(Originál tady http://www.karatebyjesse.com/quotes-fro ... -mongoose/ , překlad já osobně)
Motobu:
"Když jsem přišel do Tokya, byl tam už jiný Okinawan [Funakoshi], který poměrně aktivně vyučoval karate. Na Okinawě jsem nikdy předtím neslyšel ani jeho jméno! Nechal jsem se [...] zavést na místo, kde [Funakoshi] vyučoval mladíky; on si tam zrovna pouštěl hubu na špacír a vychloubal se. Když jsem to viděl, chytil jsem ho za ruku, postavil se do pozice pro kake-kumite, a řekl mu: "A co uděláš teď?“
[Funakoshi] váhal, a já jsem si říkal, že praštit ho pěstí by bylo trošku moc, tak jsem ho hodil kote-gaeshi [hod pákou na zápěstí]; načež on sebou s velkým zaduněním praštil o zem. Vstal, tvář červenou, a řekl 'ještě jednou'. Tak jsem ho znova hodil kote-gaeshi. Stále to nevzdal a řekl si o další kolo, tak jsem s ním švihnul tím samým způsobem do třetice."
Od té doby se oba pánové neměli příliš v lásce. Kdykoliv Funakoshi slyšel jméno "Motobu", tvář se mu údajně stáhla do grimasy. Naopak když se Motobu dověděl, že Funakoshi obdržel pátý dan, údajně řekl: "A já jsem pak co, desátý nebo jedenáctý dan?"
Motobu často nazýval Funakoshiho karate "Shamisen", což je okinawská kytara - "krásný zvuk, ale uvnitř prázdno".
A naposledy Motobu:
"[Funakoshi] umí jenom kopírovat eleganci svých mistrů a předvádět vnější stránku toho, co ho naučili; a tak balamutí ostatní, že je expert, ačkoliv není.
...
Nic není horšího než bojové umění, které není efektivní v sebeobraně! Pokud si ten hlupák otevře dojo, ať zkusí bojovat se mnou. Pošlu ho sviňským krokem zpátky na Okinawu. To by bylo pro svět nejprospěšnější!"