Co je to AIKIDO?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Libor » stř 08. lis, 2006 13:58

RUNAAR píše:Libor :Když říkáš že nikde v kolika dojo v jpn jsi byl?
Předem říkám že já v žádném :)

Nebudem chodit po celom japonsku,ovoniavat hovna a hladat to,ktore najmenej smrdi.
Robil som aikido,chodil som na seminare,kde boli ludia z celej europy,ruska,usa,juznej ameriky,videl som plno videi na google a youtube a nebudem sa teraz predierat niekde v japonskych lesoch,ked mi niekto napise,ze tam zije stary mnich,ktorí cvici uzasne aikido,ja mam aikido na haku,toto tu si citam a videa pozeram pre zabavu.
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAAR » stř 08. lis, 2006 14:05

Jasně ale potom je dobrý napsat že jsi byl na spoustě seminářů ale ne jak
se cvičí aikido všude.
RUNAAR
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Toman » stř 08. lis, 2006 14:05

RUNAAR píše:
- no +-1 rok tréninku naprosto nesouhlasím,podle mě jsou v dosažení
účinnosti mezi jednotlivými styly velký časový rozdíly,
nětkterý styly prostě musíš dělat dýl aby si dosáhl účinnosti

Jaktože se mnou nesouhlasíš ty darebáku :D Já to trochu nechápu jak to myslíš.

Př. Máme stejně talentované jedince. Myslíš že třeba (real :))aikidoka začátečník bude dostávat od boxera začátečníka ale silně pokročilý aikidoka už silně pokročilému boxerovi dá. Nebo já tomu nerozumím či co.

Protože nikde to není tak že dlouho nic a pak najednou jednoho dne bác a je to bouchač.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Ikeda Sensei

Příspěvekod Kubik » stř 08. lis, 2006 14:53

kik píše:
To je tvuj problem z skp si byl u nas zacvičit kluk s černým pásem a jeli jsme jiuwazu tsuki na hlavu a on vůbec nestíhal tsuki končilo až na jeho hlavě a jedině udělal techniku když jsme na něj jeli pomalu to on to pak dělal strašně rychle a tvrdě a ti kluci co bili byly bud bez kyu nebo 5kyu.já skp moc dobře znám tak mi nevykládej nic o jejich cvičení.A kiawase je fakt útok za všechny prachy :lol: ä ještě něco co je nesmysl viděl jsi někdy cvičit ikedu s mečem?já to znám meče se sekají ostří na ostří brr jak v nějakém našem středověku s obouručákem.A to ,že někoho uznáváš neznamená ,že jeho aikido je dobré .Z pohledu karatisty je Ikedovo aikido blbost možná z pohledu judisti jo ,ale ....jak dlouho vůbec cvičíš ať vím na jaké úrovni se mám s tebou bavit?

Kluk s cernym pasem neni Ikeda! Znam spoustu spatnych cernych pasu...

Kdyz znas SKP znas i mne, Aikido cvicim 12 let. Ja nevim kdo jsi ty, ze rozdavas rozumy, pomlouvas lidi a vis, kdo je nejlepsi a jak vsechno delat nejlepe... Skol mece existuje jako maku a ne vsechny maji stejne zasady. Rikat ze jedna je lepsi nez druha? Jsi vtipny... Ikedu jsem s mecem videl nekolikrat. Z pohledu karatisty je casto nejvetsi blbost vsechno co neni karate. Pokud chces neco soudit, tak bys to mel znat! A ne jen placat nesmysly, co te prave nepadnou. Asi opravdu nejsem na tve "urovni".
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod RUNAAR » stř 08. lis, 2006 16:15

Toman píše:
RUNAAR píše:
- no +-1 rok tréninku naprosto nesouhlasím,podle mě jsou v dosažení
účinnosti mezi jednotlivými styly velký časový rozdíly,
nětkterý styly prostě musíš dělat dýl aby si dosáhl účinnosti

Jaktože se mnou nesouhlasíš ty darebáku :D Já to trochu nechápu jak to myslíš.

Př. Máme stejně talentované jedince. Myslíš že třeba (real :))aikidoka začátečník bude dostávat od boxera začátečníka ale silně pokročilý aikidoka už silně pokročilému boxerovi dá. Nebo já tomu nerozumím či co.

Protože nikde to není tak že dlouho nic a pak najednou jednoho dne bác a je to bouchač.

Jasně že to není najednou bac a je bouchac ,spíš pozvolna začne technika přinášet účinnost a sílu ,třeba BJJ když budou dva zápasit a zápasník X bude mít větší sílu tak bude zápasníka Y válcovat ale po určité době pokud X zůstane jen síla a Y se hodně technicky vylepší tak bude Y válcovat X :lol:
Což znáš mnohem líp než já :wink:

Jinak boxer a aikidoka ,tam by hodně záleželo jaký by to byl Aikidoka jak by byl trénovanej ,dřív se prý dokonce používalo s úspěchem proti samurajským mečům když samuraj ztratil meč tak pokračoval technikami ze kterých aikido vzešlo ,ale nevím nakolik je to pravdivý :wink:

Takže asi aikidoka co cvičí balet a sehraný útoky by to podle mě prohrál ,
taky nevím jak by byl "silně pokročilý"boxer vyřízenej z předchozích zápasů :lol:
ale zase bych vsadil na Ueshibu v nejlepších letech proti boxerovi :lol:
Ale teď už píšu jako když chodím do školky. :oops:
RUNAAR
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Toman » stř 08. lis, 2006 16:24

No tak jaké jsou kriteria pro objektivní porovnání BU lze je vubec objektivne porovnavat?

Myslím že Nelze ... můžeš porovnávat pouze bojovníky.
Naposledy upravil Toman dne stř 08. lis, 2006 16:57, celkově upraveno 1
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAAR » stř 08. lis, 2006 16:27

Toman píše:No tak jaké jsou kriteria pro objektivní porovnání BU lze je vubec objektivne porovnavat?

Nelze ... můžeš porovnávat pouze bojovníky.

Takhle to lze nejlíp shrnout ,podepisuji :wink:
RUNAAR
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod sosuke » stř 08. lis, 2006 16:30

kik píše:
sosuke píše:
kik píše:
sosuke píše:
kik píše:sosuke pokud ti je 15 a nemáš zkušenosti s jiný BU v kterém není sparing tak věř ,že ztratíš mnoho let a z maximálně budeš cvičit prázdné pohyby.Víš budeš cvičit pěkné techniky ,ale ty budou bez formy a nikdy ti nebudou fungovat!!!Věř mi já si tím obdobím prošel.Promiń ,že ti beru iluze. :cry:

No já jsem cvičil 2,5 roku judo a jako doplněk dělám iaido a strejda mě učil Tai chi.

čau judo je fajn a to beru ,ale to ostatní :x jinakchci se tě zeptat jestli na tréninku děláte tsuki na hlavu pamatuju si ,že se tam cvičí jen nějaké kiawase a to je úplně na prd.a ohledně Ikedy on nikdy nedělal žádné BU ,kde jsou úderya Nišio se učil přímo od Funakošiho a pak dělal i Wado ryu však přečti si jeho životopis.Zminuju se o tom protože Ikeda dělal judo ,ale o atemi toho moc neví proto to vypadá jen jako mávnutí otevřenou rukou půl metru před obličejem.Jestli chceš tak přijed do OV a můžeme si spolu zacvičit jen tak ukážu ti rozdíly .Bereš?

No tsuki děláme taky i shomen uchi i z kiawase i yokomen, taky katate tori i ryote tori. Ale děláme i noki uchi. A taky děláme někdy i geri wazu. Tím OV myslíš Ostravu?

Sosuke já myslel tsuki na hlavu ne do břicha!Jinak šomen a jokomen to je jen nácvik na tsuki.Není to skutečný útok jak se jsem slyšel ,že jokomen strašný útok a budme rádi ,že se v těchto zeměpisných šířkách nepoužívá :lol: .A s úchopama je to to to samé začíná se na nich pak se přechází na seky a pak na údery a je chyba ,že hodně lidí zůstane jen u těch úchopů.Jinak budu rád když tě poznám osobně.Jo napiš mi kdy by ti to vyhovovalo kdybys chtěl tak můžeš třeba zítra třeba by jsme šli na čtyři hod.mám tělocvičnu s tatami tak mi pisni počkal bych tě třeba na uanu.Jinak měj se

No my děláme taky tsuki na hlavu, ale také se učíme na shomen a taky cvičíme kiawase shomen uchi a yokomen uchi a někdy i noki uchi do boxovacího pytle. Já Ostravu moc neznám, já trefím jen od centra do Carrefouru, protože tam jezdím do Ipponu. No tento týden zcela určitě nemůžu, protože mám moc učení a 3x týdně treninky a ještě kdy chodím na dva tak mám málo času. Možná bych měl příští týden namířeno do Ostravy do Iponnu, takže bychom mohli si zacvičit. A co cvičíš přesněji za BU?
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » stř 08. lis, 2006 16:40

Jo a ktomu shomenu. Nás učí, že shomen je skutečný útok. A dělali jsme kakari geiko na rychlost a bylo to moc rychlé. Uke útočili ze všech stran a 2 minuty v kuse. Jak jsem byl uke tak, tak já jsem dělal přesně mojí práci a tori udělal chybu a naběhl si přímo na kiawase shomen uchi a tekla mu krev ze zubů a z nosu, ale byl rád, že se mu to stalo a že se ponaučil. :|
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » stř 08. lis, 2006 16:43

sosuke píše:Jo a ktomu shomenu. Nás učí, že shomen je skutečný útok. A dělali jsme kakari geiko na rychlost a bylo to moc rychlé. Uke útočili ze všech stran a 2 minuty v kuse. Jak jsem byl uke tak, tak já jsem dělal přesně mojí práci a tori udělal chybu a naběhl si přímo na kiawase shomen uchi a tekla mu krev ze zubů a z nosu, ale byl rád, že se mu to stalo a že se ponaučil. :|

Tak to chodí u nás v Karviné. :)
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » stř 08. lis, 2006 16:49

kubik Já jsem pana Ikedu obhajoval a mám stejný názor jako ty.
Vítej v klubu. :D :D :D :D :D :D
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod CurieuxGarcon » stř 08. lis, 2006 17:32

Ja bych souhlasil se sosuke. Náš sensei má mimo hakamu i černej pásek v karate a pár let cvičil iaido a judo. A je to taky na cvičení vidět. :D
Ale jinak musím souhlasit s tím, že by se na aikidu mělo více cvičit údery , kopy a načasování. Jak tady někdo napsal. aikido je jako vysoká škola BU.
CurieuxGarcon
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DrGlock » stř 08. lis, 2006 18:30

Toman píše:No tak jaké jsou kriteria pro objektivní porovnání BU lze je vubec objektivne porovnavat?

Myslím že Nelze ... můžeš porovnávat pouze bojovníky.

Já myslím že to jde úplně v pohodě. Lidi se jen schovávají za fráze "záleží na učiteli", "záleží na metodice tréninku", "záleží na konkrétním člověku", "ještě to neumím dost dobře", atd., protože nechtějí, a většinou jsou tak zblbnutí oddílovou propagandou, že ani nedokáží připustit, že to co cvičí, je nahovno.

Zaléží jen na jedné věci, jaká kritéria pro porovnávání si zvolíš. Některé věci jsou jasné na první pohled. Když chceš porovnávat bojová umění podle pozitivních účinků na zdraví, rozhodně je lepší Taiji než Kyokushin Karate. Když je chceš porovnávat podle fyzické náročnosti, rozhodně je náročnější Muai Thai než Aikido. Atd.

Problém je, když je chceš srovnat podle použitelnosti v boji a v sebeobraně, protože většina lidí je mylně přesvědčena o tom, že to co cvičí, je použitelné. Taky aby ne, když "ve skleníku" na tréninku jim to funguje. Co se týče použitelnosti v boji, dost dobré srovnání lze provést sportovním zápasem s MMA pravidly. A co se týče použitelnosti v sebeobraně, z vlastních zkušeností vím, že stačí pár chráničů a člověk co umí reálně útočit a veškeré iluze se rozplynou.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » stř 08. lis, 2006 18:48

Jo a co když jeden soutěžící bude silnější a obratnější...další třeba nemá tolik natrénováno a umřela mu babička...Porovnáváš vždycky lidi.

(reagoval jsi na můj příspěvek ohledně porovnávání BU, neříkal jsem nic o tom co je lepší pro sebeobranu)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod DrGlock » stř 08. lis, 2006 19:36

Toman píše:Jo a co když jeden soutěžící bude silnější a obratnější...další třeba nemá tolik natrénováno a umřela mu babička...Porovnáváš vždycky lidi.

(reagoval jsi na můj příspěvek ohledně porovnávání BU, neříkal jsem nic o tom co je lepší pro sebeobranu)

Jo, ale když všichni lidi (nebo drtivá většina), co cvičí nějaký styl, prohrajou s lidmi co cvičí jiný styl, nevypovídá to něco o tom stylu, který cvičí? Nebo je to dobrý styl, ale náhodou jsou všichni špatní bojovníci? Když nějaký styl obsahuje nepoužitelné techniky, dobrý bojovník z něj použitelný styl neudělá.
DrGlock
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Libor » stř 08. lis, 2006 20:32

Toman píše:Jo a co když jeden soutěžící bude silnější a obratnější...další třeba nemá tolik natrénováno a umřela mu babička...Porovnáváš vždycky lidi.

umrela mu babicka :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Libor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 08. lis, 2006 20:40

:D
Naposledy upravil marvin dne pát 15. pro, 2006 14:35, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » stř 08. lis, 2006 21:41

ukropcany píše:Ja si myslím, že problém je niekde inde. Problém nie je tradičné vs. športové, problém je skazky vs. viditeľná realita. U Ueshibosi sa rozprávajú zázraky, svätožiary, videnia, blbosti, ale žiadny reálny zápas nikdy zaznamenaný na viditeľné médium nebol. Keď si človek pozrie Tysona, tak vie vidieť +/- všetky jeho zápasy, je presne vedieť kto boli jeho súpery, dajú sa vidieť ich zápasy, zápasy ich protivníkov. O Ueshibovi si viem prečítať, že bol veľmi najsilnejší medzi rovesníkmi (to som bol aj ja :wink: ), že zápasil s niekým a toho porazil (Boh vie, či to nebol ďalší Xaltotun, za ktorého sa roza dodnes hanbí, že si s ním vôbec špinil ruky), ale nič sa nedá vidieť. Dá sa vidieť len ukážka nejakých techník, z ktorých je zrejmé, že nebol mechom udretý, ale nie je v tom žiadna improvizácia voči človeku ktorého nikdy nevidel! Alebo iný príklad, nech ma niekto nenakrkne z totálnej zaujatosti voči aikidu, ten zápas z 50-tych rokov tých strašných čínskych majstrov - to bola taká hanba, jak je na svete fakt málo, boli to obyčajný trtkovia, ale keďže sa rozprávajú skazky, tak to len ráno určite vstali ľavou nohou... :roll: No grc...

A co pak Tyson uhýbal kulkám? Byl ve válce? Vyzval v 80. ti letech 6 nejlepších mistrů a porazil je? :D Tímto se Tyson nemůže pochlubit, ale O sensei ANO. Budu mít všechny videa o senseie a viděl jsem ukázku. Jeden mistr ho vyzval. Zaútočil a jenom se ho pokusil uděřit a při konaktu rukou letěl asi 5 metrů vzduchem a byl šokován nadlidskou silou O senseie. Nebo jeho žáci byli kolem něho a zaútočili s JO a O sensei se vyhnul útokům a dotkl se jich a oni padali a pokud si myslí někdo, že je to falšované tak to viděli odborníci a mistři a mají stejný názor jako já. O sensei by porazil Tysona, Aliho,Bruse Leeho, Norise najednou jako malé děti. Ti by pro něho nebyli soupeři. :D
Taky při jednom rozhovoru do časopisu O sensei řekl, že v Mongolsku porazil 50 dělníků najednou a ozbrojených.
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 08. lis, 2006 21:45

šmarjá panno....... 8O 8O 8O Zkus ubrat,Sosuke....chápu,že Ueshibu obdivuješ,ale tohle...to už je zvěrstvo.Zkus trošku přemýšlet...... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sosuke » stř 08. lis, 2006 21:49

Jendis píše:šmarjá panno....... 8O 8O 8O Zkus ubrat,Sosuke....chápu,že Ueshibu obdivuješ,ale tohle...to už je zvěrstvo.Zkus trošku přemýšlet...... :wink:

To je čistá pravda a každý by ji měl znát. V Japonsku každý zná O senseie a co dokázal, stejně tak jako Masatsu Ojamu atd.
Naposledy upravil sosuke dne stř 08. lis, 2006 21:59, celkově upraveno 1
sosuke
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...