Když někdo rozlišuje ty způsoby psaní (jiujitsu nebo jujutsu... nebo kdovíjak), je to spíš legrační...
Pořád je to moderní sebeobrana, která vychází z nějakých starších zdrojú řekl bych...
Většina lidí si myslí, že džúdžucu (dovolím si používat český přepis) se předtím jmenovalo jinak (kogusoku nebo třeba jawara) a z toho vzniklo třeba džúdžó a aikidó...
Já si dovolím přidat pohled jiného typu

Každá stará škola měla svúj název pro "neozbrojený" boj v rámci osnov svého rjú...
Takže vedle názvu jako Katajama Hóki rjú, Tenšin ©oden Katori ©intó rjú, Daitó rjú, Araki rjú apod. tu byly tyto názvy:
- kumiuči (sendžó kumiuči, joroi kumiuči, katčú kumiuči, heifuku kumiuči a suhada kumiuči
- kogusoku, koši no mawari, kogusoku koši no mawari
- džúdžucu, jawara
- wadžucu
- torite
- aikidžúdžucu, aiki no džucu, aikidžucu
- hade, hakuda, kenpó, šubaku
- góhó, koppó
- kowami
- taidžucu
- džúdó (nikoliv Kodókan ale Džikišin rjú džúdó z osmnáctého století)
takže celý název byl třeba Katajama Hóki rjú koši no mawari (i džúdžucu), Tenšin ©óden Katori ©intó rjú Jawara-ge, Daitó rjú Aikidžúdžucu (...), Araki rjú torite kogusoku...apod.
Každá z těch škol měla toto umění vedle několika dalších (nejčastěji ken nebo/ a iaidžucu... zase s různými názvy)...
Tyhle staré školy "neozbrojeného" boje se často učili a DODNES UČÍ jako boj ozbrojený... (meče apod.)...
Nedávno byl v Budějovicích seminář, který vedl adept Katajama Hóki rjú a vedle ukázek iai této školy, předvedl jednu nebo dvě techniky džúdžucu a k překvapení většiny přihlížejících si spolu s partnerem vzali dřevěné meče a provedl techniku, kdy partnera jeho meče (i krku zbavil)... rozhodně ho nekopal, nebouchal, nebo mu nekroutil rukama...
Kodokan džúdó vzniklo z jedné nebo dvou těchto starých škol (jestli se nepletu Kitó rjú byla jednou z nich) a třeba aikidó vzniklo z jiné (Daitó rjú & Jagjú rjú & Kašima ©in rjú)...
Současné "džúdžucu" je nejčastěji sebeobranou, která se pravděpodobně učí opět s cílem boje na ulici... proto musí na té ulici fungovat, řekl bych...
Gino zmínil Miura rjú... mám otázečku, Je to Jošin rjú (linie Miura?)... Cvičíte to s nějakým konkrétním učitelem?
Patrik (Samozřejmě, že na pomoc jsem si vzal chytré knížky a texty pánů Draegera, Mola, Cunninghama & Meik Skosse, kteří tyto disciplíny provozovali)