Když začnu úplně od začátku,tak už mě jako úplně malýho špunta učili moji dva dědové - jeden britské defendu (pouze hand to hand combat,podřezávání strážných mě z jistých důvodů jako špunta neučil,to až dýl

) a druhý jiujitsu ala Matras.
Karate přišlo ve 12, v 16 nebo o rok dřív taekw. ITF,v 18 první nebo druhý pouliční střet,který jsem málem nepřežil

Následovalo silné přehodnocení toho co cvičím a jak to cvičím a následovaly asi dva roky boxu,další střety (nikdy jsem je nevyvolal já

),s překvapením zjištění,že fungovalo to co mě učil děda-defendu

plus box.
Potom jsem trénoval opět JJ s jakýmsi pouličním kickboxem (fakt masakr

)Začal jsem dělat vyhazovače a přišlo další zjištění-jsem příliš brutální

,což nesvědčí jménu podniku kde dělám,takže asi tři roky aikida,které jsem si zvesela upravil k obrazu svému
Následovalo asi dvouleté laškování s WT (byla mezitím pauza kdy ryze ze zvědavosti Bujinkan a příležitostně Musado MCS) kam jsem chodil jen proto,abych zjistil,kdy už se začnu učit konečně něco použitelného na ulici,když to má takovou reklamu

.
V posledních letech (je mi 30) už trénuju jen s odborníky na boj. sporty a boj systémy (streetfighting) - tzn. izr. KM,celé ty roky box/kickbox souběžně s tím co jsem psal výše a příležitostně FMA (serrada escrima,arnis,kali) jako doplněk.
Do toho desítky seminářů,rvaček,vyhozených ochlastů,sparringů,zranění apod. chuťovek.Takže zhruba 18 let tréninku boje,z toho asi tak posledních 10 pro reálné konflikty a praktickou sebeobranu.V poslední době návrat na scénu resp. ke dveřím
Pro TongPa - rád bych se ještě trochu víc věnoval FMA a víc se soustředil na Vale Tudo,ovšem nemám bohužel tolik času