aikibudoka píše:Kdyz jsem se ho ptal, jakou ma nad sebou autoritu a co ho opravnuje k tomu, ze "vytvari" AIKIBUDO, tak mi odpovedel, ze "i sensei Jigoro Kano zalozil vlastni styl JUDO ve svych 23letech" (tim vekem si nejsem jist).

Pokud to tak Soke Zanchin Budo vidí, tak to mnohé vysvětluje. Jinak aby se někdo porovnával s Kanem, Uešibou a dalšíma, je dost silné kafe. Ne to není silné kafe, to je naprostá ptákovina. K dokonalosti už chybí jen dvě věci. Udělat si plastiku na Japonce a zajít si na matriku a změnit si jméno a příjmení - nejllépe tak, aby mohl dotyčný tvrdit, že pochází ze staré samurajské rodiny a že se učí budo od 3 let (pokud nepočítá předchozí inkarnace)

Pokud si někdo založí v ČR vlastní sebeobranný styl, tak nechápu, proč nepoužije český název, pak už je to možná korektní, ikdyž bych byl i tak zvědav na reakci naší budo scény???
Je nesmysl udělovat lidem něco na co nemám právo a zvlášť v oblasti BUDO, kde se hraje na etiku, kodex bušido apod. Já si na tohle nehraju, bo nejsem Japonec nežiju v době rozkvětu BUDO ..., ale v životě bych neuděloval stupně v něčem, co sám neumím. Za to bych se musel stydět sám před sebou. Je to fraška s pomlčkou i bez ní.

Napadlo mě jedno srovnání:
Je normální, aby někdo kdo cvičí celej život judo, se začal víc válet po zemi, dělal páky na rameno, na nohy ... a pak začal najednou udělovat modré pásy v brazilskym jiujitsu? Asi ne, že?