Moderátor: Picard
Panda píše:Můj bývalí učitel aikido (v té době měl myslím 3tí dan už nevím) mi svěřil když měl jednou slabou chvilku že aikido nebylo vytvořeno jako system pro začátečníky ale pro lidi kteří už něčím prošli (boj mečem, kempo, jutsu...), tedy jako nástavba pro lidi co už umějí rány dávat i příjinat, a to že se učí odzačátku bez předchozích zkušeností je základní koncepční chyba, s kterou ale nemůže nic dělat protože by přišel o živobytí.
Možná to zodpoví na zpostu dotazů výše zmíněných...
marvin píše:... těm lidem je to jedno, pro ně není aikido jakýmsi systémem sebeobrany, pro ně je to do, jsou to super lidé a o to si myslím v aikido hodně jde.
myslis, ze inde o to nejde ? myslis ze v inych b.u. su "ne-super" lide, alebo im o to nejde ? to uz je co za halusku. Akoze, aby ste sa z toho aky su na tom aikide strasne super ludia, ktory sice prd vedia nepototo...
Ting píše:Ty poslední dva, to je perfektní šihonage!
Můj bývalí učitel aikido (v té době měl myslím 3tí dan už nevím) mi svěřil když měl jednou slabou chvilku že aikido nebylo vytvořeno jako system pro začátečníky ale pro lidi kteří už něčím prošli (boj mečem, kempo, jutsu...), tedy jako nástavba pro lidi co už umějí rány dávat i příjinat, a to že se učí odzačátku bez předchozích zkušeností je základní koncepční chyba, s kterou ale nemůže nic dělat protože by přišel o živobytí.
Možná to zodpoví na zpostu dotazů výše zmíněných...
To Panda o té nástavbě jsem to už slyšel od jednoho učitele aikido, jinak mám známé mají 1 dan v Aikido a do budky by jim dal každý pouliční rváč, no a co, těm lidem je to jedno, pro ně není aikido jakýmsi systémem sebeobrany, pro ně je to do, jsou to super lidé a o to si myslím v aikido hodně jde. Jinak já vidím problém v tom, že si tady v Čechách k takovému aikidu jaké vyučoval Ueshiba, jaksi nečichneš, neříkám že u všech učitelů, ale myslím si že to bude platit na většinu, když si jenom vezmeš, že v Japonsku chodí lidé na dva tréninky denně a tady u nás je trénink tak max. 3x týdně plus jednou za čtvrt roku nějaký seminář. Podle mě se nedá vůbec srovnávat Aikido s jinými BU, nebo dokonce se systémy sebeobrany, to je podle mě nesmysl.
Sennin píše:Opravdu je to zajímavý a taky dost poučný článek. (Pravda, s některými názory nesouhlasím...)
Tento článek by si měl přečíst každý nováček, který hledá bojové umění. Popisuje, jak jsme my, Evropané, mystifikováni bojovým uměním východní Asie a jak na nás (i na naší hlouposti) všichni ti Japonci, Číňané, Thajci a další slušně vydělávají...
marvin píše:patrik nic v zlom, ale ty si v tvojom prispevku fakty z clanku nevyvratil aj ked sa to ocakavalo. To ako je v tom texte popisany sposob pouzitia zbrania a vedenia utoku je pravda. A to, ze v 19 - 20. storoci sa tanto pouziva aj inak ako pred tym je mozne, ale to iba potvrdzuje tam uvedene. A ze v jp. bu boj a obrana proti tanto neboli ani zdaleka na takom poprednom mieste ako boli v europskych skolach v tej dobe je dost logicke.
Skor mam pocit, ze ta to stve, lebo to hadze zle svetlo na nieco comu slepo veris, takze si autora clanku oznacil za sarlatana co o tom nic nevie.
marvin píše:imho. nuz, a ten klip skor potvrdzuje pouzitie noza tak ako je tam opisany.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník