Na posledních dvou seminářích jsem nebyl, takže nemůžu posuzovat ty Japonce, nicméně mám od několika tajných zdrojů informaci, že byli dost dobří. Jinak až na příjemné a sympatické Budoky z několika zemí a pár kvalitních mistrů, mě to již trochu omrzelo. Pořád ta samá písnička dokola. Navíc se tam nemohlo natáčet, na což jsem si postupně i z výše uvedeného důvodu zvykl.
Můj názor za těch cca 6 Trenčínů, co jsem absolvoval je takový:
Nejlepší tam byl Gustav Vikartoczky (Tai-jutsu), poměrně praktické věci, dokázal, že umí hody, krátké páky, ale zároveň má precizně propracovanou úderovku. Paintera jsem viděl asistovat V. Schmidtovi a dělat mu sparringa. Věci co ukazoval s nožem a holí byly z mého pohledu slušné. Naopak velkým zklamáním byl pro mě vždy Bertoletti. Na každém semináři podobné věci ve stylu nějaké řízeného kumite. Z 90% (můj laický odhad) techniky karate na úrovni možná 5. kyu.
Pánové Schmidt a Strauss (který tam asi letos nebude) mají můj obdiv za to co pro rozvoj JJ udělali, ale většina jejich kombinací, je víc překombinovaná, než kombinace LP, takže tak mohl bý i LP a sklidit ova(o)ce