Proc vetsina odsuzuje aikido?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod ingwe » úte 18. dub, 2006 22:11

2Panda: tvuj ucitel se tim zivil? Prijde ti OK zivit se vyukou BU? Mne moc ne...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 18. dub, 2006 22:41

To je na dlouhou debatu...zrovna u něj to asi dobře nebylo protoře mi přišlo že ho to trošku deformovalo...dřív jsem byl taky spíš proti aby se tím člověk živil..pak jsem ale potkal lidi kteří se tím živí protože je to to jediné co je baví a to jediné co chtějí doopravdy v životě dělat, a pak je to myslím v nejlepším pořádku...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ingwe » stř 19. dub, 2006 8:12

hm, mozna na to mam prilis negativni pohled kvuli spatnym zkusenostem... pripada mi ze jak se v tom zacnou tocit penize ktere nekoho zivi, atmosfera uz neni tak v pohode...
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » stř 19. dub, 2006 8:25

Panda píše:Můj bývalí učitel aikido (v té době měl myslím 3tí dan už nevím) mi svěřil když měl jednou slabou chvilku že aikido nebylo vytvořeno jako system pro začátečníky ale pro lidi kteří už něčím prošli (boj mečem, kempo, jutsu...), tedy jako nástavba pro lidi co už umějí rány dávat i příjinat, a to že se učí odzačátku bez předchozích zkušeností je základní koncepční chyba, s kterou ale nemůže nic dělat protože by přišel o živobytí.
Možná to zodpoví na zpostu dotazů výše zmíněných...

Co sa clovek nedozvie
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » stř 19. dub, 2006 8:28

To Panda o té nástavbě jsem to už slyšel od jednoho učitele aikido, jinak mám známé mají 1 dan v Aikido a do budky by jim dal každý pouliční rváč, no a co, těm lidem je to jedno, pro ně není aikido jakýmsi systémem sebeobrany, pro ně je to do, jsou to super lidé a o to si myslím v aikido hodně jde. Jinak já vidím problém v tom, že si tady v Čechách k takovému aikidu jaké vyučoval Ueshiba, jaksi nečichneš, neříkám že u všech učitelů, ale myslím si že to bude platit na většinu, když si jenom vezmeš, že v Japonsku chodí lidé na dva tréninky denně a tady u nás je trénink tak max. 3x týdně plus jednou za čtvrt roku nějaký seminář. Podle mě se nedá vůbec srovnávat Aikido s jinými BU, nebo dokonce se systémy sebeobrany, to je podle mě nesmysl.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 19. dub, 2006 12:22

:roll: :roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 19:32, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Malekyth » stř 19. dub, 2006 17:38

Low píše:co 85kg.. co takhle 110kg mezomorf co nikdy nic necvičil ani nebyl v posilovně ale díky přírodě fyzicky předčí i ty kteří se tomu věnujou víc..

jj.Nějak tak 110 kg a lopaty místo rukou... :mrgreen:
Malekyth
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod majkx » pát 21. dub, 2006 10:27

marvin píše:
... těm lidem je to jedno, pro ně není aikido jakýmsi systémem sebeobrany, pro ně je to do, jsou to super lidé a o to si myslím v aikido hodně jde.

myslis, ze inde o to nejde ? myslis ze v inych b.u. su "ne-super" lide, alebo im o to nejde ? to uz je co za halusku. Akoze, aby ste sa z toho aky su na tom aikide strasne super ludia, ktory sice prd vedia nepototo... :evil:

Nevím co máš za mindrák, já jsem nesrovnál s žádnými jinými BU :roll: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 21. dub, 2006 11:12

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 19:28, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nihara » pát 21. dub, 2006 14:10

Ting píše:Ty poslední dva, to je perfektní šihonage!

Ale ten článek byl přesně dle mého gusta!
http://www.knife.cz/clanky/spanelska_skola.asp

K Aikidu asi takto: kdo umí ten umí, kdo neumí ten čumí :-)
I když je často kritika dost oprávněná, je to vždy jen kritika lidí. Umění samotné je fantastické. To, že ho někdo neumí použít je holt jeho problém!

Aikido? Morihei by zařval a i já bych si nadělal do kalhot vážení. Nešel bych proti němu. Nevím proč to děláte vy? :-)
nihara
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ingwe » pát 21. dub, 2006 16:47

ten clanek mi dost zvednul zaludek. nevite nekdo cim by to mohlo byt? 8)
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod nihara » sob 22. dub, 2006 19:32

Možná jsi jen příliš podrážděný, někdy to je alergií na některé potraviny nebo výroky. Doporučuji upravit dietu, více zeleniny a ovoce a možná i navštívit psychologa :-)
nihara
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Zajímavý článek v odkazu!!!

Příspěvekod Sennin » sob 22. dub, 2006 20:20

Opravdu je to zajímavý a taky dost poučný článek. (Pravda, s některými názory nesouhlasím...)

Tento článek by si měl přečíst každý nováček, který hledá bojové umění. Popisuje, jak jsme my, Evropané, mystifikováni bojovým uměním východní Asie a jak na nás (i na naší hlouposti) všichni ti Japonci, Číňané, Thajci a další slušně vydělávají...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod romantimpl » ned 23. dub, 2006 11:36

Můj bývalí učitel aikido (v té době měl myslím 3tí dan už nevím) mi svěřil když měl jednou slabou chvilku že aikido nebylo vytvořeno jako system pro začátečníky ale pro lidi kteří už něčím prošli (boj mečem, kempo, jutsu...), tedy jako nástavba pro lidi co už umějí rány dávat i příjinat, a to že se učí odzačátku bez předchozích zkušeností je základní koncepční chyba, s kterou ale nemůže nic dělat protože by přišel o živobytí.
Možná to zodpoví na zpostu dotazů výše zmíněných...

Řekl bych, že je to spíš naopak. Trénink aikidó, to jsou z určitého úhlu pohledu základy, jak pracovat s vlastní vahou, vahou útočníka, rozvoj citlivosti, načasování, úhly, směry útoku. Proto ty jednoduché útoky, je to vlastně hra, příprava, nikoliv boj (s údery a kopy) samotný. K tomu by to mělo směřovat, to je ta nadstavba.
Když 3. dan tvrdí tohle, tak zřejmě nemá o svých schopnostech při svém vysokém stupní valné mínění. Není to koncepční chyba, je to nepochopení koncepce. Tedy dle mého skromného názoru.

To Panda o té nástavbě jsem to už slyšel od jednoho učitele aikido, jinak mám známé mají 1 dan v Aikido a do budky by jim dal každý pouliční rváč, no a co, těm lidem je to jedno, pro ně není aikido jakýmsi systémem sebeobrany, pro ně je to do, jsou to super lidé a o to si myslím v aikido hodně jde. Jinak já vidím problém v tom, že si tady v Čechách k takovému aikidu jaké vyučoval Ueshiba, jaksi nečichneš, neříkám že u všech učitelů, ale myslím si že to bude platit na většinu, když si jenom vezmeš, že v Japonsku chodí lidé na dva tréninky denně a tady u nás je trénink tak max. 3x týdně plus jednou za čtvrt roku nějaký seminář. Podle mě se nedá vůbec srovnávat Aikido s jinými BU, nebo dokonce se systémy sebeobrany, to je podle mě nesmysl.

Tady bych, majku, souhlasil s Marvinem. Nepřipadá ti to jako z nouze ctnost, že pro ně aikido není jakýmsi systémem sebeobrany?
romantimpl
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Zajímavý článek v odkazu!!!

Příspěvekod patrik » ned 23. dub, 2006 12:55

Sennin píše:Opravdu je to zajímavý a taky dost poučný článek. (Pravda, s některými názory nesouhlasím...)

Tento článek by si měl přečíst každý nováček, který hledá bojové umění. Popisuje, jak jsme my, Evropané, mystifikováni bojovým uměním východní Asie a jak na nás (i na naší hlouposti) všichni ti Japonci, Číňané, Thajci a další slušně vydělávají...

Ten článek je založen na neúplných (nesmyslných) informacích... už jsem to psal tady starší post

Třeba Takenouči rjú "tantódžucu" (klip pro představu) a pod.

Patrik

Srry za OT
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 23. dub, 2006 14:06

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 19:28, celkově upraveno 2
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 23. dub, 2006 14:09

marvin píše:patrik nic v zlom, ale ty si v tvojom prispevku fakty z clanku nevyvratil aj ked sa to ocakavalo. To ako je v tom texte popisany sposob pouzitia zbrania a vedenia utoku je pravda. A to, ze v 19 - 20. storoci sa tanto pouziva aj inak ako pred tym je mozne, ale to iba potvrdzuje tam uvedene. A ze v jp. bu boj a obrana proti tanto neboli ani zdaleka na takom poprednom mieste ako boli v europskych skolach v tej dobe je dost logicke.
Skor mam pocit, ze ta to stve, lebo to hadze zle svetlo na nieco comu slepo veris, takze si autora clanku oznacil za sarlatana co o tom nic nevie.

Marvine já na to nemám čas... najdi si vyhledat příspěvky od Patrik a zjistíš, že už jsem o tom psal, kdo a za jakých podmínek používal tantó a nůž v JPN bu... atd. A abych tady dělal sám nějaký studie a překlady? Proč, kvůli komu? Ať napíše autor toho textu (kterej je ostatně 5 let starej), z čeho čerpá vě svých materiálech, když má potřebu publikovat podobné "studie"... a já rád vypíšu, z čeho čerpám já. Až o to bude někdo stát.

Fakt mně to tady přestává bavit, srry.

O slepém věření si nemáme, co vyčítat, zrovna my dva...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 23. dub, 2006 14:15

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 19:27, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 23. dub, 2006 14:16

A co jsem "nevyvrátil" že neexistoval "ucelený systém"? A co si pod tím představuješ? Myslíš, že v JPN existoval nějaký ucelený systém čehokoliv? Nebylo nic takovýho, jako jednotné kendžucu, jednotné džúdžucu a logicky ani tantódžucu. To je fakt. Byly jednotlivé školy a já jsem napsal, které se zabývali tím tantó? Nebo nenapsal?

Nazdar, končím
Patrik
Naposledy upravil patrik dne ned 23. dub, 2006 14:19, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » ned 23. dub, 2006 14:19

marvin píše:imho. nuz, a ten klip skor potvrdzuje pouzitie noza tak ako je tam opisany.

Ten klip potvrzuje jedinou věc. A to, že existoval systém použití tantó už ve škole z 15. století... podle jednoho klipu nemám šanci posoudit, jak to vypadá v praxi.

Ohledně rychlejch odpovědí

a) náhoda
b) funkce tohoto fóra (upozornit na zprávu v tématu)

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...