video a knihy, používáte je při cvičení?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

video a knihy, používáte je při cvičení?

Příspěvekod torao » čtv 28. dub, 2005 11:24

Video kazety, knihy s popisem technik...

Používáte je při cvičení?
Myslíte, že může kniha nebo video plně nahradit učitele nebo ne?
Nebo jsou knihy a videa jen pouhým prostředkem obchodu, dobrého kšeftu?
Co myslíte?

Petr
pokročilý diskutér

Re: video a knihy, používáte je při cvičení?

Příspěvekod patrik » čtv 28. dub, 2005 11:33

torao píše:Video kazety, knihy s popisem technik...

Ano, myslíš-li, že cvičení BU je studium. Potom má význam jakákoliv forma kvalitních informací. V knihách i videokazetách najdeš hromadu informací i o technice, můžeš srovnávat s tím, co znáš z vlastního tréninku... porovnávat různé učitele stejného BU.

torao píše:Myslíte, že může kniha nebo video plně nahradit učitele nebo ne?

ROZHODNĚ NE

torao píše:Nebo jsou knihy a videa jen pouhým prostředkem obchodu, dobrého kšeftu?

Často ano, řekl bych. Proto je důležitý vědět, kdo tu, či jinou knížku napsal a jakou má zkušenost s cvičením. Kde se učil a co...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 28. dub, 2005 11:42

Nejlepsi video je ze seminare,kde si to clovek nejdriv odcvici.A nejlepsi kniha /napr.tkd/ je 12 dilna enciklopedie :D .Ucitele nic nenahradi.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 29. dub, 2005 14:32

no ja z netu natahal instruktazni videa BJJ od rodiny Gracie a neni to zas tak spatny, odkoukal sem par moc hezkych pak a finisovacich technik :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 29. dub, 2005 15:20

BJJ sa z videa a kniziek ucit neda! :idea:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » pát 29. dub, 2005 15:37

thaiman: Lepší než nic ne? :P
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Toman

Příspěvekod Anonymní » pát 29. dub, 2005 18:47

Nazdar Toman

Mam jednu otazku. Ako sa chces dostat do tych finisujucich technik? Pokial sa nenaucis u..., k..., a nasledne ako sa prepracovat k ukoncovacim technikam, tak podla mojho nazoru su finisujuce techniky zbytocne, alebo nie??????
Thaiman ma pravdu z videa a kniziek sa BJJ (v podstate ziadne BU a BS) ucit neda. Ved tam nemas detaily technik, reakci, casovania, spravnych uhlov a rozlozeni taziska, atd. ... absolutne ani len jednou vetou nic spomenute. V BJJ su dolezite prave tie malinke a "bezvyznamne" detaily, samozrejme ze okrem ineho.

Lepsi nez nic ne? :P Moc s tebou v tomto nesuhlasim. BJJ je v europe pomerne nove a este velmi nezname, i ked vela ludi o sebe tvrdi, ze ho vyborne ovladaju. Pokial nemas aspon zaklady tohto BS tak sa ako samouk nic moc nenaucis a casom zistis, ze vela z toho ti fungovat nebude, a hlavne naucis a zafixujes si mnozstvo chyb, ktore casom budes velmi tazsko odstranovat. No nechcem tu mudrovat, len ti pisem moj nazor a vychadzam z overenych veci.

S pozdravom NOBODY
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Toman

Příspěvekod pucmaz » sob 30. dub, 2005 5:03

[.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 13:32, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 30. dub, 2005 9:27

no, ja totiz delam dzu dzutcu, ale nedelam ho dlouho, tak jsem z tech BBJ videjek odkoukal hlavne paky a zamky. A vyzkousel jsem si to v telocvicne na sparringovi, a funguje mi to, takze jsem spokojenej. Nicmene rozhodne netvrdim, ze se jakekoliv BU da naucit z kazety / knihy. Spis si myslim, ze obcas se tam da nalezt neco pekneho, co se po odzkouseni da dobre naucit.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 30. dub, 2005 14:04

Anonym_strikes_back - dobre naucil si sa paky a zamky-ale ako sa do nich dostanes nad tym si premyslal?nikto sa ti nenecha chytit len tak do paky alebo skrtenia! :idea: a pokial bude lepsi chyti este lepsiu poziciu ako ty!
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod adho » úte 03. kvě, 2005 14:41

Knižky a kazety su dobra vec. Ten, kto ich napisal sa na nich može celkom slušne naplnkovať 8)

Pomahajú hlavne s názvoslovím techník. Ked zaciatočníkovi povieš "UDEKIMENAGE", tak bude pozerat jak puk, ale ked si to pozrie v knižke, alebo na kazete, tak zacne byt v obraze. Kazety maju omnoho vačšiu výpovednu hodnotu a knihy... to je kapitola sama o sebe. Všimli ste si, ze väčšina kníh je o tom istom, len inak napisanom?? 8) Mám doma asi 5-6 kníh o karate a v podstate by mi stačila jedna :)
adho
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NAIA » pát 09. pro, 2005 11:50

Sice už trošku stré ale našel jsem toto téma až teď a nedá mi to neodpovědět.....
Podle mě jsou výukovky BU výborné. Ty řeči že se někdo naučí jen ty páky a ne jak si připravit soupeře jsou zcestné... v dobrých výukovkách je i to jak pracovat se soupeřem před nasazením páky. A právě u stylů jako je BJJ jsou výukovky dobré protože:

1) můžete si v praxi vyzkoušet jestli to funguje, stačí jen sparring
2) když je v ČR málo lidí co to učí, tak stejně není jiná možnost....

třeba vnitřní styly bych se z videal neučil ale BJJ...naprosto v pohodě.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod torao » pát 09. pro, 2005 12:21

No, ja si osobne myslim, ze zacinat podle kazet nebo videa je totalni ptakovina, video nebo knihy mohou byt dobrym doplnkem pokud jsou jeste od ucitele u ktereho studuji, nebo jsou dobre jako zdroj informaci, uplne nejlepsi asi jsou amaterske zabery ze seminaru kterych se ucastnite....

Petr
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pát 09. pro, 2005 14:51

torao píše:Video kazety, knihy s popisem technik...

Co myslíte?

Petr

Knihy pouzivam na cteni a premysleni. Necvicim s nima :-)

Videozaznamy slouzi k inspiraci - vidim jak bojuji jine styly. A zaznam provedeni sestav nejuznavanejsi autoritou dane kungfu rodiny je taky uzitecny - muzes se kouknout jak se to ma delat spravne :).

Nic nemuze nahradit ucitele. Jedine jiny ucitel. Matrix-zpusob funguje jen v Matrixu, ne v realu :)

Knihy a videa jsou dobry obchod. Urcite ale neslouzi k tomu, aby se z nich clovek neco naucil bez pomoci ucitele. Pokud to kniha/video tvrdi, pak je to lez anebo zavadejici neznalost problematiky.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

sulthan

Příspěvekod sulthan » pát 09. pro, 2005 15:29

Je to trochu offtopic, ale minulý týden jsem v městské knihovně narazil na knížku Dějiny Kung-fu od Roberta Urgely (vyšlo v nakladatelství Fontana v nákladu celých 1000 kusů).

Nejsem rozhodně odborník na kung-fu, půjčil jsem si ji jenom ze zvědavosti, ale i přesto jsem se u některých věcí opravdu pobavil. Pokud na to narazíte v knihovně, moc doporučuju, ale v žádném případě nekupovat!!!

Vypadá to, jako by autor pouze přeložil anglické texty z internetu, ale nemá přitom moc velkou praxi v překládání - mluví třeba o "vlastnostech muskulárního typu" (tj. svalových vlastnostech) nebo o "použití horizontální centrifugální točivé energie pohybu pásu" (čárku nad a jsem si nepřimyslel).

Nejvíc me ale dostal odstavec v kapitolce o vnitřních stylech:
"Energie Chi funguje na principu vnitřního hmatu. Mistři vnitřních stylů realizují nové vlastnosti mezibuněčných spojení v organismu. Mění se i zákony těchto spojení. Na nejvyšší úrovni dochází ke studené nukleární reakci uvnitř organismu a především na úrovni neuronového prostředí. Pomocí této techniky je možné znásobit účinnost technik. Tato síla také dává schopnost vycítit úmysl protivníka ještě dříve než ho zrealizuje."

Rád bych věděl, co na to říkají lidé co cvičí tai-chi. Opravdu to umíte? :D

Dodatek: na internetu jsem našel, že se R. Urgela věnuje orientálním uměním už 20let. Nehodnotím tu jak cvičí, nebo co všechno umí. Ta kniha je ale podlě me brak.
sulthan
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 10. pro, 2005 8:51

Nezdá se mi že by lřeba páka na loket v BJJ potřebovala výklad od učitele. Každý zjistí kdy funguje a kdy ne. Připadá mi, jak by v tom lidi hledali kdovíco mystického.... Ale to je o tom jestli to použijete v boji a to se dá dost lehce zjistit.

Říkají vám něco jména jako Pat Milletich, Evan Tanner.... to jsou šampioni UFC a hádejte podle čeho začínali:)

Nebo jsem četl nějaký rozhovor (už starší) s K. Toheiem (aikido), kde se ho ptali jestli se dá cvičit aikido z knih. Tak říkal že plnohodnotně ne, ale že byl pozván nějakou skupinou v USA co cvičila podle knih a že byl překvapen tím jak se to naučili, že opravoval jen drobnosti.....

Tak nechápu ten odmítavý postoj...... každý nějak začná.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 10. pro, 2005 10:08

NAIA píše:Nezdá se mi že by lřeba páka na loket v BJJ potřebovala výklad od učitele. Každý zjistí kdy funguje a kdy ne. Připadá mi, jak by v tom lidi hledali kdovíco mystického.... Ale to je o tom jestli to použijete v boji a to se dá dost lehce zjistit.

Jenže tahle metoda je metoda pokus - omyl... a otázka (jedna z nich) přeci zněla:

torao píše:Myslíte, že může kniha nebo video plně nahradit učitele nebo ne?

Tedy IMHO se dá cvičit cosi podle knížky, ale učitel Ti umožní dělat to líp. Bez ohledu na to, jestli jde o BJJ nebo jiné BU. Nevím, jak "vnitřní styly" popravdě nevím, co to je... ale jsou bojová umění, které se sice dají cvičit s knížkou, ale učitele rozhodně nenahradí. Tedy učit se dají, ale naučit ne.

NAIA píše:Nebo jsem četl nějaký rozhovor (už starší) s K. Toheiem (aikido), kde se ho ptali jestli se dá cvičit aikido z knih. Tak říkal že plnohodnotně ne, ale že byl pozván nějakou skupinou v USA co cvičila podle knih a že byl překvapen tím jak se to naučili, že opravoval jen drobnosti.....

Koiči Tohei dost prodával. Když si přečtete jeho knížky, najdete poměrně dost podobné věci, jako v menežerských příručkách, něco jako - právě Vy, to dokážete... když budete cvičit ©inšin toicu (to je jeho styl).

NAIA píše:Tak nechápu ten odmítavý postoj...... každý nějak začná.

Právě na začátku je třeba učitel, ne knížka/ kazeta.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » sob 10. pro, 2005 18:23

Jo jasně že je na začátku (a kdykoliv) lepší učitel než knížka nebo videokazeta.... ale když v okolí žádný není tak je možné cvičit podle výukovky.
Podle mě není až tak důležité pod kým cvičíš, ale jak kvalitně. A nikde není psáno, že v boji zvítězí ten kdo studuje pod dohledem mistra a ne ten kdo maká sám.

Aby nevznikaly zbytečný nedoruzumění.... Já se nebavím o tom jestli se takto dá naučit nějaký styl boje. Mě jde o to naučit se bojovat... a to není vždy to stejné.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BENNY » stř 08. úno, 2006 17:59

Video kazety, knihy s popisem technik...

Co myslíte?

Občas používám videa sestav, abych si ujasnil jak po sobě následují jednotlivé techniky. Knihy nepoužívám a musím souhlasit s tím, že ani jedno ti učitele nenahradí.
BENNY
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod uniq » čtv 09. úno, 2006 7:20

Wing Chun Kung Fu - Leoš Kotlár :arrow: dalsia hniha ktoru by som moc nedoporucoval...

Zaujmavy je aj clanok: http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0
uniq
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Další

Zpět na bojová umění a sporty obecně