Sennin píše:A když už jsme u té hůlky - jak se jmenuje styl boje s jídelními hůlkami. Někdy dávno, někde nevím kde jsem četl, že je to samostatný styl, i když si myslím, že použití jídelních hůlek k boji může být součástí jakéhokoliv asijského stylu, resp. v japonských školách ju-jutsu či tai-jutsu se to snad i normálně vyučuje.
Mno já nevím, jak se jmenuje, nebo byl-li někdy v Japonsku nějaký systematický styl boje s jídelními hůlkami. Tedy zase jsme u toho, že někdy někdo mohl hůlky použít, ale otázka je zda to kdy někdo vyučoval, což není totéž
Díval jsem se na info o jídelních hůlkách a oproti tomu o hůlkách používaných v bojových uměních a našel jsem následující info.
Existuje tansaibó (krátká tenká hůl), která je dlouhá cca 24 cm a asi 9 - 14 milimetrů úzká. Zmiňované japonské školy v souvislosti s tímto jsou ©indó tenšin rjú a Asajama ičiden rjú (heihó), nicméně to jednak vypadá, že tu je jisté spojení těchto škol a také, že velká část jejich osnov (Asajama) je ztracená. Chytrá knížka říká, že je studována disciplína "bógjakudoridžucu", což znamená něco jako "hůl držená v opačném úchopu" a IMHO jde o techniky, kdy se používá taidžucu, zdůrazněné o tuhle hůlku, kterou se zvýší tlak na bolestivá místa. Prostě se "hůlka" drží různě mezi prsty a ve dlani taky, aby úchopy a tlaky víc bolely.
Pochybuju, že se to v Čechách běžně učí.
Patrik
P.S.
...ačkoliv
http://www.youtube.com/watch?v=5hGyVBhLmOY