[b]Ju jitsu a sebeobrana[/b]

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod patrik » sob 10. črc, 2004 11:17

mno tohle mě docela zajímá...

Když někdo rozlišuje ty způsoby psaní (jiujitsu nebo jujutsu... nebo kdovíjak), je to spíš legrační...

Pořád je to moderní sebeobrana, která vychází z nějakých starších zdrojú řekl bych...

Většina lidí si myslí, že džúdžucu (dovolím si používat český přepis) se předtím jmenovalo jinak (kogusoku nebo třeba jawara) a z toho vzniklo třeba džúdžó a aikidó...

Já si dovolím přidat pohled jiného typu :wink:

Každá stará škola měla svúj název pro "neozbrojený" boj v rámci osnov svého rjú...

Takže vedle názvu jako Katajama Hóki rjú, Tenšin ©oden Katori ©intó rjú, Daitó rjú, Araki rjú apod. tu byly tyto názvy:

- kumiuči (sendžó kumiuči, joroi kumiuči, katčú kumiuči, heifuku kumiuči a suhada kumiuči
- kogusoku, koši no mawari, kogusoku koši no mawari
- džúdžucu, jawara
- wadžucu
- torite
- aikidžúdžucu, aiki no džucu, aikidžucu
- hade, hakuda, kenpó, šubaku
- góhó, koppó
- kowami
- taidžucu
- džúdó (nikoliv Kodókan ale Džikišin rjú džúdó z osmnáctého století)

takže celý název byl třeba Katajama Hóki rjú koši no mawari (i džúdžucu), Tenšin ©óden Katori ©intó rjú Jawara-ge, Daitó rjú Aikidžúdžucu (...), Araki rjú torite kogusoku...apod.

Každá z těch škol měla toto umění vedle několika dalších (nejčastěji ken nebo/ a iaidžucu... zase s různými názvy)...

Tyhle staré školy "neozbrojeného" boje se často učili a DODNES UČÍ jako boj ozbrojený... (meče apod.)...

Nedávno byl v Budějovicích seminář, který vedl adept Katajama Hóki rjú a vedle ukázek iai této školy, předvedl jednu nebo dvě techniky džúdžucu a k překvapení většiny přihlížejících si spolu s partnerem vzali dřevěné meče a provedl techniku, kdy partnera jeho meče (i krku zbavil)... rozhodně ho nekopal, nebouchal, nebo mu nekroutil rukama...

Kodokan džúdó vzniklo z jedné nebo dvou těchto starých škol (jestli se nepletu Kitó rjú byla jednou z nich) a třeba aikidó vzniklo z jiné (Daitó rjú & Jagjú rjú & Kašima ©in rjú)...

Současné "džúdžucu" je nejčastěji sebeobranou, která se pravděpodobně učí opět s cílem boje na ulici... proto musí na té ulici fungovat, řekl bych...

Gino zmínil Miura rjú... mám otázečku, Je to Jošin rjú (linie Miura?)... Cvičíte to s nějakým konkrétním učitelem?

Patrik (Samozřejmě, že na pomoc jsem si vzal chytré knížky a texty pánů Draegera, Mola, Cunninghama & Meik Skosse, kteří tyto disciplíny provozovali)
:wink:
Naposledy upravil patrik dne sob 10. črc, 2004 15:55, celkově upraveno 2
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 10. črc, 2004 11:22

Serge Mol (Classical Fighting arts of Japan) uvádí, že dodnes existuje (pouze) třicet pět až čtyřicet pět starých škol zaměřených na tento typ boje...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » sob 10. črc, 2004 15:46

Omlouvám se tvůrcům českého "jijitsu", že je nezmiňuji mezi starými japonskými školami...

Patrik :lol:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » sob 10. črc, 2004 23:25

Ahoj Patriku,

zmínil jsem Miura ryu, jelikož ho cvičím. Tento "styl" Ju jitsu jsem začal cvičit hned jak jsem ho uviděl. Miura ryu v čechách místo nemělo... než ho sem "přivezl" Sensei Randy Alison Garcia (USA, 2.Dan). Má školu Miura ryu Ju jitsu v Přerově (což je kousek od tebe). Začínal tu "sám" za pomocí svého "evpropského" učitele,pod kterého přešel po příjezdu z US, Renshi Lubomíra Poláka (5.Dan), který ale necvičí v čechách nýbrž v Německém Meningenu (nevím jak se to město správně píše). Později jsem se přidal já a od září vznikají další dvě školy, takže už tu budou celkem čtyři. Jsem hrdý na to, že mohu říci "cvičím tradiční Ju jitsu". Já vím... ono to vyslovení je troufalé vzhledem k tomu, že tradiční Ju jitsu nemá definici... ale po té čím jsem prošel a poté co cvičím nyní a znám už tu atmosféru kolem atp., tak mohu říct, že Ju jitsu v podání mého mistra je tradiční, protože je nejvíce tradiční jaké jsem v ČR viděl :-) Hlavní důraz je kladen na tradice, etiku atp. Máš-li zájem, mrkni na http://sensei.bloguje.cz nebo na http://gino.bloguje.cz nebo na http://hombu.net (tj. stránka přerovské školy). Teď tu nebudu... jedu na týdenní letní školu MRJJ, tak se nezlob, když nebudu odepisovat, ale vrátím se :-))

Měj se v rámci možností. S úctou Gino
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » ned 11. črc, 2004 15:11

jenom bych rad dodal, ze znaky 柔術 se japonsky ctou jen a pouze džúdžucu. Jine cteni neexsistuje, nakonec si to najdete sami v nejakem slovniku. Nevim kdo vymyslel "ceske" džúdžicu, ale je to skomolenina. Mozna by bylo pro lidi co jej cvici zajimave, pokusit se to zmenit a zavest spravnou vyslovnost, ne?
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » ned 11. črc, 2004 15:51

pucmaz píše:jenom bych rad dodal, ze znaky 柔術 se japonsky ctou jen a pouze džúdžucu. Jine cteni neexsistuje, nakonec si to najdete sami v nejakem slovniku. Nevim kdo vymyslel "ceske" džúdžicu, ale je to skomolenina. Mozna by bylo pro lidi co jej cvici zajimave, pokusit se to zmenit a zavest spravnou vyslovnost, ne?

V románech z třicátých let se používá také jiujitsu, případně džiudžitsu :) Jinak jsem také pro používání české transkripce.

Nejvíc mě dostávají smíšeniny typu Buutsu :D
Sorry za OT :)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pon 12. črc, 2004 5:42

Picarde... buďmě rádi, že dodnes nepíšeme ®aponsko...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ravoj » pon 12. črc, 2004 8:27

Abych vse uvedl na pravou míru. Nechci se dotknout tech, kteri cvici judo, ju jutsu, jiu- ... atd. Jen poslednich par let potkavam lidi, kteri cvici ruzne styly a odnoze toho, z ceho to vlastne vzniklo. A vetsina rika, ze prave oni cvici to ono tradicni ju/jiu-jutsu/jitsu. To, co jsem psal o te lekci jsem nemyslel nijak hanlive ale spis to melo vyznit v tom smyslu, ze znam i hodne takovych, kteri dokazi priznat, ze existuje i jina forma cviceni, nez co cvicili doposud a prisli za mnou s tim, ze to jejich cviceni je nej... . (nemyslim si, ze to co cvicim ja je nejlepsi pro vsechny, ale zatim se to jako nejlepsi pro me osvedcilo.)

Abych popsal cemu se vlastne venuji. V 10ti letech jsem zacal s judem. Vyborna a prakticka vec. Clovek se nauci padt tak, aby mohl hned vstat. Od 15ti jsem se rezal na ulici a pokousel jsem se propadnout tehdy novemu stylu boje kick-boxu. Ale to asi nebylo nic pro me. Dale jsem se spis venoval tradicnimu zpusobu ovladnuti protivnika(vlitnout na neho, vychylit, zapacit, znehybnit atd.) Na vojne jsem cvicil snad vse a s kazdym. Nadherne me vyskolilo nekolik kluku byt i o 25 kilo lehcich nez ja. No a v poslednich 7mi letech jsem si utvarel svuj vlastni styl. Bez uderu znehybnit protivnika. Vlastne je to bezuderove judo akorat do jsem nahradil jutsu.
ravoj
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Předchozí

Zpět na japonská bojová umění a sporty...