Chliew píše:Ahoj! Jsem tu novy. Rozhodnul jsem se, ze od zari zacnu konecne neco cvicit, abych se dostal zase do formy. Kdysi jsem cvicil pet let judo, ale ted chci neco jineho. Nemam extra velke ambice, ale zase kdyz se tomu budu venovat, tak aby to bylo pro zivot. Zaujaly me vicemene dve moznosti: Zanchin Budo a Capoeira. Zanchin je pro me zajimavy tim, ze to je defacto hlavne jiu-jitsu (kde uz mam zaklady) a taky se tam cvici se zbranema, coz je mi blizke. Capoeira me zase laka, protoze to prece jen exotika a podoba se to tanci. Ale v prve rade chci cvicit boj, abych se pripadne ubranil, abych se tam neucil jenom poskakovat jak opice. Takze zatim nevim.
Kdo mate zkusenosti s jednim nebo s druhym, prosim, napiste. Dik!
madmax píše:Chliew píše:Ahoj! Jsem tu novy. Rozhodnul jsem se, ze od zari zacnu konecne neco cvicit, abych se dostal zase do formy. Kdysi jsem cvicil pet let judo, ale ted chci neco jineho. Nemam extra velke ambice, ale zase kdyz se tomu budu venovat, tak aby to bylo pro zivot. Zaujaly me vicemene dve moznosti: Zanchin Budo a Capoeira. Zanchin je pro me zajimavy tim, ze to je defacto hlavne jiu-jitsu (kde uz mam zaklady) a taky se tam cvici se zbranema, coz je mi blizke. Capoeira me zase laka, protoze to prece jen exotika a podoba se to tanci. Ale v prve rade chci cvicit boj, abych se pripadne ubranil, abych se tam neucil jenom poskakovat jak opice. Takze zatim nevim.
Nevim o zadne skole capoiery v CR, kde by se ucil boj. Neni to tak, ze se to "podoba tanci", je to proste tanec. Bohuzel, najit dobrou skolu capoiery je problem i v zahranici.
TF píše:madmax píše:Chliew píše:Ahoj! Jsem tu novy. Rozhodnul jsem se, ze od zari zacnu konecne neco cvicit, abych se dostal zase do formy. Kdysi jsem cvicil pet let judo, ale ted chci neco jineho. Nemam extra velke ambice, ale zase kdyz se tomu budu venovat, tak aby to bylo pro zivot. Zaujaly me vicemene dve moznosti: Zanchin Budo a Capoeira. Zanchin je pro me zajimavy tim, ze to je defacto hlavne jiu-jitsu (kde uz mam zaklady) a taky se tam cvici se zbranema, coz je mi blizke. Capoeira me zase laka, protoze to prece jen exotika a podoba se to tanci. Ale v prve rade chci cvicit boj, abych se pripadne ubranil, abych se tam neucil jenom poskakovat jak opice. Takze zatim nevim.
Nevim o zadne skole capoiery v CR, kde by se ucil boj. Neni to tak, ze se to "podoba tanci", je to proste tanec. Bohuzel, najit dobrou skolu capoiery je problem i v zahranici.
to ale neznamená že se capoierysta neubrání na ulici, osobně se znám s klukama z abada capoiera z MB a když se jeden z nich na vesnický disco serval s o hlavu větším náckem tak to mělo hodně rychlej konec a rozhodně bych neřekl že ho utancoval...
TF píše:to ale neznamená že se capoierysta neubrání na ulici, osobně se znám s klukama z abada capoiera z MB a když se jeden z nich na vesnický disco serval s o hlavu větším náckem tak to mělo hodně rychlej konec a rozhodně bych neřekl že ho utancoval...
luen píše:TF píše:madmax píše:Chliew píše:Ahoj! Jsem tu novy. Rozhodnul jsem se, ze od zari zacnu konecne neco cvicit, abych se dostal zase do formy. Kdysi jsem cvicil pet let judo, ale ted chci neco jineho. Nemam extra velke ambice, ale zase kdyz se tomu budu venovat, tak aby to bylo pro zivot. Zaujaly me vicemene dve moznosti: Zanchin Budo a Capoeira. Zanchin je pro me zajimavy tim, ze to je defacto hlavne jiu-jitsu (kde uz mam zaklady) a taky se tam cvici se zbranema, coz je mi blizke. Capoeira me zase laka, protoze to prece jen exotika a podoba se to tanci. Ale v prve rade chci cvicit boj, abych se pripadne ubranil, abych se tam neucil jenom poskakovat jak opice. Takze zatim nevim.
to ale neznamená že se capoierysta neubrání na ulici, osobně se znám s klukama z abada capoiera z MB a když se jeden z nich na vesnický disco serval s o hlavu větším náckem tak to mělo hodně rychlej konec a rozhodně bych neřekl že ho utancoval...
Capoiera je rozhodne tanec ... to ze nekdo z praktikantu umi dat pesti a nepodela se kdyz ho nekdo napadne, je vec druha
TF píše:luene nechci se s tebou přít páč z toho jak sleduju ostatní diskuze tak vím že nemám moc šancí co se znalostí a všeobecného přehledu týče uspět... proto tohle neber jako rejpání ale pouze jako otázku: Proč je tedy capoiera považována za bojové umění a né tanec když je to rozhodně tanec ?
madmax píše:TF píše:to ale neznamená že se capoierysta neubrání na ulici, osobně se znám s klukama z abada capoiera z MB a když se jeden z nich na vesnický disco serval s o hlavu větším náckem tak to mělo hodně rychlej konec a rozhodně bych neřekl že ho utancoval...
Nedavno jsem cetl pomerne zajimavou serii clanku o historii capoiery
(tady odkaz na jeden z nich: http://www.redmarcial.com.ar/informes/capoeira.htm, pridam i ostatni az je najdu)
Ve zkratce: pro capoieru byl boj beze zbrane druhoradou zalezitosti, capoieristi totiz sebou nosili dlouhe noze, pripadne britvy.
V jizni americe kazdy otrok denne nekolik hodin pouzival jednu vrazednou zbran - macetu a umeli ji tedy vyborne ovladat, je tedy pochopitelne, ze secne zbrane se staly zakladem jejich bojoveho umeni. Mnoho pohybu capoiery slouzi prave k tomu, aby zakryly pohyb noze (pripadne nozu), ktere capoierista drzel v ruce (rukou), schovane za zady.
Z dob otrockych povstani se take dochovaly obrazky otroku, kteri meli cepele nozu primo privazane k noham tak, ze se vlastne staly prodlouzenim jejich tela.
Nebo jak pise A. V. Fric, dobry capoirista se poznal podle toho, ze dokazal proskocit pod konem v behu a macetou pritom preriznout podbrisnik sedla, aniz ublizil koni![]()
Co jsem tim chtel rict? Navzdory jasnym dukazum, ze capoiera je nejmene z 50% bojove umeni s nozi, tak jsem v cechach nevidel skolu, kde by o tom alespon vedeli, natoz aby se to tam ucili. Capoiera zdegenerovala v tanec, kde zalezi pouze na tom, jak dobre to vypada a ne, jak to funguje. A neni to problem capoiery jen v cechach, je to problem i v kolebce capoiery, tj. v brazilii.
Quan-Chi píše:...Kdo rika ze capoeira neni bojovy umeni jen zavidi, ze na show pritahneme vic divaku![]()
Quan-Chi píše:k tematu:
- capoeira v liberci je jedna z nejkvalitnejsich co muzes v CR sehnat, doporucuju
mimo tema:
- myslim ze o tom vite hovnoale delat si obrazek o capoeire podle prvniho videa na youtube vyhledaneho pod heslem "capoeira" je asi to samy jako udelat si obrazek o kungfu z videa mistra Hladika
Btw my sme salta skakali i na exhibickach s judem, aikido na show vypada taky jako tanec, a to nemluvim o wu-shu a dalsich...
videl jsem par capoeiristu v k1 . Nekteri vyhrali, nekteri prohrali...
Ze se kopy naznacuji, nebo nedelaji na plno a ja nevim co je pravda jen z casti a zalezi to na konkretnim stylu / hre. Ze tam neni kontakt a rozbity nosy je jen kec a svedci to prave o tom, ze ste capoeiru pravdepodobne ani nevideli
ale je pravda ze po -dejme tomu- roce cviceni nekterych jinych bu z Tebe bude -nalejme si cisteho vina- vetsi rvac nez po roce cviceni capoeiry. Ale bude z tebe vetsi rvac nez po roce cviceni Tai-chi.
Kdo rika ze capoeira neni bojovy umeni jen zavidi, ze na show pritahneme vic divaku(hehe, jako ze vtipek a provokace
)
Quan-Chi píše:TongPa: mmj ano, ale prestan uz tady kolem sebe hazet hovna. Kde v ringu poznas ze nekdo cvici karate? kde poznas ze kickbox? (nemyslim uvodni tabulku, kdyby ti to nedoslo)
Ted mi budes tvrdit, ze kdyz capoeirista vyhral, tak proto, ze pred tim hral 20 let tenis a kdyz prohraje, tak proto, ze capoeira je na hovno? Takovahle "diskuse" pro me ztraci smysl...
Ted mi budes tvrdit, ze kdyz capoeirista vyhral, tak proto, ze pred tim hral 20 let tenis a kdyz prohraje, tak proto, ze capoeira je na hovno? Takovahle "diskuse" pro me ztraci smysl...
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků