Zdar panove, jeden nazor na ninjutsu od cloveka, ktery to chtel skutecne delat, ale pak presel k jinemu stylu (dikybohu

)
V Praze cvicili Ninjove pod Libenskym mostem a kdyz jsme se prisel podivat na jejich trenink, prekvapilo me, jak...hmmm, jak to jen nazvat...jak amatersky je to prezentovane. Hnedy pasek tam predvadel pady a kotouly, etiketa prakticky zadna, kdyz zacal sve postoje a pak techniky, znechucene jsem odesel. Kua tohle ze ma byt ninjutsu, cisty boj, nejefektivnejsi techniky, magie, psychologie a kdovico jeste

Tohle vypadalo jako parta kamaradu, kteri se obklekli do cerneho munduru a predvadeli techniky z filmu American ninja I,II,III,IV... Se sebeobranou to nemelo spolecneho lautr nic a z realneho boje jakbysmet. Fakt me to hodne zklamalo. Pak jsem mluvil s klukem, ktery zde zacinal s Lubosem Pokornym (Ivo Schovanec) a ktery pak odesel. Prekvapilo me, ze jeho duvody byly hodne podobne jako muj prvni dojem - Kdyz bylo rocni shromazdeni v zahranici, vetsinou to byla spolecenska zalezitost, poplacavani po zadech, jak jsou vsichni dobry a hroozne nebezpecni a neco ve stylu mir na svete a v dusi. Proste valecne umeni na hony vzdalene.
Uplynul nejaky cas a ja byl minuly rok v listopadu v Curichu na seminari brazilskeho jiu jitsu s Franco Vacircou a Rogerem Gracie. O dojo se Franco deli s manikem, ktery vyucuje ninjutsu (cvici pod Shoto Tanemurou) a mel jsem teda moznost videt jejich trenink...navlas stejny prubeh... Techniky nereflektuji zakladni pravidla realneho boje, vzdalenosti, reakcni doby protivnika, proste spartakida je proti tomu military system.... Jo a korunu tomu vsemu da, kdyz nas jejich sensei pozadal, abychom odesli, protoze ted budou delat zkousky na vyssi technicke stupne a ty jsou pry tajne (nejvyssi tam byl zeleny pas, ale nosil se jako 4.dan)
Vite, ja vim, ze to bylo tajne umeni boje, ale to, co se ted uci je bud..slusne receno, spatne pochopene, anebo ti lide nemuseli nikdy pouzit Ninjutsu na ulici. Lucky guys
Pri mem prvnim seznameni s ninjutsu jsem mel pouze 2.kyu v judu a presto bych si z fleku troufnul na ty cerne pasky, kteri v Praze predvadeli tu saskarnu.
Vysvetlete mi prosim nekdo z vas, kteri se venujete teto skole, jak jste si jisti, ze to dokazete pouzit v sebeobrane? Uz jen ten postoj uvodni s tou vytrcenou rukou...to je legrace, ze? Anebo to cvicite jen proto, abyste uctili pamatku starych mistru, sem tam se ukazete na nejake Budoshow a zijete v presvedceni, ze dokazete vytusit uder drive nez prijde a tak mate dostatek casu hodit dymovnici a zdrhnout?
Prosim rozumejte, ze nechci znevazovat ninjutsu jako takove, spise zpusob vyuky v soucasnosti. Zmenila se doba, techniky jsou stejne...je to spravne???