Všem moc děkuji.
O Hakkoryu už jsem slyšel. Je to lákavé, ale mám trochu obavy o perspektivu dojíždění z Prahy do Brna...
Co se Takumakai a Soke Yamaue týče, tak problém je v tom, že on říká (říkal), že je vnuk Takumy Hisy (ačkoli na svých vlastních stránkách píše zcela jasně, že nikoli vnuk, ale že Takuma Hisa byl strýcem jeho otce... vzhledem k rozdílnosti jmén, předpokládám, že z matčiny strany

), ale přitom ho neznají ani nejstarší žáci Takumy Hisy. Proto k němu důvěru moc necítí.
To ale může maximálně vypovídat o tom, že je pan Yamaue neortodoxní osobnost a sice se hlásí k tomu, že daito studoval, ale nebazíruje na této tradici. Ale v žádném případě to neznamená, že není výtečným mistrem bojových umění. To ani v Takumakai netvrdí. Vadí jim jen to, že se hlásí k zakladateli Takumakai, ale přitom ho nikdo nezná.
Co se týče postavení a úcty k Soke Yamaue v Japonsku, tak je třeba nezapomínat na to, že a)je ze samurajského rodu (tedy privilegované šlechty) + b)někam to v životě (a tím nemyslím jen bojová umění) dotáhl - tj. zaujímá určité postavení. To znamená, že se k němu vždy a všude budou chovat s úctou, která ale pochopitelně není odrazem pouze jeho renome jakožto mistra bojových umění.
Pro mě byla zcela nejspodstatnější otázka podoby mezi yamaue ryu a daito ryu, na kterou jsem dostal odpověď. Proto všem ještě jednou děkuji!