Ahoj lidicky,
to Yamabushi:
Ahoj Vlado,
To kdyz jsem napsal:
je pravda ze kdyz vezmu do ruky suburito oproti normalnimu bokkenu, rychlost seku se zpomali... (ne moc, ale..)
zatim si stojim, a nemyslim si, ze do seku davam moc sily, to jsem resil pred zhruba 8 lety se svym ucitelem ktery mi rikal ze se mam uvolnit, ze cvicim jako robotek. Casem mi sensei rekl:"OKE", ted me opravuje na jine chyby a stale je jich celkem dost a stale si myslim, ze je toho hodne co se jeste musim naucit. Myslim si, ze se budu ucit az do konce sveho zivota ci doby pokud mi telesna schranka dovoli cvicit.
Kdyz jsem si precetl tohle:
Předpokládal sem totiž že píšeš upřímě o tom co se ti stává při seku s těžkým mečem a na to tě nemusím ani vidět, protože to je chyba která se objeví u každého cvičence.
doslo mi ze jsi asi spatne pochopil to co jsem tam napsal...
Kdyz si tu vetu prectes celou i s tou zavorkou, treba ti to docvakne...Navic, mozna to bude tim ze pro me je sek mozna trosicku neco jineho nez pro Tebe ktery cvici IAI. Mozna to bude tim ze kazdy sice mluvime o Suburito, ale nikde nerikame jak je to suburito tezke...
Je mi líto, že nechceš slyšet dobře míněnou radu a kazíš si to vlastní sebedůležitostí (ale taky se můžu plést a důležitej sem tady já)
Dobre minenou radu si klidne rad poslechnu, ale nejsem si jisty jesli se daji zkusenosti s Iaido pripadne Kendo aplikovat na TSKRS. Ja si myslim, ze ne neb jsem zacal cvicit kendo a je to neco uplne jineho. Protoze si ale myslim ze jsi svou radu myslel uprime, tak Ti dekuji.
Bohuzel se snazis porovnavat zkusenosti z Iai na nase cviceni a ono to asi nejde..
Myslim, ze uplne nejlepsi by bylo nekde se setkat a v klidu si o tom pokecat, mozna by takove setkani mohlo byt prinosem pro oba...
Pises ze:
Ostatním lidem budu ukazovat to, co ukazuje mě muj učitel a nic víc..
to jsem na tom stejne, ja si taky nic nevymyslim, ucim to co muj ucitel pan Hatakeyama uci, a myslim si ze lidi z dojo co u me cvici a senseie znaji, to vi.. Posoudit muzou jen oni. Ne Ty, ne ja.
Uprime musel jsem si spocita jak dlouho ucim, ale je to priblizne taky neco malo pres 10 let, a videl jsem na lidech taky ruzne veci, a proto taky jsem napsal ze kdyz vrazim nekomu do ruky suburito, vim co delam.. Uprime nekdy bych si nejradeji koupil prirucku "Prace se drevem". (myslim, ze mi rozumis

)
Pises, ze je ti jedno k cemu bokken, suburito ci shinaj pouzivam a ze mluvis o tom o cem puvodne je.. Nemyslis si, ze tyhle veci o kterych tady pises jsou natolik vseobecne, ze se vsechny daji nazvat dvema slovy "cvicebni pomucky"? I jak si napsal, ze jsi cvicil s nasadou od lopaty, v okamziku kdy jsi s ni zacal cvicit uz to nebyla nasada od lopaty ale bokken, nemyslis? Nebo si se k ni nechoval a nezachazel s ni jako s bokkenem? Kdyz se o bokken bude opirat stary pan nebude to bokken ale hul? Puvodne vetsina skol v Japonu pouzivala k nacviku nejake klacky a tem rikala bokken. Z tech se pozdeji vyvinul bokken takovych tvaru jake je zname dnes. Nektere skoly v Japonu do dnes pouzivaji misto klasickych bokkenu vetve ktere nemaji sori nemaji shinogi a nijak se nepodobaji japonskemu meci (treba v Jigen ryu).
(pokud ten dvou metrovy Haban o kterem pises potrebuje jinej bokken, presne na svou velikost, tak mu ho bez problemu udelaji na
www.bokkenshop.com dle jeho prani)
Ani ja nejsem expert na japonstinu, napsal jsem jen to co mi rekl jeden muj byvaly ucitel japonstiny a co jsem si zapsal a zapamatoval ale i kdyz on byl japoncem Budo nikdy nedelal, mimo juda a kenda na stredni skole.. Otom ze sami japonci se v Budo moc nevyznaji pokud ho necvici psat myslim nemusim...
Na knihy o Budo asi mame podobny nazor, i kdyz slovniky ci informace o histori, vyvoji me zajimaji. Ale nejake obrazkove knizecky podle kterych se lidi snazi cvicit nejsou nic vic nez dobry kseft pro ty co je pisou, vydavaji a prodavaji.
Slovickareni to je presne to co se mi na diskuznich forech taky nelibi. A taky to ze vsichni co tam pisou jsou schovani za monitorem, vetsinou se neznaji, jsou schovani za nejakou prezdivkou a tak muzou vesele kidat na ty ostatni co chteji. Uprime uz jsem se bavil s nekolika lidmi na tohle tema a vsichni jsem se shodly na tom ze lidi co delaji BUDO by meli jednat s nadhledem, bohuzel tomu mnohdy neni, a jak rikam ja lidi dnes BUDO nedelaji delaji jen ty pohyby z BUDO ale ne opravdove BUDO...
hezky den
torao
Petr Kopecek
Ryushinkan Brno