Moderátor: Picard
Emiel píše:ghekon:
To je zase ale boj proti vycvičenému protivníkovi. Řekni mi, ak je velká rpavděpodobnost, že na ulici potkám někoho, kdo mě bude chtít zmláti a bude umět BU? (Většina lidí co znám a učí se BU, je spíše pacifičtějších, prtože ví co dokážou a ti co mají negativní myšlenky a chtějí to umět, jen aby někoho zmlátili, obvykle dlouho nevydrží a odejdou. Kvůli atmoféře která tam vládne, tam moc dlouho nedokáží vydržet
ghekon píše:a) Nevidim rozdil jestli uchopim nekoho za kimono nebo za mikinu
b) Jednou do tydne trenujeme a zapasime bez kimon
c) Kdyby byl nejaky trenink bujinkanu pobliz ostravy rad se prijdu podivat
BTW: Ja take nerad ublizuju. A kdyz mluvim o nasazovani pak a hodu v realnem souboji vim o cem mluvim. Delam combat sambo, kde je povoleno vse (s vyjimkou ohryzku, genitalii, patere a temena hlavy) a vim ze nasadit branicimu se souperi paku ve stoje, nebo ho hodit je zhola nemozne.
ghekon píše:a) Nevidim rozdil jestli uchopim nekoho za kimono nebo za mikinu
b) Jednou do tydne trenujeme a zapasime bez kimon
c) Kdyby byl nejaky trenink bujinkanu pobliz ostravy rad se prijdu podivat
BTW: Ja take nerad ublizuju. A kdyz mluvim o nasazovani pak a hodu v realnem souboji vim o cem mluvim. Delam combat sambo, kde je povoleno vse (s vyjimkou ohryzku, genitalii, patere a temena hlavy) a vim ze nasadit branicimu se souperi paku ve stoje, nebo ho hodit je zhola nemozne.
Bujin píše:mrknite stranku:
http://henka.wordpress.com/
je tam napisana mudra veticka :
I’ll let you on to a 2000 year old secret-YOU are responsible for your own training. -Not Soke, not me, not Bruce or your Shidoshi.
Head2k píše:Také se zapojím do diskuze, i když jsem v BU úplný začátečník a Bujikan znám jen odsud. Jen chci říct, že mi nepřipadá divné, že někdo nemá sparring jako oficiální součást tréninku v prvních dvou měsících výuky. U boxu by mi to divné přišlo, ale u bu jako Bujikan vůbec ne.
Co se asi tak člověk může naučit za dva měsíce? Může se jakž takž naučit základy stabilního postoje, může se naučit, jak reagovat na ránu protivníka. Tedy v tom smyslu, že se má nějak pohnout. To je asi tak vše. Vím to z vlastní zkušenosti. Zkoušet na této úrovni volný sparring je podle mě hloupost. Možná jen na trénink postřehu, aby se naučil reagovat. Ale zkoušet nějaké techniky, to skutečně zavání zranením, protože po dvou měsících člověk nemůže mít techniky a vůbec zásady pohybu osvojené tak, aby dokázal techniku použít rychle a zároveň tak, aby fungovala, ale protivníka nezmrzačila.
Co se týče cvičení úderů na pytli, chápu, že je nezbytně důležité. Ze začátku jsou podle mě ale i důležitější věci - postoje, reakce, nebo třeba i naučit se padat. Umění jako bujikan je běh na dlouhou trať a naučit se údery nemusí být obsahem prvního měsíce. Navíc když studentovi trénink úderů chybí, může určitě dojít za učitelem a o nácvik ho požádat, či se na něj zeptat.
O těch pákách na stojícího protivníka: Na tréninku se učí techniky. Nácvik musí začít od ideálních podmínek (tzn. útočník nechá paži v úderu, nestáhne ji zpět, popř. ji stahuje pomalu). S osvojením techniky přijde zrychlení nácviku a reálnější útok protivníka. Na skutečně reálný útok je třeba si pozvat boxera (nebo si jen představit, jak útočí boxer). Pak cvičenec třeba zjistí, že technika je na boxera nereálná. Je to ale důvod ji necvičit?
Já se učím bu také zhruba dva nebo tři měsíce. Za tu dobu jsem se učil zhruba 20 technik na různé útoky. Uvědomuji si, že hodně těch technik je na cvičeného útočníka nereálných, i kdybych je zvládnul mistrovsky. Ale v mém bu (a v tom cítím s bujikanem podobnost) nejde o to, aplikovat přesně techniku na daný typ úderu. Jde o to, vzít si z technik principy, a ty pak přizpůsobit reálné situaci. To ale není záležitost měsíců. Za boje může nastat situace, kdy nasadím stojícímu boxerovi páku. Třeba když ho na zlomek vteřiny ochromím úderem a dokážu ten zlomek vteřiny využít. Navíc i při nácviku méně reálných technik si člověk ze začátku alespoň cvičí reakce a postoje.
Toť názor laika.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků