Moderátor: Picard
marcelo píše:http://www.youtube.com/watch?v=aRg2XTIzhmI
Gojuryu kakie, pred par rokmi by som povedal ze to nie je Karate ale JuJutsuNiektore nastupy a techniky celkom mnamka,ked to zoberieme ze je to sebaobrana pre beznych ludi a nie system pre MMA atletov
marcelo píše:http://www.youtube.com/watch?v=Ai1HtkMMrEc
..asi najpremakanejsie karate Kakies co som videl na youtube... pripomina mi to wingchun a taichi silne![]()
Chcem sa opytat panov Karatistov z tohoto fora,cvicite podobne ako tito karatisti??
hellas píše:marcelo píše:http://www.youtube.com/watch?v=aRg2XTIzhmI
Gojuryu kakie, pred par rokmi by som povedal ze to nie je Karate ale JuJutsuNiektore nastupy a techniky celkom mnamka,ked to zoberieme ze je to sebaobrana pre beznych ludi a nie system pre MMA atletov
to sem sem dal první já, heč
marcelo píše:http://www.youtube.com/watch?v=Ai1HtkMMrEc
..asi najpremakanejsie karate Kakies co som videl na youtube... pripomina mi to wingchun a taichi silne![]()
Chcem sa opytat panov Karatistov z tohoto fora,cvicite podobne ako tito karatisti??
RUNAR píše:Krásně je tady vidět jak jsou Okinawský styly odlišný, co vím tak v Shorin a potažmo Shotokanu se tohle necvičí.
Jinak Karate není a historicky vůbec nebylo něco jako sebeobrana pro normální občany.
Za Shotokan:
Vydrželo to jen velmi málo adeptů, málokdo vůbec ty tréninky vydržel, a to nejen fyzicky.Styl byl ovlivněnej i samurajským výcvikem meče.
Když Funakoshi začínal učit v Japonsku tak to Nakayama popisoval slovy: Vydrželo nás to jen několik, tréninky byly tvrdý a namáhavý, spousta adeptů odešla.
Co jsem četl výpovědi dost tvrdých Karate bouchačů:
Na univerzitě byl trénink 2 x denně, na trénincích jsme často okusili strach, veliká námaha, tisíce opakování základních technik.
Za sebe můžu říct že vím o čem mluví, spárovat i jen řízený kumite s některými lidmi je dost o držku, taky jsem na různých trénincích Karate to překonávání strachu zažil.
Stovky let starej základ cvičení Karate je že Karatista musí bejt dost psychicky odolnej, bez toho to nikdy není Karate ale jen mrtvá technika, mašina bez benzínu, bike bez řetězu.
Jiná věc je hobby "Karate" pro rekreační adepty který to mají jen pro zábavu......to Karate vlastně není, ale pro ty lidi je to přínosná aktivita, tak proč ne.
pucmaz píše:will píše:Nechci si hrát na chytrýho a možná vyvolám rozruch, ale podle mě to kakie vůbec do karate nepatří. Je to důkazem pouze toho, že karate stále žije a přizpůsobuje se době a přebírá techniky z jiných bojových umění, není čemu se divit, takto vlastně vzniklo. V tomto případě se podle mě jedná o techniky z wing chun a tai či. Není třeba tajemstvím, že i mistr Kanazava vrcholný představitel shotokanu studoval tai či v číně.
S takovými prohlášeními opatrně, lépe nejdřív něco nastudovat.
Kakie je součástí Gódžú-rjú od jeho vzniku, resp. cvičilo se ještě dřív, než se název Gódžú-rjú vůbec objevil (tedy za života Higaonny Kanrjó například). Je tedy jeho součástí úplně stejně jako např. kihon, nebo kata, dokonce se někdy říká, že spolu s kata sančin, je to právě kakie, které okinawské Gódžú charakterizuje.
V Šótókanu toto cvičení není, ale karate přece není jenom Šótókan, že jo
pucmaz píše:dokonce se někdy říká, že spolu s kata sančin, je to právě kakie, které okinawské Gódžú charakterizuje.
will píše:Tady pozor Funakosi po příchodu do japonska vyučoval shorin ryu. Moderní shotokan, který je právě je právě ovlivněn cestou meče představil až jeho syn Yoshitaka, kterému ho předal otec, který se ho pravděpodobně naučil od jednoho z učitelů, kterých měl víc. Shorin ryu je charakteristické vyššími postoji, kdežto moderní shotokan právě velice hlubokým. Jinak Gičin Funakoshi byl proti, aby se vyvíjel moderní shotokan. Asi věděl více než mi dnes.
will píše:Tady pozor Funakosi po příchodu do japonska vyučoval shorin ryu. Moderní shotokan, který je právě je právě ovlivněn cestou meče představil až jeho syn Yoshitaka, kterému ho předal otec, který se ho pravděpodobně naučil od jednoho z učitelů, kterých měl víc. Shorin ryu je charakteristické vyššími postoji, kdežto moderní shotokan právě velice hlubokým. Jinak Gičin Funakoshi byl proti, aby se vyvíjel moderní shotokan. Asi věděl více než mi dnes.
RUNAR píše:will píše:Tady pozor Funakosi po příchodu do japonska vyučoval shorin ryu. Moderní shotokan, který je právě je právě ovlivněn cestou meče představil až jeho syn Yoshitaka, kterému ho předal otec, který se ho pravděpodobně naučil od jednoho z učitelů, kterých měl víc. Shorin ryu je charakteristické vyššími postoji, kdežto moderní shotokan právě velice hlubokým. Jinak Gičin Funakoshi byl proti, aby se vyvíjel moderní shotokan. Asi věděl více než mi dnes.
1) Kolem Shotokanu koluje spousta dezinformací, už jsem se dozvěděl spoustu příběhů o tom jak a co učil, prozaicky učil Karate co uměl od svých Okinawských učitelů.
2) Shorin je ovlivněný mečem, práce nohou, vzdálenost, timing a další.
3) Nízký postoje jsou otázkou základů, nikdy není dobrý mít postoje úplně nízký, ale i v klasickým Shorin jedou nízký postoje a hlavně přechody z nízkýho do vysokýho postoje.
4) Shotokan různých mistrů je trochu nebo víc JINEJ, a je to podle mě takhle správně, dva borci co cvičej u stejnýho mistra nesmí bejt jeho kopie ale naopak mají mít svůj rukopis, pokud by byly v Shotokanu všichni stejný tak bych řikal že je něco v nepořádku.Spousta borců dělala i Kendo a Judo a do svýho Shotokan Karate to namixovali.
5) Okinawský styly se dost různí, že není něco v Shotokanu vůbec neznamená že to neumí v jiným stylu a naopak.
will píše:pucmaz píše:will píše:Nechci si hrát na chytrýho a možná vyvolám rozruch, ale podle mě to kakie vůbec do karate nepatří. Je to důkazem pouze toho, že karate stále žije a přizpůsobuje se době a přebírá techniky z jiných bojových umění, není čemu se divit, takto vlastně vzniklo. V tomto případě se podle mě jedná o techniky z wing chun a tai či. Není třeba tajemstvím, že i mistr Kanazava vrcholný představitel shotokanu studoval tai či v číně.
S takovými prohlášeními opatrně, lépe nejdřív něco nastudovat.
Kakie je součástí Gódžú-rjú od jeho vzniku, resp. cvičilo se ještě dřív, než se název Gódžú-rjú vůbec objevil (tedy za života Higaonny Kanrjó například). Je tedy jeho součástí úplně stejně jako např. kihon, nebo kata, dokonce se někdy říká, že spolu s kata sančin, je to právě kakie, které okinawské Gódžú charakterizuje.
V Šótókanu toto cvičení není, ale karate přece není jenom Šótókan, že jo
Když to říkáš, tak to tak asi je. Já jsem se s tím v goju ryu nestkal, ale také ho necvičím jako hlavní styl, spíš občas zajdu na semínář. Ale setkal jsem se s podobními cvičeními, právě u karatistů co zároveň cvičili tai či. Ale ty si u zdroje, takže víš jak to je.
Moto píše:4Will:
O Gichinu Funakoshim existuje tolik mytu, ktere jsou k dohledani na netu, v publikacich a nevim, kde jeste, ze clovek musi byt opatrny. Myslim, ze G. Funakoshi nebyl proti nizsim postojum. On sam je zacal verejne ucit na zacatku 30tych let minuleho stoleti. Je to videt na spouste fotografii. Ultra dlouhe a nizke postoje nema na svedomi ani Gichin a ani Gigo Funakoshi, ale sportovni karate ala dnesni WKF, kde je to jasne videt.
V JKA Japonsko, ITKF a rade puvodnejsich Shotokan organizaci se toto nepraktikuje.
A jestli se nizsi postoje praktikovaly u mistru Matsumury a Azatoa, pak je to ta nejlepsi zaruka toho, ze je to tak v poradku a rad budu v Shotokan karate pouzivat takove postoje, ktere maji dostatecnou delku i hloubku a zaroven budou funkcni. Ultra dlouhe postoje s varlaty u podlahy jsou hezke maximalne nekam na WKF soutez a postoje, u kterych ani nevim, ze v nich stojim taky neberu.
Slavna veta mistra Funakoshiho, kterou rikal svym zakum, kdyz uz byl hodne stary a jeho postoje byly vysoke tak, jak mas asi na mysli znela:
"Jsem stary muz a nemohu uz delat delsi postoje, ale vy necvicte tak, jak ukazuji, ale tak, jak rikam!"
S pozdravem!
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků