Tradiční zápasy bez chráničů

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Josman » pon 26. bře, 2007 19:04

pm píše: za a) prsty do oci, chytnuti za koule, za vlasy, za ohryzek etc. - "tygr" ok? zaklincovani, kop do kouli - "jerab", ok? delo na solar - "drak", ok? motivujte vic "dej mu delo na spodek", nebo "uder jej pesti na solar plexus"? posmivas se gf terminologii, o ktere nic nevis.

Neposmíval jsem se, mrzí mě, že to tak pro Tebe vyznělo. Je to pouze můj názor, netvrdím, že jsem wushu expert. Asi znáš poměry některých škol, tak mi dáš zapravdu, že počet těch slušných, které k problematice přistupují racionálně a bez emocí je bohužel menšina ...

pm píše: co MMA? co je to "rear naked choke" - musis byt nahej? "fish hook" - potrebujes prut na ryby nebo pytlacku? "triangle choke"- jakej triangl, ten z hudebky, nebo vystraznej do auta? "bear hug" - ha, v se cvici styl medveda! "pancake" - hmmm, palacinky? guillotine!!! mam pokracovat?

Kritizuješ zesměšnování, které tak nebylo myšleno a sám se tak chováš ... máš to zapotřebí Pavle? To Tě bojová umění nenaučila sebeovládání? Myslím, že je škoda, když ho nepoužíváš.

pm píše: to ti nikdo nevysvetlil, ze je ponekud jednodussi rici "nizky tygri ocas" nez stranovy kop ze zadni nohy s odklonenim tela vedeny do kolena nebo stehna"?! nerekli ti v tom Sokole kam si chodil na madarske kunkfu ze "lity tygr schazi z hory" ti rekne ze: lity, nastvany, agresivni; tygr, ne kocka meno podvratak, schazi z hory - zeshora dolu, ne dopredu nebo nahoru. mozna bychom meli udelat i neco s cestinou - rvali se jak psi, pere se jak tygr, prase spinavy zavsiveny, to je ale kocka, slizkej had, dre jako kun, ma zrak jak ostriz, to je ale vuuul... zakazat, zavadejici!

Chápu a děkuji za vysvětlení. Nikde jsem nepsal o tom, že se má něco zakazovat. Četl sis ty příspěvky vůbec?

pm píše: tyhle "odborny" soudy o cinskych bojovych umeni od tech, kdo cvicili pul roku u Hladika (pokud si zacal v 15, v tu dobu tu opravdu nikdo jiny nebyl), me fakt bavi.

Jak dlouho jsi u něj cvičil Ty? :D Jenom pro moji představu ... Mimochodem kritiku zvířecích stylů a tradičních doktrín či postupů tradičních bojových umění jsem četl i v Tao of Jeet Kune Do, což napsal Bruce Lee. Chceš ho taky obvinit, že cvičil u Mr. Hladíka? :D :D Věřím a doufám, že ne ...
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » pon 26. bře, 2007 19:09

Josman píše:Jak dlouho jsi u něj cvičil Ty? :D Jenom pro moji představu ... Mimochodem kritiku zvířecích stylů a tradičních doktrín či postupů tradičních bojových umění jsem četl i v Tao of Jeet Kune Do, což napsal Bruce Lee. Chceš ho taky obvinit, že cvičil u Mr. Hladíka? :D :D Věřím a doufám, že ne ...

Tak Bruce Lee jo :D Byl ve spravnou chvili na spravnem miste, ale mezi nama tohle uz je davno za nama, kdyby s timhle dnes nekdo prisel, tak nejak zvlast nezaujme ... takovych uz jsou uz plne cekarny :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » pon 26. bře, 2007 19:16

luen píše: Tak Bruce Lee jo :D Byl ve spravnou chvili na spravnem miste, ale mezi nama tohle uz je davno za nama, kdyby s timhle dnes nekdo prisel, tak nejak zvlast nezaujme ... takovych uz jsou uz plne cekarny :wink:

Jasně, chtěl jsem jenom zmínit někoho dostatečně známého a vzal jsem ho z daleké historie aby bylo jasné a zřejmé, že nemohl nikdy cvičit u Hladíka :wink: :D
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » pon 26. bře, 2007 20:25

docela se to hodí k tématu tady zajímavej dokument o starém mistrovi je to rozdelený do třech dílu a v tom třetím povídá něco o těch zvířatech:)

http://www.youtube.com/watch?v=qMSLjcUzuZM
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 26. bře, 2007 20:37

Josman píše:Neposmíval jsem se, mrzí mě, že to tak pro Tebe vyznělo. Je to pouze můj názor, netvrdím, že jsem wushu expert. Asi znáš poměry některých škol, tak mi dáš zapravdu, že počet těch slušných, které k problematice přistupují racionálně a bez emocí je bohužel menšina ...

o to nejde - kritizujes neco, o cem vlastne vubec nic nevis, generalizujes, hazis vsechny do jednoho pytle, placas nesmysly. spatne.

Josman píše:Kritizuješ zesměšnování, které tak nebylo myšleno a sám se tak chováš ... máš to zapotřebí Pavle? To Tě bojová umění nenaučila sebeovládání? Myslím, že je škoda, když ho nepoužíváš.

ironie, nechapes, ironie za kterou jsem se v zaveru prispevku omluvil. nenaucila te b.u. smyslu pro humor? mas to zapotrebi Pepo, Ferdo, Lojzo Janevimkdo? myslim ze rada lidi se celkem pobavila. taky spatne.

Josman píše:Chápu a děkuji za vysvětlení. Nikde jsem nepsal o tom, že se má něco zakazovat. Četl sis ty příspěvky vůbec?

cetl - jeste jednou, kritizujes neco, o cem vlastne vubec nic nevis, generalizujes, hazis vsechny do jednoho pytle. mam Ti ocitovat Tvoje vyroky? soudy ktere sis udelal po trimesicnim kursu u Hladika nebo kde, opravdu hluboke zkusenosti s c.b.u.?

Josman píše:Jak dlouho jsi u něj cvičil Ty? Jenom pro moji představu ... Mimochodem kritiku zvířecích stylů a tradičních doktrín či postupů tradičních bojových umění jsem četl i v Tao of Jeet Kune Do, což napsal Bruce Lee. Chceš ho taky obvinit, že cvičil u Mr. Hladíka? Věřím a doufám, že ne ...

jo tak cetl, v knizce od Brjukliiho? odkdy jsou b.u. o cteni, to za a), za b), jestli je Bruce Lee Tvoje modla, tak to si opravdu rozumet nebudeme, me prestal bavit asi ve ctrnacti. zkus nejdrive rozepsat svoje zkusenosti s tema x "tradicnima" skolama, kde se "napodobuji zvirata", "nesparringuje se", "udery se zastavuji", necvici se klinc" etc. etc., nebo jeste lip, stav se u nas, u Honzy novaka sifu, mohu poskytnout i adresy nekolika dalsich c.b.u skol, ktere jsou takrikajic od rany (napr. xingyi ma tech zvirat 12, muzou Ti tech "nesmyslnejch" technik ukazat jeste vic nez treba my).

bez urazky, ale podobne debaty me fakt nebavi - na bojovaumeni.cz je spousta diskuzi, ale do tech, o jejichz predmetu vim uplny h..., se proste nepoustim. taky jsem cetl knizky o karate, taky jsem jako malej chodil par mesicu na dzudo, ale abych se vrhl ke klavesnici a zacal stylem oi cuki je nanic, osotogari nefunguje, zapasnici se nemuzou kousat do ucha" atd., to opravdu ne. jinymi slovy - pisu o tom co delam ja, neotiram se o jine systemy, o kterych vim prdlajs - mohlo by mi totiz par karatistu nebo dzudistu nebo dopln-si-sam prijit zrusit zubni kartu.

ok, co jeste zajimaho nam povis, Josmane, jeste nejake blahoskonne mudrcke poucovani protreleho a zkuseneho borce, nebo zkusis argumentovat, diskutovat?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 26. bře, 2007 20:41

jeste k tem zviratum - vsichni mistri c.b.u. (ne knizky, ne filmy, mluvim o osobni zkusenosti), se kterymi jsem mluvil, nic o "napodobovani" zvirat nerikali, aneb jak zde jiz nekdo psal, nejdriv byla technika, pak nazev. opicinky moderniho wushu (tzv. moderni imitacni styly) jsou kapitola jina, ale bavime se o b.u., ne cinske opere, ze
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Josman » pon 26. bře, 2007 21:10

pm píše: o to nejde - kritizujes neco, o cem vlastne vubec nic nevis, generalizujes, hazis vsechny do jednoho pytle, placas nesmysly. spatne.

Ano špatně, špatně jsi to pochopil, nehovořil jsem o všech školách, neházím všechny do jednoho pytle. Kritizoval jsem některé metody a přístupy k tréningu. To je vše.

pm píše: ironie, nechapes, ironie za kterou jsem se v zaveru prispevku omluvil. nenaucila te b.u. smyslu pro humor? mas to zapotrebi Pepo, Ferdo, Lojzo Janevimkdo? myslim ze rada lidi se celkem pobavila. taky spatne.

Ale jo, zábavné a humorné to bylo, uznávám. Té poznámce o ironii jsem si nějak nevšiml, sry. BTW porovnávat sebeovládání, kterému by Tě trénik měl 100% naučit se smyslem pro humor je pěkná blbost.
pm píše:cetl - jeste jednou, kritizujes neco, o cem vlastne vubec nic nevis, generalizujes, hazis vsechny do jednoho pytle. mam Ti ocitovat Tvoje vyroky? soudy ktere sis udelal po trimesicnim kursu u Hladika nebo kde, opravdu hluboke zkusenosti s c.b.u.?

Ocituj, prosím. Znovu opakuji, kritizoval jsem některé tréningové postupy a metody. Mimochodem když jsi to tak poctivě četl, pozapoměl jsi zodpovědět otázku, jak dlouho jsi u něj cvičil Ty?
pm píše: zkus nejdrive rozepsat svoje zkusenosti s tema x "tradicnima" skolama, kde se "napodobuji zvirata", "nesparringuje se", "udery se zastavuji", necvici se klinc"

Četl sis moje příspěvky (prosím nevytrhuj z kontextu) takže mi dáš jistě za pravdu, že jsem mluvil například o nedostatečném sparringu, ne o tom, že by ve školách žádný sparring neexistoval, vzpomínáš? Buďme konkrétní, kolik času u Tebe ve škole stráví žáci tréningem stínového boxu v porovnání se sparringem? Pro úplnost je třeba říci, že za sparring nelze považovat takřka bezkontaktní nácvik určitých technik, aplikace. Kolik času u Tebe ve škole věnují žáci nácviku boje na krátkou vzdálenost v klinči? Kolik času věnujete nácviku technik na zemi? A teď se zamysli, jak je to v 90% ostatních tradičních wushu škol v ČR ... Děkuji za odpovědi.

pm píše:jo tak cetl, v knizce od Brjukliiho? odkdy jsou b.u. o cteni, to za a), za b), jestli je Bruce Lee Tvoje modla, tak to si opravdu rozumet nebudeme, me prestal bavit asi ve ctrnacti. etc. etc., nebo jeste lip, stav se u nas, u Honzy novaka sifu, mohu poskytnout i adresy nekolika dalsich c.b.u skol, ktere jsou takrikajic od rany (napr. xingyi ma tech zvirat 12, muzou Ti tech "nesmyslnejch" technik ukazat jeste vic nez treba my).

Ne Bruce Lee opravdu není moje modla, jak jsem napsal již v příspěvku Luenovi (jistě sis také četl), napsal jsem ho jen z "recese" takže klídek, ano? Doufám, že nesmyslné techniky neukazujete, protože je nemáte :D :D Jinak by to popřelo všechno, co jsi tady říkal, ne?
pm píše: taky jsem cetl knizky o karate, taky jsem jako malej chodil par mesicu na dzudo, ale abych se vrhl ke klavesnici a zacal stylem oi cuki je nanic, osotogari nefunguje, zapasnici se nemuzou kousat do ucha" atd., to opravdu ne. jinymi slovy - pisu o tom co delam ja, neotiram se o jine systemy, o kterych vim prdlajs - mohlo by mi totiz par karatistu nebo dzudistu nebo dopln-si-sam prijit zrusit zubni kartu.).

Tak za prvé se mluvíme o karatedo, ne karate. Je to stejný nesmysl, jako bys napsal jeno Ju, místo Judo. Když už si tady potrpíte na názvy. Takže Judo jsem trénoval 5 let, než mi umřel táta, Karatedo téměř 9 let (od 15 do 24), hunga opravdu velmi krátce spolu s aikido a velmi špatnou Leung Ting zkušeností ... chtěl jsem být všestranný, proto jsem zkoušel i jiné školy a semináře, to je vše. Bohužel jsem měl špatnou zkušenost, nechápu proč mě urážíš, je snad zločin snažit se o poznání něčeho jiného? I špatná zkušenost je zkušeností a mnohdy cennou :wink:
Naposledy upravil Josman dne pon 26. bře, 2007 21:33, celkově upraveno 4
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Josman » pon 26. bře, 2007 21:22

pm píše: mohlo by mi totiz par karatistu nebo dzudistu nebo dopln-si-sam prijit zrusit zubni kartu.

Téhle poznámce rozumím, nechápu proč ji, ale říkáš? Máš potřebu dělat tady siláka? Zrušit mi zubní kartu není problém, stačí navštívit mého zubaře a šlohnout mu ji :D :D :D . Jestli někdo chce navštívit mě a zrušit mi zubní kartu tzv. nepřímo, rád se domluvím, napište SZ. Vztek, emoce a silacké projevy, které z takové akce čiší, ale moc úspěchu v boji nenadělají :D
Josman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » pon 26. bře, 2007 21:24

pm píše:jeste k tem zviratum - vsichni mistri c.b.u. (ne knizky, ne filmy, mluvim o osobni zkusenosti), se kterymi jsem mluvil, nic o "napodobovani" zvirat nerikali, aneb jak zde jiz nekdo psal, nejdriv byla technika, pak nazev. opicinky moderniho wushu (tzv. moderni imitacni styly) jsou kapitola jina, ale bavime se o b.u., ne cinske opere, ze

Zrovna v tom dokumentu co jsem sem ted dal tam na konci ten mistr ukazuje techniky a komentuje to temi názvy zvířat.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 26. bře, 2007 21:34

nemam cas psat online knihu, opravdu si nepotrebuju lecit komplex menecenosti psanim na web. info o nasi skole najdes na strankach za mym podpisem, s Hladikem u ktereho jsem jako maly klucina cvicil skoro pet let (o sest vic nez by bylo zahodno, rozhodne se tim netajim), to nema nic spolecneho. dej si tez praci s tim, aby sis precetl clanek, na ktery sem daval odkaz luen (opravdu nerad cituji sam sebe), tam najdes odpoved na mnohe ze svych otazek, v pokracovani - jestli to nekdy dopisu - jeste vic.

jinak "jednou zazit je lepsi nez 100x slyset", zastav se na caj, muzes si zkusit zaspasovat s klukama, co cvici tretinu nebo ctvrtinu doby co Ty. je mi fakt jedno, jak a co se dela v kolika procentech wushu skol v CR, zalezi mi na tom, co a jak se cvici v moji skole ci ve skolach mych kamaradu. nez ale neco napises, radeji se dvakrat zamysli, ok, ja jsem totiz takovej nasiraci typ, opravdu si nehraju na Buddhu osobne, musim jeste moc moc cvicit; kdyz se nekdo otira o tygra a jeraba, kteryho mj. mame ve znaku skoly, startuje mi motorovka, takze - zkus treba napsat "ten a ten dela to a takhle", ju?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 26. bře, 2007 21:36

Josman píše:
pm píše: mohlo by mi totiz par karatistu nebo dzudistu nebo dopln-si-sam prijit zrusit zubni kartu.

Téhle poznámce rozumím, nechápu proč ji, ale říkáš? Máš potřebu dělat tady siláka? Zrušit mi zubní kartu není problém, stačí navštívit mého zubaře a šlohnout mu ji :D :D :D . Jestli někdo chce navštívit mě a zrušit mi zubní kartu tzv. nepřímo, rád se domluvím, napište SZ. Vztek, emoce a silacké projevy, které z takové akce čiší, ale moc úspěchu v boji nenadělají :D

he?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 27. bře, 2007 1:38

Joseman, s tim Brjůsemlí, hele je vidět že o Číňanech toho víš opravdu málo. Podívej, víš PROĆ zesměšňoval tradiční styly? Myslíš že byl opravdu tak blbej, že by popřel zkušenostii, který se sbíraly několik tisíc let? NE on moc dobře věděl o čem to je,šudoval starou literturu atd... moc dobře znal podstatu "zvířat" a dalších tradičních věcí. On to ale musel zesměšnit aby ukázal, "všechno přede mnou bylo na HOVNO, a JÁ jsem novej guru, já přináším revoluci, JÁ jsem nejlepší.!!! = prachy od blbejch zápaďáků, který mu tuhle hovadinu žerou. A že mu tahle filozofier vyšla je nad slunce jasnýDůkaz? na každé diskuzi se vyskytne argument někoho, kdo o tom neví nic, že přeci Bruce lee říkal, že jsou tradiční styly zkostnatělé, lpí na nějakejch zkamenělejch techníkách atd.. Bruce lee věděl moc dobře že říká kraviny ale taky moc dobře věděl, že to v USA nevědí. Co je to zkostnatělej styl, Co jsou to ty nesmyslné techniky? Jsou to snad kopy? Údery? Nebo co? Člověk který má na krku hlavu, nikoliv tykev se zamyslí a samotnému mu dojde, že je to hloupost.(ovšem omlouvá tě, že jediného tygra jsi asi viděl v podání vyjímečně nešikovného Mr.Hladíka, který to okoukal z nějaké knížky a nepochopil z toho nic, kromě toho, že se na tom dají vydělat nějaký ty bobule...) A co že je moderní? Hop Hop Hop ,úú'úuúú uaaaáá? Vlastně tím udělal číňanům výbornou službu, zápaďáci se méně učí tradiční postupy, nepochopí čínské wušu a tak bude mít malý číňan alespoň nějakou výhodu :lol: Mimochodem Tao of jeet kune do je opsaná příručka wushu ČLR pro základní školy z 50 tých let... PS: proti jednomu Bruce lee a jeho tvrzení v jedné knížce stojí celé jedno patro Pekingského knižního obcho'dáku, kde jsou knihy hromady historických mistrů, kteří tvrdí opak, stálo by za to si alespoň jednu prostudovat, i u soudu se vyjadřují obě strany :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 27. bře, 2007 1:44

jeikob píše:Zjímavý je že hodně myšlenek co napsal Pavela je zakodováno ve starejch old school filmech. Myslím to jak se snaží najít slabinu či najít protitechniku:) Vybavuju si film jak nějaký zlý mistr používá techniku železný dlaně .Tak Johny Liu super kicker kladák si dá pod triko plechovou destičku desi nejdřív s tou destičkou tu techniku ověřit.
A pak přemýšlí a zjistí že by ho mohl rozkopat nohama:) Nebo Fist of white lotus kde si dá gordon liu několik zapasu s paimejemnež přijde jak na něj.Tak jestli pujdou čínani do těch ultimátu tak budou mít stokrát zkouknutý ty zapasy a budou mít vymyšlený jak na to:)
Jo žižkovská babička už kdysi říkala pozor na čínany ty nás jednou ovládnou:)
Dobrý postřeh, je to proto, že na starých čínských kungfu filomech dělali opravdoví mistři BU (na rozdíl od dnešních létajících tygrů a draků, kteří neví jak se drží meč :lol: ) Takže se jejich pojetí promítlo do i filmu. V takovym Úderu otevřenou dlaní či filmu Wu Dang atd...je přesně popsaná filozofie wušu do podrobna.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 27. bře, 2007 1:47

PM: ohledně čínské opery (i když uznávám, že se to nedá poslouchat,na to musí být člověk leda styrý číňan, nebo západní intoš :lol: :lol: :lol: ) tak se musím zastat, že základy cvičí podobně jako wušu a taktéž mnoho mistrů opery byli i dobří bojovníci....
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 27. bře, 2007 2:00

Toman píše:
pavela píše:přiznejme si to, cvičí 6-7 let a jeho mistr je jistě větší borec.

Proč si myslíš, že jeho tenér/mistr,.. musí být zákonitě větší borec? Dost by mne to zajímalo. Protože jsem byl u "západních" stylů dost často svědkem toho, že žák může snadno předčít svého učitele a není to považováno za nějaké faux pas. Nicméně stále ho trénuje a borec má k němu respekt i presto, že ví že by ho mohl porazit v zápase.
Viděl jsem to dost často třeba v boxu... hodím příklad. Kdysi sem tu postoval video nějakého rusa možná jej budeš znát jmenuje se Fedor Emelianenko a proti němu šel jeho trenér Voronov, jednalo se o exhibici v Sambo. A ten trenér si ani neškrtl, ale Fedor s ním presto stale cvici.
POZORUHODNÁ myšlenka. No víš ono to je tak trošku v Číně tradice, většinou čím déle se wušu cvičí, tím lepší člověk je. V západním boxu je to něco jiného, protože to je POUZE vnější záležitost, síla, svaly, rychlost. A ta s věkem ubývá samozřejmě.Jméno Fedor Emelianenko trochu znám,líbí, hora svalů ale technická, jeho styl hodně připomíná sanda, co se učil, sambo?... Ono číňani sami říkaji, a·ž se cizinci, se svejma tělesnejma předpokladama naučeji čínský BU tak si číňani neškrtnou... (zatím ještě platí: ty máš svaly, já mám čáry :lol::lol::lol: )Ale v čínskym wušu to maji promakaný tak, aby relativně vyšší věk neznamenal úbytek síly, proto cvičí zhanzhuang a podobný techniky. takže většinou úbytek přirozené svalové síly stářím, vynahrazují starý číňani přechodem na statickou sílu, někdo to nazývá čchikung a podobně, pro mě je to celkem nepochopitelná věc, která starýmu vyschlýmu dědkovi dává sílu, že má stisk ruky jak kleštěma, třeba. Nebo, že prostě stařík TOTÁLNÉ ovládá ROVNOVÁHU. nebo si můžeme myslet, že má fakt nějakou "vnitřní sílu" nebo co. jak si kdo přeje, osobně si spíš myslím, že celej tenhle vnitřní čchikung je jenom dokonalé ovládnutí přirozené fyziky a mechaniky, žádný čárymáry.V Číně je přísloví, jedno slovo mistra=3 roky pro žáka, nikdy nebude žák lepší než mistr(protože mistr má náskok). Samozřejmě že se to nedá brát doslova, lecjakej mistr se popere se žákem, žák ho praští a mistr ho pošle k jinýmu mistrovi, páč už ho nemá co učit :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » úte 27. bře, 2007 8:14

Joseman: Pises, ze kritizujes spatnou metodiku vyuky v gong fu a zaroven, ze jsi cvicil chvili u Hladika a chvili LeunTing WT. Takze jestli ctu tvoje prispevky spravne, tak kritizujes neco o cemas ani nejmensi paru :wink: :idea:
Jestli se pletu, tak me prosim oprav :oops:
Diky
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 27. bře, 2007 13:57

Dneska v 23.20 pekingského času běží další díl, kdo to chytá tak má možnost, zase sem dám odkaz...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 27. bře, 2007 14:20

Super díky, myslim že čínskou televizi tady u nás na starém kontinentě chytá minimum lidí :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 27. bře, 2007 14:28

pavela píše:
jeikob píše:Zjímavý je že hodně myšlenek co napsal Pavela je zakodováno ve starejch old school filmech. Myslím to jak se snaží najít slabinu či najít protitechniku:) Vybavuju si film jak nějaký zlý mistr používá techniku železný dlaně .Tak Johny Liu super kicker kladák si dá pod triko plechovou destičku desi nejdřív s tou destičkou tu techniku ověřit.
A pak přemýšlí a zjistí že by ho mohl rozkopat nohama:) Nebo Fist of white lotus kde si dá gordon liu několik zapasu s paimejemnež přijde jak na něj.Tak jestli pujdou čínani do těch ultimátu tak budou mít stokrát zkouknutý ty zapasy a budou mít vymyšlený jak na to:)
Jo žižkovská babička už kdysi říkala pozor na čínany ty nás jednou ovládnou:)
Dobrý postřeh, je to proto, že na starých čínských kungfu filomech dělali opravdoví mistři BU (na rozdíl od dnešních létajících tygrů a draků, kteří neví jak se drží meč :lol: ) Takže se jejich pojetí promítlo do i filmu. V takovym Úderu otevřenou dlaní či filmu Wu Dang atd...je přesně popsaná filozofie wušu do podrobna.

To jsem rád,že se mně taky někdo zastane:) vždycky když se vytasim z filmem tak ,je mi řečeno že žiju v snech a ne realitě. No mně je celkem jasný že realnej boj není filmovej boj a pochopil jsem to celkem brzy:)
Ale přijde mi že v těch starejch filmech se o kung fu a o číně a jejich uvažovaní hodně doví možná víc než z knih co píšou západáci. Skoro v každým je že hrdina musí najít učitele a po té potit krev a slzy aby něco uměl. Nebo třeba 36komnat v shaolinu ty komnaty to je vlastně ,když to vemu od začátku balanc,obratnost,síla,postřeh až pak techniky,rukou a nohou ,meč,shaolinská hul a ten souboj s tím mistrem kdy vymyslí trojdílnou tyč tím je řečeno aby se stal velmistrem musí přinést nejakou inovaci či obohatit to kung fu. Nebo ve filmu Prodigal Son je pasáž jak hlavní hrdina chce aby ho učil kung fu a on mu vykladá jak to neni jednoduchý bejt mistr kung fu,každej bambula ho vyzývá na zápas .
A i plno praktický inspirace. Třeba já mám po té transplantaci nejvetší problém na nekterých místech se mi delá sklerodermická kuže a tedy zatuhuje a potřebuju rozhýbavat ruce tak furt vymýšlím nejaká cvičení.
A ve filmu knockabout je treningová pasáž kde leng car yan cvičí s míčem velikosti fotbalovýho. Tak mne napadlo to bych mohl taky zkusit a koupil jsem si obyčejnej gumovej míč a hle jde s ním delat tisíce cviku.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Val » úte 27. bře, 2007 14:36

(jeikob> tak to by se ti mohl libit Shaolin soccer http://en.wikipedia.org/wiki/Shaolin_Soccer)
Val
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...