Brano píše:Aikido cvicim uz 4 roky. A o ucinnosti Aikida? Vsetky najlepsie specialne jednotky pouzivaju Aikido a tak isto aj jednotky rychleho nasadenia. A ze sa snim neda branit? to moze tvrdit len ten, co nikdy Aikido nepochopil a nevedel pouzit. pisu to ludia, ktori sa chcu bit a nie bojovat. medzi tym je rozdiel a proti Aikidakovi nemaju ziadni sancu.
Ahahahaha ... tak takhle jsem se už dlouho nezasmál.
Tak tys po 4 letech cvičení pochopil aikido?
Zkusil jsi ho někdy aplikovat ve skutečném boji, kdy se útočník nechová jako vzorný uke a nepoužívá ty úžasné archaické útoky, které učí aikido, ale chová se přesně tak, jak jej zrovna napadne a chce ti přinejmenším hóódně ubližít a kašle na pravidla?
Cvičil jsem aikido přes 8 let a bohužel musím konstatovat, že z bojového umění už zůstalo jen to umění.
Ha, už slyším popuzené a zaryté aikidisty, jak mi hrozí se vztyčeným prstem a křičí, že jsem aikido nepochopil a že i po 8 letech cvičení jsem stále na začátku cesty a nic neumím!...
Možná je to pravda.
Já netvrdím, že aikido je špatné - jen se většinou špatně vyučuje. Nepřipraví tě na realitu.
Nebo možná jo, ale až po nějakých 15-20 letech, ale k čemu ti to bude, když tě na zastávce už zítra napadne skupina skínů a ty s hrůzou zjistíš, že aikido na ně nefunguje, protože se chovají a staví úplně jinak a ty se musíš uchýlit k daleko brutálnější obraně (a ideály aikido jsou tatam ..

) ?
Ale to jsem hodně odbočil.
Takže Brano - přeji ti hodně úspěchů při cvičení a přeji ti, ať tě nikdo nepřepadne.