©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod kamiwaza » sob 31. led, 2009 12:29

U nás cvičí všichni pokud nemají tepláky, triko ... v 99% v judogi. Nejedná se však o modely pro extraligové judisty, ale ty levnější řady a co vím, tak v tom trénují i aikidokové:) Co se tady u nás nosí: Addidas (tuším) club, od Bailu střední řada a totéž od Teamx. Jeden má Shoguna a taky vypadá solidně. Pokud ovšem děláte i randori, tak bych si pořídil něco lepšího, a nebo alespoň lepší kalhoty, protože většinou ty odcházely jako první. I u těch modelů, které jsem zmínil ty kalhoty jsou pořád z mého pohledu nic moc, ale záleží na gustu každého soudruha :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » sob 31. led, 2009 17:42

jak jsem psal, judistům judogi, jujutsuka cvičí v jujutsugi :lol:
tady v česku se JJ jede spíš jako sebeobrana judo-kumikata, kuzuši, cukuri, kake, nějaká katamewaza a je hotovo, to pak jo, to je judogi jedinná alternativa.
na shogun jsem se kdysi koukal, ale za jeho cenu tady v CZ jsem měl v PL dvě kvalitní polské karategi 14 oz zn. MATURO.Navíc není problém si tam objednat černou verzi bílého modelu, pokud není standartně nabízen.
Už asi s tím Polskem otravuju, ale vařím z toho co dobře znám nebo z důvěryhodných zdrojů tady v CZ.
kdybych se zase rozhodl cvičit, půjdu asi do nějakého značkového karategi minimálně 10 oz, hakama samozřejmě IWATA

4 Zm - iaiobi je dobrá varianta, pěkně zpevňuje záda, ale kde vážete uzel?Standartně je na zádech...a v případě ukemi...ale určitě to máte zmáknuté.Když cvičíš v keikogi, máš ještě pod hakama zubon?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod zm » sob 31. led, 2009 18:13

kumori píše:... hakama samozřejmě IWATA

Bohužel neznám. Je dobrá? Asi jo, když samozřejmě. J to japonská výroba? A dá se tady někde sehnat?
kumori píše:4 Zm - iaiobi je dobrá varianta, pěkně zpevňuje záda, ale kde vážete uzel?Standartně je na zádech...a v případě ukemi...ale určitě to máte zmáknuté.Když cvičíš v keikogi, máš ještě pod hakama zubon?

Uzel na obi vážeme na zádech, tradiční pětiúhelníkový. Když se člověk trochu snaží nebo má praxi, tak je pěkně plochý, ne tak fórově uvázaný, jak na videu http://youtube.com/watch?v=5pZlDwVJFAg& ... ed&search= . No a když je plochý, tak při ukemiwaza to nevadí. Jen pro upřesnění, u nás provádíme maeukemi a ushiroukemi podobně jako v aikido, nikoli jako v judo.
Pod hakama zubon - kalhoty někdy nosím, někdy ne, jak je třeba, jak je horko, byť v Hakkoryu tradiční jsou. Určitě ale není dobrý, pokud je např. k hakama krátký karategi, si kalhoty nevzít, protože pak těmi postranními rozparky můžou koukat šunky, a to není pěkný.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » sob 31. led, 2009 18:53

4 zm - IWATA je z NIPPON, je trošku drahá, svého času jsem ji viděl tady za cca 5000 a kulil jsem kukadla 8O je náročnější na údržbu, bylo mi řečeno, že prát ve vlažné vodě (prý do ní mám strčit nejdřív nos) a zásadně v ruce a bez pracího prášku, tož jsem se toho držel.jak jsem se rozhodl skončit s JJ, věnoval jsem ji svému uke, gi jsem podaroval potřebným, jen obi jsem si nechal.

iaiobi se mi líbí, něco podobného jsem viděl na fotkách se sumotori, měli na sobě dlouhé kimono opásané širokým pestrým obi, nádhera...

co Jan Janssen?Znáš?Je taky z Belgie...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » sob 31. led, 2009 19:40

kumori píše:jak jsem psal, judistům judogi, jujutsuka cvičí v jujutsugi :lol:

A víš v čem se cvičí BJJ :?: No přece v brazilianjiujitsugi :wink:
Jinak pokud si na tréninku nedáte přes šňupák a pořádně se nepotaháte, tak to není ono :D Myslím si, že nějaká forma zápasu by tam neměla chybět a randori v karategi, no nevím :roll:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

:-)

Příspěvekod kumori » sob 31. led, 2009 19:57

BJJ se cvičí v jiujitsugi :P

ty jsi prostě judoka a tak asi vypadá i Tvoje JJ (to myslím v dobrém) a asi čerpáš i od LP, jenže ono se dá JJ cvičit i v karategi, nepoužívá se judo kumikata, a po hodu se padající nevytahuje za rukáv gi, ale za ruku (však víš co myslím)
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » sob 31. led, 2009 20:13

V předchozím příspěvku jsem hovořil o zápasení a randori. Někdy cvičíme i no gi (hlavně když ho propijeme po předchozím tréninku) :lol:
Ale když si chceme dát randori po vzoru starých japonských korju jujutsu zápasníků :lol: , tak dáváme přednost právě judogi.
BJJgi je hezké, ale docela mastné a hlavně nevím, jak by na tebe na tréninku JJ hleděli. Asi takto :roll:
Apropos BJJ se cvičí v gi, které je mnohem pevnější než to naše judogi a hlavně ty kalhoty stjí za to. Ale divil by ses, kolik borců na BJJ používalo judogi, alespoň co si pamatuji.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » ned 01. úno, 2009 10:19

kamiwaza píše:Ale když si chceme dát randori po vzoru starých japonských korju jujutsu zápasníků :lol: , tak dáváme přednost právě judogi.

prosím Tě převelice pěkně, upřesni mi to podrobněji ...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pon 02. úno, 2009 15:10

kumori píše:
kamiwaza píše:Ale když si chceme dát randori po vzoru starých japonských korju jujutsu zápasníků :lol: , tak dáváme přednost právě judogi.

prosím Tě převelice pěkně, upřesni mi to podrobněji ...

Hmm, taky by mě zajímalo, jak to vypadá. Není to tak trochu podobné judo :wink: ?
kamiwaza píše:Jinak pokud si na tréninku nedáte přes šňupák a pořádně se nepotaháte, tak to není ono :D Myslím si, že nějaká forma zápasu by tam neměla chybět a randori v karategi, no nevím :roll:

Tak nějak, jenže randori (ten výraz "volně úchopy" je z judo, ne?) se ani tak nepoužívá, v jujutsu je trošku jiná forma - jeden z druhů keiko (odpovídá asi jugeiko) a lze provádět i v karategi. Úchopy za gi a jejich použití v technikách, stejně jako v reálném boji se v jujutsu příliš nenosí. Řekl bych, že není tak úplně jisté, zda eventuální protivník na sobě zrovna gi bude mít. Randori v podobě jak ho známe se používá jako výuková metoda jednak v judo a jednak v ju-jitsu (mix judo, karate a aikido - WJJKO atp.).
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pon 02. úno, 2009 19:15

Pro kumori a zm: To s tím randori po vzoru starých japonských korju jujutsu zápasníků byl samozřejmě jen joke (proto ten smajlík) a pokud jsem někoho zklamal, tak se tímto oficiálně omlouvám. Jinak samozřejmě máš pravdu s těmi úchopy v JJ a reálné situaci, proto se i na seminářích JJ začíná cvičit bez vršku, což je opět z mého pohledu jen dobře.
My používáme judogi proto, že jsme na něj zvyklí a proto, že kdyby proti mně nastoupil někdo v karategi, tak mu ho dřív nebo později roztrhám. O nic jiného nejde. Jak jsem psal výše, děláváme pochopitelně randori (říkejme tomu klidně i jinak, např. v bjj je to sparing) i bez gi, ale ten repertoár technik je, ať chceš nebo ne, omezenější, a pokud si chceme pořádně zamakat, provádět chvaty u který je třeba gi, tak zápasíme v judogi.
Randori je velmi osvědčená metoda na naučení chvatů v postoji a na zemi, zvýšení kondice apod. Možná kdyby ji víc cvičenci JJ používali, tak by nebyli tak často terčem posměchu, jako to mnohdy na tomto serveru bývá.
Jinak to naše randori (pokud nezápasíme komplexněji i v chráničích na ruky a nohy) je jako judo + bjj.
Zm: Jak zápasíte vy v hakamě a vyžehlených kimonech proti soupeři, jenž ti klade odpor a snaží se dostat tebe? Díky za info.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kumori » pon 02. úno, 2009 19:58

kamiwaza píše:Zm: Jak zápasíte vy v hakamě a vyžehlených kimonech proti soupeři, jenž ti klade odpor a snaží se dostat tebe? Díky za info.

typická odpověď sportovce...co k tomu dodat?cvičíš u LP a tudíž tím pádem asi nic, protože ono to asi nijak jinak nemůže vypadat, představ si, že tě napadne útočník, NE SOUPEŘ, který má tričko s krátkými rukávy, mno, chtěl bych Tě vidět dělat sode curikomi goshi.Jste prostě judisti, co si do svého judo cpou karate, kung fu...spoléháte na úchopy, jak není za co chytnout, konečná...zkus se taky podívat ven a ne se motat v kruhu zdejších umělců bojových umění, judistů, kteří převlékli kabát a vybrali si ten z JJ.Promiň za tu upřímnost, ale tady opravdu jedete judo s pěstma.
příklad, kluci co dělají volný styl neumí bojovat, protože nezápasí v judogi a teď jsem zvědavý na reakci...doufám, že bude peprná :lol: 8) :P
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » pon 02. úno, 2009 21:34

kumori píše:
kamiwaza píše:Zm: Jak zápasíte vy v hakamě a vyžehlených kimonech proti soupeři, jenž ti klade odpor a snaží se dostat tebe? Díky za info.

typická odpověď sportovce...co k tomu dodat?

Co na to říct? ®e by reakce nesportovce, nebo je to tím že cvičils v hakamě :?: Teď fakt nevím :D
Tak mám pocit, že buď neumíš číst a nebo máš problém pochopit celý můj příspěvek jako celek. Zajímavé, že jsi přehlédl (buď nevědomě, nebo úmyslně) skutečnost, že poukazuji na cvičení JJ v triku, a že zápasíme na tréninku i bez gi. Nevím čím začít abych tě ještě uspokojil.
Ale když už zmiňuješ sportovce( ať už je to judista, boxer …), tak na tom bude fyzicky a hlavně v uplatnění techniky úplně někde jinde než bojový umělec, který si jen na boj hraje a na tréninku se ani pořádně nezapotí. Promiň, ale to je osobní zkušenost. A teď k tvému (sode)curikomigoši. Když na mě někdo vletí v triku, a budu s ním chtít (alespoň podle tebe) za každou cenu hodit o zem, tak asi budu dělat něco, co se dá použít, nemyslíš? Nejspíš ne :twisted: Věř mi, několikrát jsem s někým pleskl tak, že už nevstal a určitě jsem mu neřekl - Tak a teď si vezmi vršek od kimona, protože já to jinak neumím :lol:
To o čem jsem psal v předchozích příspěvcích bylo o tom, že pokud nebudeš dělat randori, tak na tom budeš jako boxer, který nikdy nespároval - stínový bojovník, prostě nebudeš mít timing, rychlost, neuplatníš naučenou techniku...
A předem děkuji zm za odpověď na moji otázku.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » úte 03. úno, 2009 6:04

prosím tě, zase zpíváš starou písničku, kterou tu všichni dobře známe.jsi postě jeden z těch, kterým jejich myšlenka v nepřemožtelnost juda zaslepila mysl.Píšeš něco o boxerovi co jen stínuje, asi jsi nikdy netrénoval box...já se navíc můžu na JJ dívat teď očima boxera a veŕ mi je to zajímavý pohled.Nedovedu si představit, že by po mně chňapal nějaký judista, hned má dva háky na kokos a odchází do říše snů.jestli tomu nerozumíš zajdi se kouknout do nějakého gymu, kde cvičí box a pokud ani teď nepochopíš, asi nemáš víc než na : "nástup zpět, nástup hod"...

Ukropcany má fakt pravdu...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 03. úno, 2009 13:16

Chlapci nechte toho, je to nedůstojný 8) .
kamiwaza píše:My používáme judogi proto, že jsme na něj zvyklí a proto, že kdyby proti mně nastoupil někdo v karategi, tak mu ho dřív nebo později roztrhám. O nic jiného nejde.

Ale na ulici na tebe nikdo v karategi ani v judogi nenastoupí.
kamiwaza píše:Randori je velmi osvědčená metoda na naučení chvatů v postoji a na zemi, zvýšení kondice apod. Možná kdyby ji víc cvičenci JJ používali, tak by nebyli tak často terčem posměchu, jako to mnohdy na tomto serveru bývá.

Ano metoda, ale pouze jedna metoda z mnoha a není nutné ji proto, že neznáme jinou, přeceňovat. Anebo ano? A k tomu posměchu - jak praví klasik Forrest Gump "Pro hloupého každý hloupý" :wink: , ten posměch pramení z pouhého nedostatku informací (nebo záměrné ignorance, arogance a protlačování pouze toho svého, které mohou být také dobrým marketingovým tahem?) o tom, že sparring, randori, jugeiko atp. může mít různé formy.
kamiwaza píše:Zm: Jak zápasíte vy v hakamě a vyžehlených kimonech proti soupeři, jenž ti klade odpor a snaží se dostat tebe?

Byla tu snad někde řeč o vyžehlených kimonech? Tak za prvé, já jsem tu nepsal o drahých značkových judogi (kimono?, opravdu nosíš kimono?). A za druhé co se tu snažíš podsouvat tím "vyžehlených"? To si nech pro někoho jiného prosím, nebo si začnu myslet, že mám s tou ignorancí a arogancí snad pravdu :roll: . A jak zápasíme? Jak nejlíp dovedem, ty snad ne?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 03. úno, 2009 13:30

Kluci, juknete na puvodni dotaz. Tohle pripadne reste pres SZ, pokud citite neodolatelnou touhu podobne reci ventilovat. Zatim to bylo vcelku hodnotne vlakno.... Nejsu bohuzel administrator, jinak bych mazal a vyhazoval. Necht aspon toto vlakno je bez urazek. Diky vsem.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 03. úno, 2009 13:53

kumori píše:4 zm - IWATA je z NIPPON, je trošku drahá, svého času jsem ji viděl tady za cca 5000 a kulil jsem kukadla 8O je náročnější na údržbu, bylo mi řečeno, že prát ve vlažné vodě (prý do ní mám strčit nejdřív nos) a zásadně v ruce a bez pracího prášku, tož jsem se toho držel.jak jsem se rozhodl skončit s JJ, věnoval jsem ji svému uke, gi jsem podaroval potřebným, jen obi jsem si nechal.

iaiobi se mi líbí, něco podobného jsem viděl na fotkách se sumotori, měli na sobě dlouhé kimono opásané širokým pestrým obi, nádhera...

co Jan Janssen?Znáš?Je taky z Belgie...

Zatím jsem s tou značkou neměl tu čest, anebo měl, ale bylo to napsaný v kanji, takže zase nic. Prostě nevím. Ale teda drahá je, do toho bych asi pro tréning nešel, na to mi stačí jakákoli levná, snad jen k montsuke anebo na Ginzu.
Jo jo iaiobi je krásná věc, ale natrefit na skutečně kvalitní, aby drželo tvar, je nad zlato.
Jan Janssen? Tak to bohužel. Myslíš snad tohoto http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Janssen_(cyclist) ? Sice se rád občas projedu na horalu, ale jinak cyklistika není můj horse. Belgie je sice malá země, ale že bych tam měl znát každýho, když v podstatě z dojo ani nevytáhnu paty? Promiň, neznám. Napiš o něm něco, ať se poučíme. co je to zač? Předpokládám, že když jsi ho zmínil tady, tak to žádnej cyklista asi nebude, co?
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » úte 03. úno, 2009 16:48

IWATA made in japan.
jan janssen- YOSEIKAN AIKIJUJUTSU

zlobí nám ten Kamil, zlobí :lol:
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » úte 03. úno, 2009 18:59

kumori píše:IWATA made in japan.
jan janssen- YOSEIKAN AIKIJUJUTSU

Zajímavý, na hakama Iwata mi google našel dost odkazů.
A s tím Yoseikanem jsem už doma :idea:
kumori píše:zlobí nám ten Kamil, zlobí :lol:

Ale nezlobí, jen uznává něco jinýho a moc chce, aby to uznávali i ostatní. Bohužel i za cenu určité mírné agresivity. Ale jsme na netu, že.
Jenže naštěstí jujutsu je dostatečně rozmanitý a může nabídnout všem, co si přejí. Věřím, že face to face na tatami bychom velice rychle našli společnou řeč. Mám mezi judoky i karateky a vyznavači spousty druhů bojových umění mnoho dobrých přátel a jsme schopní koexistovat vedle sebe. Jen Ruda Charvát z Brna mi řekl, že jsem pro něho konkurence, byť to není mým úmyslem, jen na rozdíl od něj nedělám jujutsu profesionálně.
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » stř 04. úno, 2009 20:02

kumori píše:prosím tě, zase zpíváš starou písničku, kterou tu všichni dobře známe.jsi postě jeden z těch, kterým jejich myšlenka v nepřemožtelnost juda zaslepila mysl.Píšeš něco o boxerovi co jen stínuje, asi jsi nikdy netrénoval box...já se navíc můžu na JJ dívat teď očima boxera a veŕ mi je to zajímavý pohled.

Opět se mýlíš a nerozumíš mi, ale pomalu si zvykám. Jednak netvrdím, že je judo nejlepší (nebo jsi to snad někde vyčetl?) a hlavně jsem cca 5 let cvičil box u bývalého repre trenéra, takže se na JJ dívám i očima boxera. Ve svém příspěvku jsem měl na mysli, že když nebudou boxeři a judisté spárovat či randorovat, tak prostě nebudou dosahovat takových kvalit, jakých dosahují. A dále jsem se snažil poukázat na to, že zavedení těchto osvědčených tréninkových postupů může prospět i JJ.

kumori píše:asi nemáš víc než na : "nástup zpět, nástup hod"...

Právě že děláme randori, tak mám na mnohem víc než ty :twisted: uvádíš. Stejně tak bych ti mohl podsouvat, že chodíš na box boxovat v hakamě na pytel, ale to bych musel být ty.

kumori píše:Ukropcany má fakt pravdu...

V čem, že respektuje sportovce (kterým jsi mě mimochodem nedávno nazval), a že se dívá s odstupem na cvičence v hakamě s vyžehleným JJgi.

kamiwaza píše:Randori je velmi osvědčená metoda na naučení chvatů v postoji a na zemi, zvýšení kondice apod. Možná kdyby ji víc cvičenci JJ používali, tak by nebyli tak často terčem posměchu, jako to mnohdy na tomto serveru bývá.

zm píše:Ano metoda, ale pouze jedna metoda z mnoha a není nutné ji proto, že neznáme jinou, přeceňovat.

Já ji nepřeceňuji, ale když jsem tě žádal, ať napíšeš jak trénujete vy zápasení v hakko ryu, tak jsem od tebe neobdržel žádnou odpověď, krom toho, že to děláte jak nejlépe umíte.

zm píše: Ruda Charvát z Brna mi řekl, že jsem pro něho konkurence, byť to není mým úmyslem, jen na rozdíl od něj nedělám jujutsu profesionálně.

To víš, on je byznysmen a v každym, kdo to dělá dobře vidí konkurenci. A hlavně ho chápej. Ho živí trénování, kdežto tebe rozdávání pokut :lol:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 04. úno, 2009 20:15

Prosím zkuste to pánové bez osobních útoků a provokací a trochu slušnějším tónem. Pokud to opravdu bez toho nejde, tak si to řešte soukromě (email, soukromé zprávy, máme tu i kategorii Přátelé a nepřátelé, kam se můžete přesunout). Řekl bych, že návštěvník tohoto vlákna by se třeba rád dozvěděl o JJ v ČR (když už je to v názvu), vaše osobní slovní pranice ho asi moc zajímat nebudou. Díky všem.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...