Wing Chun & Capoeira

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Wing Chun & Capoeira

Příspěvekod Tom99 » sob 18. srp, 2007 19:27

Potřebuju radu od někoho sběhlejšího v BU. Myslíte, že je velká hloupost dělat zároveň Wing Chun a Capoeiru? Křížit dvě BU jako třeba WCh a například karate je samozřejmě špatně a asi bych neuměl pořádně ani jedno, ale přijde mi že capoeira s WCh má tak málo společného , že by to nemuselo až tak vadit... Co myslíte?
Budu vděčnej za každej názor. Dík
Tom99
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » sob 18. srp, 2007 19:44

No nevím nakolik se cvičí tady capoiera jako bojové umnění.Spíš asi jako tanec druh pohybu.No to bych neviděl problém protože bych bral tu capoieru spíš jako jinou dovednost rozvíjení obratnosti,pohyblivosti ,koordinace trocha akrobacie také neůže škodit.
Tedy pokud by to bylo wing chun bojové umnění capoira tanec pohybová dovednost tak asi ano.já třeba dělal karate a jezdil na skejtu.ovšem pak se může stat že clovek chytne li ho něco víc udělá rozhodnutí pro jedno
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tom99 » sob 18. srp, 2007 19:57

Tak nějak sem to myslel, capoeira je plná pohybu, akrobacie, rytmu, no prostě zábava a krásný umění a navíc už od mala su myslím si pohybově nadanej, takže určitě chci s Capoeirou začít. Taky mě ale dost zajímaj BU, a zaujalo mě právě WCH, kde je důležitá technika, ale zas úplně něčeho jinýho než v Capoeiře. Tak si myslím že by se to dalo zvládat oboje, ale máš pravdu že možná stejně časem přejdu jen k jednomu, protože časově by to bylo hodně náročný, jestli né nemožný a peníze taky nepadaj z nebe.
Tom99
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod GGNT » ned 19. srp, 2007 1:06

Mne to jako hloupost rozhodne neprijde. V grupe kde cvicim capoeiru jsou lidi co zaroven chodi na MT, aikido, kung fu nebo box. A u brazilcu je pomerne casty, ze krome capoeiry delaj i BJJ.

Navic spojovat ruzna BU/BS je uz nejakou dobu velmi silnej trend. Vem si to mnozstvi ruznych MMA skol...
GGNT
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » ned 19. srp, 2007 10:08

Hele domnívám se, že Cappoeira je tak moc specifická, že vůbec nevadí, když budeš paralelně trénovat ještě něco jiného. Tuším že Quan-chi je místní cappoeiras tak se zkus zeptat jeho.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » pon 20. srp, 2007 18:48

Nerad bych oficialne delal nejaky zavery o tom jak trenovat a jak ne, nejsem trener a necvicim 10 let ;-)

Cvicit k capo. neco jineho podle me vubec nevadi. Jen podle priorit zvazit, jestli budes cvicit WingChun a k tomu Capoeiru, anebo Capoeiru a k tomu WingChun ....

Kdys budes chodit 2x tydne na capo. a 2x tydne na WingChun, nemas podle me sanci se poradne naucit ani jedno...
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Tom99 » pon 20. srp, 2007 22:30

Jo toho su si - i když jsem to ještě nezkusil - vedom, ale co bude pro mě hlavní a co doplňkový, to si budu muset rozhodnout, až nějakou chvíli budu obě ''věci'' dělat zatím jako laik vážně nevím. Ale dík za názory určitě to nějak zkusím vymyslet... :wink:
Tom99
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod SiuLouFu » úte 21. srp, 2007 14:26

Tom99 píše:Jo toho su si - i když jsem to ještě nezkusil - vedom, ale co bude pro mě hlavní a co doplňkový, to si budu muset rozhodnout, až nějakou chvíli budu obě ''věci'' dělat zatím jako laik vážně nevím. Ale dík za názory určitě to nějak zkusím vymyslet... :wink:

Bud chces bouchat (Obrázek), nebo tancovat (Obrázek ). Je to hrozne jednoduchy ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Tom99 » úte 21. srp, 2007 16:35

SiuLouFu píše:
Tom99 píše:Jo toho su si - i když jsem to ještě nezkusil - vedom, ale co bude pro mě hlavní a co doplňkový, to si budu muset rozhodnout, až nějakou chvíli budu obě ''věci'' dělat zatím jako laik vážně nevím. Ale dík za názory určitě to nějak zkusím vymyslet... :wink:

Bud chces bouchat (Obrázek), nebo tancovat (Obrázek ). Je to hrozne jednoduchy ...

Uvážils možnost, že WCH nechcu cvičit jenom proto abych mohl "bouchat" :?:
Tom99
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Skateordie » úte 21. srp, 2007 17:21

SiuLouFu píše:

Asi tak :lol: :lol: Pekne smajliky :roll:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » úte 21. srp, 2007 17:28

Tom99 píše:
SiuLouFu píše:

Tak potom ta capoeira :roll:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » úte 21. srp, 2007 23:03

Tom99 píše:... (zkraceno) ...

Uvazils nekdy moznost, ze BU je o tom dat ranu a dostat ranu? Pokud ne, tak je to stejny, jako se ucit v autoskole a pak sedet v aute a nikdy nenastartovat. Bez zameru nefunguje zadny BU. I ten stary lisak Miro by Ti napsal, ze Yi (zamer) vede Qi (silu) a ta vede pohyb. Pokud nemas zamer, tak nemas nic. Pokud nejsi srozumnen s tim, ze kazde BU je o tom, jak projevit svuj zamer, tak je to pro Tebe ztrata casu. Wing Chun (Kung Fu a jina BU) se bez tohoto zameru neobejdou. Nicmene, je to podminka nutna, ale ne postacujici. Wing Chun neni "jenom o bouchani". Ale pokud chces delat BU a nechces bouchat, tak asi radsi delej tu Capoeiru a misto Wing Chunu si priber radsi nejakou gymnastiku nebo studiovej tanec. Da Ti to potom o hodne vic ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod GGNT » stř 22. srp, 2007 0:02

Ale pokud chces delat BU a nechces bouchat, tak asi radsi delej tu Capoeiru a misto Wing Chunu si priber radsi nejakou gymnastiku nebo studiovej tanec.

Tom99
Nebo si misto Wing Chun priber judo, jiu jitsu, zapas... Je dost BU/BS, kde se neboucha. Ale ja mam takovej pocit, ze si to s tim bouchanim myslel jinak... Preju stastnou ruku pri vyberu toho spravneho sportu. Kdybys chtel kontakt na nejake capoeiristy, tak dej vedet, mam to trochu prozkoumany.
GGNT
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod GGNT » stř 22. srp, 2007 0:02

Ale pokud chces delat BU a nechces bouchat, tak asi radsi delej tu Capoeiru a misto Wing Chunu si priber radsi nejakou gymnastiku nebo studiovej tanec.

Tom99
Nebo si misto Wing Chun priber judo, bjj, zapas... Je dost BU/BS, kde se neboucha. Ale ja mam takovej pocit, ze si to s tim bouchanim myslel jinak... Preju stastnou ruku pri vyberu toho spravneho sportu. Kdybys chtel kontakt na nejake capoeiristy, tak dej vedet, mam to trochu prozkoumany.
GGNT
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Tom99 » stř 22. srp, 2007 9:45

Pochopil si to správně, psal jsem, že nechcu cvičit jenom pro to "bouchání", to ale neznamená že bouchat nechci, proto to slovíčko jenom :wink:
A ta capoeira - jelikož su z Brna - tak asi Abada.
Tom99
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Tom99 » stř 22. srp, 2007 10:01

SiuLouFu: No neřekl bych, že BU je jenom o tom dát ránu a dostat ránu, je to moc důležitá část BU, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že jde jen a jen o to. To si snad spíš myslel BS, kde jde hlavně o to dát a dostat...
Tom99
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod SiuLouFu » stř 22. srp, 2007 10:32

Tom99 píše:SiuLouFu: No neřekl bych, že BU je jenom o tom dát ránu a dostat ránu, je to moc důležitá část BU, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že jde jen a jen o to. To si snad spíš myslel BS, kde jde hlavně o to dát a dostat...

Jeste jednou si precti muj prispevek - napsal jsem, ze Wing Chun neni "jenom o bouchani". Dat a dostat ranu jsem navic myslel obrazne (jak to spravne pochopil GGNT). Spousta lidi je na treninku prekvapena, ze ma "do nekoho bouchat" (tahat, strkat, kopat, ...). Maji predstavu, ze BU je spis otazka filozofie, cviceni sestav a kecani o tom u caje. Bohuzel, kazde BU je drina. Musi se cvicit naplno a se vsim, co k tomu patri. Jinak marnis cas nejen svuj, ale i ostatnich, co s Tebou (musi) cvicit. Pokud nejsi schopen davat spravne podnety (spravne bouchnout, kopnout, ...) tak ten druhy se nic nenauci. A takovych lidi je spousta.

Kazde BU obsahuje metodiku, ktera Ti ma dat komplexni prupravu - pohybove zaklady, vybusnost, rychlost, mrstnost, fyzicku, techniku, ... Ziskavas tak znalosti, dovednosti a zkusenosti. Nejvetsi skupina lidi ma jen ty znalosti. Mensi skupina lidi ma dovednosti - tzn. poctive cvicila podle ziskanych znalosti a premenila teorii do praxe. A nejmensi cast lidi (co dela nektere druhy BU) je pak ochotna delat sparring a ziskavat tak zkusenosti. Dokonce z toho delaji neco, co do BU ani nepatri. Pokud ale neprocvicujes (casem) vsechno, tak nelze mluvit o BU.

Takze tim jsem myslel ono "chtit bouchat". BU neni filozoficky dychanek u caje - je to kazdodenni drina. Puvodni zamer BU byl, je a bude jednoznacny - s co nejmensim rizikem vlastniho zraneni a v co nejkratsim case vyradit protivnika z boje a zpusobit mu co nejvice "skod". Capoeiru ma k tomuhle hodne daleko - proto se divim, ze chces Wing Chun a Capoeiru spojovat dohromady. Pokud mas pocit, ze Ti Capoeira da nejakou dodatecnou pohybovou prupravu, tak OK, proc ne. Nicmene, pokud je metodika vyuky postavena spravne, pak bude zahrnovat vsechny tyto aspekty. Ve spravnem poradi a ve spravnou chvili. A navic, jak psal Quan-Chi - naplno se muzes venovat jen jednomu. Oboji se neda stihat.

Ufff, to byl dlouhej prispevek ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod WT_Warrior » stř 22. srp, 2007 12:54

to Tom99: no já myslím že SiuLouFu to tady řekl přesně jak to má být a naprosto sním i s některýma souhlasím .......ale nejde mi do hlavy proč sis k té Capoeire (nebo jak se to píše) vybral zrovna Wing Chun když nechceš "jenom" bouchat jak tady správně uvedl SiuLouFu tak Wing Chun není jen o bouchání ale ve většině části ANO jako každé BU .....takže moje rada zní: dej se na Capoeru protože jestli budeš dělat dvě věci tak se nenaučíš ani jedno (akurát se opakuju) a z tvojich příspěvků to vidím jednoznačně na Capoeru
WT_Warrior
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod DMC » stř 22. srp, 2007 14:48

Jen tak naokraj - nikdy me neprestane bavit pozorovat nasledujici cyklicke schema:

1) Capoeiru zacala delat spousta lidi, kteri chteji tancovat a skakat nahoru a dolu.

2) Diky nim a jejich vystoupenim ziskala capoeira povest gymnasticke, tanecni, neskodne zabavicky. Tato povest se (napr. zde na foru) siri, a pritahuje ke capoeire lidi, kterym imponuji prave podobne homosexuelni zaliby (jenom zadne bouchani!) a odpuzuje lidi se zajmem o BU.

3) Proto pak do oddilu capoeiry vstupuji prave "gymnasteiros" a ti prirozene cvici a prezentuji capoeiru tak....

4)...ze se dale zesiluje jeji podoba a povest jakozto pekne, nepouzitelne gymnastiky.

5) To pritahuje dalsi lidi, co maji zajem o "krasu pohybu", odradi to dalsi "bojovniky" atd. atd..

6)...

opakujte dle potreby :wink:
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » stř 22. srp, 2007 14:52

DMC: to sedi, mj. aplikovatelne s obmenenym schematem na taiji (baby nad padesat v pyzamu), box/MMA/... (vymasteny hlavy) atd.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně