taci, kterym je potreba to ukazat rozfazovane a oni jsou pak schopni jeden pohyb drilovat treba cely trenink, aby se to naucili a bavi je to. To jsou dle meho nazoru drici. No a jestli se clovek dokaze naucit neco za deset let perne prace? Pokud pominu extremy (Downuv syndrom, demence, apod.), pak se takovy clovek stane vynikajicim "remeslnikem v oboru", ale nebude to ten, ktery v systemu posune hranice dal.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 8:27

Vnitřní faktory - Biogenetický základ:
a) dědičné – genotyp - soubor dědičných dispozic: 50% matky a 50% otce.
b) vrozené – co nás ovlivnilo během našeho nitroděložního života

Vnější faktory - Prostředí
fenotyp - konkrétní realizace genotypu v určitém prostředí (příroda, civilizace, sociokulturní prostředí)

Můj názor co se týče BU:
- nutné průměrné rozumové schopnosti (genotyp zhrnuje asi 70-75% a variace vlivů prostředí tvoří 25-30%)
- fyzické předpoklady (genotyp 50 %, vliv prostředí 50%)

Závěr: nutná správná metodika tréningu a následně makat, drilovat, přemýšlet a diskutovat. Není žadná rychlá cesta, jen někomu to jde o něco líp, je však otázné jestli má výdrž a správnou motivaci.

vlado (vmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod severin » čtv 17. srp, 2006 8:35

Viděl jsem celkem dost mistrů různých bu a je na nich velmi dobře vidět,kdo to má od boha a kdo vydřený.Talent se velmi často vztahuje jen na některé disciplíny bu,takže je velmi důležitý výběr stylu.
Co se týče sebeobrany,tak dávám za pravdu Makotovi.Jednou ke mě přišel člověk,kterého už několikrát přepadli.Takový sušinka,že i kdyby cvičil 10let karate,tak tu nakládačku pravděpodobně dostane znova.
Velmi rychle jsem na něm poznal,že je tak vystrašenej,že v krizové situaci reaguje,jak zvíře zahnané do kouta a v panické hrůze je schopen až velmi brutální akce.Jeho počínání ve mě vyvolalo mírné pobavení do chvíle než jsem si představil,že bych ho měl učit techniky s nožem.
Viděl jsem v něm časovanou bombu a jsem celkem rád,že už se neukázal.
Naposledy upravil severin dne čtv 17. srp, 2006 10:06, celkově upraveno 1
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 8:49

mas pravdu je dobre budovat na prirodzenych dispoziciach. myslim nielen telesne.

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » čtv 17. srp, 2006 8:57

severin píše:Jednou ke mě přišel člověk,kterého už několikrát přepadli.Takový sušinka,že i kdyby cvičil 10let karate,tak tu nakládačku pravděpodobně dostane znova.
Velmi rychle jsem na něm poznal,že je tak vystrašenej,že v krizové situaci reaguje,jak zvíře zahnané do kouta a v panické hrůze je schopen až velmi brutální akce.Jeho počínání ve mě vyvolalo mírné pobavení do chvíle než jsem si představil,že bych ho měl učit techniky s nožem.
Viděl jsem v něm časovanou bombu a jsem celkem rád,že už se neukázal.

Super, je dobre, ze tu jsou lide, kteri jeste maji soudnost a uci napriklad boj nozem lidi, kteri to maji v hlave srovnane. Nekolikrat jsem bohuzel videl ucit boj nozem studenty, kteri by potrebovali pravidelne navstevy u psychiatra. Ale to se samozrejme netyka pouze boje nozem. Tady se ukazuje jak moc je dulezite, aby to instruktor mel v hlave srovnane a dokazal si pripadne sam pred sebou obhajit, pokud nektery z jeho studentu selze po psychologicke strance.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 9:14

mali by sme si uvedomovat koho a co ucime. co do ziaka vlozime sa nam moze vratit uplne inou formou ako sme cakali. pozor! pribuda psychicky narusenych ludi (trend 21. storocia), ktori potrebuju odbornu pomoc, len o tom zial nevedia.

vlado (wmma)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod majkx » čtv 17. srp, 2006 9:16

Talenti vs dříči, no já se na to dívám tak, že nejdůležitější je srdce a úsilí-vůle, na tom podle mě záleží nejvíc aspoň ve vztahu k BU. Ten co vyvine větší úsilí a dá do cvičení víc srdce se podle mě dostane mnohem dál, než ten talentovaný, který do cvičení nedá tolik srdce a úsilí, ale techniky chápe rychleji.

4 Makoto a Severin, taky s Váma souhlasím, instruktor by měl být morálně zodpovědný za to co, koho a jak vyučuje!!
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marty » čtv 17. srp, 2006 9:48

vlado píše:Vnitřní faktory - Biogenetický základ:
a) dědičné – genotyp - soubor dědičných dispozic: 50% matky a 50% otce.
b) vrozené – co nás ovlivnilo během našeho nitroděložního života

Vnější faktory - Prostředí
fenotyp - konkrétní realizace genotypu v určitém prostředí (příroda, civilizace, sociokulturní prostředí)

Můj názor co se týče BU:
- nutné průměrné rozumové schopnosti (genotyp zhrnuje asi 70-75% a variace vlivů prostředí tvoří 25-30%)
- fyzické předpoklady (genotyp 50 %, vliv prostředí 50%)

Závěr: nutná správná metodika tréningu a následně makat, drilovat, přemýšlet a diskutovat. Není žadná rychlá cesta, jen někomu to jde o něco líp, je však otázné jestli má výdrž a správnou motivaci.

vlado (vmaa)

Myslím, že to rozložení je jinak - např.:
- nutné průměrné rozumové schopnosti (genotyp zhrnuje asi 72,35 - 77,43 % a variace vlivů prostředí tvoří 27,65 - 23,57 %)
- fyzické předpoklady (genotyp 48,33 %, vliv prostředí 51,67 %)

Hmm,...jo....tak něhjak by to mohlo být. :roll: :twisted:
Marty
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » čtv 17. srp, 2006 9:58

Hele, kam chodite na tyhle cisla? :-)
A k cemu mi to je, vedet, ze to je 41,78 a ne 51,25 :wink:
V pohode...jen jsem si chtel rypnout..dneska mam svuj den :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » čtv 17. srp, 2006 10:03

Doporučuju knihu "Dimenze myšlení" od H.Gardnera.Docela dobře tam píše o talentu.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod vlado » čtv 17. srp, 2006 10:06

majkx píše:Talenti vs dříči, no já se na to dívám tak, že nejdůležitější je srdce a úsilí-vůle, na tom podle mě záleží nejvíc aspoň ve vztahu k BU. Ten co vyvine větší úsilí a dá do cvičení víc srdce se podle mě dostane mnohem dál, než ten talentovaný, který do cvičení nedá tolik srdce a úsilí, ale techniky chápe rychleji.

4 Makoto a Severin, taky s Váma souhlasím, instruktor by měl být morálně zodpovědný za to co, koho a jak vyučuje!!

srdce a vola je to najdolezitejsie, nielen na cvicisku ale i na bojisku :)
dedicne vlohy realne nemas sancu zmenit. co je dane, to je dane, nastastie...

vlado (wmaa)
vlado
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » čtv 17. srp, 2006 10:08

Makoto píše:Hele, kam chodite na tyhle cisla?

Skoro jako od Kroupy :D :D
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně