zpevnění úderových ploch

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

zpevnění úderových ploch

Příspěvekod manitu » sob 25. lis, 2006 17:01

Zdravim.
Koukám že se to tu hemží samými odborníky :wink: přes BU, takže snad mi pomůžete.
mám dotaz, jak si zpevnit úderové plochy, hlavně klouby ukazováku a prostředníku, malíkovou hranu a holeně. Je mi 19 a v současnosti nedělám žádné BU, aspoň teda ne v nějakém klubu, jen tak si cvičím doma karate, abych se udržel v dobré kondici, Na ruce dělám kliky na kloubech, ale stejně když si pak jdu bouchnout do pytle (bez rukavic) tak se mi udělají modřiny a někdy celkem velký. Na nohy používám metodu válečku na těsto, ale i zde mám stejný problém. i když to takhle dělám už asi 6 let a do toho pytle mlátím až v posledním půl roce, stejně se mi vždycky nějaký modrák udělá. Kdybyste věděli, jak zlepšit to zpevňovaní, byl bych rád za každou odpověď. Díkes
manitu
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: zpevnění úderových ploch

Příspěvekod DrGlock » sob 25. lis, 2006 17:59

Podle toho co píšeš to vypadá, že jsi náchylnější na modřiny. Ale s tím nic nenaděláš, tak se tím nenech zmást. Co se týče kloubů na rukách, podle mě nejsou kliky na kloubech dostatečně efektivní, ale aspoň si pěkně zaposiluješ. Chce to prostě bušit a bušit, aby se ty svaly, šlachy i kosti zpevnily. Když budeš dost bušit, rozsekáš si do krve kůži na těch kloubech, a to je dobře. Když pak vydržíš pár dní nebouchat, zahojí se to a vznikne tam tvrdší kůže, kterou už tak lehce nerozbiješ. A když jo, zase se to zahojí a bude to ještě tvrdší. Problém je, když pak pár dní nebudeš bouchat, protože ta kůže změkne a zase si ji rozsekáš. Pokud tě to už nebude bavit, pořiď si nějaký "ponožky na ruce" na bouchání a bouchej s něma. Časem si ty klouby rozmlátíš i přes ně, ale je to příjemnější jak si je rozbíjet o pytel. A s holeněmi je to stejný. Váleček může jedině prospět, ale zároveň to chce kopat a kopat a kopat. Hádám že minisukně nenosíš, tak se o modráky nestarej. A pokud ty naraženiny nebudou takový, že bys nedokázal stát, tak kopej. Bolest je jen v tvé hlavě, tak se nauč ji vydržet, děláš bojová umění a né nějakej aerobik. V boji se tě nikdo nebude ptát, jestli tě náhodou něco nebolí a budeš muset pokračovat i přes bolest. A na závěr dobrá rada: všeho s mírou. Nemusíš udělat dva tisíce úderů denně, když je už po stovce pytel od krve, stačí když jich uděláš tisíc :twisted:
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » sob 25. lis, 2006 20:41

Když budeš dost bušit, rozsekáš si do krve kůži na těch kloubech, a to je dobře. Když pak vydržíš pár dní nebouchat, zahojí se to a vznikne tam tvrdší kůže, kterou už tak lehce nerozbiješ. A když jo, zase se to zahojí a bude to ještě tvrdší.

Proc je to dobre?? Ty snad potrebujes na rukou tvrdsi kuzi nez je material na pytli?? K cemu se ti to hodi?? Se budes prat s nosorozcem??
Naposledy upravil Baxxse dne sob 25. lis, 2006 22:20, celkově upraveno 1
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » sob 25. lis, 2006 20:45

DrGlock píše:Bolest je jen v tvé hlavě

... ale zranění na tvém těle.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » sob 25. lis, 2006 20:49

graver píše:
DrGlock píše:Bolest je jen v tvé hlavě

... ale zranění na tvém těle.

pravda,pravda... :lol: :lol: :lol:
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » sob 25. lis, 2006 22:34

"Bolest je jen v tvé hlavě, tak se nauč ji vydržet, děláš bojová umění a né nějakej aerobik."
Tohle nám někteří experti taky říkali a přitom sme cvičily největší sračku. Na co to je dobrý, když pak jako mrzák si ani nevytřeš sám :evil:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » sob 25. lis, 2006 23:26

4Harutomo_Yasumizu,graver> on to určitě nemyslel abyste to stou bolestí (při tréninků) přeháněli ale myslím že propocený tričko a trochu bolesti v ramenech ,tricepsech a možna malinko na kloubech je uplně normální :wink: ...to stím rozedřením a zocelováním kůže na kloubech je vcelku pravda ale je to jen jeden způsob :!: :roll:

44Harutomo_Yasumizu:taky stím mám zkušenost!AVSE :cry:
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Panda » ned 26. lis, 2006 0:08

Ono jak se řiká všeho s mírou...lepší je být zdravý amatér, než zmrzačený bývalý profesionál...teda alespoň pro mě je možné že někdo to vnímá jinak.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 26. lis, 2006 0:49

DrGlock píše:Podle toho co píšeš to vypadá, že jsi náchylnější na modřiny. Ale s tím nic nenaděláš, tak se tím nenech zmást. Co se týče kloubů na rukách, podle mě nejsou kliky na kloubech dostatečně efektivní, ale aspoň si pěkně zaposiluješ. Chce to prostě bušit a bušit, aby se ty svaly, šlachy i kosti zpevnily. Když budeš dost bušit, rozsekáš si do krve kůži na těch kloubech, a to je dobře. Když pak vydržíš pár dní nebouchat, zahojí se to a vznikne tam tvrdší kůže, kterou už tak lehce nerozbiješ. A když jo, zase se to zahojí a bude to ještě tvrdší. Problém je, když pak pár dní nebudeš bouchat, protože ta kůže změkne a zase si ji rozsekáš. Pokud tě to už nebude bavit, pořiď si nějaký "ponožky na ruce" na bouchání a bouchej s něma. Časem si ty klouby rozmlátíš i přes ně, ale je to příjemnější jak si je rozbíjet o pytel. A s holeněmi je to stejný. Váleček může jedině prospět, ale zároveň to chce kopat a kopat a kopat. Hádám že minisukně nenosíš, tak se o modráky nestarej. A pokud ty naraženiny nebudou takový, že bys nedokázal stát, tak kopej. Bolest je jen v tvé hlavě, tak se nauč ji vydržet, děláš bojová umění a né nějakej aerobik. V boji se tě nikdo nebude ptát, jestli tě náhodou něco nebolí a budeš muset pokračovat i přes bolest. A na závěr dobrá rada: všeho s mírou. Nemusíš udělat dva tisíce úderů denně, když je už po stovce pytel od krve, stačí když jich uděláš tisíc :twisted:

Jo a kdyz uz budes v tom obouchavani, tak ja bych zase doporucil takhle posilovat Obrázek
a takhle sparovat Obrázek
bud rozumnej a nehuntuj se ... BU/BS te maji posilit a ne zmrzacit Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 26. lis, 2006 8:16

Emanuele: "Když budeš dost bušit, rozsekáš si do krve kůži na těch kloubech, a to je dobře." Jesi to teda nemyslel tak jak to vyznělo? :)
Naopak mám zkušenost že zkornatělá kůže může prasknout jako puchejř a nebo se celá ztrhnout, blé :(
Jinak tahle věta o bolesti zazněla, když z tréninku zmizeli žíněnky a valili sme v šachovnici extra množství pádů ještě k tomu takovou rychlostí že to tam člověk rychle mrsk nebo mu ten co je před ním skočí na hlavu. No a já mám nad pánví vystouplí nějaký kosti, ty byli tak fialoví a oteklý, že sem se o nic nemoh opřít, než sem je začal otužovat tak sem mohl dělat sedlehy jen na peřině :)
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » ned 26. lis, 2006 8:40

to stím rozedřením a zocelováním kůže na kloubech je vcelku pravda ale je to jen jeden způsob

Ja s tim tedy dobrou zkusenost nemam...nejaky cas jsem zkousel mlatit do pytle bez rukavic a misto toho abych si zocelil klouby jsem si jejich citlivost jeste zhorsil. Po nekolika trenincich se mi z krevni srazeniny vyklubal zanet!! Ted kdyz chci bouchnout do pytle,tak bez rukavic ani za mak!!! Takze to o sedreni kuze se mi zda jako pekna hovadina...
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » ned 26. lis, 2006 8:55

Baxxse napsal :
Ja s tim tedy dobrou zkusenost nemam...nejaky cas jsem zkousel mlatit do pytle bez rukavic a misto toho abych si zocelil klouby jsem si jejich citlivost jeste zhorsil. Po nekolika trenincich se mi z krevni srazeniny vyklubal zanet!! Ted kdyz chci bouchnout do pytle,tak bez rukavic ani za mak!!! Takze to o sedreni kuze se mi zda jako pekna hovadina...

Mno ja teda nevím ale já ze začatku byl takovej ten masochistickej psichopat :lol: kterej dělal všecko aby byl lepší a ruce sem měl pořád sedřený do krve,pak mě ty ruce uviděl můj mistr a zakázal mě bušit na týden do pytle bez rukavic.Po tom týdnu se mi obnovila kůže a od té doby necítim skoro nic na kloubech,to znamená že když sem zkoušel kliky na pěstech na betonu tak nic,bouchání do pytle už klouby a kůže na nich ani nevnímají takže na tom asi něco pravdy bude,ale nedělejme s toho DOGMA,každej si najde svou cestu,jednomu vyhovuje jedna a dalšímu jíná... :wink:
doplněk:
Po nekolika trenincich se mi z krevni srazeniny vyklubal zanet!!
a čistil sis to čistým alcoholem nebo desinfekci ? :roll:

4Harutomo_Yasumizu:tak to tě vcelku lituju,být tebou přemýšlel bych o změně klubu ...nic ve zlým ale záda sou mnohem delikétnější věc než klouby :cry: :roll: můj kamárád v JUDU si takhle uhnal nákej problém s páteří když doma s bráchou jen na KOBERCI cvičili... :? 8)

Luen napsal :
Jo a kdyz uz budes v tom obouchavani, tak ja bych zase doporucil takhle posilovat
a takhle sparovat
bud rozumnej a nehuntuj se ... BU/BS te maji posilit a ne zmrzacit

Svatá pravda :lol: Luene kde pak bereš takový hezký smailíky? :wink:
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Baxxse » ned 26. lis, 2006 10:24

No necistil jsem to nicim...krevni srazeni je pod povrchovy zraneni,tedy tezko to muzu z venci cistit kdyz se k tomu nemuzu dostat...spis jsem si mel dat par dni(tydnu) oraz a ne na to busit dal...
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » ned 26. lis, 2006 10:33

8O Já tedy nevím, ale při tréninku úderů na boxovacím pytli standardně používám rukavice (pytlovky). Nevím, jaký to má smysl si pokaždé při tréninku bez rukavic rozedřít ruce do krve...:roll: Klouby si podle mého názoru lze dostatečně otužit pouhými kliky na kloubech, hardcoristé mohou dělat tu "nadskakovací" verzi. Pro mě osobně má větší smysl zpevňování zápěstí, proto narozdíl od boxerů zásadně nepoužívám bandáže.
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod rakotn » ned 26. lis, 2006 10:52

zdar,no tak s rukami to bolo tak ze som zacal do vreca hned bez rukavic a pamatam si ze som ich mal doslova a do pismena asi iba prvykrat totalne rozdrbane dal som si pauzu chvilu a potom uz ma to prakticky ani nebolelo,prakticky pretoze po hodine mlatenia do vreca to nie je asi ani mozne ale uz mi to proste nevadilo a ani som to nevnimal.....................

no bohuzial horsie to mam s holenami,tak tie som parkrat poradne nakopol kost na kost,stena,kovova tycka a uz neviem do coho vsetkeho behom kazdeho tyzdna kopnem...a na vreci som potom pri kazdej tvrdsej supe uz iba citil nenormalnu bolest s ktorou samozrejme clovek nezmoze nic len ist jednoducho do kolien a v momente tam bola jedna az tri tak 5cm vysoke krvou naplnene FIALOVE guce(modriny),no hruza des ale aj tak trenink pokracoval ved bolest ta wzda presla po nejakom case a modrina a krvava guca ta vzdy tak do hodiny zmizla,lenza od vtedy mam brutalne citlive holene a ked by mi mal co len niekto kopnut do holene tak byx isiel asi hned v krcoch k zemi......................tak som prestal radsej na nejaky cas kopat a teraz iba otuzujem ...podla pocitov myslim ze mam istu nadej holene dostat znova a este na lepsiu uroven(sice cez bolest ale co sa da robit ze????,zavidim tym co od zaciatku nemaju taketo problemy s holenami)

a este jedna vec ked mi doktor len tak povedal tak sa vyprdni na karate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tak som mal chut mu povedat ze to by som radsej po 14 rokoch venovania sa BU umrel!!!ved pre mna to znamena vsetko aj ked BU momentalne venujem uz asi len 1/4svojho casu lebo prakticky nemam vdaka skole ziadny cas:)

P.S: bojove umenie nie je len fyzicka zdatnost,ale predovsetkym psychika 8O
rakotn
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod tekara » ned 26. lis, 2006 10:56

Pokud chceš na pytel bouchat opravdu na 100%, tak na ty nohy bych dopuručil chrániče. Stačí slabší. Nohu otužíš i tak a později to zkus bez chráničů. S těma rukama není problém v otužení, ale spíš s tím, že se úder nedá vést vždy kolmo a kůži si sedřež právě tím, že rukou o ten pytel "smýkneš". Takže pokud bych jel kontrolované údery, tak bez rukavic, pokud bych chtěl mlátit "hlava nehlava", tak alespoň s bandáží.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Lada » ned 26. lis, 2006 10:58

Já i radit nebudu jen napíšu svůj názor, zkušenost a jak to dělám já třeba ti to k něčemu bude.

Kliky na kloubech, pěstech na tvrdém povrchu normálně či s nadskokem. Mlácení do pytle bez rukavic či bandáží.....

máme i jeden pytel prosypaný pískem a na tom se otužuje dobře :twisted:

Ale pozor ze začátku z lechka! a vůbec nedoporučuji až do krve když cítíš že se ti kůže odírá či raská okamžitě přestat, tohle je úplně nanic a kontraproduktivní....musíš kůži dát čas aby si zvykla! a pak takhle trénovat pořád při vetší přestávce a nemlácení opět pozor na zranění a spíš postupně jako na začátku.
Nevidím smysl toho když si rozedřeš kůži, jen nemůžeš nějakou dobu trénovat a i kdžy se ti to jakš takš zahojí tak přijdeš na trénink párkrát bouchneš a když to nebylo úplně zahojené, měl jsi tam ještě stroupek tak ti to praskne a znova.....k čemu je tohle dobré :roll:
Zažil jsem to jak u sebe tak u spousty ostatních

Já používám pitlovky jen velice občas a s bandážemi se mi nechce vázat :oops: . Stejně mám radši když si zpevňuji zápěstí než když mě ho něco drží. Samo když buším do pytle atp. za trénink moc či údery u kterých ruka občas sklouzne či se mi zdá, že by už ke zranění mohlo dojít tak si ty pitlovky vezmu nebo když jedu co nejsilnější údery, když zas cítím že zápěstí to nědělá moc dobře tak si vezmu rukavice do posilky z fixací zápěstí...
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » ned 26. lis, 2006 11:37

tekara píše:...že se úder nedá vést vždy kolmo a kůži si sedřež právě tím, že rukou o ten pytel "smýkneš". Takže pokud bych jel kontrolované údery, tak bez rukavic, pokud bych chtěl mlátit "hlava nehlava", tak alespoň s bandáží.

Tak nějak. Já na pytli z 90% netrénuji jednotlivé údery, ale kombinace v sériích. Přesto - pokud bych trénoval pouze direkty a háky, tak bych to i bez rukavic zvládnul relativně bez újmy. Ale zkusili jste si někdy bez rukavic zvedák? Pokud ho "bijete" do výše brady, tak se vám ruka po pytli vždy trochu smýkne, takže ať jste si kůži otužovali jakkoliv, po pár kolech to stejně bude do krve... A jelikož chci plnohodnotně trénovat pravidelně, tak nestojím o nějaké pauzy na "zahojení" a používám rukavice.
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 26. lis, 2006 11:58

Emanuele: jo jó bejvávalo, tady jsem uvedl přesné údaje co sem si všecko zničil :lol: http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=1847

Tekara: přesně tak, tohle je celá problematika mozolů a výronů na pěsti.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » ned 26. lis, 2006 12:15

Tekara napsa>
Pokud chceš na pytel bouchat opravdu na 100%, tak na ty nohy bych dopuručil chrániče. Stačí slabší. Nohu otužíš i tak a později to zkus bez chráničů. S těma rukama není problém v otužení, ale spíš s tím, že se úder nedá vést vždy kolmo a kůži si sedřež právě tím, že rukou o ten pytel "smýkneš". Takže pokud bych jel kontrolované údery, tak bez rukavic, pokud bych chtěl mlátit "hlava nehlava", tak alespoň s bandáží.

Tenhle kluk/muž vi o čem mluví :!: :!: :wink:
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně