zpevnění břicha a prsou

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

zpevnění břicha a prsou

Příspěvekod mccoy » pon 18. čer, 2007 21:34

Zdar, už delší dobu koketuju s myšlenkou, že bych trochu vypracoval horní polovinu těla. Nohy kvůli sportu (žádný BU) trénuju pořád, tak ty bych neřešil, ale ty ruce a břicho... no nic moc. Rozhodně ale nechci žádnej extrém, nic co by zavánělo kulturistikou, jen slušnou sportovní postavu, nic víc.. Ale což o to, potřebuju to zmáknout doma, bez posilky. Ani se mi nechce investovat do činek apod., vim že sem asi naivní, ale myslim že by mé představy šlo dosáhnout jen pomocí kliků, sklapovaček a těchle domácích cviků. Když bych to dělal po stovkách, tak mi neřikejte, že se nedostaví výsledky... Ale proč to píšu. Potřeboval bych nějaký rady na začátek, který cviky v jakym intervalu, kolik opakování, po kolika zvyšovat atd.
Výhoda je, že mam na těle i nějakej tuk, tj. nejsem hubenej na kost, takže nemusim nabírat novou hmotu, ale stačí jen zpevnit tu současnou. Každopádně i přesto držim dietu a spaluje se to docela rychle; prioritně bych chtěl mít pěknou vánočku, jsem si tedy vědom toho, že nesmim mít ani gram tuku...
dík za pomoc
mccoy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Kid » úte 19. čer, 2007 9:16

Přibrat svalovou hmotu samozřejmě jde i bez posilky a činek a dokonce nemusíš ty cviky dělat po stovkách. Stačí když budeš cvičit minimálně 3x týdně (pokud nechceš na výsledek čekat moc dlouho) sklapovačky, kliky, záklony, atd. Musíš se ovšem zaměřit na všechny svaly např. nemůžeš cvičit na břicho pouze sklapovačky, protože tím posiluješ jen vrcní část břicha, ale musíš posilovat i šikmé břišní svaly, dolní část břicha a také svaly na protější straně trupu tzn. zádové svaly. To samé platí i o rukou např. musíš posilovat triceps a protější sval biceps.
P.S. Doporučuji zakoupit nějakou literaturu např. Posilování s vlastním tělem 417 krát jinak.
Kid
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: zpevnění břicha a prsou

Příspěvekod Tomkins » úte 19. čer, 2007 10:21

mccoy píše:Výhoda je, že mam na těle i nějakej tuk, tj. nejsem hubenej na kost, takže nemusim nabírat novou hmotu, ale stačí jen zpevnit tu současnou.

Já myslím, že tuk není žádná výhoda, jelikož tuk ve svaly proměnit nelze. :wink:

Dřív jsem si taky myslel, že si můžu doma vypracovat nějakou postavu (a dokonce jsem to i několikrát zkoušel), ale nakonec to člověka přestane bavit. Jen si to vem - slušnej trénink ti zabere tak hodinu, během který se spotíš jako prase. Nevím, jak je to u tebe doma, ale mě pořád někdo vyrušoval, že potřebuje to a to, takže jsem musel v polovině cvičení třeba někam odběhnout někomu pomoct, nebo bylo něco zajímavýho v telce... Později jsem si trénink skracoval na nějakejch trapnejch 20 minut, popř. jsem se chtěl jen tak lehce protáhnout, takže jsem se ani nepřevlíkal do nějakejch cvičících hadrů, protože jsem se stejně nechtěl spotit...

Hlavně na mě rodina koukala jako na magora, když jsem se na hodinu a půl třikrát do týdne zavřel v pokoji, a dřel a dřel...

Zkus radši posilovnu, jestli to myslíš vážně :wink:
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mccoy » úte 19. čer, 2007 11:24

Kid: 3x týdně mi přijde hodně málo, já sem počítal tak 2x30 minut každý den, nejlíp asi ráno a v noci. Chtěl bych to zmáknout za tři měsíce. Co se týče tý literatury, tak zase nějaký odborný čtení nepotřebuju, řek bych že bude stačit, když mi tady někdo poradí čtyři pět konkrétních triků a hotovo. Jak jsem říkal, spíš než na pestrost cvičení bych se chtěl zaměřit na kvantitu, tedy co nejvíc opakování.

Tomkins: Holt musíš vědět co sám chceš. Pokud ti vadí, že si o tobě rodiče myslí že seš magor když cvičíš, tak asi nemáš moc silnou vůli, nebo seš ještě moc mladej :). Já už dva roky ignoruju všechny včetně rodiny ohledně těchhle věcí. Třeba mojí babce nevysvětlíš, že když jezdíš na jednokolce a žongluješ, nemusíš bejt nutně klaun. Ale je pravda, že před těma dvěma rokama sem se taky styděl, dneska mi to přijde směšný. Stydět se před někym, kdo se celej den válí u televize?
A v posilovně bych se nemohl ani "nadechnout", nemám rád kolem sebe žádný lidi když trénuju.
mccoy
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Emanuele » úte 19. čer, 2007 12:15

Kid napsal:
např. nemůžeš cvičit na břicho pouze sklapovačky, protože tím posiluješ jen vrcní část břicha

Jeden muj kamarad by ti rekl toto:
zabudite na to !takisto ako nemozno precvicovat hornu a spodnu cast bicepsu alebo vnutornu a vonkajsie cast prsnich svalov,takisto nemozno oddelene precvicovat ani hornu a dolnu cast m.rectus abdominis(priamy sval brucha).Sval totiz nedokaze pracovat tak,ze se samostatne kontrahuje jedna cast vlakna a druha je uvolnena.To,ze kocky,ktere su dole ,su mensie,je normalne ,pretoze v tejto casti je menej svalovych vlakien,ktere su postupne nahradzane vazivovymi pruhmi

Takze asi takto :wink:

Dale ja bych ti doporucil pokud cvicis jen doplnove ja zlepseni formy a nechces jit do posilky(coz povazuju za velkou chybu ale kazdy sveho stesti strujce) tak delej

shyby vsecky ruzny uchopy (uzkej obracenej na biceps,sirokej,stredni)-u shyhu ti doporucuju jit dopredu a ne dozadku protoze tak kontrahujes lip zadovy sval!
Kliky-zase vsecky mozny a ze jich je

Kliky na zidlach ,drepy,drepy s vyskokem,drepy na siroko,sumo drepy,mrtvej tah(jeden kamos sbira 2l flaskz vody a slepuje si je k sobe,takto udelana cinka mu vazi 30 kilo:) ale tj extrem) ,sklapovacky bych ti doporucil jen ty co se zada jemne odlepuji od zeme protoze ty kompletni by ti za zemi ci koberci mohly pokurvit zada...a je tisice dalsich cviku,pro vic napis SZ :wink:
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emanuele » úte 19. čer, 2007 12:22

Dobrej cvik na zpevneni celyho trupu je Rockyovka :wink:
Pro toho kdo nevidel rockyho IV,je to jakejsi druh svicky pri ktere spustite telo temer k zemi a pak se vracite bez doteku zeme zpatky nahoru ale znam malo lidi co to da kompletni 8)
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Toman » úte 19. čer, 2007 13:10

Jedna z nejlepší věcí na břicho kterou znám. Stojí cca 200,- a maj je skoro všude.
Obrázek
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod CeLy » úte 19. čer, 2007 14:40

Ja by som ti doporucil hlavne sklapovacky s tlesknutim pod nohami, sklapovacky s vystretimy nohami a dotykom chodidiel s rukami, brusaky pomale aj rychle, sracovacky pomale aj rychle, prip. pri tych skracovackach skus nechat nohy vo vzduchu v 90 stupnovom uhle alebo si lahni na zem a zdvyhni nohy asi 5-10 cm nas zem a ostan tak min. 10 sekund, alebo ked uz nic ine zober si nejaku tazku vec, daj si ju na prsia a rob s tym brusaky

vela stastia 8)
CeLy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod CeLy » úte 19. čer, 2007 14:42

4Tomkins: suhlas na 100%, bud ma niekdo furt otravuje alebo si pustim pri cviceni telku a je po cviceni :lol:
To uz cvicim len tak duchom :oops:
CeLy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jd-man » úte 19. čer, 2007 15:45

4CeLy + Tomkins: pravda, pokud cvičím doma, tak jedině, když tam sem sám, aby nikdo neotravoval. Přerušovat cvičení někde v půlce je fakt zábavný :twisted: Teď ale stejně chodím do posilky a je to :P .

Jinak trochu problém je v tom, že dělat "klasický" sklapovačky na koberci nebo obdobným povrchu není fakt zrovna dvakrát ideální. Hezky se ničí záda a když jsi na vrcholu (tedy v tom okamžiku, kdy se dotýkáš dlaněma špiček nebo holení) tak celá tvoje váha "leží" na části bederní páteře a na kostrči, na což ovšem není vůbec stavěna. btw: holkám to prý vadí víc, ale to nemůžu posoudit..

No a je jasná pravda, že ať cvičíš sebevíc, břišáky budou vidět jen tehdy, pokud máš pod určité procento podkožního tuku. Jinak bude bříško pěkně zakulacený :D
jd-man
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Tomkins » úte 19. čer, 2007 19:25

mccoy píše:Holt musíš vědět co sám chceš. Pokud ti vadí, že si o tobě rodiče myslí že seš magor když cvičíš, tak asi nemáš moc silnou vůli, nebo seš ještě moc mladej :)

Vždyť já neříkám, že jsem se na to vykašlal, ale začal jsem chodit do posilovny :wink: Možná časem, až budeš starší, ti dojde, že nemůžeš procvičit rovnoměrně všechny svalový skupiny doma.

Ale než na to přijdeš, doporučuju místo cvičení každý den po půl hodině zařadit trénink každý druhý den v délce jedné hodiny, nebo hodinu a půl. Když se ti nechtěj číst ty "chytrý knížky", tak mi věř, tohle je jedna z prvních věcí, kterých se tam dočteš.

Měl bys mít nějakou podložku (třeba molitan) pod sebe - viz jd-man.

4Emanuele: Tvůj kamarád v tom má asi trochu maglajs. Stejně jako nemůžeš procvičovat jen horní nebo spodní část bicepsu, nebo jen vnitřní nebo venkovní část prsních svalů, nejde procvičovat izolovaně ani horní a dolní část přímého břišního svalu. Vždy bude zabírat celý sval, ne jen jeho část. Ale to neznamená, že Kid nemá pravdu. Některé cviky jsou zaměřeny především na jednu oblast svalu, a pokud se tyto cviky nebudou měnit, popř. budou cvičeny pouze cviky na určitou část svalu, dojde k nerovnoměrnému růstu. Např. biceps - na spodní část máš scottovu lavici, na horní část kladku. Ti, co nejezdí Scottovku, mají biceps nepřirozeně vysoko. Prsní svaly - Když pojedeš jenom rozpažky s jednoručkama, nebudeš mít vůbec vyvinutý střed kolem hrudní kosti. Stejně tak na břicho je nutné zařadit jak cviky kdy se zvedá tělo, tak cviky, kdy se zvedají nohy. Třeba sedy lehy a zvedání nohou ve visu.

Tímto stylem je potřeba procvičovat všechny části těla. Na hrudník jezdit jak kliky širokým úchopem, tak kliky s rukama u sebe, kdy lokty odtlačujeme od těla. Na záda jak shyby, tak přítahy činky k pasu. Na bicepsy jak už zmíněnou scottovku, tak tradiční zdvihání činek. Triceps - kliky s rukama u sebe + nějaký druh francouzských tlaků. Kvadriceps - dřepy + předkopávání. Bedra - mrtvý tahy, římská lavice (zároveň i na hamstringy). Ramena - rozpažky (střed ramen) + tlaky (přední část ramen) + rozpažky v předklonu (zadní část).

Cvičení doma způsobuje bez dobrého vybavení a bez správného tréninkového plánu přetrénování a nerovnoměrnému růstu jak částí svalů, tak celých partií těla. Takovíto jedinci pak mívají svěšená ramena, zkrácené prsní svaly, hrbí se (jezdí hodně břicho ale na bedra kašlou - možná tím, že se doma bedra cvičí špatně...), atd....
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emanuele » úte 19. čer, 2007 22:02

Tvůj kamarád v tom má asi trochu maglajs

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
....neminim tady vyvolat hadkua presvedcovat te o tom ze takhle to pri svalovym rustu nechodi,delej jak myslis :wink:
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Lada » stř 20. čer, 2007 2:27

2mccoy no těžko říci co si představuješ pod tím pojmem vypracovat to může být různé z mých zkušeností bych řekl že samo domo se jde pokuď je člověk kreativní a má dobrou vůli udržovat, ale nikoli vypracovat bez dobrého vybavení, natož i bez toho základního...

Havní problém vidím v tom, že pokuď chceš aby svaly začali nějak růst a ty se na určitou mez vypracoval aby ti vyhovovala.... (nevím co každej má s tou kulturistikou aby náhodou nevypadal jak kulturista, to by trénování muselo vypadat hodně jinak než co dělá většina lidí) nemusíš se bát že bys náhodou za chvíli vypadal jak borci na soutěžích ani po navštěvování posilovny :wink: :D .... tak potřebuješ po době co si tělo trocha zvykne na nové cvičení a zátěž, u toho cvičení zvyšovat zatížení aby svaly rostly a ty nedělal moc opákování což už je pak kontraproduktivní a jen aerobní trénink na protažení či rýsování....
Když totiž budeš dělat cviky se stejnou zátěží tak pochvíli uděláš přes 10opakování u většiny cviků a to už je z hlediska růstu na prd a pochybuji že bys bez činek a jakéhokoli vybavení si nějakým způsobem u cviků zvyšoval záteže, když předpokládáš cvicění především s vlastní váhou....i když je pravda, že kreativitě se meze nekladou a pokuď jsi kutil tak si možná něco vyrobíš z běžných potřeb, ale určitě né vše potřebné.
Když budeš dělat to stejné se stejnou zátěží tak si za chvíli tělo zvykne a už to budeš dělat jen na procvičení a případně při větším počtu začneš už rýsovat, jenže dle toho co pravíš nemáš co vysekávat takže si napřed musíš něco vytvořit a pak už ani to rýsování není potřeba pokuď nepotřebuješ vypadat jak modelka či jít na soutěž, nebo do sebe nebudeš cpát všelijaké podpůrné prostředky....

Teď jsem si vžim toho dovětku na konči, takže budeš muset až něco nabereš to vyrýsvat pokuď chceš mít tu "vánočku" jenže to musíš začít napřed tím že nabereš kvalitní hmotu a tu pak vyrýsuješ, samo že při rýsování přijdeš i o nějakou tu svalovou hmotu a budeš potom slabej jak včelička, ale pak dosáhneš toho co chceš a pak je na místě to začít udržovat (i ve formě stravy, pití) a nějakou tu sílu nabrat zpět.
Diteta je pro tebe úplně na h*vno je potřeba dobrá a kvalitní strava v dobrém stravovacím režimu atd...žádná blbá dieta a už vůbec né když chceš začít cvičit to je tak dobré na to že sebou při cvičení sekneš....jestli tím tedy myslíš takovou co většina lidí.

Jinak pokuď bys nechtěl mít ani gram tuku tak budeš za nějaký čas nejspíš tuhej....

Ono i když budeš cvičit aerobně a doma tak poznáš nějaké výsledky, ale né asi takové co by sis představoval, zvlástě co se do růstu určitých partijí týče, právě naopak.

dále je vhodné cviky na určité svalové partie pokuď to jde po určitém čase měnit a doma to je člověk rád že vůbec nějaký ten cvik je chopen dělat tak natož onak....

co se týče břicha, tak podle mých zkušeností je potřeba naučit se co nejvíce cviků a různě to měnit aby si břicho nezvyklo na daný cvik a trénink na břicho po určitém čase zněnit....(zbytečné dělat desítky opakování, na ztrátu tuku na břiše to stejně nemá moc vliv a jen si člověk škodí jinde...)
Také za nějaký čas u cviků které to umožňují zvyšovat zátež, aby se sval zvětšoval, pak je už rastr kolikrát znát i přes jistou tukovou vrstvu....

Hlavně doma to chce obrovskou vůli cvičit! a ta se časem mění a většinou rapidně když máš ženskou, nedejbože když začneš rodinný život... :o :lol: také když chce člověk cvičit efektivně aby ty svaly nějak rostly tak je potřeba parťák.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » stř 20. čer, 2007 3:00

2Emanuele

vidím to podobně jak Tomkins i když s nějakými výhradami, u bicepsu bych to viděl trocha jinak, cviky kde je cvik prováděn po celém rozsahu a ty u kterých je to jen v určitém rozsahu vesměs horním, tím se zkracuje sval a pak vznikne ten defekt "vysoko umísteného kopečku"

Tvůj kamarád má pravdu, ale v určité míře podle mě.... samo, že sval bude zabírat celý a k tomu ještě i další svaly, ale určité cviky se zaměřují na určité oblasti toho daného svalu i když zabírá celý tak je více zatěžována určitá část na kterou má cvik působit.....

Já to nehledám nikde v biologii a struktuře svalů, ale jen z prostého cvičení při kterém cítím co a jak kde zabírá a kde zas tolik ne při cvičení jedné svalové partie, kdyby to bylo podle tebe tak bych nemusel tedy dělat plno cviků navíc bo bych to zvládl jedním....j kéž by to tak bylo :) každopádně neznám nikoho kdo by cvičil podle tvé a kamarádovy specifikace.
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » stř 20. čer, 2007 9:19

Mno nechtel sem to vytahovat ale kdyz jinak nedas ,tak bez na www.ronnie.cz ,nejvetsi cesky server o kulturistice a fitness a precti si tenhle clanek :wink: :) psal ho muj kamarad Misicko a muzes si precist kometny pod nim :
http://www.ronnie.cz/c-589-ako-na-brucho....html

pak az budes mit docteno tenhle clanek tak si taky precti tenhle ktery pro zmenu psal trener ktery patri do jednoho s nejlepsich prazskych fitcentrum:
http://www.ronnie.cz/c-954-prednozovani-ve-visu.html

v obouch,co cert nechtel najdes to same a tj :

zabudite na to !takisto ako nemozno precvicovat hornu a spodnu cast bicepsu alebo vnutornu a vonkajsie cast prsnich svalov,takisto nemozno oddelene precvicovat ani hornu a dolnu cast m.rectus abdominis(priamy sval brucha).Sval totiz nedokaze pracovat tak,ze se samostatne kontrahuje jedna cast vlakna a druha je uvolnena.To,ze kocky,ktere su dole ,su mensie,je normalne ,pretoze v tejto casti je menej svalovych vlakien,ktere su postupne nahradzane vazivovymi pruhmi

kazdy s techto prof treneru povazuje rozdeleni cviceni bricha na nekolik casti jako nesmysl ,coz je v clancich pekne uvedeno ,jen si to precti,pak si promluvime :wink: :)
S pozdravem Emanuele
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jd-man » stř 20. čer, 2007 11:17

Tak sem to pročet, i to na roonie, a nějak nechápu, v čem je problém. Jet na šikmý lavici patří mezi základní cvik na břicho, zvedání nohou na zemi jakbysmet, zvedání nohou ve visu taky. Když procvičuješ nějaký sval, tak na něj stejně děláš víc druhů cviků, tak je jasný, že na břicho pojedeš taky víc druhů. Tím se procvičí celý a je to. Jet jenom jeden cvik na jednu partii a neměnit to je nesmysl. Jinak můj názor se shoduje na 99% s Tomkinsem. Určité cviky procvičují primárně jen určitou část daného svalu na který je zaměřen, avšak ostatní části daného svalu jsou zatěžovány také ve vysoké intenzitě (ovšem o něco menší) a konečně se přidávají ještě svaly pomáhající tomu pohybu, na které ale ten cvik není myšlen a jen se přidružují, aby to vůbec šlo udělat.

4Lada: pravda, ale záleží na cíli posilování. Pak se přizpůsobuje zátěž, počet opakování, sérií a samo provedení cviku. Na nárůst svalový hmoty je to napsaný good :)

Spíš by mě zajímala otázka, zda jet břicho se zátěží nebo bez ní? Jaký je váš názor???
jd-man
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod CeLy » stř 20. čer, 2007 13:21

Urcite bez zataze. Dokonca to odporuca aj Ronnie Coleman v jednom casopise, kde uvadza, ze radsej si da viacej opakovani, vacsi uhol lavicky alebo zmeni rychlost cviku, ale NIKDY si nepridava zataz a nikomu by to ani nedporucal. A ked to povie on, no tak na tom uz bude nieco malo pravdy :lol:
CeLy
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Emanuele » stř 20. čer, 2007 13:23

Tak znova a naposledy,treba to nekdo pochopit:
Cela tahle disscuse vznikla kvuli tomuhle :

např. nemůžeš cvičit na břicho pouze sklapovačky, protože tím posiluješ jen vrcní část břicha

ja sem ho pouze poopravil ze to neni zcela tak,a aby si nemyslel ze sklapovackama se procvicuje jen ,,vrchni cast,, bricha coz je kravina,protoze spoustu kulturistu,vcetne treba S.Oliva vyrostla na sklapovackach :wink: a chce se snad nekdo hadat ze nemeli hezky bricho??

Me by zajimalo jak dlouho to bude trvat nez to nekdo pochopi...konec uz neodpepisu ,co sem chtel rict sem rekl...udelate stejne co budete chtit samy :!:
Naposledy upravil Emanuele dne stř 20. čer, 2007 13:36, celkově upraveno 1
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emanuele » stř 20. čer, 2007 13:31

CeLy píše:Urcite bez zataze. Dokonca to odporuca aj Ronnie Coleman v jednom casopise, kde uvadza, ze radsej si da viacej opakovani, vacsi uhol lavicky alebo zmeni rychlost cviku, ale NIKDY si nepridava zataz a nikomu by to ani nedporucal. A ked to povie on, no tak na tom uz bude nieco malo pravdy :lol:

Ronnie Colerman ma v sobe tolik AS ze i kdyby si jen honil ptaka tak bude mit predlokti vetsi nez vetsina z nas bical :wink:

Dale je tady docela zajimava technicka otazka,abyste meli vetsi bical,cvicite snad 50opakovani nebo na zada delate MT po 50?Ja teda pri objemu jezdim 10-12 na velke svalove skupiny a 8-10 na mensi .+- kazdej v tom ma trochu jinej system ale to nemeni nic na faktu ze pokud chcete aby sval rostl,urcite nedelame 50 opakovani na serii tak proc to delat s brichem ??Ja sem dycky jezdil s vahama a bricho se nestydim ukazat ,ale radsi nebudu postovat :D :D protoze nejsem exbicionista a krom toho u bricha je nejdulezitejsi DIETA !!Tak asi tak...
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jd-man » stř 20. čer, 2007 13:42

Pokud jde jen o toto tvrzení: jestli sklapovačkama myslíš to co já, tedy že ležíš na zemi, zádama pochopitleně dolů :lol: a zvedají se nohy a ruce současně, dotkneš se rukama špiček či holení a jdeš zpět, tak souhlas. Už z logigy plyne, že zvedáš trup a nohy, takže se posiluje celé břicho a ne jen vrchní část. A je to vyřešený :lol: .

4CeLy: Dík, za názor. Já to dělám taky tak. Zátěž jsem nikdy nepoužil, vždycky si vystačím se sklonem. Navíc myslím, že jsem to někde čet nebo sem to slyšel od trenéra v posilce, že svaly na břichu jsou trochu odlišný od ostatních (tím nemyslím složením vláken :lol: ) takže se k nim přistupuje trochu jinak a závaží spíš ne.
jd-man
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně