Godfather píše:nepouzitelne techniky
Rimmer píše:a jaký je dotaz???? nějak sem nepochopil na co se ptáš?
Godfather píše:Zadna technika aikido neni nepouzitelna - jen zalezi na tom, jak moc ji aikidoka ovlada. Navic jsem jeste nevidel klub, kde by se zamerne cvicili "nepouzitelne techniky
napsal sem to spatne,chtel sem tim akorat vyjadrit,ze zalezi na klubu a senseiovi a to maximalne
huron43 píše:Cvičím aikido asi 5 let a mám k němu poněkud rozporuplný vztah. Aikido má obrovské množství technik a funkčnost většiny z nich je velmi omezená, ale myslím si že žádná technika není úplně nefunkční. I takové techniky prováděné z útoku uširo ryotetori (vlastně úchop zezadu za ruce) či aihanmi (úchop ruky křížem) se dají použít. Máme učitele, který má obrovský pohybový a reakční talent a je schopný vás technikou aikida zneškodnit na jakkoli tvrdý útok pěstí nebo i kopem a aikido i v praxi úspěšně použil. Většina "normálních" cvičenců však takové schopnosti nemá. Myslím si že použitelnost aikida je zcela neoddiskutovatelná, ale musí se na to cvičit daleko intenzivněji a déle než v případě tvrdých bojových umění. Kromě toho si myslím, že mnozí učitelé se trochu "bojí" cvičit aikido jako klasické v praxi využitelné bojové umění. Třeba je jen minimum doj, která cvičí obranu proti kopům. A kopy jsou poměrně běžné útoky a dobrý cvičenec aikida by si s nimi měl poradit. Já osobně si myslím, že by člověk měl zkusit víc bojových umění a pak je kombinovat podle situace (např. kombinace muay thai, aikido, řecko-římský zápas, či taekwondo, judo, brazilské jiu jitsu atd.). Já aikido cvičím ne kvůli tomu, že si myslím, že to je nejlepší bojové umění a že bych se s ním ubránil jakémukoli útočníkovi - to je blbost, ale hlavně kvůli partě lidí, při tréninku se člověk "vyblbne" a zároveň zapomene na všední starosti - prostě relax... a sem tam může něco pochytit, co by se mu mohlo hodit - třeba přímé iriminage, což si myslím že je v praxi hodně funkční technika (když se umí)
huron43 píše:Huron43-Ten příspěvek jsem sem nedal proto, že bych měl nějaký jasný konkrétní dotaz, spíš jsem chtěl slyšet názory ostatních na téma funkčnost aikida a sám jsem napsal svůj názor. Cvičím v jednom městě poblíže Prahy. Máme v podstatě dva učitele, každý z nich preferuje něco jiného. Jeden už je zkušený rutinér, dělal i judo, aikido cvičí cca 20 let, druhý má talent od boha či od přírody, ale nemá čas si dělat pásky, na stáže jezdí jen občas (protože je živnostník a furt maká), ale umí perfektně reagovat na útoky, dělá "bokem" i kickbox takže má průpravu z "tvrdého" bojového umění. Každopádně vyhraněný styl náš oddíl nemá. Občas trošku blbnem a zkoušíme tvrdší techniky, útoky tsuki a kopy, ale většinou jedeme klasiku - úchopy obouruč, kiawase shomenuchi ... Jinak díky všem za názory. Howgh.
Nage píše:O použitelnosti a funkčnosti aikido se nedávno rozeběhla debata na fóru http://www.cfai.cz. Už je to tam rozjetý ve 3 vláknech s názvy Tak jak to teda je?? Svět očima já a Je ještě aikido budo ... sice je to hodně dlouhý čtení, ale některý příspěvky fakt stojí za to, takže doporučuju vydržet a přečíst si to až do konce![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.
xavier píše:Nage píše:O použitelnosti a funkčnosti aikido se nedávno rozeběhla debata na fóru http://www.cfai.cz. Už je to tam rozjetý ve 3 vláknech s názvy Tak jak to teda je?? Svět očima já a Je ještě aikido budo ... sice je to hodně dlouhý čtení, ale některý příspěvky fakt stojí za to, takže doporučuju vydržet a přečíst si to až do konce![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.
To jsou hlody. Podle příspěvků některých Aikidoků je Aikido bojové umění, jehož podstata je se nikdy s nikým nestřetnout, protože těm lidem je nepříjemná bolest...
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků