Miro píše:Caf Patrik,
**S dětmi cvičím aikidó a kendó a myslím, že z hlediska pohybu & výchovy k disciplíně je to výborná věc...
A taky sleduju, jak o to děti víc a víc ztrácí zájem...**
Mas tam chybu vo formulacii "cvicit s detmi za ucelom vychovy k discipline..." Je iba samozrejme, ze Ti na to kaslu. Povedzme si pravdu: trener deti je poskok deti. Jeho ucelom je zabavat deti vymyslanim hier, nechat ich hrat sa - a iba popritom to skusat, ci sa nahodou nenalepia na nieco zmysluplne. Predstava, ze budu skakat ako im ucitel bude piskat je dost naivna.Nevidim absolutne ziadny dovod, preco by nejake decko malo tuzit po discipline (preco by malo byt motivovane dosiahnut nejaku blbu seba-disciplinu), ked ma okolo seba tolko pocitacovych hier a kadecoho. Je to ako s vyukou husli...
Miro
Anonymní píše:dotaz na Patrika.
Také se občas dostanu k tréninku dětí Aikida. Zajímaly by mně tvé zkušenoti, co děti nejvíce zaujme, co cvičit, aby je to bavilo a při tom to bylo aspoň trochu o aikidu.
Miro píše:Patrik,
**disciplína je, když děti v čtyřech letech pochopí, že na začátku se ukloníme... apod.**
To je podla mna prave ta chyba - k comu je to dobre? Myslis si, ze to 4-rocne dieta naozaj pochopi? Povedal by som, ze nie - ze sa proste opici, opakuje po inych. Obavam sa, ze je to prenho formalna (vonkajsia) ceremonia, ale pochybujem, ze "vovnutri" to ma zrovnane, aky to ma zmysel.
Je to ako klananie sa husliam pred hodinou husli - myslis, ze to ma zmysel? Samozrejme, ze ma - ale ten ucel nie je v samotnom klanani, preto by som na tom nebaziroval - skor by som sa snazil naucit decko vidiet rozdiel medzi klananim a neklananim - aby sa tak naucilo robit to aj bez klanania...
Miro
wushi píše:...sám som deti trénoval napr.v Nemecku v škole Shaolin Kempo...deti to zaujímalo, pokiaľ ste sa s nimi "šaleli"...akonáhle ste to chceli robiť vážne, tak to bolo o ničom...beriem to slovíčko "disciplína" od patrika, ale skôr by som použil "etika", čiže naučiť dieťa, že sa pozdravíme, že sa vieme dohodnúť ako ľudia, že sa nekope kamarát odzadu do hlavya podobne...mne sa na tréningu osvedčili hry ("kungfu ball", "naháňačka, prekážková dráha, "bud spencer" - jeden proti všetkým a tak...
), deťom sa to páči a dajú sa do toho v pohode zahrnúť techniky BU...
Anonymní píše:Také si musím postěžovat na pohyblivost dnešních dětí. V 10 letech neumí obyčejný kotoul
Anonymní píše:a 5 kliků je pro ně nadlidský výkon.
wushi píše:....
inak, deti sú po fyzickej stránke na tom omnoho horšie ako napr. moja generácia v tom veku...príklad:som lepšie na tom silovo aj strečingovo ako chalani okolo 15...čím to je?....zrušenie povinnej telesnej výchovy hrá svoje, počítače, TV, nezáujem o šport, ale i nezáujem rodičov o pohybové aktivity (mnoho prípadov) sú hlavnými faktormi...
....
Miro píše:Ved prave preto - klananie ich sotva bude bavit, nie je to ziadne "salenie", takze akonahle to po nich chces, mas jeden minus bod. Ak tych minus bodov bude viac, tak sa na celu vec zakonite vykaslu. Takze si vymysli metodu, ako ich dostat do sustredenia tak, aby pritom mohli "saliet".
Miro
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků