Zdar,
delam Wing Chun a historicky serm a docela mi to funguje spolu. Neni problem pouzivat Wing Chun principy pro serm. V zasade spousta veci z Wing Chun mi pomaha lepe porozumet pohybum v sermu a mit nad nimi lepsi kontrolu. Serm samotny se mi zase vraci jak ve znalosti zachazeni se zbranemi, tak v posilovani nohou (ruzne vysky postoju, vypady...) a samozrejme v dobre praci s menzurou (vzdalenosti) pro ruzne ozbrojene protivniky.
Planuju napsat tady nejaky clanek o provazanosti Italske skoly dle Marozza a jejiho systemu vyuky se systemem Wing Chun - v oblasti porozumeni jednotlivych pohybu a o vzajemne podobnosti principu a pristupu k efektivite. Snad se k tomu ozvou i ucitele z Magisteria a povede to k fundovane diskusi
Pokud bych ale mel delat treba karate a wing chun dohromady, tak to proste nejde. Predevsim kvuli myslenkam se kterymi se cvici. Kazda skola je unikatni prave myslenkou, principem - bez ktereho se neda cvicit pro mistrovstvi, ale jen pro telesnou kondici. Ja cvicim pro to mit kung fu, ne abych byl sportovec petibojar.
Na druhou stranu seznamovat se s ruznymi styly je vyborna vec, protoze se bojovnik seznamuje se zbranemi protivniku. Jedna vec je ale seznamovat se, druha do hloubky cvicit, prozit a pretvorit se podle toho. Muzu studovat rok karate nebo cokoliv, abych lepe poznal jejich principy a myslenky boje a uplatnil to ve svem cviceni Wing Chun - v Go Sao a "volnem boji". Ale asi bych nestudoval v normalni skole, ale s kamaradem, nebo bych na to predem ucitele upozornil. Viz turnaje pm + YiWan - vyborna vec pro studium, takhle si vyzkouset ruzne skoly a poblbnout spolu.