Funkčnost aikida???

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Funkčnost aikida???

Příspěvekod huron43 » pát 09. úno, 2007 15:16

Cvičím aikido asi 5 let a mám k němu poněkud rozporuplný vztah. Aikido má obrovské množství technik a funkčnost většiny z nich je velmi omezená, ale myslím si že žádná technika není úplně nefunkční. I takové techniky prováděné z útoku uširo ryotetori (vlastně úchop zezadu za ruce) či aihanmi (úchop ruky křížem) se dají použít. Máme učitele, který má obrovský pohybový a reakční talent a je schopný vás technikou aikida zneškodnit na jakkoli tvrdý útok pěstí nebo i kopem a aikido i v praxi úspěšně použil. Většina "normálních" cvičenců však takové schopnosti nemá. Myslím si že použitelnost aikida je zcela neoddiskutovatelná, ale musí se na to cvičit daleko intenzivněji a déle než v případě tvrdých bojových umění. Kromě toho si myslím, že mnozí učitelé se trochu "bojí" cvičit aikido jako klasické v praxi využitelné bojové umění. Třeba je jen minimum doj, která cvičí obranu proti kopům. A kopy jsou poměrně běžné útoky a dobrý cvičenec aikida by si s nimi měl poradit. Já osobně si myslím, že by člověk měl zkusit víc bojových umění a pak je kombinovat podle situace (např. kombinace muay thai, aikido, řecko-římský zápas, či taekwondo, judo, brazilské jiu jitsu atd.). Já aikido cvičím ne kvůli tomu, že si myslím, že to je nejlepší bojové umění a že bych se s ním ubránil jakémukoli útočníkovi - to je blbost, ale hlavně kvůli partě lidí, při tréninku se člověk "vyblbne" a zároveň zapomene na všední starosti - prostě relax... a sem tam může něco pochytit, co by se mu mohlo hodit - třeba přímé iriminage, což si myslím že je v praxi hodně funkční technika (když se umí :) )
huron43
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod hOp » pát 09. úno, 2007 15:32

aikido funkcene je ale musis ho dlho trenovat...ja trenujem techniky s muay thaistom on mi da niake pekne udery a kopy a trenujem...a pytaj sa vzdy na techniku ako ju vyuzijes v praxi a nex ti to trener pekne vysvetlim inak jet o o nicom.
hOp
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Rimmer » pát 09. úno, 2007 16:15

a jaký je dotaz???? nějak sem nepochopil na co se ptáš? :oops:
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pát 09. úno, 2007 16:21

Zkus nekdy dat sparing s nekym z jineho bu a otestuj aikido v realu :) Jinak k aikidu bych urcite doporucil nejaky vylozene kopaci styl typu kyokushin, kde si doplnis udery a kopy. Nekolikrat tu uz bylo receno, ze to "prave japonske" aikido je rychle a ucinne i proti uderum a kopum - viz predchozi temata.
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kik » pát 09. úno, 2007 16:40

Hurone napiš mi kde cvičíš a jaký styl aikido ,protože není aikido jako aikido ať ti múžu lépe odpovědět na tvou otázku
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kik » pát 09. úno, 2007 18:08

kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Godfather » pát 09. úno, 2007 22:11

Velmi zalezi na klubu,kazde BU nebo BS ma techniky na obranu,ale zalezi jestli se na treninku budou cvicit,urcite existujou kluby aikida kde se uci mnohem vice pouzitelne techniky,i kluby kde se spise hledi na ruzne dalsi tezke a nepouzitelne techniky
Godfather
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Rychi » pát 09. úno, 2007 22:20

Godfather píše:nepouzitelne techniky

Zadna technika aikido neni nepouzitelna - jen zalezi na tom, jak moc ji aikidoka ovlada. Navic jsem jeste nevidel klub, kde by se zamerne cvicili "nepouzitelne techniky"...
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Tomkins » pát 09. úno, 2007 23:58

Rimmer píše:a jaký je dotaz???? nějak sem nepochopil na co se ptáš? :oops:

Copak pokud někdo vytvoří téma, tak se musí nutně na něco ptát nebo žádat o radu?

To, co napsal huron43 je jedna z mála dobrých myšlenek, které tady na fóru padly. Jako bys mi promluvil z duše chlape :D
®ivot je fajn, jen lidi jsou svině...

One princip, any style (sorry - pride syndrom)
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Godfather » sob 10. úno, 2007 0:03

Zadna technika aikido neni nepouzitelna - jen zalezi na tom, jak moc ji aikidoka ovlada. Navic jsem jeste nevidel klub, kde by se zamerne cvicili "nepouzitelne techniky

napsal sem to spatne,chtel sem tim akorat vyjadrit,ze zalezi na klubu a senseiovi a to maximalne
Godfather
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » sob 10. úno, 2007 13:12

Godfather píše:Zadna technika aikido neni nepouzitelna - jen zalezi na tom, jak moc ji aikidoka ovlada. Navic jsem jeste nevidel klub, kde by se zamerne cvicili "nepouzitelne techniky

napsal sem to spatne,chtel sem tim akorat vyjadrit,ze zalezi na klubu a senseiovi a to maximalne

Technika v aikidu má různé stupně provedení ,kdy se učíš pokaždé něco jiného a právě v určitých stupních je ta technika nepoužitelná protože ona třeba ani nemá být použitelná.Dám příklad na kokyunage je hod kdy se učíš využívat energie protivníka ,ale každý mistr(každý zas ne někdo si myslí že kokyunage je perfektní na ulici) ti pak ukáže formu použitelnou v boji třeba z koyu nage se rázem stane taeotoši nebo není zakončena hodem ,ale úderem a ten pád tam je jen proto aby nedostal úder tak proto padá .Takže jsou v určitém stupni účinné všechny nebo žádná.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Funkčnost aikida???

Příspěvekod TRiTON » sob 10. úno, 2007 15:32

huron43 píše:Cvičím aikido asi 5 let a mám k němu poněkud rozporuplný vztah. Aikido má obrovské množství technik a funkčnost většiny z nich je velmi omezená, ale myslím si že žádná technika není úplně nefunkční. I takové techniky prováděné z útoku uširo ryotetori (vlastně úchop zezadu za ruce) či aihanmi (úchop ruky křížem) se dají použít. Máme učitele, který má obrovský pohybový a reakční talent a je schopný vás technikou aikida zneškodnit na jakkoli tvrdý útok pěstí nebo i kopem a aikido i v praxi úspěšně použil. Většina "normálních" cvičenců však takové schopnosti nemá. Myslím si že použitelnost aikida je zcela neoddiskutovatelná, ale musí se na to cvičit daleko intenzivněji a déle než v případě tvrdých bojových umění. Kromě toho si myslím, že mnozí učitelé se trochu "bojí" cvičit aikido jako klasické v praxi využitelné bojové umění. Třeba je jen minimum doj, která cvičí obranu proti kopům. A kopy jsou poměrně běžné útoky a dobrý cvičenec aikida by si s nimi měl poradit. Já osobně si myslím, že by člověk měl zkusit víc bojových umění a pak je kombinovat podle situace (např. kombinace muay thai, aikido, řecko-římský zápas, či taekwondo, judo, brazilské jiu jitsu atd.). Já aikido cvičím ne kvůli tomu, že si myslím, že to je nejlepší bojové umění a že bych se s ním ubránil jakémukoli útočníkovi - to je blbost, ale hlavně kvůli partě lidí, při tréninku se člověk "vyblbne" a zároveň zapomene na všední starosti - prostě relax... a sem tam může něco pochytit, co by se mu mohlo hodit - třeba přímé iriminage, což si myslím že je v praxi hodně funkční technika (když se umí :) )

Ahoj.U koho cvičíš aikido?A jaký styl?
Já jsem několik let cvičil u senseie J.Čabrady a taky mi to ze začátku(po 5 letech v aikido seš ještě na začátku) moc užitečné nepřišlo,i když sme jeli techniky proti uderům a ne jenom z držení.A až teprve ted,když sem zacal s AKJ a kickboxem,tak mi začíná být trening aikido prospěšný.Tak aikido je výborná věc a dost užitečná,ale musíš mít znalosti min. z Karate a juda.
TRiTON
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod huron43 » stř 14. úno, 2007 16:55

Huron43-Ten příspěvek jsem sem nedal proto, že bych měl nějaký jasný konkrétní dotaz, spíš jsem chtěl slyšet názory ostatních na téma funkčnost aikida a sám jsem napsal svůj názor. Cvičím v jednom městě poblíže Prahy. Máme v podstatě dva učitele, každý z nich preferuje něco jiného. Jeden už je zkušený rutinér, dělal i judo, aikido cvičí cca 20 let, druhý má talent od boha či od přírody, ale nemá čas si dělat pásky, na stáže jezdí jen občas (protože je živnostník a furt maká), ale umí perfektně reagovat na útoky, dělá "bokem" i kickbox takže má průpravu z "tvrdého" bojového umění. Každopádně vyhraněný styl náš oddíl nemá. Občas trošku blbnem a zkoušíme tvrdší techniky, útoky tsuki a kopy, ale většinou jedeme klasiku - úchopy obouruč, kiawase shomenuchi ... Jinak díky všem za názory. Howgh.
huron43
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » čtv 15. úno, 2007 10:12

huron43 píše:Huron43-Ten příspěvek jsem sem nedal proto, že bych měl nějaký jasný konkrétní dotaz, spíš jsem chtěl slyšet názory ostatních na téma funkčnost aikida a sám jsem napsal svůj názor. Cvičím v jednom městě poblíže Prahy. Máme v podstatě dva učitele, každý z nich preferuje něco jiného. Jeden už je zkušený rutinér, dělal i judo, aikido cvičí cca 20 let, druhý má talent od boha či od přírody, ale nemá čas si dělat pásky, na stáže jezdí jen občas (protože je živnostník a furt maká), ale umí perfektně reagovat na útoky, dělá "bokem" i kickbox takže má průpravu z "tvrdého" bojového umění. Každopádně vyhraněný styl náš oddíl nemá. Občas trošku blbnem a zkoušíme tvrdší techniky, útoky tsuki a kopy, ale většinou jedeme klasiku - úchopy obouruč, kiawase shomenuchi ... Jinak díky všem za názory. Howgh.

nechci být rýpaví ,ale kde se dostal před 20 ti lety k aikidu?
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

funkční

Příspěvekod Nula » pát 20. dub, 2007 23:55

Už dlouho sem nikdo nic nenapsal...

tak tady je moje zkušenost a můj názor:

Nechápu kde se berou mezi příznivci jiných bojových umění či sportů myšlenky, že aikido je "k ničemu", že neni funkční...

Buďto ho sami necvičí a nebo ho prostě necvičí dost... Neslyšel jsem že by byl O-sensei poražen... (to neznamená že nebyl).

Vždyť aikido jako BUDO dává mnohé možnosti, nejedná se o sportovní disciplínu... to jest žádná pravidla?? kde takovou volnost "přirozenost" ještě najdete? určitě by se našlo, ale je důležité, aby si lidi uvědomovali že aikido je "plnohodnotné a funkční" BUDO a že fámy o jeho nefunkčnosti jsou opravdu jen fámy...
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Funkčnost aikida???

Příspěvekod Nage » sob 21. dub, 2007 3:58

O použitelnosti a funkčnosti aikido se nedávno rozeběhla debata na fóru http://www.cfai.cz. Už je to tam rozjetý ve 3 vláknech s názvy Tak jak to teda je?? Svět očima já a Je ještě aikido budo ... sice je to hodně dlouhý čtení, ale některý příspěvky fakt stojí za to, takže doporučuju vydržet a přečíst si to až do konce :D :D :P :P :lol: :lol: .
Nage
diskutér - nováček
diskutér - nováček

cfai forum...

Příspěvekod Nula » sob 21. dub, 2007 4:34

to Nage:

Ano už sem to četl, dokonce sem tam párkrát přispěl... člověk neví, jestli se má smát nebo brečet...
Nula
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod xavier » sob 21. dub, 2007 7:33

Nage píše:O použitelnosti a funkčnosti aikido se nedávno rozeběhla debata na fóru http://www.cfai.cz. Už je to tam rozjetý ve 3 vláknech s názvy Tak jak to teda je?? Svět očima já a Je ještě aikido budo ... sice je to hodně dlouhý čtení, ale některý příspěvky fakt stojí za to, takže doporučuju vydržet a přečíst si to až do konce :D :D :P :P :lol: :lol: .

To jsou hlody. Podle příspěvků některých Aikidoků je Aikido bojové umění, jehož podstata je se nikdy s nikým nestřetnout, protože těm lidem je nepříjemná bolest... 8O
xavier
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Kid » stř 11. črc, 2007 9:43

Já sám jsem sice aikido nikdy nedělal, ale můj názor je takový:
každé bojové umění je použitelné jen záleží natom jak dlouho, jak často a s jakým úsilím ho kdo provozuje. Myslím si, že veškeré měkké formy BU (např. aikido, tai chi) jsou mnohem složitější k naučení a vyžadují mnohem více času než tvrdé formy BU (jako např. Karate, kickbox atd.). Je mnohem jednodušší naučit se nějaké cuki než perfektně vystihnout pohyb protivníka a hodit jej jeho vlastní energií. :lol:
Kid
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » pát 13. črc, 2007 12:44

xavier píše:
Nage píše:O použitelnosti a funkčnosti aikido se nedávno rozeběhla debata na fóru http://www.cfai.cz. Už je to tam rozjetý ve 3 vláknech s názvy Tak jak to teda je?? Svět očima já a Je ještě aikido budo ... sice je to hodně dlouhý čtení, ale některý příspěvky fakt stojí za to, takže doporučuju vydržet a přečíst si to až do konce :D :D :P :P :lol: :lol: .

To jsou hlody. Podle příspěvků některých Aikidoků je Aikido bojové umění, jehož podstata je se nikdy s nikým nestřetnout, protože těm lidem je nepříjemná bolest... 8O

blik cvak příjem přečti si filosofii aikida jak to myslel zakladatel ano podstata aikida je boj bez boje proto se cvičí tak jak se cvičí.
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně