Moderátor: Picard
Allien píše:Já si prostě pořád myslím, že nezáleží na stylu, ale na tom, jak kdo maká. Vím to podle sebe, v nejlepší kondici jsem, když chodím jak na tréninky, tak běhat, posilovat apod. Člověk získá všestrannou sílu a cítí se líp. Takže aikido? Proč ne...
Ale když to chce někdo učit, měl by podložit, že je skutečně specializovaný v tom oboru. Jako, když jdete za lékařem nebo k vám přijede záchranka. Když se chci u někoho učit, zeptám se, co má za sebou. Když mi řekne, že se cvičil v letech ... tohle, potom tamto, tak mu jen řeknu "No a co?" Naopak nějaký I. Dan karate, taekwnono apod. už značí, že ten člověk dokáže doopravdy makat, že nečeho dosáhne. Divím se, když pak na diskusích padají věty jako "I. dan má dnes každý, I. dan, to je na nic."
ukropcany píše:Ešte si mladý a plný ideálov...1. dan je pokročilejší začiatočník, žiadny máster... Sa pozri koľko detí behá s čiernymi opaskami
nie, nie... takto to ozaj nefunguje... Inak otázka "čo máš za sebou" je veľmi dobrá, problém je však v tom, že typický aikiďák povie niečo v duchu "VŠE"...
will píše:V.Klaus má tuším taky 1.dan, kdy si ho přivezl z Japonska z nekolika denní návštěvy.
graver píše:will píše:V.Klaus má tuším taky 1.dan, kdy si ho přivezl z Japonska z nekolika denní návštěvy.
Tak to mohl aspoň sám sundat toho pošuka, co po něm včera střílel
kamiwaza píše:...
Určitě dříve měl mistrovský stupeň větší váhu než dnes. Dnes může mít 1. dan téměř kdokoliv a je to někdy trochu fraška.
...
ingwe píše:kamiwaza píše:...
Určitě dříve měl mistrovský stupeň větší váhu než dnes. Dnes může mít 1. dan téměř kdokoliv a je to někdy trochu fraška.
...
nevím jestli zdejší diskuzi chápu správně, prolétl jsem jí jen zběžně, ale pokud ano, rád bych upozornil, že 1. dan není mistrovský stupeň. v některých školách 1. danem teprve začíná to pravé "studium".
Allien píše:ingwe píše:kamiwaza píše:...
...
nevím jestli zdejší diskuzi chápu správně, prolétl jsem jí jen zběžně, ale pokud ano, rád bych upozornil, že 1. dan není mistrovský stupeň. v některých školách 1. danem teprve začíná to pravé "studium".
To je možná trochu slovíčkaření, ale technické stupně se v karate, taekwondo,... dělí na 2 typy:
- žákovské (12. - ?. Kyu, Kup.,...)
- mistrovské (I. - ?. Dan)
Allien píše:Nevím, jak se danu říká v Japonsku, ale já žiju v ČR. A označení mistrovské a žákovské stupně je oficiální. To, že si to někdo předělá dle svého - každého věc.
Allien píše:Vůbec tu nepíšu o kvalitě I. danu apod. To si zase plést nebudeme. Hovořím jen o oficiálním rozdělení.
ingwe píše:Obávám se, že právě toto přeceňování nízkých danů vede k tomu, že si pak někdo s prvním danem založí vlastní školu, udělí si černý pás s červenými proužky, žlutými kolečky a nášivkami ninja-turtles, a začne ujíždět na vlastním egu.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků