Pistol a vzdalenost

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Pistol a vzdalenost

Příspěvekod iceman » úte 10. dub, 2007 19:13

by mne zaujimalo, vsude na videach jsou techniky pri blizke vzdalenosti nebo temer kontaktu pistoli, pak se povedou! pak uz ten co sebral pistoli hned se vzdali do bezpec.dalky, co je v poradku!
ale co pak, kdy je 2-3-5 metru dalky od hlavne? co udelate panove? jak na to? jasne, ze nemate proti zbran...jsou neka videa?
iceman
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Pistol a vzdalenost

Příspěvekod TongPa » úte 10. dub, 2007 20:33

iceman píše:by mne zaujimalo, vsude na videach jsou techniky pri blizke vzdalenosti nebo temer kontaktu pistoli, pak se povedou! pak uz ten co sebral pistoli hned se vzdali do bezpec.dalky, co je v poradku!
ale co pak, kdy je 2-3-5 metru dalky od hlavne? co udelate panove? jak na to? jasne, ze nemate proti zbran...jsou neka videa?

Takový videa asi nenajdeš, protože podle mého názoru neexistují. Pokud seš (sám neozbrojen) ohrožován ke střelbě připravenou střelnou zbraní z takové vzdálenosti, že na ni nedosáhneš jediným výpadem, pak seš prakticky bez šance...

Ačkoliv :idea: V ČR přece jen existuje jedna škola BU, kde by si i s tímto určitě poradili:

http://www.martialartskroupa.d2.cz/Vzor ... e%2001.htm

:twisted:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 10. dub, 2007 21:11

Pravda, střelná zbraň ti dá takovou převahu, že se s tím prostě nedá nic dělat. Když máš protivníka, který je rozhodnutý tě zastřelit tak umřeš. Ale můžeš se uklidnit tím, že když je ten útočník opravu dobrý tak to ani nezjistíš.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sinister » úte 10. dub, 2007 21:13

TongPa: saltem uhneš kulce, po stropě přeběhneš za protivníka a pak ho uškrtíš, je mi to jasný :lol: :roll:
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Panda » úte 10. dub, 2007 21:27

Náš trenér Brazilian Jiu jitsu říká že kdo učí obranu proti pistoli by si zasloužil zavřít pro veřejné ohrožení :lol: já sice tak uplně jeho extrémní názor nesdílím, ale hovoří to asi za vše :lol:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Pistol a vzdalenost

Příspěvekod Josman » úte 10. dub, 2007 21:39

TongPa píše:Ačkoliv :idea: V ČR přece jen existuje jedna škola BU, kde by si i s tímto určitě poradili:

http://www.martialartskroupa.d2.cz/Vzor ... e%2001.htm

:twisted:

Kriiiiisteeeee 8O 8O 8O Co to sakra je???? To snad nemůžou myslet vážně toto, nechápu nic.
No abych ale neodbočoval od tématu, domnívám se, že pokud si útočník se zbraní udržuje bezpečnou bezkontaktní vzdálenost a nenabídne nataženou "ozbrojenou" ruku jako idiot dopředu tak obránce beze zbraně jednoduše nemá šanci. Ano existují nejrůznější čistě teoretické návody (které se i leckde s pistolkama na barevnou vodu třeba cvičí), že (po)útočníkovi hodí třeba klíče, nebo mince (cokoliv), což ho rozptýlí a umožní obránci tuto vzdálenost zkrátit (následně útočníka odzbrojit), ale je to velké riziko, navíc záleží na konkrétní situaci, okolnostech a psychice obou zůčastněných ....
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Lada » úte 10. dub, 2007 21:44

jak už tu bylo řečeno bránit se proti někomu kdo má s.z. a je od člověka vzdálen nemá cenu bo pouze ve filmech jsou lidé rychlejší než kulky a zmáčknutí spoušte :wink: maximálně si můžeš zahrát ruskou ruletu a doufat, že třeba nemá nabito, má zajištěno, selže náboj......
nebo se dat na supermanský výcvik ke kroupovi :lol: ale to je stejné jako ta ruleta....

Jediná možnost dle mě je se snažit dostat na blízku, ale to vám člověk se zbraní pokuď nebude trotl a bude to myslet vážně stejně nedovolí...ale nic jiného než se o to pokusit či doufat nezbývá....

jinak i když bys měl ty kvér tak v případě že na tebe někdo míří, není zrovna radno jej vytahovat.....
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » úte 10. dub, 2007 21:44

Panda píše:Náš trenér Brazilian Jiu jitsu říká že kdo učí obranu proti pistoli by si zasloužil zavřít pro veřejné ohrožení :lol: já sice tak uplně jeho extrémní názor nesdílím, ale hovoří to asi za vše :lol:

Máš dobrého trenéra, nebál bych se s ním v tomto souhlasit :D
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod TongPa » úte 10. dub, 2007 21:47

Panda píše:Náš trenér Brazilian Jiu jitsu říká že kdo učí obranu proti pistoli by si zasloužil zavřít pro veřejné ohrožení :lol: já sice tak uplně jeho extrémní názor nesdílím, ale hovoří to asi za vše :lol:

No - oni se taky v na sportovní zápasy v ringu zaměřených oddílech (box, ultimát...) věci jako obrana proti střelným zbraním (či zbraním obecně) zpravidla vůbec netrénují, že? :P Na krátkou vzdálenost obranné techniky proti střelné zbrani samozřejmě fungují. :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » úte 10. dub, 2007 21:52

Lada píše:nebo se dat na supermanský výcvik ke kroupovi :lol: ale to je stejné jako ta ruleta....

Omyl Lado, při té "ruské" ruletě máš aspoň teoretickou šanci (5 k 6ti, 11 k 12ti, podle typu revolveru ... :wink: ), že si nevybereš situaci s nábojem v komoře ... U pana SuperKroupy máš takříkajíc 100% jistotu, že Tě odbouchnou :D
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » úte 10. dub, 2007 22:02

TongPa píše:No - oni se taky v na sportovní zápasy v ringu zaměřených oddílech (box, ultimát...) věci jako obrana proti střelným zbraním (či zbraním obecně) zpravidla vůbec netrénují, že? :P Na krátkou vzdálenost obranné techniky proti střelné zbrani samozřejmě fungují. :wink:

Ano fungují, ale upřímně fakt záleží na konkrétní situaci, psychice, okolnostech ... tohle už je fakt mazec trochu, nevím kolik lidí má tyto techniky takovým způsobem zautomatizovány, aby se spustily bez okolních vlivů a ve správné situaci ... takového člověka neznám. Je to hodně náročné a paradoxně (mějte mě za blázna klidně) je pro mě mnohem nebezpečnější zbraň nůž, než pistole. Důvodů je vícero, například se domnívám, že s pistolí se málokdo opravdu odhodlá vystřelit, ale nožem se ožene téměř každý (nůž je takřka "běžná věc"). Dělal jsem vyhazovače a nevěřili by jste kolik lidí nože nosí ... na diskotéky 8O , děs a hrůza. S pistolí jsem tam viděl přijít jen jednou nějakého polismena, ale ten ji měl viditelně za pasem ...
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod BuFF » úte 10. dub, 2007 22:06

Pistole, vzdálenost ... atd. to už není o technice ale o taktice a strategii. Jestliže tě ten kdo má pistoli nebo jinou zbraň chce zabít tak to prostě udělá a moc šancí nemáš. Ale většinou chce tou zbraní vnutit oběti nějakou svojí vůli a tam už to je o té strategii. Hlavním záměrem napadeného by mělo být přežít i za cenu ukradeného mobilu nebo peněženky, ale jestliže půjde o život (např. hrozba se i po splnění požadavků dále stupňuje atd.) je potřeba použít taktiky jak si zvýšit šance pro přežití. Pak už záleží na tom kdo má lepší nervy, trénink a lstivost. Hodně lidí zbraní spíš vyhrožuje a jen malé procento je opravdu připraveno ji použít, ale to neznamená že by se mohla ta tupá většina podceňovat. A jak psal NAIA rozhodnutý profík zbraň použije rychle a efektivně, tudíž se oběť ani nemusí stresovat zbytečnými úvahami co má dělat aby se zachránila :lol:
2Josman: s tím pplně souhlasím, nůž je podle mě opravdu nebezpečnější jak střelné zbraň taky i kvůli tomu, že jeho smrtelnost si lidi nepřipouští a nějak vůbec neberou. Teprve když vidí obsah svého břicha na chodníku tak se diví co se to vlastně stalo :wink:
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » úte 10. dub, 2007 22:47

Josman píše:
Lada píše:nebo se dat na supermanský výcvik ke kroupovi :lol: ale to je stejné jako ta ruleta....

Omyl Lado, při té "ruské" ruletě máš aspoň teoretickou šanci (5 k 6ti, 11 k 12ti, podle typu revolveru ... :wink: ), že si nevybereš situaci s nábojem v komoře ... U pana SuperKroupy máš takříkajíc 100% jistotu, že Tě odbouchnou :D

máš samozdřejmě pravdu, jen by mě zajímalo jak to ten vůl kroupa vůbec mohl vymyslet a jak jim to funguje, alespoň proti slepému, hluchému útočníkovi po třech mrtvicích :lol:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » stř 11. dub, 2007 6:24

TongPa píše:No - oni se taky v na sportovní zápasy v ringu zaměřených oddílech (box, ultimát...) věci jako obrana proti střelným zbraním (či zbraním obecně) zpravidla vůbec netrénují, že? :P Na krátkou vzdálenost obranné techniky proti střelné zbrani samozřejmě fungují. :wink:

*Bingo*

Když mne někdo přepadne s bouchačkou nebo nožem. Tak budu hodnej a chlapec a všechno mu dám. Slyšel jsem docela zajímavou myšlenku. Si to pak vzít hezky zpátky, když lapka někde v klidu počítá "tržby".
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 11. dub, 2007 7:14

Ještě se tu nikdo nezmínil o útěku, to je také řešení ne? Je tu jedno pravidlo, které si asi nestřelci neuvědomují to je, že když utíkáte pravákoví (drží zbraň v pravé ruce) doprava tak se hůře na vás míří. Když budete utíkat na levo je to přirozenější.
Navíc trefit ten běžící terč není až tak jednoduché. Ale zase s rezervou, jde přeceo život ne?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 11. dub, 2007 7:44

BuFF píše:2Josman: s tím pplně souhlasím, nůž je podle mě opravdu nebezpečnější jak střelné zbraň taky i kvůli tomu, že jeho smrtelnost si lidi nepřipouští a nějak vůbec neberou. Teprve když vidí obsah svého břicha na chodníku tak se diví co se to vlastně stalo :wink:

To bude asi tím, že nůž narozdíl od pistole vidí často. Ale slyšel jsem už dost odborníků, kteří říkali že by radši měnili (co do účinnosti) ránu ze střelné zbraně za ránu nožem (samozřejmě v útočníkovi).
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » stř 11. dub, 2007 7:58

NAIA píše: Ale slyšel jsem už dost odborníků, kteří říkali že by radši měnili (co do účinnosti) ránu ze střelné zbraně za ránu nožem (samozřejmě v útočníkovi).
To je věc názoru, záleží vždy asi podle naturelu toho odborníka = co je vlastně jeho hlavní BU. Dobře použitej nůž má samozřejmě větší ranivost a tím pádem i zastavovací účinek než kulka. Např i v armádě se bojovalo na bodáky, gurkové mají svoje kukri atd. takže nůž určitě má svoje místo v boji. Samozřejmě nevýhodou nože je nutnost být v dosahu ( i když tato nevýhoda může být jen zdánlivá :wink: ) Jinak se určitě shodnem že jakákoli rána v útočníkovi je správné řešení :lol:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » stř 11. dub, 2007 8:01

No právě že to byli odborníci přes střelbu. Ne nutně "mistr boje s božem" který se snaží upozornit na to jak je nebezpečný:)
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » stř 11. dub, 2007 8:17

Dnes už i odborníci na střelbu začínaj pomalu vkládat do svého výcviku CQB používaní nože. Prostě si uvědomují, že když jsou opravdu na kontakt tak je ten nůž přece jen výhodnější a snažší na použití. Hlavně ta ranivost je fakticky velmi silně ve prospěch nože.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » stř 11. dub, 2007 8:22

NAIA píše:Ještě se tu nikdo nezmínil o útěku, to je také řešení ne? Je tu jedno pravidlo, které si asi nestřelci neuvědomují to je, že když utíkáte pravákoví (drží zbraň v pravé ruce) doprava tak se hůře na vás míří. Když budete utíkat na levo je to přirozenější.
Navíc trefit ten běžící terč není až tak jednoduché. Ale zase s rezervou, jde přeceo život ne?

ten útěk se mi jeví taky jako z filmu...a to pravidlo jsem nějak nepobral, já když střílím tak se za cílem raz dva natočím a je mi fuk jestli bude napravo či nalevo a i když bych držel kvér v jedné ruce v případě střelby a času ji stejně chytnu obouruč zamířím a prásk....aji kdybyb útočník střílel jednou rukou tak nebude stát jako poleno ale natočí se tak myslím, že o nějakém špatném mířená nemůže být vůbec řeč....

a trefit, já bych si na to nesázel člověk je dost velký a když začneš utíkat 3m od útočníka musíš být buď superman nebo mít pořádný štěstí aby tě netrefil na takovou vzdálenost a rychlost se kterou se budeš vzdalovat ať už budeš kličkovat či ne stejně není takový problém se nějakou tou ránou trefit, už jen ten obrat a vystartování chvilku trvá.....jediná možná možnost je že bys odvedl pozornost a hned za něco skočil a pak utíkal, ale to bys potřeboval se hned zas za něco schovat do budovy a utíkat a utíkat a doufat....nebo další možnost, že to nezmáčne atp. no na to bych moc nesázel...

Můžeš si to ostatně zkusit třeba s nějakou airsoftovkouTohle zkoušelo pár lidí na painballe, respektive chtěli po vzoru filmů přeběhnout kus v mínění že přeci musí utéci a nikdo je netrefí jak to ve filmu chodí a ono ejhle :lol: a stačilo jen pár výstřelů a ten kdo střílel to nečekal a neviděl toho druhého že se na to připravuje, to bylo třeba na 20m pod různým úhlem, úsťovka byla 90m/s a balistická křivka těch kuliček je děsná...
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně