JKD

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Pterodaktyl » čtv 24. črc, 2008 8:01

ukropcany píše:MY (!!!) s tebou nechceme mať nič spoločné už ROKY... :evil: Kým my sa chováme ako slobodní, tak Ty sa chováš ako debil... :idea: To je rozdiel!

Dostaneš ode všech jedničku s hvězdičkou za svobodu projevu... :lol:

Já dostanu pětku...!
Pterodaktyl
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod RBR » čtv 24. črc, 2008 8:09

Trian píše:Začalo to nevinným spochybnením jeho osoby a teraz z neho robíme chudáka, sráča, lamu... To sa mi zdá trochu moc.
Nikto ho nepoznal, nikto ho nevidel bojovať naživo, niektorý z neho robia chudáka, loosera, pózera... A neviem, neviem, kto je pózer, keď sa so svojimi schopnostiami porovnáva s čovekom, ktorý cvičil od ranného detstva niekoľko hodín denne.
Frekvencia jeho tréningov neznamná, že bol nadčlovek, ale minimálne znamená to, že ďalko predčil 99,9% ľudí, ktorý na neho kydajú, lebo si všimili nejakú chybu v technike.

Nezdá se mi, že tady někdo tvrdil, že byl úplná lama. Pouze se tady zpochybňuje jeho pozice super bojovníka. Pokud si dobře pamatuji tak od mládí BU netrénoval. Prošel náročným tréninkem hong-kongské opery a to je rozdíl. To mu dalo perfektní základy pro další sportovní činnosti. Čistě BU trénoval jen pár let (myslím nějaký WT) a dost brzo toho nechal.
Nechci jej snižovat, měl pohybový talent podpořený náročným tréninkem, ale legendu o sobě jako super bojovníka si vytvořil sám. A okruh lidí kolem něj ji dál přiživují.
©koda, že v té době nebyla K1 max nebo podobná soutěž, tam by mohl prokázat své kvality a tato debata by vůbec nevznikla.

Rovnako Van Damm. ......Robil vyhadzovača a minimálne pre kondíciu s flexibilitu (vyšportovaná postava fitnessáka a dobrý ohybnosť - viď rozštep a pod.) si myslím, že technicky predčil ďaleko veľa ľudí, ktorý sa na ňom smejú.

Van Damm především dokázal prorazit jako herec, což se mnoha lepším bojovníkům nepodařilo. Ale platí pro něj co pro BL v Bu nebo BS není úplná lama, ale také není třeba jeho dovednosti nijak přeceňovat.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 24. črc, 2008 8:26

Trian píše:
ghekon píše:
Trian píše:Zdravím,

pokiaľ som ja pochopil správne texty o pricípoch JKD - tak to nie je konkrétne bojové umenie, ale koncept chápania bojových umení. Učíš sa všetko a nakoniec si z toho utvoríš svoj vlastný, čo možno najúčinnejší bojový štýl.

Čo sa týka kung-fu a JKD, tak ako už niekto správne napísal, kung-fu je veľmi široký pojem. Ale nie u nás na Slovensku a v Čechách. Naše kung-fu má veľmi ďaleko od cieľa JKD - teda snahy o vytvorenia čo najúšinnejšieho bojového umenia. U nás má podľa môjho názoru len čisto súťažnú formu - teda zostavy a minimum boja, ak vôbec nejaký. Aspoň sa mi zatiaľ nedostalo, že by sa u nás otvorila nejaká oficiálna liga v Sande.

Trénujem viacero bojových umení na základe konceptu JKD, ale hovoriť, ktoré sú najlepšie je hlúposť. Človek si sám vyberá.
Tú sú ale moje skromné dohady ohľadne jednotlivých BU:

rýchlosť, ohybnosť = wushu (kung-fu), karate, taekwondo...
sparring, boj so súperom bezo zbrane = box, kickbox, muay thai
boj na zemi (grappling) = judo, ju jitsu
boj na ulici = krav mga, sambo

Dovolil bych si mirne zkritizovat tvoje skromne dohady.
1) Netusim jak jsi prisel na to, ze sambo je vhodne na ulici, ale je to nesmysl, je to upolovy sport velmi podobny judu + paky na nohy a bez skrceni a ipponu
2) Slova grappling a judo mi nejdou dohromady. Jestli nekdo povazuje snahu udrzet cloveka na zemi za grappling tak je to jeho vec, ale judo ma k pravemu grapplingu dost daleko.
3) K tomu ju jitsu pridej brazilian a slo by to

:lol: :lol:

Nuž, každý obhajuje svoje, takže...:
1. je pravda, že sambo preberá časť z techník z juda a pod a že sa hojne využívajú, ale rovnako rieši situácie ako obrana proti útočníkovi, proti viacerým útočníkom, proti ozbrojenému útočníkovi, modelové situácie, boj proti tretej osobe, odzbrojovanie... a tak ďalej. Myslým si, že to využiješ oveľa viac na ulici, ako karate, aikido a pod. Najmä kôli tým zbraniam.
2. V jude sa niektoré techniky venujú grapplingu, ale možno som len zle existoval na tréningu, keď nás učili techniky na zemi... aj keď viac sa venuje podmetom.
3. nie je pôvodné tak náhodou japonskú jujutsu - bu samurajov, z ktorého vzniklo judo a potom brazilian jujutsu. Jujutsu som použil, aby som to trochu zovšeobecnil

Tak kdyz nedas:
1) Pletes si pojmy sambo, combat sambo a vojenske sambo. Pouze ve vojenskem sambu se dela to, co popisujes a to se neuci verejnost. Pouze slozky ruske armady. Bez vyjimky.
2) Ano, v judu se uci jedna paka na ruku, jedno skrceni kimonem a 999 drzeni ze vsech moznych uhlu. To nema s grapplingem nic spolecneho! Taky jsem judo delal.
3) Judo nevzniklo z ju jitsu, alespon o tom neni dukaz. A klasicke ju jitsu ma k bjj daleko, hlavne jeho dnesni podoba.
+
4) sparring, boj so súperom bezo zbrane =
Trian píše:box, kickbox, muay thai
To je trochu omezene ne? Nejvice sparringu jsem zazil na judu a sambu. V karate a taekwondo se take hodne sparruje, i kdyz se tady nechci vyjadrovat a kvalitach toho sparringu a takhle muzeme pokracovat, sparring je dulezita soucast kazdeho bu/bs, nebo se mylim?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » čtv 24. črc, 2008 9:27

ghekon:

Judo vzniklo z jujutsu (dokonce se tak i urcitou dobu jmenovalo). Pokud vim, tak hlavni vliv mely skoly Kito-Ryu a Tenjin-shinyo Ryu (poucte me prosim ohledne pravopisu).

Doporucuji pro anglicky vladnouci: http://judoinfo.com/history.htm
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Franz » čtv 24. črc, 2008 9:52

Pterodaktyl: dej mě důkaz ty, že to tak nebylo, to že jeden pro tebe možná vzor, kterému se chcheš vyrovnat vchování, chlastání a já nevím ještě co, řekne i to že jeho děda je Sadam tak mu to uvěříš taky... :roll:

to si mohl vymyslet kdokoli, že dostal infarkt když nakladal štětku, ale to mi přijde pubertácký, a i kdyby to tak bylo tak sme lidi a ne jeden hledá potěšení někde jinde... :roll:
Franz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 24. črc, 2008 10:01

migli: Ok, dik za link.

Jinak mi prijde trochu divne ze clovek s takovou fyzickou ( nehodnotim jeho techniku atd. ) by dostal infarkt... Ale mozne to samozrejmne je. Spis si myslim ze ho otravili cinsti kung-fisti :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » čtv 24. črc, 2008 10:01

luen píše:
wushupetr píše:ok co je na tomhle videu podle vás třeba špatně z hlediska BOJE?

http://uk.youtube.com/watch?v=3HCb-xTIG ... re=related

Krom kvality toho zaznamu ... tam neni nic, co se boje tyka, takze co chces hodnotit :lol: Ale poradim ti, az te omrzi skakani, tak si zajdi do nejake kung fu skoly, kde se uci bojovat a uvidis sam. Casem se i naucis mit vlastni nazor na zaklade vlastnich zkusenosti :wink: Ale zrovna tak zkus box, thai box a dalsi :wink: Abys nerekl, ze si prihrejvam polivcicku ...

no... nevím proč by mě to mělo omrzet. Až tebe omrzí bouchat do pytle, přijď si zaskákat do nějaké Wushu. Časem se naučíš mít vlastní názor na základě svých zkušeností, že nejde jen o skákání:wink: :D No to asi neklapne.
No a to druhý video?tam už toho je víc, tak to by mě zajímalo
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod waterman » čtv 24. črc, 2008 11:36

Prý alergická reakce na prášky co dostal od jedné héérečky, co jsem četl já :D
waterman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Franz » čtv 24. črc, 2008 11:39

po tréninku, měl silný bolesti hlavy, na který prý trpěl, tak si vzal prášek, ale to bolení hlavy prej bylo krvácení do mozku..., na wikipedii by mělo něco bejt...
Franz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 24. črc, 2008 11:43

Smrt:
Jako oficiální příčina smrti je uváděn mozkový edém. Ten den byl Lee v Hong Kongu a po normálním pracovním dni, který strávil s lidmi, se kterími měl točit nový film. Po večeři si stěžoval Ting Pei (herečka, jenž měla hrát hlavní roli), že ho bolí hlava a ona mu dala nějaké prášky proti bolesti. V 19:30 si šel lehnout na gauč a když pro něj Ting Pei po chvíli přišla, nebyla schopna ho probudit. Přivolaný doktor se ho pokoušel vzkřísit, ale přes všechny pokusy byl Bruce Lee mrtvý dříve, než ho sanitka vyložila u nemocnice. Druhá (mystičtější) verze hovoří o tom, že Bruce Lee zemřel následkem takzvaného "doteku smrti" (dim-mak - funguje na stejném principu jako jednopalcový úder, ale následky se mohou projevit až po týdnech, nebo i letech), kvůli tomu že šířil východní tajemství mezi lidi na Západě. V té době mu bylo pouhých 32 let. Nedozírná škoda.

Ja bych veril tomu dim-maku :lol: :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod waterman » čtv 24. črc, 2008 12:31

No prý ho dali na pitvu celého rozkuchali a jeho mozek vážil 1600g, přičemž normální mozek váží 1400g... Ale nenašli žádné známky boje, nebo něčeho podobného.
Kurňa ale proč řešit jak umřel? Řešme jak žil! Co nám dal! Z čeho se od něho můžeme něco naučit! (jo jsou to taková slova nějakého guru, ale tak to je :D )
waterman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod RBR » čtv 24. črc, 2008 12:51

wushupetr píše:ok co je na tomhle videu podle vás třeba špatně z hlediska BOJE?

http://uk.youtube.com/watch?v=3HCb-xTIG ... re=related

Mizerná kvalita záznamu toho moc neukazuje, ale pár drobností jsem si všiml. Ukazuje tam techniku kopu, kterou je možné vidět i na jiných videích takže to vypadá, že ji měl tak naučenou a zažitou. Jedná o to yoko-geri s přískokem. Je samozřejmě otázka zda-li by ji někdy v souboji použil, ale pokud ano, poskytoval by protivníkům docela slušnou šanci jej porazit za podmínky, že by toho dokázali využít.
Samotný kop neřeším, největší nedostatek vidím v tom přískoku. V jednu chvíli má obě nohy ve vzduchu. Pokud by byl soupeř šel do protiútoku s posunem ve stejný okamžik jako by BL začal svou akci (nikoliv jak v jeho filmech všichni couvali a vytvářeli mu tak prostor pro kop) tak dojde ke srážce, kterou by nemohl nijak ustát, a šel by k zemi.
Další věcí je, že se při tom kopu BL moc nekryje, spíš vůbec. Což dává soupeři možnost jej při tom kontru v klidu trefit nějakou technikou.
To jsou ošibky, keré si myslím, by zkušený borec jeho formátu (po x-letým tréninku od mala) neměl produkovat. Proto jej stále považuji na mistrovského obchodníka, ale pouze nadprůměrného bojovníka. Jinak čest jeho památce, spousta nás jeho filmy hltala a přivedli nás ke cvičení BU nebo BS.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 24. črc, 2008 13:03

RBR : se vsi uctou, ocividne nemas ani paru(kdy a jak se pouziva) o tomto kopu, tak bych ti doporucil zdrzet se jeho nejakych hodnoceni, protoze alespon pro me pusobi trosku usmevne;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 24. črc, 2008 13:43

player píše:RBR : se vsi uctou, ocividne nemas ani paru(kdy a jak se pouziva) o tomto kopu, tak bych ti doporucil zdrzet se jeho nejakych hodnoceni, protoze alespon pro me pusobi trosku usmevne;)

Trochu to rozveď, ať získám páru. :D Vždy jsem připraven se poučit.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 24. črc, 2008 14:04

RBR : prijd na setkani vol. 3, proberem to prakticky.Teorie by byla na delsi psani.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 24. črc, 2008 14:11

player píše:RBR : prijd na setkani vol. 3, proberem to prakticky.Teorie by byla na delsi psani.

Zatím stačí teorie. Nemusíš do podrobností. U nás se tento způsob kopání moc nepoužívá, z důvodů dlouhého trvání akce, tak mě zajímá jak u vás.
Na setkání nemohu zaručit účast, bohužel.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 24. črc, 2008 15:30

Trian píše:Napísal som, že ide v kungfu len o rýchlosť a ohybnosť??? Hovorím, že na tréningoch rozvíjaš v prioritnej miere najmä to. Na žiandom inom tréningu som nebol tak fyzicky vyčerpaný a nezažil som taký dobrý strečing. A to som bol na tréningoch vo veľa kluboch, takže myslím, že to viem posúdiť aspoň trochu.

No sorry, ale evidentne ne! Ja takovopu skolu kung fu mam a pisu ti, ze je to jinak, tak se plz. nedohaduj o tom jak to je ... Navic jsem na zivo videl asi vic kung fu skol nez jich umis najit na netu :wink:

Franz píše:ukropcany: nj stojící karatista, ale na něm ukazoval, jak blízko se dokáže přiblížit lidskému tělu v takové rychlosti..

No prave, ten karatista stoji, kdyby se hejbal, tak by to tak snadne nebylo :wink:

Franz píše:líta tady spousta nesmyslů, nemyslím si, že některý z vás je na stejné úrovni jako BL :lol: nad tím se jenom pousmívám a rozum mi nad tím stoji...

Tak prijd na setkani at nam ukazes jak jsi na tom ty a muzes nam ukazat jak byl B.L. dobrej, podle toho jak ty chapes jeho JKD ... nebo se tady kasa nekdo jinej?

Franz píše:Když začínal vyučovat ještě dříve Kung fu v Americe, okolní školy kung fu (konkurence) ho neměli rádi a ejden sifu ho vyzval na zápas aby dokázal že není nějak dobrý, nebo myslím že se tam hrálo dokonce o ty školy, ted už si nevzpomínam jak to bylo v jeho životopise a když ten sifu viděl co bruce dokáže, tak to stále oddaloval, ale Bruce chtěl stále ten boj, nakonec ho bruce vyřídil bez problémů. tím jenom narážím na to jak psal myslím že ukropcany o tom mácháním atd... je fajn, že k tomu máte někteří technický poznatky, ale odsud podsud.

To je klasicka pohadka, zeptej se sifu Jiriho Huska, jak to bylo :wink:

Pterodaktyl píše:Hej a víte jak prý BL umřel ve skutečnosti???Ta verze kterou všichni známe je prý mediální blamáž což není nic neobvyklého :lol:

Prý si zaplatil nějakou hodně luxusní štětku a dostal při tom Infarkt!!!

:? :wink:

Nebudu jmenovat ale vim to od člověka který se znal osobně s Komunitou ve které se BL než umřel pohyboval :roll:

B.L. umrel na otok mozku uz to tady nekdo uvedl :wink: To je prave ono dohadujeme se tady o konkretnich technikach, tak se to svadi na to, ze ve skutecnosti to umel dobre, coz mi prijde jako pohadka a kdyz mate hodit do placu fakta, tak to vypada takhle: jeden borec (neznam jmeno) ho vyzval a B.L. ho sejmul, koho, kde a kdy??? Fakta plz. :wink:

Jinak ano ty zavodu na strechach jsou fakt desive strkanice a ma to uroven "bitky": deti na piskovistich o babovicky :!:

wushupetr píše:no... nevím proč by mě to mělo omrzet. Až tebe omrzí bouchat do pytle, přijď si zaskákat do nějaké Wushu. Časem se naučíš mít vlastní názor na základě svých zkušeností, že nejde jen o skákání:wink: :D No to asi neklapne.
No a to druhý video?tam už toho je víc, tak to by mě zajímalo

Ja uz jsem se po lidech naskakl dost, ale muzu si to zopakovat :wink: Aspon jednou uvidis smusluplne skoky ... (joke), ale klido prijd.

waterman píše:Kurňa ale proč řešit jak umřel? Řešme jak žil! Co nám dal! Z čeho se od něho můžeme něco naučit! (jo jsou to taková slova nějakého guru, ale tak to je :D )

Tak tohle me zajima, co nam B.L. dal a co se od nej muzeme naucit? Jak ucit herce, abychom se prez ne dostali k filmu? Jak vykradat wushu manualy a psat pak desiva moudra?

Hele hned na zacatku bylo uvedeno, ze nechci nikomu brat hracku, pro nekoho je hrdina, B.L. pro jineho Vandamme, pro jineho Stallone ... ok :wink: Ale nebudte kvuli tomu nekriticti :wink: [/quote]
Naposledy upravil luen dne čtv 24. črc, 2008 15:36, celkově upraveno 1
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 24. črc, 2008 15:33

RBR : cas je relativni pojem a od toho se nejenom tato technika odvyji;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 24. črc, 2008 15:34

luen: Vzhledem k tomu ze nechcu otravovat pana Huska, mohl bys mi prozradit jak to bylo? A nevis nahodou jak k tomu otoku mozku prisel?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 24. črc, 2008 15:35

Luen : at to bylo v realu jakkoli, chtel by se zeptat, jestli sifu Jiri Husek byl u toho, nerad bych se ptal nekoho nezucastneneho?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...