Mawaši geri - nácvik

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Mawaši geri - nácvik

Příspěvekod horal » stř 31. kvě, 2006 12:43

Nejsem už nejmladší :) ale stále se snažím cvičit. Ale přestože karate cvičím asi 6 let stále se potýkám s problémy kopnutí správného mawaši geri.Cvičím strečink každý den, fakt že provaz neudělám.Máte někdo nějakou praktickou radu, jak se zlepšit právě přikopu mawaši geri?Také jste se s tím někdo potrápil?
horal
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Panda » stř 31. kvě, 2006 13:14

Mawaši je podle mě zakletý kop...:) mě pomáhá spoustu věcí na které myslím, ale asi nejlepší je pro mě uvědomit si že vlastně otáčím boky, otočím boky na co nejtenší ose (s tlake na stojnou nohu) a kop by měl přijít sám a bez námahy...pokud je dostatečný nápřah...ale jak říkám, mawaši je zakleté...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » stř 31. kvě, 2006 17:11

To je zase takovy dost nekonkretni dotaz.Dela ti problem mawashi na nohy, do urovne pasu, nebo na hlavu?Nebo obecne mas problem s vytacenim boku?
Chtelo by to trosku alespon zcasti konkretizovat, v cem ze je ten problem, uz jen treba pro to, ze mawashi se da kopat nekolika zpusoby, vetsinou dle "stylu".Kratisti kopou spis z pokrceneho kolene a vytaci boky na posledni chvili, thajsti boxeri naopak z "propnute" nohy a bok je vytacen soubezne s kopajici nohou....hodne strucne receno.
Maj sa.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Baxxse » stř 31. kvě, 2006 17:22

Kdyz jsem se ho ucil,tak jsem ten kop opakoval treba tristakrat za sebou z pomala do rychla...nejvic jsem se soustredil na boky a na vytoceni stojne nohy...
Baxxse
mistr diskutér
mistr diskutér

Mawashi

Příspěvekod horal » čtv 01. čer, 2006 9:51

No jsme v japonských BU, thajský box moc neznám. Kdybych to měl shrnout,tak na pas jakž takž kopnu, ale cítím v tom nejistotu, prostě to není ono. Proto mě zajímá jak jste se kdo konkrétně s tímto kopem vyrovnávali, tedy klasika karate. Metody nácviku.
horal
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Krokac » čtv 01. čer, 2006 10:11

Ahoj,
Teď nevím jestli máš problém jenom kopnout do vyšších partií nebo jestli Ti celkově dělá problém, že se v něm necítíš.

Asi tak: Z mých zkušeností bych obecně řekl, že aniž si to mnohdy cvičenci uvědomují tak problém je stbilita. Protože u May-geri, Yoko geri se nemusíte nikam vytáčet.

Hodně lidí dělá chybu při Mawaši-geri např. v tom, že při kopu se postaví na špičku a přitom by měli stát na celé noze a takové chyby jsem viděl i u lidí kteří si říkají mistři. Těch možností co tam děláš špatně je celá řada.

Možná bych poradil i po těch šesti letech se vrátit na začátek (pouze tedy u toho kopu) a zkoušet ho pomalu. Zkoušet to na lapách nebo pytli a celou dobu ho vést pomalu a v konečné fázi dát do toho razanci. Protože je možné, že Mawaši děláš dobře jenom ho neumíš efektivně využít.

Těch věcí je celá řada a po netu se fakt špatně radí. Zkus nám to trochu lépe definovat. Tvůj pocit nebo konkrétně místo kde ty vidíš problém.

Já mám konkrétně problém s střísly. Prostě výš jak do úrovně hrudi ho nekopnu.
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Riverman » čtv 01. čer, 2006 11:04

thaibox a mawashigeri...spicka nebo cela noha na zemi?

http://www.drkimsworld.com/GALLERY/DATA ... hai-09.JPG
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 01. čer, 2006 11:15

JO tak něco jiného je ring a něco jiného je použitelnost v realu. Když stojíš na špičce, tak máš mnohem menší stabilitu. Několikrát se mi to vymstilo.

Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Riverman » čtv 01. čer, 2006 11:23

Krokac píše:JO tak něco jiného je ring a něco jiného je použitelnost v realu. Když stojíš na špičce, tak máš mnohem menší stabilitu. Několikrát se mi to vymstilo.

no jo, ale zase na spicce mas mnohem vetsi silu a dynamiku v pase, proste tam das cely telo..a ze je to v ringu, no nevim, myslis, ze jim o stabiltu nejde? .asi to chce kompromis, neco mezi tim:)
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 01. čer, 2006 11:48

Sice je pravda, že do toho dáš větší dynamiku a sílu. Na druhou stranu soupeř právě využije tu tvou dynamiku. Protože tím, že se vytáhneš víc na špičkách naznačíš pohyb kopání a on s tím bude počítat. Kdežto když necháš nohu na zemi, tak ten kop zaregistruje až 20 cm od sebe.

Jo kompromis je možný. Nikdy nemůžeš 100% celou plochou chodidla stát na zemi když se vytáčíš, ale extrémě to tahat na špičku není dobré. Kop je rychleší a vpustíš do něho větší energii. Je důraznější.

Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 01. čer, 2006 11:56

No je to opravdu diskutabilní. Já jsem naučený to moc nahoru netahat. Neříkám, že mirně se nezvednu, ale určitě nestojím jen na špičce.

Nechme toho a pojďte "horalovi" pomoct. Problematiku chodidlo vs. špička ať si každý přebere sám. Vzhledem k tomu jak píšeš, že debata už o tom tady byla.

Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 01. čer, 2006 11:59

ukropcany píše:4krokac - príliš počítaš s tým, že na hlavu bude kopať ako prvú techniku... je veľká hlúposť niečo také urobiť... situácií kedy sa to hodí je minimum, len vtedy by to dávalo zmysel...

Hm nemyslím, že bude kopat jako první techniku. Myslel jsem to všeobvecně. Rozhodně kopat na hlavu jako první techniku je blbost. Max. člověk může použít nějaký stop-kop a to bude max do úrovně pasu. S kopem by snad nikdo pořádně nezačal. Ale nikdy nevíš :wink: :) 8)

Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Low » čtv 01. čer, 2006 12:08

ukropcany : znam lidi ktery kopnou mawashi jodan i v dzinach a kanadach klidne jako prvni techniku .. a to jestli je silnejsi to nebo to.. hele me na karate nikdo nikdy nevysvetloval presnej pohyb toho kopu. proste me postavili k pytli a proti lidem a nauc se.. s par MT boxerama jsem sparoval a ten ucinek je uplne stejnej.. jak sem uz psal ten rozdil v technice je zanedbatelnej. jde o to kdo to ma vic v sobe.. samozrejme ze teorieticky se da rict ze v zapasech mt se fighteri silene naprahujou to je v karate chyba protoze by tim nikoho netrefili, zase v karate se tolik nenaprahuje ale o ten naprah je ten kop samozrejme asi slabsi..to je dany tim jak ty zapasy probikaj, v jakym tempu, na jakou vzdalenost.. ale dej jim stejny podminky a jak si rek v K-1 nepoznas ze ten dela to a ten to.. az na high kick. tam je to uplne o necem jinym.

krokac: blbost to neni kdyz to umis.. a tak je to se vsim.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » čtv 01. čer, 2006 12:23

Z 95% Ti každý průměrně odolnější jedinec první útok (kop obličej) ustojí. Připouštím však, že taky znám techniky, kdy můžeš začít útok kopem jsou to pěkné techniky, ale já to moc nepoužívám. Fakticky si myslím, že ten první útok každý čeká a že to ať haluzově nebo cíleně nějak vykreje, ustoupí ... . Navíc si hned na začátku střetu instabilní. Mu stačí si mírně ustoupit a žduchnou do tebe a letíš.

Ale to už se zabýváme konkrétně příklady. Vraťme se k původnímu tématu a písněme sem nějaké další zkušenosti jak vyzrát nad Mawaši-geri.

Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Low » čtv 01. čer, 2006 12:31

z 95% ti nikdo ten kop nečeká takže nevykryje a ustojí.. no to snad ne. kord botou.. co kdyz kopnes kosi - spickou . s borou je to snadny. to mu udelas do hlavy diru :) nas trener vzdycky rika ze na ulici muzes pouzit jen to co mas dokonale nacviceny z treninku takze do myho repertoaru bych kop na hlavu taky nezahrnul ale nahoda je blbec a muze se naskytnout prilezitost.. kord kdyz je mensi..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 01. čer, 2006 12:34

jak vyzrat na mawashi geri -

kopat do vzduchu je blbost kdyz to neumis.to si akorat znicis kolena. stoupni si pred pytel a bezmyslenkovite bez nejakyho durazu na techniku do nej co nejsilnejc kopej, zacni spodnim pasmem, gedan a uvidis ze stredni pujde samo..bezmyslenkovite nemyslim jak magor, proste pomalu jeden kop za druhym.. a co se tyce hlavy tak jestli nejses nejmladsi tak se na to klidne vyprdni.
a ona ta technika pak prijde sama.
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 01. čer, 2006 12:38

ukropcany: no vandamme za to nemuze ten to musel kopat tak aby se nikoho ani nedotk.. koukni na feitosu ten je primo ukazkovej priklad jak maj karatisti kopat.. nekdy z tech jeho highkicků jde vážně strach. jedinej kdo highkicky ještě používal ve větší míře byl asi Crocop a ten je měl taky fantastický. ale to neni ani karatista ani thaiboxer ani nic. to je prostě crocop.. mimo jiny na videu z jeho trninku tam ma i makiwaru , naviji zavazi na tyc a tady ty ruzny karatisticky trninkovy zpusoby :)
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 01. čer, 2006 12:59

Feitosa tie highkicky ma take cudne, vyzera to zo zaciatku ako push kick (teda mae geri) a on to potom svihne mawasi - celkom mu to vychadza a dost s tym superov "nachyta". Ale zase to nema taku razanciu. Ale aspon supera nacne...

Pekne high kicky ma Ignashov (ked sa mu chce :P ) - staci si spomenut ako krasne sundal Hakima...
Alebo Aerts.... ...tiez nejake nakopal....
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Low » čtv 01. čer, 2006 13:04

jo no tohle, to je zvlastni kop. to znaj asi vsichni karatisti.. ale i normalni mawashi ma dobry. tak on asi kazdej v k-1 dokaze kopnout slusnej highkick ( krom nějakejch boxerů, sumistů, zápasníků a americkejch fotbalistů) ale zdá se mi že Feitosa a Crocop v tomhle vyčnívaj. V ultimátech má dobrý Bas Rutten. Viděl jsem že jimi ukončil hodně zápasů, většinu svejch zápasů vyhrál bez toho aby se dostal na zem. No jo neni se čemu divit když ho trénuje karatista :lol: :wink:
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

crocop

Příspěvekod Lin-Shit » čtv 01. čer, 2006 13:19

mimo jiny na videu z jeho trninku tam ma i makiwaru , naviji zavazi na tyc a tady ty ruzny karatisticky trninkovy zpusoby

Low nemohol by si prosimta uviest zdroj odkial mas tie videa, pripade sem hodit link? Predovsetkym by ma zaujimalo to cvicenie s navijanim na tyc.diki.
Lin-Shit
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...