KARATE JUTSU

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod NAIA » čtv 22. čer, 2006 10:54

To Patrik: Sorry. Vidim že sis dal tu právi si něco zjistit. Možná jsi to i někde psal a já to přehlédl.
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 22. čer, 2006 14:42

Makoto: "Ja mam naopak pocit, jakoby jsi byl bezpodminecny obdivovatel JJ koryu"

Ne ne, byl jsem... a taky jsem byl tak horlivej, jako to vidim u tebe (a vlastne jeste v otazce JJ i jsem, protoze me to stale tlaci v srdci), ale... JJ uz zacinam u me povazovat za uzavrenou kapitolu...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 22. čer, 2006 14:54

Gino píše:Makoto: "Ja mam naopak pocit, jakoby jsi byl bezpodminecny obdivovatel JJ koryu"

Ne ne, byl jsem... a taky jsem byl tak horlivej, jako to vidim u tebe (a vlastne jeste v otazce JJ i jsem, protoze me to stale tlaci v srdci), ale... JJ uz zacinam u me povazovat za uzavrenou kapitolu...

Skoda...s kym ja se tu budu hadat :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » čtv 22. čer, 2006 16:00

No tezko rici, Makoto... ale na ceske JJ scene me stvou stejne veci, jako tebe... a pravdepodobne i stejni lide, jako tebe... nebo spise to, co delaji. Ale to je vec osobnich nazoru... dneska si muze kazdej delat co chce.... a dat tomu nazev Jujutsu (ve vsech variantach prepisu) je snadne. Skoda jen, ze u nas neni zadne to autenticke, ktere by to rozseklo... (i kdyz jsem ziskal pocit, ze by takovy clovek mel zivot v CR kurna tezkej... tolik klacku pod nohama by nemel asi ani v lese).
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kjang » čtv 22. čer, 2006 20:19

..
Naposledy upravil kjang dne sob 28. srp, 2010 17:21, celkově upraveno 1
kjang
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod tekara » pát 23. čer, 2006 9:22

Karate Jutsu - Meč nedrží v levé ruce, protože je levák. Je pravák. Ale jeho filozofie boje je, že pokud mám základní střeh levý, s levou rukou blíže k soupeři, tak všechny techniky budou vycházet z tohoto postoje, včetně kata.
Pouze vysvětluji, neobhajuji.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. čer, 2006 9:27

tekara píše:Karate Jutsu - Meč nedrží v levé ruce, protože je levák. Je pravák. Ale jeho filozofie boje je, že pokud mám základní střeh levý, s levou rukou blíže k soupeři, tak všechny techniky budou vycházet z tohoto postoje, včetně kata.

Uf 8O

Patrik

P.S.
To je snad ještě horší zdůvodnění, než můj odhad.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Leva-prava

Příspěvekod mikeone » pát 23. čer, 2006 9:31

tekara píše:Karate Jutsu - Meč nedrží v levé ruce, protože je levák. Je pravák. Ale jeho filozofie boje je, že pokud mám základní střeh levý, s levou rukou blíže k soupeři, tak všechny techniky budou vycházet z tohoto postoje, včetně kata.

Seno/slama, jestli jsem doted byl schopen udrzet dejovou linii a klid v dusi, tak ted si pripadam minimalne "mirne" mimo misu. Moje filosofie je, že pokud mám základní střeh pravý, s pravou rukou blíže k soupeři, tak všechny techniky budou vycházet z tohoto postoje, včetně kata. Taky to vysvětluje, proč se Země ochladila a proč vyhynuli dinosauři...
Bez urážky, co to je za vysvětlení ??
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod tekara » pát 23. čer, 2006 9:48

Pánové, to není mé vysvětlení. Takto to vysvětluje sensei Boršek. Já ten styl necvičím a je mi to vcelku ukradené. Dělám karate a s katanou necvičím. Pouze jsem popsal, proč ta levá ruka.
Pokud jsem pochopil, tak nejvíce ví o stylu sedmnáctiletý Dalibor_Kovar.
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » pát 23. čer, 2006 9:50

tekara píše:Pánové, to není mé vysvětlení. Takto to vysvětluje sensei Boršek. Já ten styl necvičím a je mi to vcelku ukradené. Dělám karate a s katanou necvičím. Pouze jsem popsal, proč ta levá ruka.
Pokud jsem pochopil, tak nejvíce ví o stylu sedmnáctiletý Dalibor_Kovar.

eee Tekaro, já vím, že v tom nejedeš. Nevím, jak mikeone, ale já prostě nepochopil pointu ;)

Su natvrdlý

Patrik :idea:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod torao » pát 23. čer, 2006 10:00

Zdravim,

sice jsem puvodne nemel v umyslu do tehle diskuze prispet, ale...

nevim, ale jak studuji stare japonske koryu, nikde jsem nevidel ze by nejaka skola drzela mec levou vepredu, mozna takova byla, ale asi neprezila konkurenci... (skoda, ze se dnes nevalci :D )

myslim, ze v dnesni dobe kdy se z BUDO stava obchod a podnikani, alespon v evropskych koncinach, to neni poprve a taky naposled, co neco takoveho vidime a s cim se setkavame.

Petr
Iči gan, ni soku, san tan, ši riki
torao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Low » pát 23. čer, 2006 10:12

nestava se z ni obchod prevazne v evropskych koninach ale hlavne v japonsku..
Low
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 23. čer, 2006 10:30

Low píše:nestava se z ni obchod prevazne v evropskych koninach ale hlavne v japonsku..

A to byl pred cca pred 4 lety konec jedne z mych iluzi o Japonsku, kdy mi Lada Hotovec vypravel jak to tam je s udelovanim danu a castou zmenou zkusebniho radu pro dany, aby neJaponec nahodou neziskal vyssi ci stejny stupen jako maji oni....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 23. čer, 2006 11:57

Omlouvám se za jistě blbou otázku, ale proč existuje jen jeden správný způsob držení meče - pravou rukou? Má to nějaký technický smysl, že to tak musí dělat i levák nebo je to prostě dané (jako např. že nějaká kata začíná a vychází z levého ZKD, i když zrcadlově to jde taky)?
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Iaido, kendo a aplikovana forma...

Příspěvekod mikeone » pát 23. čer, 2006 12:09

graver píše:Omlouvám se za jistě blbou otázku, ale proč existuje jen jeden správný způsob držení meče - pravou rukou? Má to nějaký technický smysl, že to tak musí dělat i levák nebo je to prostě dané (jako např. že nějaká kata začíná a vychází z levého ZKD, i když zrcadlově to jde taky)?

Moznych odpovedi je nekolik, ale je potreba se bohuzel podivat zase na pramen pouziti japonskeho mece. Nechci psat moc dosiroka, ale prvni vec : japonsky mec se nosi za pasem na leve strane. I kdyz jdeme dal do historie, tak i tachi se nosilo zavesene na leve strane. V Japonsku je preferovanejsi pouziti prave ruky, a proto je to i ruka, ktera mec tasi. Pokud mec ma tasit prava ruka, tezko muze byt zasunut na prave strane (biologicky nesnadno proveditelne a rozhodne ne zrovna nejrychlejsi) a naopak. Proste z nekolika rozumnych duvodu se ustalilo zasunuti mece na levou stranu a tudiz taseni pravou. Tolik k iaido/-jutsu (s podivem lidem nevadi nosit mec vlevo, ale je jim divne drzet ho pravou rukou nahore...).
Co se stavu, kdy je mec vytasen tyce, je pouze ustalena forma, ze leva ruka svira mec na spodni casti rukojeti (pro iaido je to logicke pokracovani plynule akce, kdy prava ruka mec tasila a pevne ho drzi, takze leva skonci pod pravou). Co se kendo/-jutsu tyce, neni neznama technika prohozeni rukou, obcas se vidi, ze si bojovnik ve strehu prohodi ruce a jede dal. Funguje to samozrejme dle potreby... Prava nahore je ustalenejsi, ale ne dogmaticka forma. Neni tedy pravda, ze je jenom jeden spravny uchop mece s pravou rukou nahore - je ale pravda, ze je jen JEDEN spravny zpusob uchopu mece, pokud chci dobre seknout - nesmim mec drzet jako prase cvicky...
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pát 23. čer, 2006 12:09

graver píše:Omlouvám se za jistě blbou otázku, ale proč existuje jen jeden správný způsob držení meče - pravou rukou? Má to nějaký technický smysl, že to tak musí dělat i levák nebo je to prostě dané (jako např. že nějaká kata začíná a vychází z levého ZKD, i když zrcadlově to jde taky)?

Vůbec to není blbá otázka a IMHO klobouk dolů, že ses zeptal první. (Taky jsem to pro sichr udělal ;) )

Souvisí to s historií, kulturou, pravidly, reáliemi, s původem toho cvičení s japonským mečem... S tím, jak to v Japonsku chodilo (i jak se chodilo :) )

S tím, že meč na "druhé straně" se mohl šeredně nevyplatit? :)
Ta opačná strana byla velmi nepraktická.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Levoruke drzeni

Příspěvekod mikeone » pát 23. čer, 2006 12:12

A jeste jedna poznamka : na Mistrovstvi Evropy iaido v roce tusim 2001 jsem se poprve seznamil s clovekem (Ital, jmeno uz bohuzel nevim), ktery cvicil VSECHNY seitei kata levou rukou - fyzicka dispozice - pravou ruku ma amputovanou kousek pred zapestim. Vsechna kata mel upravena samozrejme na zasunuti mecena prave strane, a nutno podotknout, ze jeho technika byla vynikajici, tusim skoncil 2. v kategorii 1.danu. Urcite to bude vcetne fotografii dohledatelne na webu Italske kendo federace...
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Levoruke drzeni

Příspěvekod patrik » pát 23. čer, 2006 12:15

mikeone píše:A jeste jedna poznamka : na Mistrovstvi Evropy iaido v roce tusim 2001 jsem se poprve seznamil s clovekem (Ital, jmeno uz bohuzel nevim), ktery cvicil VSECHNY seitei kata levou rukou - fyzicka dispozice - pravou ruku ma amputovanou kousek pred zapestim. Vsechna kata mel upravena samozrejme na zasunuti mecena prave strane, a nutno podotknout, ze jeho technika byla vynikajici, tusim skoncil 2. v kategorii 1.danu. Urcite to bude vcetne fotografii dohledatelne na webu Italske kendo federace...

jj už jsme komentovali i kendistu, bez ruky, co měl přizpůsobenou techniku, takové indispozici... Myslím Picard to někam posílal.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » pát 23. čer, 2006 12:19

Jasné - díky. Tušil jsem, že to bude kombinace obojího, tzn. kdysi to mělo technický smysl, dnes je to víc forma. A protože v konkrétním BU platí pravidlo, že se to dělá takhle, tak je jasné, že ten, kdo to dělá jinak, se může ohánět vlastním stylem, ale nemůže tvrdit, že dělá xxxdó.
Na rozdíl třeba od karate tady asi odpadá otázka reálnosti - hypoteticky nějaký striktní úzus je blbost, protože v reálu bych měl umět techniky zrcadlově na obě strany (resp. podle toho, jestli jsem levák nebo je levák protivník), ale kdo už dnes bojuje na ulici mečem, že :D (naštěstí).
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

To Graver :

Příspěvekod mikeone » pát 23. čer, 2006 12:25

No, co se specificky japonskeho mece tyka, je to vahou sice jednorucni zbran (pripadne jeden a pul rucka, prirovnano k Evrope), ale drzi se obema rukama a telo a ruce drzi mec ve stredu tela - tim padem neni levy a pravy streh. To v pripade srovnani s karate neni az natolik srovnatelne - i to moje srovnani trochu kulha, protoze jedna ruka je vys, ale zakladem je proste drzet si stred...
mikeone
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...