Russian MA

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Russian MA

Příspěvekod player » sob 09. zář, 2006 16:38

Kamos mi stahl z netu jedno zajimave video, neco kolem 3/4 hodky ma asi.
Jedna se o tkzv. ruske martial art, tak jest v titulcich.
Je to celkem zajimava podivana, jak se tam ucitele na nejakem seminari snazi mimo jine naucit prihlizejici kolegy patrne z jinych BU vstrebavat udery do stredni oblasti tela.

Nevidel ste to nekdo?:)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » sob 09. zář, 2006 19:55

Pravděpodobně jsi viděl "Strikes" od Vladimíra Vasilieva a Mikhaila Ryabka. Jinak, tohle BU se jmenuje Systema, pokud se mrkneš sem http://www.russianmartialart.com nebo sem http://www.systema.cz , dovíš se více.
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod player » sob 09. zář, 2006 20:05

Fung : jj, to je ono....Celkem sem nechapal z toho videa:)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » ned 10. zář, 2006 9:01

To většina lidí. Ať už pozitivně nebo negativně. Zažít je něco jiného než vidět. Někdy se stav na seminář nebo trénink (info. link výše) a vyzkoušíš si sám. A nejen tyhle principy.
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod player » ned 10. zář, 2006 13:22

Fung : ne to je dobry, az budu chtit, aby mi nekdo daval nonstop udery do bricha, reknu si nakymu kamosovi, nebudu platit za seminar;)

Ted vazne.Celkem by me zajimalo, z tveho pohledu, k cemu je mi dobry umet vstrebat uder do obasti bricha(jako dejme tomu, ze to ovlivnit lze a stihnout taktez), kdyz vetsina lidi utoci na hlavu?

Je mi jasny, ze sem videt sotva zlomek cele sestemy, ale urcite bych uvital moznost pobavit se o tom.

Treba jeste k tem uderum ala "vlna", kdy se dava do pohybu nejdriv telo s ramenem a az pote ruka.Nezda se ti, ze takovy uder neziska k plusu vahu tela a ze je pomalejsi?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » ned 10. zář, 2006 15:26

player píše:Fung : ne to je dobry, az budu chtit, aby mi nekdo daval nonstop udery do bricha, reknu si nakymu kamosovi, nebudu platit za seminar;)
Naprosto chápu a souhlasím. Ale jde i o to, jak Ti kdo dá úder ... Pokud Tě úder do abdominální oblasti zlomí fyzicky i psychicky ...

player píše:Ted vazne.Celkem by me zajimalo, z tveho pohledu, k cemu je mi dobry umet vstrebat uder do obasti bricha(jako dejme tomu, ze to ovlivnit lze a stihnout taktez), kdyz vetsina lidi utoci na hlavu?
Nikde se tam netvrdilo, že jde jen o trénink vstřebávání úderů. Je to trochu komplexnější (vstřebávání je jen část, mimo jiné jde o vedení přijmuté energie úderu "uvnitř", vydýchávání úderu, psychická odolnost. Jinak s hlavou máš naprostou pravdu, jen se to špatně trénuje ... když do ní někoho trefíš pořádně, už si pak moc nezatrénuje, tělo je pro trénink vhodnější ...

player píše:Je mi jasny, ze sem videt sotva zlomek cele sestemy, ale urcite bych uvital moznost pobavit se o tom.
Je to jako soudit celý systém Karate podle mawashi-geri. Diskuzi mám raději osobní, pomalu píšu a osobně se lépe argumentuje, je tam více prostoru pro správné pochopení druhou stranou, funguje tam lépe zpětná vazba.

player píše:Treba jeste k tem uderum ala "vlna", kdy se dava do pohybu nejdriv telo s ramenem a az pote ruka.Nezda se ti, ze takovy uder neziska k plusu vahu tela a ze je pomalejsi?
Zase, je to jen jedna z možností, žádné psané dogma "takhle se to musí dělat a jinak to je špatně" neexistuje. Systema není ohraničená technicky ani filozoficky. Přístup v ní je velice otevřený ...
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod player » ned 10. zář, 2006 17:57

Fung : dekuju za odpovedi.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » ned 10. zář, 2006 21:05

Nemáš zač. Pokud Tě Systema opravdu zaujala (byť jen teoreticky a nechceš se s ní osobně seznámit), názor si udělej z více materiálů a nečerpej jen z jednoho videa (byť velmi kvalitního, přece jen komerčního). Koukni se třeba na www.youtube.com nebo na www.metacafe.com ,najdeš tam spoustu nekomerčních videí Systemy z tréninků či seminářů. Uvidíš více oblastí, než jen ruskou úderovou techniku (formy zápasu, zbraně, taktiku Specnazu atd.).
Třeba tohle http://www.metacafe.com/watch/143577/specnaz_traning/ je pěkné starší video Systemy Specnazu při prezentaci pro příslušníky US Army.
Tydy je práce s AK47 http://strategosmedia.com/videos/AK-PROMO1.wmv
Trénink ve škole Vladímíra Vasilieva http://virtualtour.tv/russianmartialart2.wmv
Najdeš tam toho spoustu.
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kurt78 » pon 11. zář, 2006 8:45

na pohled velice zajimavy system boje ta systema, moja otazka:
openenti ktory su ,,likvidovani,, sa na zem hadzu sami, alebo je to naozaj take ucinne , ze idu na zem hoci nechcu ??

jo a nemate nejaky video neco jako sparing celkem by ma to zajimalo jak to vyzera keby tam tam boli jeden nebo dva se vlnici systemovci, dik.
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » pon 11. zář, 2006 10:22

kurt78 píše:na pohled velice zajimavy system boje ta systema, moja otazka:
openenti ktory su ,,likvidovani,, sa na zem hadzu sami, alebo je to naozaj take ucinne , ze idu na zem hoci nechcu ??
Z vlastní zkušenosti vím, že nechtějí. "Psychotěchničešskoju rabótu" (omlouvám se za transkripci z azbuky) na mě a nejenom mě praktikoval Sergei Borschev (a nejen on) a můžu říct objektivně, že jsem něco podobného do té doby nezažil. Prostě to funguje. A to jsem v těcho věcech "hodně nevěřící Tomáš".

kurt78 píše:jo a nemate nejaky video neco jako sparing celkem by ma to zajimalo jak to vyzera keby tam tam boli jeden nebo dva se vlnici systemovci, dik.
Videí běhá spousta,Systema není jen měkká a "vlnící se". Každý instruktor cvičí trochu jinak. A ty rozdíly jsou dost výraznější než mezi instruktory jiných BU. I tohle všechno je Systema ...
http://www.russianmartialart.com/catalog/video/PP.wmv
http://www.russianmartialart.com/catalog/video/fw.wmv
http://www.russianmartialart.com/catalo ... holds1.wmv
http://www.russianmartialart.com/catalog/video/cs.wmv
http://www.russianmartialart.com/catalog/video/wr.wmv
http://www.russianmartialart.com/catalo ... o%20HH.wmv
A to jsou jen komerční videa.Na netu najdeš spoustu videí z tréninků, ty Ti asi řeknou víc ...
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kurt78 » úte 12. zář, 2006 10:07

nevim nektere techniky jsou zajimave a nektere mi prijdou jako uplne nefunkcni, ja nevym jsem s toho dost rozladen......
a najma ta roznorodost videii, clovek by rekl , ze jsou to jine styli...
nebude nejaky seminar nebo ak neco na svk, zebych si to sel kouknut?
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » úte 12. zář, 2006 10:28

Bývají. Před necelým měsícem proběhl 1. mezinárodní seminář Systemy v ČR se Sergeiem Borschevem. Byli tady američani, poláci, rakušáci, švýcaři, bělorusové, estonci ... celkem zajímavá skvadra. Profíci od policejních a armádních jednotek. Spousta zajímavých zkušeností, názorů, poznatků.
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Fung » čtv 14. zář, 2006 9:36

Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

a

Příspěvekod roza » čtv 14. zář, 2006 11:11

Fung - bez toho ,abych to zobecnoval na celou Systemu ,zrovna tohle video vypada teda dost divne.
Particka komandaku v maskacich - ja vim ,ze nemaj vsichni maskace ,ale na me tyhle kluci pusobej maskovane i v zupanu - ,prototyp navstevnika vsech ruznych kurzu military ,musado ,scars a ja nevim jakejch jeste pifpaf akcicek ,uzasle civici na obranne techniky proti utoku nozem ,k cemuz jako k celku je snad zbytecne se vyjadrovat...a udelali to ve vedlejsich diskusich kvalifikovanejsi borci.....

Nutno uznat ,ze instruktor je pomerne vybusnej a ma evidentne zkusenost s pohybem.
Otazkou zustava ,jestli ma zkusenost jen s pohybem proti nicnetusicimu tukanovi v ramci predvadecky ,nebo i s realnou akci.
Pokud i s realem ,tak doufam ,ze nemysli vazne stoupnout si proti cloveku s nozem a delat to ,co predvadi na tom videu.
A pokud to nemysli vazne ,pak nevim ,proc to jinym predvadi....
Nejak jsem se v tom ztratil ,pomuzes mi s tim.....?

Roza

PS:Juknu se i na ostatni na YouTube ,snad tam nebudou noze....
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: a

Příspěvekod Fung » čtv 14. zář, 2006 11:37

roza píše:Fung - bez toho ,abych to zobecnoval na celou Systemu ,zrovna tohle video vypada teda dost divne.
Particka komandaku v maskacich - ja vim ,ze nemaj vsichni maskace ,ale na me tyhle kluci pusobej maskovane i v zupanu - ,prototyp navstevnika vsech ruznych kurzu military ,musado ,scars a ja nevim jakejch jeste pifpaf akcicek ,
Nemám tu zkušenost, nemohu posoudit. Na akce výše popsaného typu nejezdím, takže skutečně nevím, co tam jezdí za typ lidí.
roza píše:uzasle civici na obranne techniky proti utoku nozem ,k cemuz jako k celku je snad zbytecne se vyjadrovat...a udelali to ve vedlejsich diskusich kvalifikovanejsi borci.....
zase tak užasle nekoukají... k diskuzím je asi zbatečné se vyjadřovat, přiznám se, nečetl jsem je, tedy alespoň většinu ... je jich příliš mnoho.

roza píše:Nutno uznat ,ze instruktor je pomerne vybusnej a ma evidentne zkusenost s pohybem.
To bezesporu.
roza píše:Otazkou zustava ,jestli ma zkusenost jen s pohybem proti nicnetusicimu tukanovi v ramci predvadecky ,nebo i s realnou akci.
s reálem, každodenní a dlouholetou ...
roza píše:Pokud i s realem ,tak doufam ,ze nemysli vazne stoupnout si proti cloveku s nozem a delat to ,co predvadi na tom videu.
A pokud to nemysli vazne ,pak nevim ,proc to jinym predvadi....
Nejak jsem se v tom ztratil ,pomuzes mi s tim.....?
Samozřejmě, že v reálu si nikdy s člověkem takhle "nehrál". Reál v podání kohokoli je otázkou max. pár sekund. Bohužel reál resp. jeho předvedení na semináři čehokoli nedá návštěvníkům možnost cokoli vidět. U pár reálů jsem asistoval a osobně se účastnil a moc tam toho k vidění nebylo. Rozhodně to neukáže nic z principů... Navíc lidem neznalým ... Ale na trénincích a seminářích už pár "nevěřících Tomášů" vyléčil.
roza píše:PS:Juknu se i na ostatni na YouTube ,snad tam nebudou noze....
Koukni, ale budou (i když ne všude :wink: ).
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Fung » čtv 14. zář, 2006 11:38

http://youtube.com/watch?v=44w4RfD-PwU
Ještě koukni na tohle ...
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kurt78 » čtv 14. zář, 2006 12:37

rad by som veril , ze to naozaj funguje /ved snad rusi neucia svojich vojakov debiliny/, ale:

- stale neviem kde sa berie v tych ,,zlych,, tolka odstrediva energia ,ze odlietaju od ,,dobreho,, ktory sa skoro vobec nehybe

- na tych videach som na sparingoch nevidel nic zvlastne co by mohlo sa nazvat len systema, tak ako to je vidiet na ukazkach exhibicnych -- proste neni to iste na videu ukazka a na videu sparing.... ktore su vsak prevadzane uplne niekym inym a inde......
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 14. zář, 2006 12:44

Fung - dik za dalsi odkaz ,pan Borschev je evidentne ze stejneho hnizda ,pohyb ma teda peknej.Ty veci ,kde asi neco dela s energii bez dotyku jsou na me trochu divocina ,ale proti gustu....jen preju vsem potencionalnim zajemcum ,aby vsichni instruktori byli schopni to nejen demonstrovat ,ale i naucit.Narovinu ale rikam ,ze tomu moc neverim .

Jo ,ja chapu rozdil mezi tim demonstrovat neco a byt to schopen pouzit - jen aby to byli schopni chapat i ucastnici kurzu ,popripade aby jim to bylo stale donekonecna pripominano.Jinak budou mit funebraci napilno.
To se vaze k prvnimu odstavci - pokud je tak nastavena metodika ,pak no problem.Zkusenost me ale naucila nedavat do jedne vety ,natoz do souvislosti ,slova "metodika" a "maskace" . :wink:

A nakonec :zamiloval jsem se!
I jako heterosexual mam slabost pro osvalene kompaktni endomorfy ,a pote ,co jsem na YouTube shledl M.Ryabka ,bylo vymalovano. :wink: :lol:
Ten clovek je famozni ,je uplne jedno co dela a proti cemu ,nadherna studie dravce v pohybu ,TOHLE by meli poustet na AnimalPlanet! :!:

At dela kratky rychly nebo dlouhy elegantni pohyb ,verim mu ho i v tech zasranejch maskacich tisickrar vic nez vsem tem strejdum v hakama.

Jaxe to ale od nej chtej naucit lidi ,ktery nemaj v pase tolik ,kolik on ma pres predlokti ,to mi unika.....
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fung » čtv 14. zář, 2006 13:08

kurt78 píše:rad by som veril , ze to naozaj funguje /ved snad rusi neucia svojich vojakov debiliny/, ale:
Funguje - osobní zkušenost před necelým měsícem. Mimo jíné:
gen. Ryabko - poradce ministra spravedlnosti Rus. Fed. Ten (ministr) mimo jiné v roce 2003 uváděl mezinárodní prezentaci Systemy zaštítěnou přímo ministerstvem. Několik stovek účastníků...

Borschew - instrukor Vympelu a současný aktivní instruktor Alfy ... Ověřitelné na ministerstvu. Co dodat k jeho profesionalitě ...?!

kurt78 píše:- stale neviem kde sa berie v tych ,,zlych,, tolka odstrediva energia ,ze odlietaju od ,,dobreho,, ktory sa skoro vobec nehybe
Taky nevím, nevěřím na to, nerozumím tomu. Ale lítal jsem úplně stejně, stejně jako jiní. I ti nevěřili. Připadal jsem si jako idiot, když jsem viděl záznam. Kdybych to na sobě nezažil, nevěřil bych ... Přesvědčovat nikoho nebudu, mě by předtím taky nikdo slovy nebo videem nepřesvědčil.

kurt78 píše:- na tych videach som na sparingoch nevidel nic zvlastne co by mohlo sa nazvat len systema, tak ako to je vidiet na ukazkach exhibicnych -- proste neni to iste na videu ukazka a na videu sparing.... ktore su vsak prevadzane uplne niekym inym a inde......
To je pravda. Ale ukázky jsou z různých zdrojů a různé (od videí z tréninků, kde se bijí či spárují nováčci, až po prodejní videa na kazety a dvd.)
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: a

Příspěvekod Fung » čtv 14. zář, 2006 13:15

roza píše:Fung - dik za dalsi odkaz ,pan Borschev je evidentne ze stejneho hnizda ,pohyb ma teda peknej.Ty veci ,kde asi neco dela s energii bez dotyku jsou na me trochu divocina ,ale proti gustu....jen preju vsem potencionalnim zajemcum ,aby vsichni instruktori byli schopni to nejen demonstrovat ,ale i naucit.Narovinu ale rikam ,ze tomu moc neverim .
Viz výše.

roza píše:Jo ,ja chapu rozdil mezi tim demonstrovat neco a byt to schopen pouzit - jen aby to byli schopni chapat i ucastnici kurzu ,popripade aby jim to bylo stale donekonecna pripominano.Jinak budou mit funebraci napilno.
To se vaze k prvnimu odstavci - pokud je tak nastavena metodika ,pak no problem.Zkusenost me ale naucila nedavat do jedne vety ,natoz do souvislosti ,slova "metodika" a "maskace" . :wink:
Zaleží si jak kde. S profesionály cizích armád mám jen kvalitní zkušenosti. Asi u našich záklaďáků to bude trochu jiné. Ale upřímně, pokud stojí výcvik vojáka tolik peněz (profesionála), asi má každá vláda zájem na tom, aby žil (co nejdéle).

roza píše:A nakonec :zamiloval jsem se!
I jako heterosexual mam slabost pro osvalene kompaktni endomorfy ,a pote ,co jsem na YouTube shledl M.Ryabka ,bylo vymalovano. :wink: :lol:
Ten clovek je famozni ,je uplne jedno co dela a proti cemu ,nadherna studie dravce v pohybu ,TOHLE by meli poustet na AnimalPlanet! :!:

At dela kratky rychly nebo dlouhy elegantni pohyb ,verim mu ho i v tech zasranejch maskacich tisickrar vic nez vsem tem strejdum v hakama.

Jaxe to ale od nej chtej naucit lidi ,ktery nemaj v pase tolik ,kolik on ma pres predlokti ,to mi unika.....
Mikhail i Sergei mají jedno společné - umí a umí i naučit.
Fung
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně