aikido ?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod psvoboda » úte 29. bře, 2005 12:12

Pro Bruce :

To přeci nelze takto říct. Nabízí se odpověď, že karatista, není ovšem reálná. Je to pořád o lidech. Navíc...

Choki Motobu, jeden z velikánů karate, kdysi řekl (nebudu to citovat doslovně, páč to doslovně NEZNÁM :D ), že karate nebylo nikdy navrženo k boji s trénovaným protivníkem. Je to civilní bojové umění, obsahuje tedy techniky (resp. MĚLO BY) použitelné v civilním konfliktu. Jak tedy s karate proti aikido?

Nemohu tu zcela vážně zastupovat aikido, protože mne po dobu pár let pouze "lízlo". Co si však dovolím, je fakt, že některé typy pohybů, které se používají (z mého úzkého pohledu) především v aikido jsou ve spojení s karate (rozuměj trénink zaměřený především na údery či kopy) použitelné a nebezpečné.

Jinými slovy, přenesu-li např. IRIMI nebo KOKYU-HO do kumite (tréninkový souboj v karate) jsem schopen získat velmi silnou zbraň. Setkal jsem se s člověkem, který aikido praktikoval způsobem "co akce (úhyb, vstup), to ATEMI". Párkrát jsem s ním spároval a musím říct, že to bylo celkem vyrovnaný. Je to asi pět let nazpět, rád bych se s ním setkal a zaspároval zase. Klidně bych očekával, že mne převýší :lol:

Už to tu někdo napsal, že s někým trénoval aikido a nestačil se divit, jak by dostal kopáča mezi nohy, když si tehdy špatně nakročil.

Sob
psvoboda
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod MX » úte 29. bře, 2005 12:13

Anonymní píše:No ja si trosku myslim, ze AIKIDO nema zrovna s BOJOVYM (chapej realny boj) umenim moc spolecneho. Ja sam jsem cvicil AIKIDO pouze 2 roky. Musim priznat ze se mi to opravdu libilo, nadherne ladne jemne techniky, prace s energii, zadna sila.

Ale jek tu jiz bylo psano, asi bych zdrahal pouzit to nekde na ulici.
Na druhou zalezi kdo a jak to aikido uci.

Nicmene pokud na vas nekdo na ulici zautoci nozem, vam se povede nejaka z tech krasnych technik a nepritele zahodite tak jak jste se ucili(krasne do nejakeho ukemi) tak vam uz ruku po druhe opravdu nepoda.

V zadnem pripade nechci AIKIDO nejak pomlouvat, je to opravdu super relaxace, tanec atd. Ale jako boj asi ne.

Pokud AIKIDO jako boj, tak nektere ze starych tradicnich technik.

sem se zapomel prihlasit
MX
MX
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » úte 29. bře, 2005 12:44

Celkom zaujimave prispevky. Ale mam pocit, ze vacsina ucastnikov diskusie sa stala obetou pojmoveho chaosu. AIKIDO nie je a nikdy nebolo prisposobene na boj. Mozno som prave niekomu prekazil marketingove plany, alebo znicil iluzie , ale je to tak. Je to duchovna transformacia, resp. esencia bojovych umeni, ktore studoval O Sensei. Naozaj v nom treba hladat iba principy fungovania vesmiru a nie nejakeho poulicneho otlkania. To by mal mat clovek zvladnut cvicenim niektorych umeni JUTSU, a preto podla mna vobec nema zmysel o AIKIDO ako o umeni boja vobec rozmyslat.
Na bojovanie je urcene JU JUTSU, alebo AI KI JU JUTSU, pripadne BATTO z ktorych AIKIDO vychadza. V nich sa ľudia učia naozaj bojovať, nie tancovať a tomu je prisposobena aj metodika vyuky tychto bojovych umeni...
Vsetko dobre

přesně tak... je to hlavně o cvičení ke zdraví a výhře k dosažení míru... ne k zabití protivníka..
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » úte 29. bře, 2005 14:30

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:05, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Marvin napísal: hmm som myslel, ze sem uz nic pisa

Příspěvekod josefmlady » úte 29. bře, 2005 16:12

josefmlady píše:Tak jsem náhodou přečetl tento článek a musím říct, že něco tak výstižného jsem ještě nečetl. Myslím, že autor článku odhalil pravou podstatu aikida a zcela se s tím co napsal ztotožnuji.

Marvin, jde o článek, ve kterém popisuješ motiv zakladatele aikida, atd.začíná slovy: hmm som myslel, ze sem uz nic pisat ......
Když jsem si přečetl, že jsi aikidem strávil 10 let, tak to je teda síla.....já jen asi 4. Ale já jsem předtím už něco dělal, takže jsem to vždycky bral jen jako určitý relax. Zárověň jsem dělal i něco jiného, takže mně to až tak nemrzí a časem, až budu hledat jen mír v duši a harmonii, se tam možná vrátím. Jen nevím, jestli mně nebudou štvát lidé, kteří tam budou neustále mluvit o reálnosti aikida, o tom jak jsou thajští boxeři stupidní a budou vést kecy v podobném duchu. Ale už jsem to vyřešil. Pokud to tak bude, tak se dám na Tai chi nebo něco podobného.Tam snad k tomu tak neinklinují.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod marvin » úte 29. bře, 2005 16:43

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:04, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 29. bře, 2005 17:14

Asi nenapíšu nic tak extra, ale něco ještě zkusím...

Mno největší problém většiny aikidistů, a souvisí s tím to, co popisuje marvin, je v tom, že říkají "aikidó je nej..."

A dokud budou aikidisti říkat, že aikidó je nejúčinější sebeobrana, bude to pro většinu lidí prostě nesmysl... Lidi, kteří se prvoplánově zabývají sebeobranou z toho budou mít prču, stejně jako kendisti, iaidisti, lidi, kteří cvičí s japonským mečem mají většinou prču z toho, jak aikidisti mávají mečem, jak ho drží a používají a stejně tak já mohu z vlastní zkušenosti říct, že používání džó v aikidó je "hloupé"... (nenašel jsem vhodnější slovo)

Takže tady budou lidi, kteří se budou dušovat, že aikidó je nejúčinější bojové umění na ulici - ať si to tedy obhájí... (a ti samí budou tvrdit, že meč v aikidó je ten nejlepší a že džó je nejlepší a vůbec... a to i přesto, že většinu z toho, co z podobným nástrojem dělají si vymyslí).

... a budou lidi, kteří "to pochopili a rozumí tomu" po roce, dvou, čtyřech nebo deseti - nebo spíš očekávali od aikida něco jiného, než jim to ten rok, dva, čtyři nebo deset dávalo...

A potom ti ostatní, kteří budou aikidó cvičit dál, třeba protože jim to dělá radost a baví je to... Dovolím si patřit do téhle skupiny a to i přestože vím o těch věcech, které popisuje marvin. A věřím, že i v téhle skupině jsou lidé, kteří, když na to přijde... nějakou tu xy techniku použijí, jenže partner nebude uke, techniku nepřijme a zraní se... a potom už to nebude aikidó, protože cílem aikidó není ubližovat, jak víme z chytrých brožur.

Problém je mýtus neporazitelnosti aikidisty a neporazitelnosti vůbec... žádné bojové umění není neporazitelné a všechna mohou být účinná. Je to můj názor, ale nemám ho ničím podložený... a nemám potřebu ho zdůvodňovat.

Vím jen, že kroucení rukou mimo tatami není aikidó, stejně jako není tak snadné jako na tatami... a btw mezi námi, ono v tom aikidó není nic zvláštního, co by nebylo v jiném bojovém umění, co se týče směru kroucení, intenzity, nasměrování těla, soustředění energie a síly a pod... To, co má aikidó vymakaný je imho právě ta schopnost přijmout techniku. Tedy, to co dělá aikidó aikidem a to je pohyb ukeho, toho, který přijímá...

Já nemám zapotřebí analyzovat různé moderní multifunkční sebeobrany a stavět je níž než aikidó, co se týče funkčnosti... kdyby to nefungovalo, asi by to nikdo necvičil a nepoužíval, ale jedno vím určitě... Když do nějaký takový multifunkční sebeobrany vsunete pohyb z nějakého aikidó, přestane to být aikidó... a to i přesto, že to bude fungovat...

Dává něco z toho smysl?

Jestli ne, tak sorry... dneska jsem celý den nějaký pomalejší.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 29. bře, 2005 19:08

hm, trochu mi to pripomína debatu z inej oblasti, ktorej sa venujem. jazda na koni. klasický jazdci s obľubou tvrdia o westernovom jazdení, že to nie je nič moc. stačí sa však pozrieť na to, čo dakážu so svojimi koňmi, podaktorí klasickí jazdci by to nezvládli ani na hojdacom /viem, čo hovorím:)/drezúra sa považuje za jazdecké majstrovsto, ale veľa drezurákov by neskočilo v tréne ani najmenšiu prekážku, o stíplových sa zase vraví, že je to iba sedenie na koni, ale zvládnuť koňa vo veľkej skupine, v parádnej rýchlosti a ešte do toho vniesť aj taktiku, to chce roky a roky praxe. no a ja obdivujem každého, kto niečo dokáže a pri tom mi stačí, že sa slušne udržím aj na trochu tvrdohlavejších zvieratách, že v teréne si občas vychutnáme trisk, že skočím aspoň nevyhnutnú prekážku v ceste...
prepáčte mi túto odbočku, ale nie len v bojových umeniach sa ťažko určuje, čo je a čo nie je umenie a ako sa to dá v praxi využiť. občas mám pocit, že keby sa aikido cvičilo trochu tvrdšie, keby sa pády učili na betóne a nie na tatami, keby boli tréningy zamerané na obranu proti reálnym útokom, alebo aj v spolupráci povedzme s karatistami, keby sa častejšie vyskytovali zlomeniny, zranenia a vykĺbeniny, tak by bolo aikido brané trochu inak. aj keď o modriny a oškreniny núdza nebýva a po tréningoch napr. sankyo mám ruky ako opica:). pokiaľ viem , z toho, čo som sa dočítala, predvojnové aikido bolo tvrdé, rýchle a nebezpečné. zrejme teda aj účinné. veď historiek o osensejovom umení je nespočetne veľa aj od očitých svedkov. sempaji bývali priamo v jeho domácnosti, podieľali sa na jej chode, cvičili tvrdo a ďaleko odlišnejšie, ako je to dnes. čím viac cvičím a čítam, tak mám pocit, že povojnové aikido, ktoré sa k nám dostalo je akýmsi odvarom, alebo výberom toho, čo svetu ponúkli a ukázali. že poznáme osenseja ako milého usmiateho a vyrovnaného starčeka, ale málokto si uvedomí, že to bol človek, ktorý sa vešal na strom so závažím, aby si natialhol kosti a splnil výškovú hranicu pre armádu. málokto si uvedomí, že sa zúčastňoval na takých akciách ako okupácia mandžuska, v ktorejsi krajine ho dokonca takmer popravili, jeho učiteľ bol človek, ktorý zabíjal na počkanie. že sa učil rôzne bojové umenia, tvrdé, nekompromisné. a zrejme to bol človek, ktorý sám zažil veci, ku ktorým sa vo svojom umení lásky a mieru radšej ani nevracal, tobôž priznával a jeho život sa veľmi vzďaľoval princípu mieru. je len logické, že v poslednej časti svojho života, keď sa usídlil v iwame, tak spomalil, možno sa aj "kajal"/ako povedal, jeden môj kamoš/, vypustil zo svojich techník určitú tvrdosť, najväčšie tajomstvá si nechával pre seba a svetu poslal umenie, ktoré možno ťažko nazvať bojovým, ale predstavuje lásku a harmóniu a všetko to, po čom túžil. zrejme. vyvodzujem to iba z toho, čo viem, takže sa zrejme aj mýlim. od kamaráta karatistu viem podobnú historku o bojovníkovi, ktorý zabíjal, znásilňoval a robil všetko to, čo sa v určitej dobe od dobrého bojovníka očakávalo. keď odišiel na "dôchodok", staval sa proti súperom na rôznych akciách iba s paličkou v ruke, odložil katanu a vyhrával. vtedy kamoš povedal, že taký bojovník môže byť z človeka, ktorý vie, čo je to zabiť. no, ešte šťastie, že dnes máme iné kritériá. preto sa zrejme dnešné, u nás cvičené aikido považuje za to, čo tu píšete, preto ho ale netreba zavrhovať, alebo podceňovať. keď z neho strhneme pozlátka a mašličky, má svoj význam. to, že medzi aikidistami často ide iba o farbičky na opaskoch a hakamu, to je pravda. ja som sa teda zúčastnila iba na jednej skúške, chcela som vedieť, či to zvládnem. lial zo mňa pot, pľúca som mala v kýbli, srdce mi skoro vypadlo, lebo som bola priradená chalanovi, ktorý nahodil pre mňa šialené tempo a nechcela som vyzerať ako padavka /stíhať niekomu o 12 rokov mladšiemu je aj tak zábava:)/. a vedľa mňa sedel po skúške niekto, kto dostal stupeň ako motivačný /doslova tak povedané/, ale že ešte musí pridať. a na lavičke sedeli jeho zoržiarení rodičia, ktorí budú chlapca posielať na tréningy ešte určitú dobu. nuž, cítila som sa všelijako. súhlasím aj s intrigami, ohováraním a vybíjaním si zlosti /sme malý klub a sme dobrí kamoši, takže ja to z aikida až tak nepoznám, z iných aktivít však áno/. ale to sa stáva aj inde. súhlasím aj s tým, že ak sa odkloníme v technikách od aikida a niekomu v reále ublížime, už to nie je aikido, ktoré osensej hlásal. ak ma však raz niekto napadne, tak nad tým nebudem asi premýšľať, lebo viem, že ak sa mi skutočne podarí použiť nejakú slušnú páku, tak sa ju budem snažiť dotiahnuť do konca a bežať kade ľahšie. nebudem tu tvrdiť, že aikido je skutočné, pravé a jediné umenie, nebudem sa zosmiešňovať tvrdením, že naše aikido je jediné pravé a nebudem tvrdiť, že je to perfektná sebaobrana. hlavne, keď som nič iné nevyskúšala a nemám to ako provnať. netvrdím to, lebo som pochopila, že to tak celkom nie je. ale budem si zastávať názor, že je dobré aikido cvičiť a že ľudia, ktorí chcú pre seba niečo urobiť a neberú aikido ako sebaobranu, tak si v ňom to svoje nájdu. ja som našla, preto ma to baví, pre to ho mám rada. naučila som sa niečo o sebe, o druhých, som ohybnejšia, už sa nebojím padať tak ako na začiatku a pomaly napredujem aj v tom, ako správne prijať techniku. aj keď moja cesta je ešte dlhá, rozhodne je zaujímavá.
no, pripadám si teraz, ako zdatný grafoman, ale ja som aj slovne príšerne ukecaná, takže sa ospravedlňujem za dĺžku príspevku:)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » sob 09. dub, 2005 12:11

chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » ned 10. dub, 2005 9:29

zaujimave a obdivuhodne aj ked s aikidom to vela spolocne nema.

zaujimave je aj toto:

Aikido vs Karate:
Odpovědi - 6
Shlédnuto - 205

aikido ?:
Odpovědi -125
Shlédnuto - 5422

AIKIDO v PRAXI!!!
Odpovědi - 65
Shlédnuto - 1169

Ukážte pravé karty!!
Odpovědi - 161
Shlédnuto - 4787

Aikido - boj na život a na smrť
Odpovědi - 256
Shlédnuto - 9754

Chodi sem pekna kopa ludi ocumovat a nemaju k tomu co povedat ?
Alebo ide o strach ;) V kazdom pripade niekde bude problem pretoze inak by to take mnozstvo ludi nerajcovalo citat.
Viem si to zivo predstavit sususus chod sa pozriet na http://www.bojovaumeni.cz co tam je napisane hiii niekto si tam bere do huby kurillu, alebo nadava na aikido alebo ....

netusim coho sa ludia tak strasne boja ale je to impozantna charakterova crta ludi co sa zaujimaju o bojove umenia - zeby to bolo odvodene nie od bojovat ale bojim sa ? ;)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nemea » ned 10. dub, 2005 14:56

:D niečo na tom bude, lebo prísť sem, napísať svoj názor a čakať, či ťa niekto "zožerie aj s topánkami", to sa asi každému nechce. potom musíš brať do úvahy aj ľudí, ktorí sa danej problematike konkrétne nevenujú, ale čítajú, čo sa píše inde /aj ja si čítam iné disk. skupiny/. ďalej sú takí, ktorí majú možno pocit, že už bolo povedané dosť, prípadne dookola všetko, ale určite je veľa takých, ktorí si iba čítajú, ale ja by som ich osobne celkom neobviňovala so strachu. a možno práve preto aikido ako také nevychádza z toho dobre, lebo tí, ktorí by mohli niečo fundované napísať, sú jednoducho "nad vecou". alebo čo. ale fakt je, že aikido témy sú dosť pozorne sledované.
nemea
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod marvin » ned 10. dub, 2005 17:00

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 20:22, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » ned 10. dub, 2005 17:05

zajimavy, nikdy jsem zadny kvetnaty plakat na aikido nevidel... mozne je jich vic na slovensku nez tady (no offense)
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Sai » ned 10. dub, 2005 17:19

vandrak - Nemyslím si že by se čtenáři báli.. mohl bys' mi taky vysvětlit PROČ? když už máš tak dobré psychologické znalosti.
To že je čtenářů mnohonásobně víc jak pisatelů dělá fakt, že mnoho lidí sem přijde ze zvědavosti nebo z nudy si přečíst nějaké bláboly...
Ale nemá dostatek zkušeností, nebo chceš-li znalostí, rozumně odpovědět, natož pak debatovat...to je můj názor... :wink:
Cao..
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 10. dub, 2005 22:37

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 20:22, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » ned 10. dub, 2005 22:50

Hm, no, připadá mi že i dybys měl vobsedantní psychózu že dycky dyž něco novýho přečteš musíš k tomu říct svoje, tak ti to na jeden příspěvek dá nejmíň dvě přečtení. A běda dyž se díváš esi někdo nenapsal něco po tobě - a nenapsal. Další přečtení. :P A dyž se chceš podívat dozadu - další přečtení. Nebo votevřeš téma - na první straně a z tý hupsneš na poslední - další přečtení navíc... :P
Ale co má bejt? Dyž někdo čte ale nepíše - pro tebe to znamená strach, pro mě možná to že nemá psychózu 8)
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: aikido ?

Příspěvekod Anonymní » pon 08. srp, 2005 15:13

SuddenImpact píše:Toto >> Odesláno 08.04. 2003 v 15:55 << som pisal ja.
<BR>Este som nebol regnuty.
<BR>To > F4ust - modernym aikidom sa oznacuje nieco co cvicia ludia, ktory cvicia nieco ine, ako cvicil o´sensei Ueshiba pred cca 40 rokmi v Iwame a to ako po technickej tak aj po bojovej stranke. To som si nevycucal z prsta a nemam ani patent na rozum, ale kto chce informacie si najde a ...
<BR>Dalsi poznatok je, ze tyto ludia a je ich bohuzial vacsina - myslim, ze v celosvetovom meradle mozem s kludom povedat skoro vsetci co cvicia aikido :) netusia o com prave pisem. A je to hlavne preto, ze ked im napriklad povies aby si precitali <a href="http://www.iwama-ryu-tr.org/popup.html" targert="_blank">TOTO</a> a potom napr. <a href="http://www.iwama-ryu.se/index.php/5/6/10/11" target="_blank">TAKETO</a> tak si to mozno aj precitaju, ale povedia, ze to je blbost aj napriek tomu, kto to napisal. A tak dokola. Takze nakoniec aikido je v dnesnej dobe hlavne o zarabani penazi na nespravne informovanych ludoch => je kazdeho osobna volba co s tym urobi. Pre farbistejsiu predstavu precitaj si prispevky v klube capoeira je to velmi podobny problem. Len v aikide je to o dost viacej zasmodrchane :). A nakoniec, kto by si rad priznaval, ze cvici blbosti a este k tomu aj nespravne. Radsej sa budu tvarit veselo a rozpravat o boji nebojovanim, laske a mudrovat o "ki" a ked im nejaky skadeslapka rozbije hubu a skope kamarata pred ocami aj potom ako cvicia 10 rokov tak povedia, ze to vyriesili spravne a v duchu aikida, pretoze nikomu neublizili, zachovali celosvetovy mier, nepokorili ziadnu osobnost a hlavne aikido je predsa o neutoceni. :))) Ked je niekto rozumny uz po roku dokaze sam prist na to, ze tu nieco nehraje. Nie je predsa mozne, aby ked rok cvicis kazdy den bojove umenie vysledny efekt bol skoro nulovy. A to je dost aj zalezitost ucitela a metodiky aku pouziva. Takze napriek tomu, ze tieto informacie vyznievaju pre vela ludi mimoriadne neprijemne az urazajuco je to moj nazor za ktorym si stojim a ktory som ziskal prave a hlavne vdaka tomu, ze som cvicil aikido a pri tom som sa snazil aj trochu rozmyslat nad tym co to vlastne robim. :-] <BR><BR>[ Tento příspěvek byl upraven uživatelem: and dne 08.04. 2010 21:03 ]
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

muj nazor

Příspěvekod Anonymní » úte 09. srp, 2005 21:52

no my v oddile jedeme jak aikido tak i karate venujeme se obema BU a obcas z klukama z vedlejsiho oddilu na thai-boxu taky dame sparing nebo neco potrenujem z jejich stylu. netvrdim ze aikido je nej nej ale je zde spousta vinikajicich technik (pak a hodu) a pokud se praktikuji opravdu tvrde tak jsou v kombinaci s karate opravdu ucinny. tim tvrde myslim nekompromisne kdyz uz se mi pri zapase povede uhnout a zachytit uder nebo se dostat sikovne k souperi tak proc s nim nešvihnout treba iriminage kotegaehi koshinage nebo ho stahnout na ikkyo. nebo kdyz se oba dostanem na zem a potrebuju se zbavit jeho drzeni. ucinnost jednotlivych technik zalezi jen na vas a na situaci. na treninku jedete maegery nebo tsuki nebo irimi nage tak aby jste se ho naucili a kdyz zapasite tak sice jedete tvrdeji ale stale tak aby jste kamose nezmrzacili to nejni cilem vyuky. ale na ulici kdyz na vas nekdo vyjede tak nac cekat rana musi bejt tvrda az si nasere do gati a kdyz se po rane namota treba na ikkyo nebo yonkyo tak ho uz stahnu k zemi ze si nabagruje asfalt az do trenek. myslim ze pokud kombinujete aikido s nejakym tvrdsim stylem jako treba ja s shotokanem (neni podminkou) tak vam to da urcite daleko vetsi variabilitu obrany a utoky muzete dale kombinovat zkouset nove veci rozsirit si techniku. kdyz jsem zacal s aikidem a v aikidu jsme zacali cvicit s bokkenem tak se mi odost zlepsilo nacasovani v karate a pohyb a uhyb do stran. zjistil jsem ze utok nemusim jen blokovat ale kolikrat staci jen lehce uhnout a pak uderit. v aikidu jsem se naucil rozvaze a naopak techniky v aikido mi karate dovoluje delat tvrdeji a efektivneji. atemi jsou daleko ucinnejsi pokud je jen nenaznacujete ale aspon trochu je tam vypalite tak jak to ma bejt pak se hod nebo paka dela -nasadi daleko jednoduseji.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 10. srp, 2005 16:49

tak teda mozno budem pisat mimo misu, ale vacsina ludi ktori navstevuju forum o aikido ale aj vseobecne vsetky forum vedia o aikido ulne hovno...kazdy pise ze aikido je na prd lebo sa v nom nemoze alebo nepouziva nasilie.....co je uplna picovina......ani jeden z velkych majstrov nepovedal ze aikido je BU v ktorom sa nepouziva nasilie...mozno vacsina z vas citala ze aikido je bu kde sa na pacifikaciu supera nepouziva vela sily a zle ste si to vysvetlili.....ja uz robim aikido nejaky ten piatok a ked som sa dostal do konfliktu na ulici tak som sa nikdy neohanal tym zesom aikidoka a ze ti nikdy neublizuju...aikidoka ktory nie su totalny chronicky buzeranti(takych je vacsina) dokazu v bitke cloveka strasne zmrzacit co som videl uz niekolkokrat.....a nebol to pekny pohlad.....takze chronicky buzeranti nech si nastuduju o aikido viac materialov....a ty co aikido podcenuju nech to nerobia lebo by to jedneho dna mohli olutovat
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 10. srp, 2005 19:49

ruffus, napsal jsi hezky vymasteny komentar
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...