s

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

s

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 13:32

SAMOUCI Atd...

Rád bych rozvedl blíže toto téma.Co si kdo myslíte o takzvaném "Samoukovi"-tj člověku který se třeba učí úplně sám podle knih,Dvd, či se naučil u nějakého mistra pár sestav,technik atd a cvičí a snaží se.Myslíte že takovýto člověk může dosáhnout hluboké úrovně daného Bojového umění???
Děkuji za reakce

VR

ps-nemluvím o sobě,já samouk nejsem :wink: :P
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Samouk

Příspěvekod SiuLouFu » pon 11. zář, 2006 14:05

Zdar a silu!

Ze svych osobnich zkusenosti vim, ze naucit se BU podle knizky ci DVD bez odborneho dohledu neni mozne. Behem cviceni potrebujes zpetnou vazbu (kontrolu) od nekoho, kdo dane tecniky zvlada. Ten je schopen korigovat Tve cviceni a opravovat zavazne chyby. Bez techto korekci si (s nejvetsi pravdepodobnosti) zafixujes spatne provadeni technik. Bohuzel zde moc nepomuze ani cviceni pred zrcadlem, nebo natoceni sebe sama na kameru a nasledne studium zaznamu. Samostudium je vhodne pro starsi praktikanty BU, kteri jiz zcela ovladaji zaklady a snazi se napriklad pridat do sveho cvicebniho planu dalsi techniku. Zde se predpoklada, ze dany cvicenec se vyvaruje zakladnich chyb a spatneho pochopeni myslenky, ktera je za technikou (pohybem) ukryta.

Z techto duvodu takove studium nedoporucuji. V pripade, ze nemuzes pravidelne cvicit v zadne skole, je mozne praktikovat napriklad to, ze si sveho mistra (danou techniku, sestavu) natocis na kameru a spolecne s jeho pokyny vyuzijes tyto materialy pro samostudium. Nutnou podminkou je ale pravidelna kontrola u tohoto mista (cim casteji, tim lepe). Nicmene, timto zpusobem neni mozne se kompletni BU naucit. Protoze vedle sestav je nutny sparring, feelingova cviceni, nacvik technik ve dvojici, atd. Bohuzel, pokud se uci timto zpusobem (tzn. podle knizky, videa) vice lidi, tak nasledky jsou jeste horsi ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pon 11. zář, 2006 14:25

Bohužel je to tak. Základní techniky se bez zpětné vazby dají možná okopírovat/nasimulovat, naučit rozhodně ne (vyzkoušeno :? ).
Kata: tak možná embusen. Můžeš samozřejmě cvičit sám, ale (podle úrovně a vyspělosti) jednou za nějakou časovou jednotku budeš potřebovat někoho, aby tě skopl zpět na správnou cestu.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 11. zář, 2006 14:52

Domnívám se že samostudiem lze dosáhnout mistroství v boji a v pochopení podstaty boje stejně dobře jako studiem bojových umění, koneckonců o to podle mého jde, vidím BU jako nástroj pro pochopení podstaty boje ne jako boj samotný...
Naučit se ale mistrovství v konkrétním BOJOVÉM UMĚNÍ samostudiem je pravděpodobně nemožné.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 15:37

Děkuji Vám Pánové za vyčerpávající reakce.Také si myslím že pojmy jako "dlouhodobé cvičení" pod dohledem zkušeného Mistra atd by pokud bychom schvalovali samostudium ztrácely význam.Každej by se naučil pár sestav a pak by se stavil do pozice zainteresovaného.Bohužel takové lidi znám. :wink: :?
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 15:40

Uvítám další názory.Dík :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 11. zář, 2006 16:09

2 NIK já bych ohledně samostudia nebyl tak skeptický, domnívám se že všichni ho do jisté větší či menší míry musíme aplikovat.
Na druhou stranu barikády bych postavil lidi kteří "dlouhodobě cvičí pod vedením zkušeného instruktora" a nic dalšího pro to už nedělají.
V tom případě je pro mě možná i hodnotnější samouk protože projevuje dost vlastní vůle, iniciativi a zájmu něco dělat, zatímco první "jen chodí".
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 16:28

Panda píše:2 NIK já bych ohledně samostudia nebyl tak skeptický, domnívám se že všichni ho do jisté větší či menší míry musíme aplikovat.
Na druhou stranu barikády bych postavil lidi kteří "dlouhodobě cvičí pod vedením zkušeného instruktora" a nic dalšího pro to už nedělají.
V tom případě je pro mě možná i hodnotnější samouk protože projevuje dost vlastní vůle, iniciativi a zájmu něco dělat, zatímco první "jen chodí".

Jo s tim souhlasim.Ale z dlouhodobého hlediska je asi vážně blbost cvičit sám-tj bez oprav,motivace,atd.Leccos se tím může pokazit.Ono ty detaily sou asi totiž nejdůležitější.

A co třeba teprv Qigong-to už vůbec nelze bez učitele který si tím také prošel pod vedením zase toho svého.

Nedávno mi říkal jeden zkušenej chlapík-"Cvičit bez odborného vedení-to je jako moci vyndat pouze jednu sirku z celé krabičky" :lol:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yosei » pon 11. zář, 2006 19:24

je lepsi ucit se pod mistrem, ale zase na druhou stranu Huo Yuan Jia se takz naucil bu z knihy (a jak)
yosei
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 19:32

yosei píše:je lepsi ucit se pod mistrem, ale zase na druhou stranu Huo Yuan Jia se takz naucil bu z knihy (a jak)

:?: :?: :?:

Tak sorry,ale to ti nevěřim.Z knihy???Myslíš jako že 20let cvičil a pak si akorát podle knihy opravoval třeba pozice.To by ještě šlo :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yosei » pon 11. zář, 2006 19:37

NIK píše:
yosei píše:je lepsi ucit se pod mistrem, ale zase na druhou stranu Huo Yuan Jia se takz naucil bu z knihy (a jak)

Tak sorry,ale to ti nevěřim.Z knihy???Myslíš jako že 20let cvičil a pak si akorát podle knihy opravoval třeba pozice.To by ještě šlo :wink:

to byl vtip, cerpam z filmu, neni to vubec pravda
Naposledy upravil yosei dne pon 11. zář, 2006 19:44, celkově upraveno 1
yosei
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 19:43

yosei píše:
NIK píše:

nevim, cerpam z filmu, asi to nebude vubec pravda

Ten film sem viděl.

No tak to je jasný že to bude nejspíš blábol.Jako třeba i to že ho měli otrávit Japonci,protože ho nemohli porazit v souboji.Víš jak je to vše v těch filmech přibarvené.Různé příběhy o podlostech,pomstách za ně,do toho občas to lítání a tak.Mám rád čínská Bu a rád je cvičim,ale filmy moc nemusim.Najde se tam tak 10%produkce které mohu,ale jinak-no nevim nevim..:?

I když samozřejmně jako pohádky typu "boj dobra se zlem"můžou mít z výchovného hlediska pozitivní vliv :wink:
Naposledy upravil NIK dne pon 11. zář, 2006 20:58, celkově upraveno 1
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 11. zář, 2006 19:56

Bojové umění jako styl se bez učitele naučit nedá, protože je tady nutnost vazby na tradici. Ale naučit se bojovat, popřípadě bránit jde i jako samouk nebo pomocí kazet a knih. Myslím že kvalitní sparring je docela slušná zpětná vazba co se týče efektivity technik v boji.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 19:57

NAIA píše:Bojové umění jako styl se bez učitele naučit nedá, protože je tady nutnost vazby na tradici. Ale naučit se bojovat, popřípadě bránit jde i jako samouk nebo pomocí kazet a knih. Myslím že kvalitní sparring je docela slušná zpětná vazba co se týče efektivity technik v boji.

Můžeš trochu rozvést co znamená "vazba na tradici"částečně to vim,ale zajímá mne tvůj pohled.Dík
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 11. zář, 2006 20:45

No myslím tím, že jestli chci o sobě tvrdit že cvičím například aikido jehož zakladatelem je M. Uyeshiba tak bych měl mít jako učitele někoho kdo učí aikido (tzn že má přímou vazbu na jeho zakladatele - i když je to přes několik jiných mistrů). Nemůžu tvrdit že dělám aikido tím že jsem přečetl pár knih. Třeba ty páky a pohyby budou fungovat ale bude to jen moje napodobenina toho čemu se říká aikido. Ale nebude to ten styl samotný.

Rozumíme si ne?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » pon 11. zář, 2006 20:50

NAIA píše:No myslím tím, že jestli chci o sobě tvrdit že cvičím například aikido jehož zakladatelem je M. Uyeshiba tak bych měl mít jako učitele někoho kdo učí aikido (tzn že má přímou vazbu na jeho zakladatele - i když je to přes několik jiných mistrů). Nemůžu tvrdit že dělám aikido tím že jsem přečetl pár knih. Třeba ty páky a pohyby budou fungovat ale bude to jen moje napodobenina toho čemu se říká aikido. Ale nebude to ten styl samotný.

Rozumíme si ne?

No čekal sem něco hlubšího,ale sem rád že si ze sebe vylouskl alespoň tohle :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » úte 12. zář, 2006 6:28

Panda napsal:
2 NIK já bych ohledně samostudia nebyl tak skeptický, domnívám se že všichni ho do jisté větší či menší míry musíme aplikovat.

Ja tiež s týmto súhlasím.Mala som možnosť si vyskúšať aj to samoštúdium, kedže som nejakú dobu nemala možnosť cvičiť pravidelne a intenzívnejšie so svojim učiteľom. Vtedy má človek dve možnosti: 1. buď to vzdá alebo 2. začne samoštúdium. Ja som dala prednosť tej druhej. Na jednej stránke som bola ochudobnená o kontakt s učiteľom, no na druhej som si uvedomila kopu vecí, ktoré ma tiež posunuli dopredu.
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NIK » úte 12. zář, 2006 6:35

Pro Yuanfen-slečno píšeš ale že to bylo jen dočasné,protože byl učitel pryč,takže si mi vlastně dala za pravdu.Prostě z dlouhodobého hlediska je pro pokrok lepší mít učitele.Znám osobně několik mistrů kteří cvičej 20 i více let a dodnes nejsou samouci a udržují kontakt se svým učitelem. :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yuanfen » úte 12. zář, 2006 6:56

s učiteľom som 1x za mesiac asi tak 1,5 roka.V podstate som si sama sebe "učiteľom", s ním sa snažím konzultovať nejaké nejasnosti, ktoré mám. Neviem či s tebou súhlasím, pretože, keď som cvičila s učiteľom niekoľkokrát do týždňa, všetka zodpovednosť bola takpovediac na ňom, on ma "tlačil" do toho, ja som tak došla na tréning.Tam si nemal možnosť sa zaoberať vecami, ktoré ti robili problém, pretože tam boli aj iní, bolo to jenotné. Ale teraz keď som "sama", tak je všetko na mojich pleciach, je to oveľa väčšia zodpovednosť voči sebe ako aj voči učiteľovi. Mám čas sa venovať tomu, čo ja chcem a čo mi robí problém. Keď si sám, tak uvídíš a uvedomíš si mnoho vecí, ktoré pod stálym vedením nezaregistruješ. Myslím, že učiteľ lepšie uvidí pokroky resp.nepokroky, keď nie je s tebou v každodennom kontakte.
yuanfen
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NIK » úte 12. zář, 2006 6:59

yuanfen píše:s učiteľom som 1x za mesiac asi tak 1,5 roka.V podstate som si sama sebe "učiteľom", s ním sa snažím konzultovať nejaké nejasnosti, ktoré mám. Neviem či s tebou súhlasím, pretože, keď som cvičila s učiteľom niekoľkokrát do týždňa, všetka zodpovednosť bola takpovediac na ňom, on ma "tlačil" do toho, ja som tak došla na tréning.Tam si nemal možnosť sa zaoberať vecami, ktoré ti robili problém, pretože tam boli aj iní, bolo to jenotné. Ale teraz keď som "sama", tak je všetko na mojich pleciach, je to oveľa väčšia zodpovednosť voči sebe ako aj voči učiteľovi. Mám čas sa venovať tomu, čo ja chcem a čo mi robí problém. Keď si sám, tak uvídíš a uvedomíš si mnoho vecí, ktoré pod stálym vedením nezaregistruješ. Myslím, že učiteľ lepšie uvidí pokroky resp.nepokroky, keď nie je s tebou v každodennom kontakte.

Opět si mi dala za pravdu :wink:
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně