pavela píše:Co si myslíte o slavných žácích slavných mistrů? Jak zacházejí někteří "pokračovatelé stylů" s odkazem svých slavných učitelů? Co se může stát se stylem importovaným na západ? Jak se mění tradiční odkaz na sprosté kšeftování? Upadají styly BU nebo se zachovává jejich úroveń? Je to čím dál větší úpadek? Platí vůbec ještě stará zásada, "kdo se chce naučit bojovému umění, musí si nejprve osvojit morálku"? Prostě bojová umění by měla podle mě projít očistou a ta začne tím, že se nejdříve vypere špinavé prádlo. Jaké máte zkušenosti? Do toho...
Jsme přeci kungfisti, bojovníci, kus světa jsme sjezdili a hnedtak něčeho se nelekneme. nemůžeme přece debatovazt pořád jenom o krásnejch číňankáchirzounek píše:pavela píše:Co si myslíte o slavných žácích slavných mistrů? Jak zacházejí někteří "pokračovatelé stylů" s odkazem svých slavných učitelů? Co se může stát se stylem importovaným na západ? Jak se mění tradiční odkaz na sprosté kšeftování? Upadají styly BU nebo se zachovává jejich úroveń? Je to čím dál větší úpadek? Platí vůbec ještě stará zásada, "kdo se chce naučit bojovému umění, musí si nejprve osvojit morálku"? Prostě bojová umění by měla podle mě projít očistou a ta začne tím, že se nejdříve vypere špinavé prádlo. Jaké máte zkušenosti? Do toho...
fuj to bude hnusna debata...
pavela píše:http://www.natsta.org/MartialArts/liangZhenPuBagua.aspDám sem jako první dvě historky: 1) Tim Cartmell, člověk který kdysi navštívil v Pekingu pana Zhang Bao Yanga, tehdejšího předsedu Xingyi asociace a známého to velmistra. Ten mu předal rukopis knihy kterou napsal on a Wang Jin Yu. Tim Cartmell rukopisy převzal, přeložil do angličtiny a vydal pod původním názvem Xing Yi Nei Gonghttp://www.amazon.com/Xing-Nei-Gong-Maintenance-Development/dp/0865681740 jenom s maličkým rozdílem, jako autora uvedl Dana Millera a sebe. Honorář samozřejmě kasíroval sám, Zhang Bao Yang ani Wang JinYu nedostali ani cent. Od té doby milého Tima v Pekingu nikdo neviděl... Historka 2) V roce 1989 se u velmistra stylu pakua Li Zi Minga v Pekingu vyloupl jistý Vince Black. Li Zi Ming byl velice přátelský a důvěřivý člověk ke komukoliv, proto mu předal drahocenné rukopisy a mnoho materiálů o Pakua, mezi jinými i svojí knihu Liang Zhen Pu Lao Ba Zhang. Vince knihu nechal přeložit a vydal jí v USA http://auctions.yahoo.com/i:Liang%20Zhen%20Pu%208%20Diagram%20Palm%20Book%20Li%20Zi%20Ming%20Baguazhang:5721365 Sice jako autora uvedl Li Zi Minga ale pozapoměl na jednu maličkost, zaplatit Li Zi Mingovi autorská práva. Po smrti mistra Li jeho rodina zažalovala Vince Blacka u soudu, soud vyhrála ale bohužel pan Black se jaksi již nikdy nedostavil do Číny, tudíž výkon je v nedohlednu. To že svého "mistra" oškubal o peníze ovšam panu Blackovi nebrání v tom, aby se pasoval na jeho pokračovatele v USA a vesele na jeho odkazu nevydělával. Jeho celkový čas strávený studiem s velmistrem se dá počítat na hodinyhttp://www.natsta.org/MartialArts/liangZhenPuBagua.asp Podle mého je dost svinstvo, když někdo takhle oškube člověka, který je pověstný tím, že svoje veškeré úspory obyčejného prostého číňana investoval do nalezení a obnovení hrobu zakladatele Bagua Dong Hai Chuana, který živil svoje chudé žáky když neměli co do huby. Takový člověk podle mého nemá nejmenší morální právo nazývat se pokračovatelem tohoto znamenitého mistra. Co si o tom myslíte a máte nějakou podobnou historku ze svého stylu? Historky o tom, jak "mistři"podvedli své žáky jsou taktéž vítány
Co si myslíte o slavných žácích slavných mistrů?
Jak zacházejí někteří "pokračovatelé stylů" s odkazem svých slavných učitelů?
Co se může stát se stylem importovaným na západ?
Jak se mění tradiční odkaz na sprosté kšeftování?
Upadají styly BU nebo se zachovává jejich úroveń? Je to čím dál větší úpadek?
Platí vůbec ještě stará zásada, "kdo se chce naučit bojovému umění, musí si nejprve osvojit morálku"?
Prostě bojová umění by měla podle mě projít očistou a ta začne tím, že se nejdříve vypere špinavé prádlo.
Jaké máte zkušenosti? Do toho...
Čau, ty moje historky jsou pravdivé, 1.si stačí přečíst ty knihy a pak originál a je jasné kdo to psal. Tim Cartmell se prostě drze podepsal pod něco, co by nikdy sám nevytvořil, navíc obsah té knihy, hovoří za vše. 2) Ohledně Li Zi Minga navíc rozsudek nejvyššího soudu v Pekingu hovoří jasně. Prostě podvod, jako bychvydal tvoje básničky a sám shrábnul prachy a ještě tvrdil, že jsem tvůj klozetový žák. Stačí se zeptat Vince Blacka, kdy pojede zase do Číny. 3. Neříkám, že jen hnusní američané okrádají chudé hodné číňany, mezi číňany je samozřejmě podvodníků přinejmenším stejně tolik, jako jinde. Prostě mě tyhle historky napadly jako první.časem něco přidám.nickname píše:To Pavela
Neber to ve zlém, ale i tyhle historky mi zní trochu jako ve stylu " ošklivý američan okradl chudého číňana " . Je možné to nějak dokázat nebo to stojí na tvrzení pouze těch lidí ? Každý z nich měl opravdu tak " drahocenné rukopisy a knihy , které něco opravdu vypovídají " ?
V tom to asi bude, plně souhlasím. Jak tady kolega říkal, třeba Judo, naprosto demytizované a dobrý je ten, který vyhraje. na druhou stranu, třeba zmiňovaný Tim cartmell i Vince Black jsou prý dobří fighteři, kteří se dobře perou (prali) ve fullcontactních přeborech. Což ovšem neznamená jak vidíš, že to nejsou svině... A k tmu Youtube mě napadlo mma a sanda, to jsem tam viděl nějaké zápasy z Pekingu a byla to hrůza, koukali jsme na to s mistrem lingem, kterej je starej borec na Pakua praktik a rváč a chytal se za hlavu kam to Sanda jde,kluci kteří neumí nic, cvičí třeba rok a jdou se rvát do ringu, a taky dostanou na kokos. I ten borec Liu hai Long, kterej válcuje každýho to cvičí POUZE 6 LET. Takže ono to nemusí taky nic vypovídat o stylu jako takovém, protože 70tiletej mistr, kterej to cvičí celej život, jako třeba Ling prostě do toho ringu nemá potřebu jít, cvičí to proto, aby se dovedl ubránit, když na něj večer na ulici najedou frajeři s uraženejma flaškama od piva. Moje zkušenost v Ćíně je, že do ringu chodí málokdo opravdu dobrej. takže s tebou souhlasim,ukropcany píše:Fíha, dobrá téma!
Odpoveď si ale myslím, že je celkom jednoduchá - keby bolo bežnou praxou priateľské porovnanie síl, tak by sa priestor veľmi rýchlo vyčistil a vyjasnil. Všelijaké schovávanie sa za nebojovanie vytvrára dobré krytie aj pre ľudí, ktorí pre toto nebojovanie nemajú ozaj dobré dôvody, ale je za tým len strach. Inak zlatý internet a youtube - mýty padajú, obloha sa vyjasňuje, vytvárajú sa nové otázky, informácie sa zverejňujú, konkurencia rastie... chvála Bohu...
pavela píše:... mma a sanda, to jsem tam viděl nějaké zápasy z Pekingu a byla to hrůza, koukali jsme na to s mistrem lingem, kterej je starej borec na Pakua praktik a rváč a chytal se za hlavu kam to Sanda jde,kluci kteří neumí nic, cvičí třeba rok a jdou se rvát do ringu, a taky dostanou na kokos. I ten borec Liu hai Long, kterej válcuje každýho to cvičí POUZE 6 LET. ...
teď trochu mimo téma, mě napadá jestli v dnešní době ještě lidi přitahuje cvičit něco kvalitně=hodně dlouho? Jestli někdo dokáže být "dobrej" po 6 letech proč jeho cestu nenásledovat? Co víc nabídnou ty "delší" cesty? Většině by podle mě vyhovovalo být po 6 letech takhle úspěšnej. Liu hai Longovi to určitě funguje, je mediálně známej a obdivovanej možná víc jak tradiční mistři. Co v dnešní době od BU ještě chtít? Lidi dnes už na tradici a kvalitu dost kašlou a to nejen v BU.pavela píše:... I ten borec Liu hai Long, kterej válcuje každýho to cvičí POUZE 6 LET...
migli píše:pavela píše:... mma a sanda, to jsem tam viděl nějaké zápasy z Pekingu a byla to hrůza, koukali jsme na to s mistrem lingem, kterej je starej borec na Pakua praktik a rváč a chytal se za hlavu kam to Sanda jde,kluci kteří neumí nic, cvičí třeba rok a jdou se rvát do ringu, a taky dostanou na kokos. I ten borec Liu hai Long, kterej válcuje každýho to cvičí POUZE 6 LET. ...
Takze chces rict, ze ten problem je stejny i v Cine, jako na zapade. Jak tedy chces neco vyresit, kdyz to nedokazi vyresit mistri v Cine, primo u zdroje?
Pavela, no offense, ale casto, kdyz nekdo zacne mluvit o upadku BU, a ze je to treba vycistit, tak se z toho vyklube marketing cloveka zakladajici vlastni skolu BU, kdy on, protoze je saolinsky mnich x-te generace nasledujici odkaz ctihodneho mistra XY, jako jediny z mala umi a vi... Ale to urcite neni tvuj pripad, ze ne?![]()
![]()
na jedný straně máš pravdu, ale pro některé není prostě vrchol stát se mistrem světa v ringu, protože, jak praví moudří číňané, vždycky se najde někdo lepší, než ten nejlepší. A mě to naopak velmi mrzí, že se Bu ořezávají víc a víc , z původního komplexniho umění zbývají jenom FRAGMENTY a že ta poslední generace mistrů, která to DOOPRAVDY uměla pomalu vymírá. Místo aby se to studovalo komplexně, tak snad z časových důvodů, nebo nevím, prostě zbývají jenom dvě skupiny lidí, ti kteří si z toho vzali JENOM boj a prostě umí jenom tu rvačku a skupina druhá, která prodává blábolové sestavy za prachy a kdyby to starej mistr viděl, tak nepozná, že je to jeho styl.. Cizinci se to nikdy nenaučí, asiaty zajímají jenom prachy a tak to prostě všechno pomalu vymře. Jistě bude dost borců, kteří zbouchají v ringu kdekoho, ale člověk jako byl třeba Li Yi Ming,který uměl komplexně celý styl, od vnitřní školy, přes rvaní až po medicínu a léčení, kterého NIKDO NEDOKÁZAL ZBOUCHAT, který prostě uměl tu dřeń, tu essenci kungfu a měl tak silné tělo a tak rychlý mozek, že na něl prostě nikdo neměl, to už se pomalu stane jenom legendou, NIKDO z jeho žáků už to neumí jako on a většina "slavných" pokračovatelů stylu prostě jenom plácají sestavy a vydělávají na jménu Li Zi Ming. Jsem kungfu pesimista...BuFF píše:teď trochu mimo téma, mě napadá jestli v dnešní době ještě lidi přitahuje cvičit něco kvalitně=hodně dlouho? Jestli někdo dokáže být "dobrej" po 6 letech proč jeho cestu nenásledovat? Co víc nabídnou ty "delší" cesty? Většině by podle mě vyhovovalo být po 6 letech takhle úspěšnej. Liu hai Longovi to určitě funguje, je mediálně známej a obdivovanej možná víc jak tradiční mistři. Co v dnešní době od BU ještě chtít? Lidi dnes už na tradici a kvalitu dost kašlou a to nejen v BU.pavela píše:... I ten borec Liu hai Long, kterej válcuje každýho to cvičí POUZE 6 LET...
pavela píše: Cizinci se to nikdy nenaučí, asiaty zajímají jenom prachy a tak to prostě všechno pomalu vymře.
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků